Doorgaan naar hoofdcontent

PADEN van GERECHTIGHEID deel 7


 


De Seizoenen van de Bijbel deel 7

Het volgende gedeelte gaat over God zelf. Wij hebben doorgaans geleerd dat God een drie-eenheid is en het klopt dat het woord eenheid een goede vertaling is van het Hebreeuwse echad. Alleen staat er nooit een cijfer voor. Hij is echad, Hij laat zich in vele gedaanten aan de mens zien behalve in de gedaante van YHWH zelf. Ik ga hierin niet heel technisch een woorduitleg doen, wat ik wil dat u hiervan leert is dat er is maar 1 God YHWH is. Hij verschijnt in vele gedaanten en zelfs soms in meerdere gedaanten tegelijk zodat Hij zichzelf aan ons mensen kan laten zien. Laten we beginnen.

Gen’3: 8 En zij hoorden de stem van den HEERE God, wandelende in den hof, aan den wind des daags. Toen verborg zich Adam en zijn vrouw voor het aangezicht van den HEERE God, in het midden van het geboomte des hofs. Zo op het eerste gezicht is er niet veel bijzonders dan dat Adam en Eva zichzelf verbergen voor YHWH. Als je vanuit deze Hebreeuwse zin YHWH apart zet en letterlijk vertaald dan is het door het dat zij zich verbergen door het horen van het geluid van de stem van de Goden YHWH in de wind en voor Zijn aangezicht.

יְהוָ֧ה אֱלֹהִ֛ים = Yehovah Elohiym = YHWH goden

De allereerste keer dat deze vorm voorkomt in uw Bijbel is in Genesis 2: 4 Dit zijn de geboorten des hemels en der aarde, als zij geschapen werden; ten dage als de HEERE God de aarde en den hemel maakte. Daarvoor was Hij bekend als de Elohiym/ Goden. Ik denk dat hier gesproken wordt als YHWH in al Zijn uitdrukkingen en of als echad/ eenheid/ unit. Er zijn hiervan zo’n 1000 vermeldingen in de Bijbel waarin YHWH als eenheid met al Zijn ‘gedaanten’, Zijn plan uitvoert. Maar nooit als gedaante richting of bij een mens met 1 uitzondering. Dat was bij Mozes toen YHWH bij Mozes voorbijkwam en Mozes alleen Zijn achterzijde mocht zien. En ook daar is iets heel bijzonders te zien.

Ex.34:5 De HEERE nu kwam nederwaarts in een wolk, en stelde Zich aldaar bij hem; en Hij riep uit den Naam des HEEREN. 6 Als nu de HEERE voor zijn aangezicht voorbijging, zo riep Hij: HEERE, HEERE, God, barmhartig en genadig, lankmoedig en groot van weldadigheid en waarheid. Heeft u dit goed gelezen? Misschien heeft u het gemist maar in het Hebreeuws staat dat YHWH bij Mozes staat en tegelijkertijd dat YHWH bij Mozes voorbij gaat. Zoiets soortgelijks gebeurd een paar keer in het oude maar ook in het nieuwe testament. In Gen.18 staat het verhaal dat YHWH aan Abraham verschijnt, Abraham kijkt op en ziet, daar stonden drie mannen tegenover hem; God verschijnt en er staan drie mannen tegenover Abraham. Het vreemde hierin is dat Abraham het dan heeft tegen 1 persoon in enkelvoud terwijl als YHWH spreekt er van meervoud wordt gesproken. Nu kunt u zeggen dat is gewoon een manier van schrijven, dat klopt maar dan wil ik u wijzen op hetgeen wat volgt als YHWH aan Abraham kenbaar maakt wat Hij gaat doen met Sodom.

22 Toen keerden die mannen het aangezicht van daar, en gingen naar Sodom; maar Abraham bleef nog staande voor het aangezicht des HEEREN => twee van de drie ‘mannen’ gingen op weg naar Sodom en Abraham bleef achter voor het aangezicht des Heeren.  Dus twee van de drie gaan op weg. Van die twee staat er de ene keer dat het boodschappers/Engelen zijn en de andere keer dat het YHWH is. Maar het wordt pas heel vreemd zodra YHWH daadwerkelijk Sodom gaat verbranden. In onze Nederlandse taal staat het ook maar in het Hebreeuws komt het heel duidelijk naar voren dat het YHWH welk daar buiten Sodom staat het doet ‘regenen’ door YHWH die in de hemel is. 24 Toen deed de HEERE zwavel en vuur over Sodom en Gomorra regenen, van den HEERE uit den hemel.

Een voorbeeld uit het zogenaamde nieuwe testament is bijvoorbeeld met dat Yeshua gedoopt wordt en YHWH uit de hemel zegt; Gij zijt Mijn geliefde Zoon, in Denwelken Ik Mijn welbehagen heb!

אֶת־ק֨וֹל       = eyt-qol                    = de stem van

De stem van YHWH welke Zijn Woorden spreekt, hoewel het enkele honderden keren zo wordt vermeld, vind iedereen het blijkbaar normaal dat er Woorden door de lucht vliegen en dan tot een persoon spreken. Eerder hierboven sprak de Bijbel van Mozes die als enige mens ooit YHWH mocht/ kon zien en dan alleen Zijn achterzijde in het voorbij gaan. Hoe kan dat nu? Is dat dezelfde Mozes van wie wordt gezegd dat hij van aangezicht tot aangezicht met YHWH sprak? Die met Hem sprak toen hij YHWH voor het eerst ontmoete?   2 En de Engel des HEEREN verscheen hem in een vuurvlam uit het midden van een braambos. Hiers staat YHWH in de gedaante van DE Engel des Heeren aan Mozes verschijnt, maar Mozes ziet alleen de brandende ‘braambos’. De Engel des Heeren is nog een gedaante die veel in uw Bijbel voorkomt en zo ook de brandende braambos, maar die behandel ik hier niet verder. Ik ga verder met de stem die Mozes uit deze bos hoort welk zegt; Mozes, Mozes! YHWH spreekt tot Mozes en Mozes hoort de stem van YHWH uit de brandende Braambos. Maar hoewel het YHWH is en YHWH Zichzelf ook zo met de naam YHWH bekend maakt aan Mozes, kan YHWH in Zijn pure vorm Zichzelf niet aan Mozes laten zien, daar Mozes dan sterft.

Het is echter wel duidelijk dat de stem die Mozes hoort, afkomstig is van YHWH die in de brandende braambos zit. Als het volk eenmaal door YHWH is bevrijd en Hij een nieuw verbond met het volk wilt aangaan, een trouwverbond tussen YHWH en Zijn volk/bruid, dan staat het volk onder aan de berg. 18 En de ganse berg Sinaï rookte, omdat de HEERE op denzelven nederkwam in vuur; en zijn rook ging op, als de rook van een oven; en de ganse berg beefde zeer.19 Toen het geluid der bazuin gaande was, en zeer sterk werd, sprak Mozes; en God antwoordde hem met een stem. Wederom komt YHWH in een vuur en wederom hoort een ieder de stem van God.

Gods stem, Gods Woorden staan vaak in uw Bijbel als zijnde dat de Woorden van God kwamen en zeide;….. 7 Doch Samuël kende den HEERE nog niet; en het woord des HEEREN was aan hem nog niet geopenbaard. De mensen waren nog niet echt bekend met deze gedaante van YHWH. Het Woord des Heeren werd later het Levende geworden Woord des Heeren Yeshua. EN het is Yeshua die onder andere zei dat Hij Abraham had ontmoet en andersom 56 Abraham, uw vader, heeft met verheuging verlangd, opdat hij Mijn dag zien zou; en hij heeft hem gezien, en is verblijd geweest. 57 De Joden dan zeiden tot Hem: Gij hebt nog geen vijftig jaren, en hebt Gij Abraham gezien? 58 Jezus zeide tot hen: Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: Eer Abraham was, ben Ik. Niet alleen zegt Yeshua hier dat Hij er al was, voor Abraham, hier zegt Hij dat Hij is, DE IK BEN.

2Sam.24;11 Als nu David des morgens opstond, zo geschiedde het woord des HEEREN tot den profeet Gad, Davids ziener, zeggende:  Het Woord des Heeren waren niet woorden die zomaar door de lucht kwamen zweven, het was YHWH in een gedaante. Deze ‘vorm’ komt daarna veelvuldig voor, bij de Koningen en Profeten. Met Koning Salomo 1Kon.6:11: 11 Toen geschiedde het woord des HEEREN tot Salomo, zeggende:  Met de Profeet Semaja: 1 Kon. 12:24 Toen geschiedde het woord des HEEREN tot Salomo, zeggende: Met de Profeet Elia: 9 En hij kwam aldaar in een spelonk, en vernachtte aldaar; en ziet, het woord des HEEREN geschiedde tot hem, en zeide tot hem: Wat maakt gij hier, Elia? Met de profeet Jesaja; 4 Het gebeurde nu, als Jesaja uit het middelvoorhof nog niet gegaan was, dat het woord des HEEREN tot hem geschiedde, zeggende;

לְר֣וּחַ           = leruach                    = wind/ geest

Ik denk dat iedereen wel bekend is met de Ruach van YHWH, de Heilige Geest. Waarom wordt er hier melding gemaakt van de wind?? Omdat de Geest van God overal tegelijk kan zijn net als de wind kan je Hem ervaren als je erin staat, je kan het effect zien maar de Geest zelf niet. Veel zeggen dat de Heilige Geest pas in het Nieuwe Testament kwam, is dat zo? Volgens mij was Hij er al op de 1ste blz van de Bijbel als Gods Geest over het water zweeft. Gods Geest geeft vervulling, geeft een mens wat die nodig heeft, reinigt  1 En God gedacht aan Noach, en aan al het gedierte, en aan al het vee, dat met hem in de ark was; en God deed een wind over de aarde doorgaan, en de wateren werden stil. De wateren werden stil toen er een wind over de aarde werd gestuurd. Dit was dus niet zomaar een gewone wind want dan zouden de wateren alles behalve stil worden. Hij maakt gebruik van Zijn Geest indien deze op meerdere plekken of bij meerdere mensen tegelijk moet zijn. Als u bid is er grote kans dat er nog iemand bid, misschien wel honderden misschien wel duizenden tegelijk. Alleen Gods Geest kan tegelijkertijd bij duizenden tegelijkertijd antwoorden.

מִפְּנֵי֙          = mipheney                = (aan) gezicht

Het aangezicht van YHWH, in het Hebreeuws is een gezegde dat als je iemand werkelijk vertegenwoordigd dat je zijn of haar aangezicht bent.  Zo ook met het aangezicht van YHWH, het is Hemzelf, Zijn vertegenwoordiging. Onthoud dat mensen de gedaante van YHWH als vader niet kunnen zien zonder te sterven. Dit is de reden dat Hij in andere gedaanten Zichzelf aan de mensen openbaart. Met Kain als die Abel heeft gedood en met YHWH erover spreekt 16 En Kaïn ging uit van het aangezicht des HEEREN; en hij woonde in het land Nod, ten oosten van Eden. Met Noach als die de laatst rechtvaardige is 1 Daarna zeide de HEERE tot Noach: Ga gij, en uw ganse huis in de ark; want u heb Ik gezien rechtvaardig voor Mijn aangezicht in dit geslacht. Met Mozes 29 Toen zeide Mozes voor het aangezicht des HEEREN: Zie, ik ben onbesneden van lippen; hoe zal dan Farao naar mij horen? Heel bijzonder is het niet alleen met Mozes maar met het hele volk van Israël, Mozes is de verbinding tussen YHWH en het volk en God zegt Mozes het volk te leiden. Mozes wilt dat alleen doen als YHWH voorop gaat. 14 Hij dan zeide: Zou Mijn aangezicht moeten medegaan, om u gerust te stellen? 15 Toen zeide hij tot Hem: Indien Uw aangezicht niet medegaan zal, doe ons van hier niet optrekken! 16 Want waarbij zou nu bekend worden, dat ik genade gevonden heb in Uw ogen, ik en Uw volk? Is het niet daarbij, dat Gij met ons gaat? Alzo zullen wij afgezonderd worden, ik en Uw volk, van alle volk, dat op den aardbodem is.

Het Shema is DE geloofsbelijdenis van Israël en staat in Deut.6 4 Hoor, Israël! de HEERE, onze God, is een enig HEERE! 5 Zo zult gij den HEERE, uw God, liefhebben, met uw ganse hart, en met uw ganse ziel, en met al uw vermogen. Shema is een Hebreeuws werkwoord wat betekend; “hoor en handel ernaar” En dit gebod is precies datgene wat het zogenaamde Nieuwe testament niet nieuw maakt alleen maar de bevestiging van het oude testament. Het is JEZUS zelf, en wordt later door de discipelen herhaalt.  Yeshua die deze vergelijk maakt, als Hij zegt in onder andere Marcus 12:29  Het eerste van al de geboden is: Hoor, Israël! de Heere, onze God, is een enig Heere. Yeshua herhaalt precies het gebod van Deut. Hij geeft aan dat wat Mozes zegt, Hij aan Mozes heeft gezegd. Yeshua vervolgt met te zeggen: 30 En gij zult den Heere, uw God, liefhebben uit geheel uw hart, en uit geheel uw ziel, en uit geheel uw verstand, en uit geheel uw kracht. Dit is het eerste gebod. 31 En het tweede aan dit gelijk, is dit: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelven. Er is geen ander gebod, groter dan deze. En de kerk heeft hiervan jankend gemaakt dat en preekt dit keer op keer;          “Jezus heeft nieuwe geboden gemaakt en alleen deze moeten we houden” deden ze het maar, het is alleen maar zoals Yeshua zegt; lipwoordjes, klinkt leuk doet er niets mee.

De kerk zegt dat Jezus God is, het Joodse volk zegt YHWH is God, de Bijbel zegt HOORT, ER IS MAAR 1 GOD!! 1 God YHWH wiens Woord levend is geworden Yeshua, verder zich in vele gedaanten heeft laten zien, als De Engel, Wolk, Rots, Geest, etc. Maar er is er maar 1. En ik geloof dat met heel mijn hart en ziel, U OOK??

 

Lees de Bijbel. Volg HEM (de God van de Bijbel) na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond

Reacties