Doorgaan naar hoofdcontent

PADEN van GERECHTIGHEID 6


De SEIZOENEN van de BIJBEL 6     OPEN OGEN

Bij elke keuze die wij hebben volgt een resultaat van die keuze. Wij willen of verwachten meestal dat wij een beloning of een voordeel door onze keuzes zullen krijgen en dat is de basis van onze keuze. Alleen komt onze inschatting niet altijd overeen met onze ‘beloning’. Zo zijn we beland bij de volgende tekst die ik hier in de seizoenen van de Bijbel, wil behandelen. Gen.3:5 Maar God weet, dat, ten dage als gij daarvan eet, zo zullen uw ogen geopend worden, en gij zult als God wezen, kennende het goed en het kwaad.

Hier wordt door satan geen leugen gegeven maar er spelen hier wel een aantal belangrijke gegevens met betrekking tot Bijbelse definities t.o.v wereldse tw:

  • 1)      De kennis en of wijsheid die God heeft mbt goed en kwaad is niet hetzelfde als de kennis of wijsheid die wij mensen denken te hebben.
  • 2)      Geopende ogen om te zijn als God gebeurt alleen door leiding van God, niet op menselijk initiatief.

De verleiding en of beloning die door satan wordt voorgehouden is om; net als God te zijn. Is dat dan niet wat God voor de mensen wilt? Antwoord JA God wilt dat wij mensen net als Hij worden. Met 1 groot verschil; Hij doet dat naar gelang onze bekwaamheid om met die wijsheid te kunnen om gaan.

Voorbeeld; Lucifers zijn op zichzelf niet gevaarlijk, een vader weet hoe hij lucifers moet gebruiken en wanneer. Hij verteld dit nog niet aan zijn kleine kinderen. Hij moet de kinderen nog een aantal zaken leren die met de verantwoording van de kennis (om een lucifer af te steken), gepaard gaan. De vader doet het op zijn manier en wanneer de tijd rijp is cq wanneer het kind daaraan toe is.  Zolang een kind wacht totdat de vader vind dat de tijd rijp is om het kind te leren over lucifers, krijgt het kind vanzelf de juiste kennis op de juiste tijd.

Echter kan een kind zelf besluiten om niet te luisteren naar de vader om van de lucifers af te blijven.  => een ongehoorzaam kind denkt genoeg te weten en weet op een gegeven moment waar de lucifers bewaard liggen. Het kind steekt een lucifer af verbrand zijn vinger en laat de lucifer vallen die het hele huis laat afbranden. Zo is het met Gods Wijsheid, wilt u Gods Wijsheid ontvangen dan zult u de Vader moeten laten zien dat u ermee om kan gaan en klaar voor bent. Als Hij dat ook vind, ontvangt u vanzelf de kennis die u kan gebruiken. Zo niet en probeert u het buiten Zijn Wil te doen, bent u een gevaar voor uzelf EN uw omgeving.

Wij moeten wachten tot God ons de kennis, Zijn kennis wilt geven. Hij doet dat alleen vanuit een relatie, vanuit een wederzijds vertrouwen en geloof. Dan is het openen van onze ogen veilig en zegenrijk. Gen 21: 19 En God opende haar ogen, dat zij een waterput zag; en zij ging, en vulde de fles met water, en gaf den jongen te drinken. Hagar zit met Ismael in de woestijn en roept naar JHWH, waarop God haar ogen opent.

David spreekt van mensen die net als hij; ’JHWH verwachten’ met die mensen (rechtvaardige is diegene die de geboden van God doen) gaat JHWH verder Ps.148: 8 De HEERE opent de ogen der blinden; de HEERE richt de gebogenen op; de HEERE heeft de rechtvaardigen lief.

Ook de schrijver van Spreuken verteld over de rechtvaardigen wiens oren en ogen gericht zijn op JHWH en Zijn Woord; Spr. 20: 12 Een horend oor, en een ziend oog heeft de HEERE gemaakt, ja, die beide.13 Heb den slaap niet lief, opdat gij niet arm wordt; open uw ogen, verzadig u met brood.

Het punt in dit alles is dat wij eenvoudig weg niet alle kennis hebben die God wel heeft. Behalve dat weten wij niet wat er in de toekomst gaat gebeuren, Hij wel, de toekomst is in Zijn handen. Onze kennis van goed en kwaad is zeer beperkt, is afhankelijk van onze ervaringen en of wat wij zien en of horen. EN omdat ieders ervaring anders is krijg je verschillende interpretaties van dezelfde gebeurtenissen. Zodoende heb je nu een wereld waarin een ieder iets anders kan geloven van wat de Bijbel in hun ogen heeft te zeggen. Tenzij je de Bijbel werkelijk leest met het geloof dat JHWH niet kan liegen en dat HEEL Zijn Woord waarheid en voor eeuwig is en voor een ieder die dat doet een leidraad is om te volgen, OOK VANDAAG DUS. Dan kan God je op Zijn tijd Zijn waarheid en kennis geven. Geloof je mensen meer dan God zal je met menselijke  ‘wijsheid’ door het leven gaan en ook Zijn Woord met menselijke zienswijze ‘begrijpen’.

Het is triest dat de gemiddelde Christen wordt geleerd om te doen wat Jezus zegt door juist hetgeen wat Hij zegt of heeft gezegd te verwaarlozen. De welbekende Emmaüsgangers hadden net als iedereen een verwachting gecreëerd naar wat andere mensen hadden gezegd dat de Messias zou doen. Zij luisterden niet echt naar wat Yeshua al die tijd had gezegd. Totdat Yeshua hun de profetieën en verhalen over Hem in het oude testament uit legde en zij Hem begrepen en geloofden. 31 En hun ogen werden geopend, en zij kenden Hem; en Hij kwam weg uit hun gezicht. 32 En zij zeiden tot elkander: Was ons hart niet brandende in ons, als Hij tot ons sprak op den weg, en als Hij ons de Schriften opende?

Tegenovergesteld aan wat JHWH geeft door geopende ogen is hetgeen wat volgt door de kennis van wat satan en of de wereld geeft. Het wordt gepresenteerd als zijnde goed, maar het gevolg was dat Adam en Eva merkte dat ze naakt waren en dat ze zich schaamden. Zelf vergaarde kennis is in eigen ogen meestal een winst maar hoeveel mensen zijn hiermee niet in de fout gegaan, hebben verschrikkelijk geleden of hebben anderen laten lijden? Men denkt er meestal voor zichzelf een bepaalde winst mee te behalen. Yeshua zei het volgende over onze ogen: 22 De kaars des lichaams is het oog; indien dan uw oog eenvoudig is, zo zal uw gehele lichaam verlicht wezen;23 Maar indien uw oog boos is, zo zal geheel uw lichaam duister zijn. Indien dan het licht, dat in u is, duisternis is, hoe groot zal de duisternis zelve zijn!

Ook zei Hij: 15 Want het hart dezes volks is dik geworden, en zij hebben met de oren zwaarlijk gehoord, en hun ogen hebben zij toegedaan; opdat zij niet te eniger tijd met de ogen zouden zien, en met de oren horen, en met het hart verstaan, en zich bekeren, en Ik hen geneze. Het is maar net wat wij met onze ogen doen, wat wij willen zien. In wiens straatje past het? Bevalt het plaatje wel of niet komt het overeen met onze visie? Kijken wij met een boos oog oftewel naar eigenwijze trotse inzicht waarin je jezelf hoger acht dan de ander? 

Het is bijzonder dat JHWH satan als een slang neerzet. Een slang jaagt op haar prooi puur door de ervaringen die het heeft opgedaan. Steeds weer probeert een slang dezelfde methodiek uit totdat deze succes blijkt, waarna de slang deze methodiek perfectioneert. Het is deze beleving en de ervaring waaruit de slang wilt dat u leeft. Terwijl JHWH wilt dat u Hem vertrouwt net zoals een klein kind zijn/ haar vader vertrouwt en hem verwacht in alles te voorzien. Kennis van goed en kwaad menselijkerwijs gaat dan alle kanten op, het is maar net wat iemands ervaringen zijn, wat iemand goed of kwaad vind. En tegenwoordig geld als de meerderheid het goed vind (abortus, Jodenhaat, liegen) dan wordt dat unaniem gevolgd (democratie). Zolang je maar afstand houd, de ander in waarde acht, respect PFFFF.

Adam en Eva waren de eerste die dachten kennis buiten God om te vergaren. Zij dachten dat zij wel intelligent genoeg waren om dat zelf te bepalen. Gen. 2:6 (mijn vertaling) de vrouw begeerde of had lust om kennis te hebben, zij zag met haar eigen ogen dat de boom van kennis goed was (tenslotte was een boom door God geschapen en Zijn schepping was goed). Maar niet alleen vond zij de boom goed, deze boom zou hun als GOD maken!! Wie wil dat nu niet zelf beslissen wat goed is en wat kwaad!!

Johannes zegt in 1Joh.2 over de werkelijke gelovige, mensen die niet alleen zeggen Jezus te volgen, maar daadwerkelijk dat doen door Zijn geboden/ JHWH geboden te doen. 3 En hieraan kennen wij, dat wij Hem gekend hebben, zo wij Zijn geboden bewaren.4 Die daar zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet bewaart, die is een leugenaar, en in dien is de waarheid niet;

5 Maar zo wie Zijn Woord bewaart, in dien is waarlijk de liefde Gods volmaakt geworden; hieraan kennen wij, dat wij in Hem zijn. 6 Die zegt, dat hij in Hem blijft, die moet ook zelf alzo wandelen, gelijk Hij gewandeld heeft.

Johannes heeft ook zijn Bijbels visie van wat Adam en Eva waren begonnen en waar de hele wereld haar wijsheid vandaan heeft.16 Want al wat in de wereld is, namelijk de begeerlijkheid des vleses, (Eva begeerde) en de begeerlijkheid der ogen (Eva had lust), en de grootsheid des levens (Eva zou net als God zijn), is niet uit den Vader, maar is uit de wereld (verleiding door satan maar keuze door de mens). 17 En de wereld gaat voorbij, en haar begeerlijkheid; maar die den wil van God doet, blijft in der eeuwigheid.

Ik heb het op deze blog over een aantal onderwerpen welke ik uit de Bijbel haal. Hierbij is mijn visie ten opzichte van vroegere jaren zo goed als 180 graden gedraaid. Ben ik dan zo slim geworden? en geef meteen hierop het antwoord ; ik dacht het niet! Maar ik heb gemerkt in gesprekken met veel veel intelligentere mensen als ik, dat ze het eenvoudig niet zien. Alsof ze blind zijn voor de eenvoudige waarheid die voor hun OGEN aanwezig is. Ja ze zijn oprecht, ja ze geloven echt dat ze in god geloven en dat ze goede keuzes doen. Maar blijkbaar is mijn openbaringen anders dan die van hun. 1 ding echter verschilt en valt ALTIJD op. Het blijkt keer op keer dat men woorden van een boekje welk ze hebben gelezen, bijbels lessen welk ze hebben gevolgd, preken die ze hebben gehoord en als laatste de grote hoeveelheid mensen die net zo denken als zij, bepalen wat ze volgen en geloven in plaats dat ze doen wat ze altijd zeggen. De Woorden uit Bijbel boven alles wat mensen zeggen, te stellen en doen wat Yeshua zei dat we moeten doen.

Ik heb dus lang, lang niet alle wijsheid in pacht, ik ontvang naar gelang ik daarover de verantwoording kan dragen, God bepaalt wanneer dat is en dat proces gaat traag, ik ben ook maar een mens. Ook ik heb nog steeds last van die andere boom. Dat gaat pas voorbij zodra we een nieuw lichaam hebben gekregen waar alleen het zaad van de levensboom zal zijn, tot dan valt een ieder onder de vloek van Adam. Zolang een mens niet zijn leven in die van JHWH legt door het bloed van Yeshua blijft die mens 100% Adams zaad oftewel boom van kennis = dood. Keert een mens zich om en volgt die de enige weg door Yeshua dan ontvangt die naast de boom van kennis ook zaad van de levensboom. Tijdens ons leven moet onze kennis minder worden en Zijn kennis meer maar dat is een voortdurend gevecht zolang we in dit lichaam zijn. Daarom vind dat gevecht in onze gedachten plaats en moeten wij vernieuwd worden in ons denken. Zijn waarheid maakt ons werkelijk vrij, lest onze dorst, voed ons lichaam, dat begint met het uitgaan van Egypte. Als je deze laatste zin niet begrijpt of hebt beleeft dan moet je je afvragen wat of wie je gelooft.

Waar heeft u uw wijsheid vandaan? Door welke boom wordt u gevoed met kennis? Welke of wiens woorden bepaalt uw WAARHEID?

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel!!

Shalom Raymond

Reacties