Doorgaan naar hoofdcontent

De ARK waar is die? deel3

 


ARK en TEMPELSCHATTEN deel 3

Vorige keer schreef ik over de bijzondere verbinding met een Egyptische prinses terwijl Salomo op dat moment nog volledig wilt doen wat YHWH heeft gezegd. Het is dus op z’n minst zeer vreemd dat Salomo dit op het begin van zijn regering doet. Dit staat in 1Kon.3:1 En Salomo verzwagerde zich met Farao, den koning van Egypte; en nam de dochter van Farao, en bracht ze in de stad Davids totdat hij voleind zou hebben het bouwen van zijn huis en het huis des HEEREN, en den muur van Jeruzalem rondom.

De informatie welk je alleen al uit deze tekst kan halen is; dat 1) Salomo met de prinses trouwde, 2) zij woonde ergens in de stad van David, 3) dit duurde totdat de tempel en de muur was gebouwd. Wat een vreemde relatie, wat een vreemd gegeven dat deze relatie tot en met de bouw van de tempel was. M.a.w. deze relatie gelde tot en met dat de tempel en de muur gereed waren. Alsof zij alleen voor dat doel in de stad Davids was!!

Dat Salomo in zijn koningschap en zijn trouw aan YHWH was bevestigd blijkt uit het vervolg wat er staat met wat hij aan God vroeg en kreeg. Meteen wordt zijn wijsheid openbaar gemaakt bij de oplossing die hij geeft wiens kind het is. 28 En geheel Israël hoorde dat oordeel, dat de koning geoordeeld had, en vreesde voor het aangezicht des konings; want zij zagen, dat de wijsheid Gods in hem was, om recht te doen.

Daarna kunnen we lezen dat Salomo begint met het Huis van YHWH te bouwen.  Salomo doet onderhandelingen voor materialen en mensen.   11 Toen geschiedde het woord des HEEREN tot Salomo, zeggende: 12 Aangaande dit huis, dat gij bouwt, zo gij wandelt in Mijn inzettingen, en doet Mijn rechten, en onderhoudt al Mijn geboden, wandelende in dezelve; zo zal Ik Mijn woord met u bevestigen, dat Ik tot uw vader David gesproken heb; YHWH stuurt Zijn Woord Yeshua, Hij bevestigd nogmaals dat Salomo een Koning is die God gehoorzaamt en liefhebt door te doen wat Hij zegt. Salomo mag het huis van God bouwen, niet omdat God een huis nodig heeft maar omdat de mensen God nodig hebben. Er worden allerlei bouw gegevens opgegeven die Salomo laat uitvoeren.

Behalve de Egyptische prinses haalt Salomo ook de kennis en vakmanschap van een man genaamd Hiram van Tyrus. Een man die de wijsheid en vakmanschap had om alle koperen onderdelen te maken. Blijkbaar kon deze Hiram beter met koper werken als iemand uit Israël. Maar is dat net als de hulp uit Egypte niet vreemd? Helemaal als je bedenkt dat dit om de Tempel gaat? Het lijkt wel of er bepaalde kennis niet aanwezig was in of bij Israël die er wel was in Egypte en Tyrus. De Bijbel geeft dan een zeer gedetailleerde beschrijving van de twee koperen pilaren. Is dit alleen maar tekst vulling of is de schrijver een bouwfreek?? De twee pilaren hadden een naam Jachin (gereedschap) en Boaz (kracht)

15 Want hij vormde twee koperen pilaren; de hoogte van den enen pilaar was achttien ellen, en een draad van twaalf ellen omving den anderen pilaar. 16 Hij maakte ook twee kapitelen, van gegoten koper, om op de hoofden der pilaren te zetten; vijf ellen was de hoogte van het ene kapiteel, en vijf ellen de hoogte van het andere kapiteel. 17 De netten waren van nettenwerk, de banden van ketenwerk voor de kapitelen, die op het hoofd der pilaren waren; zeven waren voor het ene kapiteel, en zeven voor het andere kapiteel.

18 Zo maakte hij de pilaren, mitsgaders twee rijen rondom over het ene net, om de kapitelen, die boven het hoofd der granaatappelen waren, te bedekken; alzo deed hij ook aan het andere kapiteel. 19 En de kapitelen, dewelke waren op het hoofd der pilaren, waren van leliewerk in het voorhuis, van vier ellen.20 De kapitelen nu waren op de twee pilaren, ja, daarboven tegenover den buik, dewelke was nevens het net; en tweehonderd granaatappelen waren in rijen rondom, ook over het andere kapiteel.

21 Daarna richtte hij de pilaren op in het voorhuis des tempels; en den rechter pilaar opgericht hebbende, zo noemde hij zijn naam Jachin, en den linker pilaar opgericht hebbende, zo noemde hij zijn naam Boaz. 22 En op het hoofd der pilaren was het leliewerk; alzo werd het werk der pilaren volmaakt.

EN dit is hetgeen wat mij in ieder geval triggert, namen zijn niet zomaar in de Bijbel. Namen hebben een betekenis in functie en doel. Waarom kregen deze twee koperen pilaren deze namen? Waarom niet dezelfde naam voor twee dezelfde pilaren?? EN waarom alleen namen voor deze twee pilaren en niet voor bijvoorbeeld de koperen zee of de andere koperen onderdelen?

Wat vind u van deze beschrijving en waarom de gegeven namen, waarom de verdere beschrijvingen van de pilaren met de tempel?

Ik hoor graag uw mening en of wellicht andere vragen.

Tot de volgende keer, lees uw Bijbel en volg Hem na, dan wordt uw doel bepaald.

Shalom Raymond.

Reacties