Doorgaan naar hoofdcontent

YESHUA = YHWH bewijs

 


Het bewijs van YESHUA Ha Massiach

Christenen van vandaag hebben verschillende redenen om in Jezus te geloven. Oprecht oefenen ze hun geloof door trouw te bidden en naar de kerk te gaan. Ik was daar ook 1 van, hielp mee met allerlei taken daar waar het nodig was en waar ik meende destijds voor geroepen was. Ik geloofde zoals zovelen met mij, doordat ik het van anderen had gehoord en besloten had, dat na te volgen. Anderen kregen het bijvoorbeeld van huis mee en weer anderen omdat ze iets hadden ervaren. Hoewel oprecht is dat NIET Bijbels geloof.

De Bijbelse definitie van geloof begint bij Abraham, hij nam actie door naar Hem te luisteren en niet naar de mensen om hem heen. Daarom is Abraham de vader van alle gelovigen, anders gezegd; als je claimed van Abraham te zijn of zegt/ wilt Bijbels te geloven, moet je kijken hoe Abraham dat deed en dat net zo doen. EN precies zo zei Yeshua tegen mensen die zeggen dat ze geloven. Geloven ze dan niet, hoe kan dat nu? Het waren de religieuzen van die tijd, de mensen die het meest trouw waren om hun diensten te doen voor hun geloof, maar blijkbaar was ook dat anders dan Bijbels geloof, dan het volgen van Abraham en of Yeshua! Yeshua zei op hun daden en geloof:  Indien gij Abrahams kinderen waart, zo zoudt gij de werken van Abraham doen.

Johannes schrijft zijn evangelie voor de gelovigen van alle tijden, hij schrijft helemaal aan het eind van zijn verhaal:24 Deze is de discipel, die van deze dingen getuigt, en deze dingen geschreven heeft; en wij weten, dat zijn getuigenis waarachtig is. Hij schijft dat zij het weten dat de getuigenis van Yeshua waar is. De vraag is hoe weten ze dat? Wat kunnen wij zeggen over de getuigenis van Yeshua, kunnen wij bijvoorbeeld zeggen dat de Messias Yeshua is omdat…..?

Het is Yeshua die zelf zegt tegen ons: Onderzoekt de Schriften; want gij meent in dezelve het eeuwige leven te hebben; en die zijn het, die van Mij getuigen.  En dat is zo waar maar waarom zegt Hij dat zo? En welke geschriften of teksten zijn het dan die van Hem getuigen? Hoe wisten Zijn discipelen dat ze Hem moesten volgen en waarom deden ze dat? Een discipel liet letterlijk ALLES vallen en volgde de meester. In die tijd had je vele Torah leraars die discipelen hadden. Het waren Torah geleerden (meestal personen met een titel van hogepriester of andere hoog bekleedde functie in de tempel) die volgelingen op leidde om Torah te kennen en door te geven.

Ook Johannes de doper had discipelen en zei: 36 En ziende op Jezus, daar wandelende, zeide hij: Ziet, het Lam Gods! 37 En die twee discipelen hoorden hem dat spreken, en zij volgden Jezus. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het toch komt dat zodra Johannes aan twee van zijn volgelingen iets meld en vervolgens die discipelen meteen achter Yeshua aan gaan? Om dat goed te begrijpen moet je terug in de geschiedenis van Israël, terug wat er heeft afgespeeld, wat de situatie is in de tijd van Yeshua en wat de verwachting is van die tijd. Maar ook de vraag; waarom had Johannes überhaupt discipelen die hem volgden??? Ik zie al dat iemand vandaag achter iemand aan loopt in een kamelen jas met sprinkhanen om te eten en zonder huis of geld! Kansloos!

Om bij dat laatste te beginnen gaan we ook even terug naar wie Joannes zijn vader was. Wie of beter gezegd, WAT was de vader van Joh.? Daarvoor moeten we kijken naar wat Lukas te vertellen heeft, welk zei; een zeker priester, met name Zacharias, van de dagorde van Abia. Zacherias een priester, maar niet zo maar een priester, dit ene zinnetje verteld ons dat Zacheria van Aaron  afstamde, hij was dus de Hogepriester. En dat blijkt ook uit de dienst die hij moest doen in het Heilige der Heilige waar ALLEEN de Hogepriester kon komen. (Dit gegeven geeft trouwens ook de maand van de geboorte van Yeshua aan wat dus definitief kerstmis tot een sprookje maakt).

Johannes was de zoon van Zacherias de Hogepriester en was daarom na Zacherias, de rechtmatige Bijbelse Hogepriester, dus niet Ananias die door geld en macht als hogepriester daar was gekomen. Hogepriester Johannes ziet Yeshua lopen en zei tegen zijn discipelen; Ziet, het Lam Gods! 37 En die twee discipelen hoorden hem dat spreken, en zij volgden Jezus. Nooit afgevraagd waarom zijn trouwe discipelen METEEN achter Yeshua aan gingen?? Wat was daar nu net gebeurd?? En ook heel frappant/ bijzonder van wat er daarna gebeurde!!

41 Andreas, de broeder van Simon Petrus, was een van de twee, die het van Johannes gehoord hadden, en Hem gevolgd waren. 42 Deze vond eerst zijn broeder Simon, en zeide tot hem: Wij hebben gevonden den Messias, hetwelk is, overgezet zijnde, de Christus. Blijkbaar waren het wel eenvoudige vissers, maar wel vissers met een verwachting dat hun Massiach zou komen, hun Massiach die de twee gescheiden huizen van Israël weer tot 1 koninkrijk ging maken zoals vele malen geprofeteerd. Die als Koning zou heersen en een ieder met het land vrij maakte.

43 En hij leidde hem tot Jezus. En Jezus, hem aanziende, zeide: Gij zijt Simon, de zoon van Jonas; gij zult genaamd worden Cefas, hetwelk overgezet wordt Petrus. 44 Des anderen daags wilde Jezus heengaan naar Galilea, en vond Filippus, en zeide tot hem: Volg Mij. 45 Filippus nu was van Bethsaida, uit de stad van Andreas en Petrus. 2 woorden; “volg mij” waren voldoende voor Filipus om Yeshua te volgen. Het staat er niet waarom maar toenmalig Bethsaida (en heel Galilea) stond toen niet bepaald bekend dat daar Torah geleerden naar toe kwamen om volgelingen te zoeken. Filippus kan het verhaal en motivatie van Petrus en zijn broer Andreas hebben gehoord zoals gewoon was in de dorpen van toen als er iets bijzonders gebeurde. EN het feit dat eenvoudige vissers de mogelijkheid kreeg om in plaats van hun hele leven een visser te zijn, nu ook een discipel te worden van een Torah geleerde en helemaal de beoogde Massiach, dat was heeel bijzonder.

46 Filippus vond Nathanaël en zeide tot hem: Wij hebben Dien gevonden, van Welken Mozes in de wet geschreven heeft, en de profeten, namelijk Jezus, den zoon van Jozef, van Nazareth. Blijkbaar waren ze overtuigd dat Yeshua DIEGENE was over wie Mozes zei dat HIJ zou komen. Mozes had het over een andere Profeet NET ALS HIJ!! En naast Mozes ook nog door de Profeten beschreven en geprofeteerd. Maar terugkomende op de vraag van hoe het begon met dat Johannes tegen zijn discipelen zei; “zie het Lam Gods” en zij meteen achter Yeshua aan gingen, hier het antwoord.

Het begint bij het EVANGELIE, het evangelie van vergeving en herstel wat begint bij Abraham. De mensen die toen (zg NT) in het land leefden en hun hoop op Gods Woord hadden gezet, Gods beloften verwachten, de beloofde Massiach. Het evangelie van het Ultieme offer voor de mens, de straf opnemende van wat de mens verdiend en door God zelf zou worden ingevuld. Abraham die samen met JHWH een verbond sloot maar die JHWH ALLEEN bekrachtigde, doordat Abraham in slaap was gebracht en zodoende NIET kon worden gestraft als 1 van hun beiden dat verbond verbrak. Wat begon dat God zelf in een lam zou voorzien. Het Lam wat in de plaats van Izaäk werd geofferd.

En nu komt het: Johannes de Doper was de rechtmatige , hogepriester en ALLEEN de Hogepriester kon bepalen of een lam geschikt was om het OFFERLAM van God te zijn!!! Dus toen zijn twee volgelingen die Torah leerde van Johannes en wisten dat hij de rechtmatige hogepriester was hoorde wie het LAM van JHWH was, was dat genoeg om achter Yeshua aan te gaan.

Shimon (Petrus) melde tegen zij  broer: Wij hebben gevonden den Messias, hetwelk is, overgezet zijnde, de Christus. Waarna Phillipus tegen zijn broer zei: Wij hebben Dien gevonden, van Welken Mozes in de wet geschreven heeft, en de profeten, namelijk Jezus, den zoon van Jozef, van Nazareth. Er gebeuren dan nog een aantal zaken die heel bijzonder zijn en die ik in andere studies beschrijf, maar ik wil mij nu verder richten op het bewijs. Wat was het bewijs wat waren nu de tekenen dat Yeshua DE PROFEET was waar Mozes over schreef??

Voordat Mozes aan zijn bediening begon was hij zeer onzeker, wie was hij om de boodschap van God aan het volk te vertellen? Hij was een moordenaar die uit Egypte was gevlucht, hij had al moeite om 1 schaap terug bij de kudde te brengen laat staan een heel volk. Maar JHWH hield aan en gaf Mozes Zijn Naam; “ik ben die ik ben” en daarna gaf God Mozes drie tekenen zodat Mozes kon aantonen dat hij door JHWH gestuurd was. Dat wat Mozes zei Woorden van God waren en dat God door Mozes sprak om het volk te bevrijden.

Terug naar het NT, Johannes (niet de doper) begint in het 2de hoofdstuk met de bruiloft te Kana. Dit verhaal heeft zeer veel te vertellen en ik haal er nu maar 1 uit. De reden hiervan is de beantwoording van de vraag; waarom de discipelen Yeshua geloofden. Tot nu toe hadden ze alleen nog maar de woorden van de hogepriester wat voor hun al iets heel bijzonders was, maar waar was het bewijs? Johannes schrijft over dit verhaal van de bruiloft aan het eind; Dit beginsel der tekenen heeft Jezus gedaan te Kana in Galilea, en heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. Het beginsel der tekenen, over welke tekenen heeft Johannes het?

Yeshua deed een wonder met het water, Hij maakte van water wijn. Wijn is in het Hebreeuws synoniem aan bloed, waarom omdat beide het leven vertegenwoordigen van land en lichaam. Wat was het eerste teken welk Mozes liet zien aan de Israëlieten, om Farao maar vooral de Israëlieten te overtuigen dat Hij door JHWH was gestuurd? De Israëlieten hadden natuurlijk gehoord over de eerste twee tekenen maar waren niet in het paleis. Nu doet Mozes een teken waarvan het hele land niet alleen zal horen maar ook zal merken. Mozes veranderd water in bloed en Yeshua doet hetzelfde teken Hij veranderd water in wijn, zodat de mensen in Hem geloven als DE Profeet net als Mozes.

Johannes beschrijft daarna een aantal gebeurtenissen en het lijkt dat hij daarmee Yeshua en Zijn leven en gebeurtenissen daarmee beschrijft. Maar de discipelen zijn nog steeds niet volledig en of overtuigd. Yeshua komt later weer terug in Kana en dan schrijft Johannes: 46 Zo kwam dan Jezus wederom te Kana in Galilea, waar Hij het water wijn gemaakt had. En er was een zeker koninklijk hoveling, wiens zoon krank was, te Kapernaum. Het verhaal hier begint wederom in Kana en dat er iemand doodziek was. Heel bijzonder is dat Johannes al veel heeft verteld wat Yeshua in Jeruzalem en in Samaria heeft gedaan, maar wat zegt hij nadat Yeshua de jongeman heeft genezen??   54 Dit tweede teken heeft Jezus wederom gedaan, als Hij uit Judea in Galilea gekomen was.

Het tweede teken wat was dat dan? 47 Deze, gehoord hebbende, dat Jezus uit Judea in Galilea kwam, ging tot Hem, en bad Hem, dat Hij afkwame, en zijn zoon gezond maakte; want hij lag op zijn sterven.48 Jezus dan zeide tot hem: Tenzij dat gijlieden tekenen en wonderen ziet, zo zult gij niet geloven.

49 De koninklijke hoveling zeide tot Hem: Heere, kom af, eer mijn kind sterft 50 Jezus zeide tot hem: Ga heen, uw zoon leeft. En de mens geloofde het woord, dat Jezus tot hem zeide, en ging heen. 51 En als hij nu afging, kwamen hem zijn dienstknechten tegemoet, en boodschapten, zeggende: Uw kind leeft!

52 Zo vraagde hij dan van hen de ure, in welke het beter met hem geworden was. En zij zeiden tot hem: Gisteren te zeven ure verliet hem de koorts. 53 De vader bekende dan, dat het in dezelve ure was, in dewelke Jezus tot hem gezegd had: Uw zoon leeft. En hij geloofde zelf, en zijn gehele huis.

Mozes tweede teken was dat hij zijn hand in zijn gewaad deed en werd melaats. Door zijn hand wederom in zijn gewaad te doen werd zijn hand op hetzelfde ogenblik gelijk genezen. Yeshua geneest de jongeman terwijl Hij geeneens in de buurt is, maar de genezing geschied gelijk op hetzelfde moment zodra Hij het sprak. Allebeide gevallen gebeurde op hetzelfde moment. En het was dit gebeuren dat Johannes en de discipelen zich herinnerde zodanig dat Johannes het gebeuren vermelde als HET tweede teken.

De Profeet de net zoals Mozes was was DE profeet die een ieder in Gods Woord geloofde verwachte en hier was Yeshua met Johannes de hogepriester als getuige en dezelfde tekenen deed die Mozes deed om zoals Yeshua zelf elke keer weer zei: 19  Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: De Zoon kan niets van Zichzelven doen, tenzij Hij den Vader dat ziet doen; want zo wat Die doet, hetzelve doet ook de Zoon desgelijks.

Wellicht heeft u nu door dat de huidige kerk een probleem heeft, het probleem dat men het zogenaamde oude testament als veroudert ziet en predikt als iets wat voorbij is gegaan en helemaal de woorden van Mozes naast zich neer legt. Mozes is de wetgever die Israël allerlei lasten opwierp. Men vergeet dat het JHWH is die de Woorden Zijn Woorden, Woorden die een lichaam vormden en op aarde heeft gewandeld als mensenzoon, heeft gegeven aan Mozes. Woorden die de 2de ‘Mozes’ tw; Yeshua alleen maar verduidelijkte, zuiver maakte van de zelfverzonnen wetjes van mensen.

Yeshua zegt het zo:45 Meent niet, dat Ik u verklagen zal bij den Vader; die u verklaagt, is Mozes, op welken gij gehoopt hebt. 46 Want indien gij Mozes geloofdet, zo zoudt gij Mij geloven; want hij heeft van Mij geschreven.47 Maar zo gij zijn Schriften niet gelooft, hoe zult gij Mijn woorden geloven? Als je hoort wat de gemiddelde Christen denkt wat Jezus heeft gedaan, wat de gemiddelde Christen denkt wat het evangelie is of zegen ,liefde en noem alle huidige religieuze woorden maar op ZONDER Bijbelse betekenis, dan weet je nu waar het probleem begint. Zonder het woordenboek wat het oude testament is KAN je het nieuwe testament NOOIT begrijpen. En krijg je dus interpretaties van wat de ene vind anders dan de andere dat het betekend omdat niemand terug gaat naar het begin. Behalve dat je daarom nu duizenden verschillende christelijke stromingen hebt, heeft satan hier slim van gebruik gemaakt door een andere religie te stichten die WEL met het begrip van ‘DE Profeet’ werkt en zo een gigantische religie naast de christelijke religie heeft gevormd.

Maar dan hebben we het nog niet gehad over het derde teken. Het getal drie of een veelvoud hiervan staat voor onder andere voor opstanding uit de dood en of voor schijnbare dood. En het is met Zijn dood dat het derde teken zichtbaar wordt 28 Jezus dan zeide tot hen: Wanneer gij den Zoon des mensen zult verhoogd hebben, dan zult gij verstaan, dat Ik Die ben, en dat Ik van Mijzelven niets doe; maar deze dingen spreek Ik, gelijk Mijn Vader Mij geleerd heeft. Yeshua zegt hier onder andere dat de mensen JHWH zullen zien zodra ze Hem verhogen. Later zegt Hij dat met het verhogen van Hem dat Hij daarmee Zijn dood bedoelt 32 En Ik, zo wanneer Ik van de aarde zal verhoogd zijn, zal hen allen tot Mij trekken. 33 (En dit zeide Hij, betekenende, hoedanigen dood Hij sterven zou.)

Welk teken uit Mozes tijd correspondeert met dit teken waarbij de dood een rol speelt. Het derde teken wat Mozes kreeg was zijn staf welk hij op de grond moest gooien en een slang werd. Maar niet zomaar een slang, deze slang versloeg de slangen van de tovenaars. Alleen werd deze slang niet verhoogt en was er geen dood bij betrokken (behalve dan de dood van de twee slangen) Maar er is een andere gebeurtenis met Mozes en een slang die wel werd verhoogt. Het volk wilt niet meer naar Mozes of God luisteren en men klaagt en klaagt totdat ze gebeten worden door vurige slangen. Mozes moet dan een koperen slang op een staak zetten (verhogen) en diegene die hiernaar kijkt hun hoop en geloof op de Woorden van Mozes en God over dit teken zetten zullen blijven leven, velen die dit niet deden gingen dood.

Toen Yeshua op het kruis werd gezet hing Hij tussen hemel en aarde. Hij werd van de aarde verhoogt op een paal. Een ieder die naar Hem keek zag ook het bord wat Pilatus had laten plaatsen met de tekst; Jezus de nazarener, de koning der Joden

19 En Pilatus schreef ook een opschrift, en zette dat op het kruis; en er was geschreven: JEZUS, DE NAZARENER, DE KONING DER JODEN. 20 Dit opschrift dan lazen velen van de Joden; want de plaats, waar Jezus gekruist werd, was nabij de stad; en het was geschreven in het Hebreeuws, in het Grieks, en in het Latijn. 21 De overpriesters dan der Joden zeiden tot Pilatus: Schrijf niet: De Koning der Joden; maar, dat Hij gezegd heeft: Ik ben de Koning der Joden.

Waarom wilde de over priesters de tekst veranderd hebben? Wat was er zo verkeerd aan de tekst? Wel omdat te begrijpen moet je de originele tekst in het Hebreeuws zien.

ישוע הנצרי ומלך היהודים  --  Yeshua Hanoshri Vemelech Hajehudim

Toen Yeshua verhoogt werd op de kruispaal kon niet alleen iedereen Hem zien maar ook de acroniem die verscheen boven Zijn Hoofd, de eerste letters van het opschrift wat Pilatus schreef zei: JHWH precies zoals Yshua zei dat ze zouden zien. Precies de reden waarom de Schriftgeleerden de tekst veranderd wilden hebben.

Nog een groot Bijbels geheim: Omdat het Yeshua/ JHWH was die dood ging was dat weer de mogelijkheid om Zijn bruid aan te nemen. Zijn bruid waarvan Hij een scheidbrief had gegeven vanwege de vele vele ontrouwe handelingen en overspel. Hij kon Zijn eigen Woord niet verbreken want het was NIET toegestaan om de bruid na overspel  te hertrouwen met haar gescheiden man. Alleen indien de man gestorven was, was de bruid vrij om te trouwen. Als je zegt dat Yeshua alleen de Zoon was van YHWH en niet YHWH in een menselijk lichaam, dan pikt Yeshua de bruid van YHWH af en speelt Hij dus overspel en nog erger dan was Hij dus niet zonder zonde en was Zijn dood gewoon de dood van de zoveelste mens, en ons geloof een sprookje.

Gelukkig voor ons heeft God Zijn verbond aan Abraham gehouden, het evangelie wat Hij aan Abraham had gegeven dat Hij Zelf in een lam zou voorzien op Moriah. Abraham heeft gezien dat Yeshua dat lam was en was verblijd. Bent u ook verblijd wetende dat God NIET veranderd en Zijn Woord HEEL Zijn Woord houd??

Behalve dit kleine gedeelte wat ik hierboven heb behandeld zijn er nog honderden profetieën van de Profeten die op Yeshua wijzen, daarnaast Zijn daar de feesten welke exact Zijn 1ste en Zijn 2de komst vertellen. Zijn feesten uit Lev.23 die de wereld als afgedaan of Joods beschouwd en liever vasthoud aan de heidense kerst en pasen die er alleen maar voor zorgen dat ze in schuld komen of zelfmoordneigingen krijgen als ze niet het ‘warme en pluizige sentimentele gevoel’ voelen die ze in een gezin hebben ervaren of zien.

Maar goed, ik hoop dat u hiermee bent verrijkt.

Lees uw Bijbel, en volg alleen Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties