Doorgaan naar hoofdcontent

HET is WERKELIJK VOLBRACHT

                                                

Het is VOLBRACHT deel 2

In het 1ste deel kunt u lezen dat wat er volbracht is door Yeshua aan het kruis, alles te maken heeft met de verzoening. De verzoening van God met Israël en daarmee voor elke heiden die ingeënt in die ene edele olijfboom Israël wilt worden, ook verduidelijkt. Het begrip; zaad van Abraham en Abraham uw vader, is daarmee niet zomaar een gezegde maar werkelijkheid.  De tijd was er toen rijp voor na zolang tijd dat Israël van God gescheiden was, het was op Gods tijd, naar Gods wil. En dat kunnen we uitgebreid lezen in de 4 evangeliën als Yeshua in Zijn bediening staat. Zelfs de demonen weten dat niets gebeurd zonder dat het op Gods tijd gebeurd  En ziet, zij riepen, zeggende: Jezus, Gij Zone Gods! wat hebben wij met U te doen? Zijt Gij hier gekomen om ons te pijnigen voor den tijd?

Yeshua die uit verschillende situaties kon ontsnappen simpelweg omdat het Zijn tijd niet was. Zo wie zo begint het Nieuwe testament omdat de beloften en het verbond van Abraham al eeuwen daarvoor werden geprofeteerd en de mensen waren in verwachting van de Messias. Yeshua begint in Marc. 1 met te zeggen; De tijd is vervuld, en het Koninkrijk Gods nabij gekomen; bekeert u, en gelooft het Evangelie.

Elke keer weer confronteert yeshua met de toen heersende religie en hun vele eigen gemaakte wetjes en zodoende bots Hij elke keer met de schriftgeleerden omdat Gods Woord/Wet waarheid, losmakend, licht, en zegen geeft terwijl mens gemaakte wetjes gebondenheid geeft. Bij elk van zo’n confrontatie willen zij Hem grijpen of stenigen of… maar elke keer zegt Hij of staat er dat het Zijn tijd nog niet is. Totdat Zijn bediening van 1 jaar bijna voorbij is en het Pascha bijna aanbreekt. 8 Gaat gijlieden op tot dit feest; Ik ga nog niet op tot dit feest; want Mijn tijd is nog niet vervuld. Omdat de religieuzen Hem verwachten op het feest houden ze alle mensen die het feest willen vieren in Jeruzalem in de gaten en omdat Zijn volgelingen en Zijn discipelen erg opvallen in de menigte, gaat Hij apart om zo niet in handen te vallen voordat Hij nog laat zien dat HIJ HET LAM is HET PASCHA LAM. Math. 26; De Meester zegt: Mijn tijd is nabij, Ik zal bij u het pascha houden met Mijn discipelen.

Pascha; in alle 4 de evangeliën is dit gebeuren het meest beschreven en meest gedetailleerde gebeurtenis. Pascha 1 van de 3 Bijbelse Feesten opgegeven door JHWH/Yeshua. De drie feesten welk het verhaal en het redding / herstelplan van JHWH weergeven. Wat gegevens is aan de mensheid zodat ze zouden weten wat God allemaal ging en nog gaat doen. Ook hierin kunnen we zien dat Zijn gehele plan nog niet is volbracht. WEL kunnen we zien wat Yeshua precies heeft gedaan, geprofeteerd door Mozes, ge en beleeft door het volk waarvan de Bijbel zegt dat het ten voorbeeld voor ons is opgeschreven. Het is in de aanloop van het Feest Pascha, een feest van God dat Yeshua eindelijk zegt; 23 zeggende: De ure is gekomen, dat de Zoon des mensen zal verheerlijkt worden.

Johannes begint in en met zijn hele evangelie, om aan alle gelovigen te vertellen en te tonen dat het Yeshua is die de lang verwachte Messias is. Johannes en de andere discipelen kozen niet zomaar voor Yeshua maar zagen door de gebeurtenissen wie Hij was. Een kenmerk van een echte gelovige is dat hij / zij alles toetst, toetst waaraan? Aan het Woord van God. Zij begrepen niet meteen alles, dat kwam pas nadat Yeshua was gedood en weer opstond. Ingegeven door Yeshua zelf en door de Heilige Geest door het Woord. ALLE beschreven gebeurtenissen zijn een teken dat Yeshua de beloofde Messias is, de Messias die het koninkrijk kwam herstellen, die Israël weer zou terugbrengen, die als een lam van God de mensen kwam bevrijden. Daarom schrijft Johannes in het begin 36 En ziende op Jezus, daar wandelende, zeide hij: Ziet, het Lam Gods! Waarop twee discipelen van Johannes de doper discipelen van Yeshua worden. De Messias die werd beschreven door Mozes, die door Mozes wet toe te passen, kon worden gecontroleerd omdat Hij zou zijn ALS Mozes. En precies om die reden zegt Filippus tegen zijn broer:  Wij hebben Dien gevonden, van Welken Mozes in de wet geschreven heeft, en de profeten, namelijk Jezus, den zoon van Jozef, van Nazareth.

Als het dan bijna Pascha is laat Johannes zien dat het echt Yeshua is die het Pascha feest tot elk detail precies zo invult. Dit was nodig zodat er geen twijfel zou zijn onder de gelovigen dat Yeshua het Paschalam is. En let nu op Pascha is GEEN pasen, heeft er niets mee te maken en is zelfs het tegenovergestelde. Pascha verteld het verhaal van de bevrijding van Zijn volk, het voorbij gaan van de dood, het lam geslacht in plaats van het volk. het HEIDENSE pasen gaat over iemand die op is gestaan, die vanaf goede vrijdag tot paaszondag dood was, 2 dagen max, wat TEGEN de BIJBEL en alles wat Yeshua zei, ingaat. Pasen is een heidens feest wat al sinds Babylon bestaat ter ere van isthar de vruchtbaarheidsgodin. Je vind deze naam nog steeds terug in het Duitse ostern en het Engelse eastern. En iedereen weet en viert de vruchtbaarheidssymbolen van isthar tw: de eieren en hazen met dit heidense feest. En nee dit feest is niet onschuldig, miljoenen baby’s zijn op dit feest geslacht en eieren zijn in hun bloed gedoopt/geverfd om een vruchtbaar jaar te vragen van isthar.

Johannes 12 begint met de verklaring dat Yeshua DIEgene werkelijk was; HET LAM van GOD. Hoe deed Johannes dat? Wel dan moeten we kijken wat God aan Mozes aan het volk opdroeg. Het volk moest in de 1ste maand (Abib) op de 10de van die maand een lam in huis nemen. Dat lam werd een onderdeel van het gezin, kreeg een naam, werd vertroeteld en werd een geliefd tijdelijk huisdier. 3 Spreekt tot de ganse vergadering van Israël, zeggende: Aan den tienden dezer maand neme een iegelijk een lam, naar de huizen der vaderen, een lam voor een huis. Johannes begint in 12 te vertellen dat Yeshua naar Bethanie kwam naar het huis van Lazarus. 1 Jezus dan kwam zes dagen voor het pascha te Bethanië, daar Lazarus was, die gestorven was geweest, welken Hij opgewekt had uit de doden.

Johannes begint meteen met een heel belangrijk gegeven dat Yeshua HET LAM is. Hoe doet hij dat dan zult u zich misschien afvragen? Wel om te beginnen houd de Bijbel de Bijbelse tijden aan, dus niet onze Grieks Romeinse tijds/kalender. Pascha begint op de 14de Abib en de dag begint direct nadat de zon is onder gegaan (18.00 – 19.00 uur) Yeshua komt dus 6 dagen voor Pascha te Bethanië. Wat wilt de Bijbel en Johannes hiermee aangeven of melden om op te letten?? Het geheim zit het in de volgende informatie 2 Zij bereidden Hem dan aldaar een avondmaal,  Zoals het woord het zegt is het het avondeten oftewel NA 18.00 uur oftewel dag 5 voor de Pascha. En nu komt het; in vers 12 staat; 12 Des anderen daags, een grote schare, die tot het feest gekomen was, horende, dat Jezus naar Jeruzalem kwam,13 Namen de takken van palmbomen, en gingen uit Hem tegemoet, en riepen: Hosanna! Gezegend is Hij, Die komt in den Naam des Heeren, Hij, Die is de Koning Israëls!

Deze schijnbaar onbelangrijke informatie geeft bij elkaar opgeteld dat het nu de 10de dag is van Abib. Hij kwam 6 dagen voor Pascha in Bethanië, die avond de 5de dag had Hij een avondmaal en de volgende dag de 4de dag voor Pascha reed Hij Jeruzalem binnen. Precies de dag dat de uitgekozen slachtlammeren uit Bethlechem voor Pascha, ook Jeruzalem binnen kwamen. De menigte riep; “gezegend is Hij die komt in de naam des Heren” een welbekende zin die komt uit Psalm 118 welk over de Messias gaat, de rechterarm van JHWH.

Alles wat Johannes vermeld is om aan te tonen dat Yeshua werkelijk de Messias is, de Koning en de bevrijder van Israël. 14 En Jezus vond een jongen ezel, en zat daarop, gelijk geschreven is: dit gegeven komt uit Zacharia en zegt: Zach.9:9 Verheug u zeer, gij dochter Sions! juich, gij dochter Jeruzalems! Ziet, uw Koning zal u komen, rechtvaardig, en Hij is een Heiland; arm, en rijdende op een ezel, en op een veulen, een jong der ezelinnen. Allemaal gebeurtenissen die aantonen dat Hij werkelijk de beloofde Profeet is als Mozes. En of dat niet genoeg is wordt het ook nog eens extra benadrukt door JHWH, welke dan zegt: 28  En Ik heb Hem verheerlijkt, en Ik zal Hem wederom verheerlijken.

Het Pascha feest begint met het Paschamaal wat op de 1ste dag is, de 1ste dag van ongezuurde brodenfeest. Yeshua geeft duidelijk aan dat Hij en de Discipelen DIT PASCHA feest vieren. 18 En Hij zeide: Gaat heen in de stad, tot zulk een, en zegt hem: De Meester zegt: Mijn tijd is nabij, Ik zal bij u het pascha houden met Mijn discipelen. Het Pascha wat begon met Mozes en het volk. De start van de uittocht uit Egypte vrijgemaakt door het bloed van het lam wat geslacht werd en het bloed wat op het hout/deur werd gesmeerd. Het bloed van het lam wat ervoor zorgde dat de dood voorbij ging en de mensen bevrijd werden. En het is op dit feest dat Yeshua als LAM van God de gebeurtenissen precies zoals bij Mozes waren gebeurd wederom in vulde.

MOZES tijd                                                 Yeshua

Lam 10 dagen van te voren in huis                          Yeshua kwam op ezel Jeruzalem binnen

zuiver Lam werd beoordeeld                                    Yeshua het Lam werd door priesters ondervraagd

1ste dag Pascha 24 uur begin in de avond                Yeshua stuurt de discipelen einde dag voorbereiding Pascha

Eten Pascha in de nacht                                            Yeshua eet het Pascha met discipelen

Het lam wordt geheel verbrand                                 Yeshua wordt gevangen genomen en gekruisigd

2de dag ongez. Brood, shabbat                                 Shabbat, Yeshua in het graf na dood vorige dag 1500 uur

Einde 3de dag Mozes opent water en roept              Yeshua zei; na drie dagen en drie nachten sta ik op                                 zie de redding van JHWH” YESHUATI                                                                                                                                  

Eerstelingen                                                              Yeshua staat op: Hij opent de weg naar het leven, Yeshua is de eersteling

 

Yeshua HET PASCHALAM van JHWH, die het Pascha voor alle gelovigen bereikbaar maakte. Niet meer voor een ontsnapping uit een enkel land Egypte maar uit de wereld het Bijbels Egypte. Niet om de 1ste exodus te gedenken maar om voor te bereiden op de 2de. Zijn lichaam en Bloed wat net als het lam van toen is geofferd om onze straf op zich te nemen. 26 En als zij aten, nam Jezus het brood, en gezegend hebbende, brak Hij het, en gaf het den discipelen, en zeide: Neemt, eet, dat is Mijn lichaam. 27 En Hij nam den drinkbeker, en gedankt hebbende, gaf hun dien, zeggende: Drinkt allen daaruit; 28 Want dat is Mijn bloed, het bloed des Nieuwen Testaments, hetwelk voor velen vergoten wordt, tot vergeving der zonden. Het nieuwe testament is hiermee niet iets nieuws maar het is de belofte en vrijmaking wat door de Messias opnieuw voor een ieder is bevestigd.

Yeshua zei eerder dat Hij het brood was dat wanneer iemand dat eet, nooit meer honger zou hebben en wanneer iemand van Zijn bloed drinkt, nooit meer dorst zou hebben. Hij doelde toen ook al op het brood en het wijn die met Pascha worden genuttigd OMDAT HIJ dit heeft voorgedaan op de Pascha. De wereld heeft hiervan een commune gemaakt, een avondmaal tijdens een dienst. Maar net als pasen is deze vervanging van de werkelijke betekenis van Zijn brood en wijn, niet de Bijbelse invulling en is een essentiële basis voor elke gelovige. Laat ik het anders zeggen; Yeshua geeft aan dat door het eten van Zijn vlees en het drinken van Zijn bloed u NOOIT meer honger en dorst heeft. Dus maw u heeft geen behoefte meer om op geestelijk gebied iets te ervaren of te beleven. Christus leeft immers in u en Zijn Geest voorziet alle benodigde wijsheid en andere gaven van de Geest. Maar wordt dit zo beleeft en of gelooft?

En nu de vraag: Alle 4 de evangeliën schrijven het meest over Pascha, Yeshua richt Zijn hele bediening op het Pascha en bied een ieder op het Pascha Zijn leven aan door het Brood en de Wijn. Is Zijn leven op een andere manier te ontvangen bijvoorbeeld door pasen of avondmaal? Of zal de meerderheid van alle zogenaamde gelovigen werkelijk zoals onder andere 2 thess.2 zegt; dat voordat Yeshua terug komt er een grote afval onder de gelovigen zal zijn? Zult u door Hem gekend zijn of bent u 1 van de vele die zeggen; Heere, Heere! hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam duivelen uitgeworpen, en in Uw Naam vele krachten gedaan? 23 En dan zal Ik hun openlijk aanzeggen: Ik heb u nooit gekend; gaat weg van Mij, gij, die de ongerechtigheid ( ZONDER WET/ TORAH) werkt!

Ook voor Zijn 2de komst als Hij niet als dienaar komt maar als de Koning der koningen, gebeurd dat op Zijn tijd, een tijd waarvan Hij eerder zegt om ervoor te bidden.Luc. 13  En voorwaar, Ik zeg u, dat gij Mij niet zult zien, totdat de tijd zal gekomen zijn, als gij zult zeggen: Gezegend is Hij, Die komt in den Naam des Heeren! Zijn 2de komst duidelijk te zien in het najaars feest Loofhutten. Net zoals precies uitgebeeld met de 1ste komst in de voorjaarsfeesten is Zijn 2de komst te zien in het najaarsfeest. Zo is hetgeen wat er met het volk gebeurde een repetitie van wat er straks wederom met Zijn volk gaat gebeuren.

1 En ik wil niet, broeders, dat gij onwetende zijt, dat onze vaders allen onder de wolk waren, en allen door de zee doorgegaan zijn; 2 En allen in Mozes gedoopt zijn in de wolk en in de zee; 3 En allen dezelfde geestelijke spijs gegeten hebben; 4 En allen denzelfden geestelijken drank gedronken hebben; want zij dronken uit de geestelijke steenrots, die volgde; en de steenrots was Christus. 5 Maar in het meerderdeel van hen heeft God geen welgevallen gehad; want zij zijn in de woestijn ter nedergeslagen. Nu kan je nog steeds denken; wat heb ik hiermee te maken? ik ben niet Joods of Israëlisch. Alleen Paulus heeft het later ook over die ene boom die Israel heet. daar kan je BIJ worden ingeënt of niet, er is geen andere boom, geen kerkjes boom. Trouwens lees wat Yeshua zelf steeds weer zegt; 24 Maar Hij, antwoordende, zeide: Ik ben niet gezonden, dan tot de verloren schapen van het huis Israëls.

Als je iets moet doen wat je nooit hebt gedaan is het handig om te kijken hoe anderen het hebben gedaan, kijken naar het voorbeeld zodat je het goede gebruikt. Maar wat voor voorbeeld moet Mozes en het volk voor u en mij zijn in het groene natte en waterrijke Nederland waar het merendeel van onze moeilijkheden bestaan uit dat de melk voor de koffie op is of er geen plaats is op het zonnige terrasje om een gebakje te eten. 6 En deze dingen zijn geschied ons tot voorbeelden, opdat wij geen lust tot het kwaad zouden hebben, gelijkerwijs als zij lust gehad hebben.

Straks is het weer Pascha, nog steeds op de 14de Abib (2024 21 -28 April), welk feest gaat u dit jaar vieren? Wie wilt u volgen? Pascha gevierd door Yeshua/de Bijbel of de kerk en de wereld met pasen? Op wie wilt u gaan lijken of met wie wilt u meedoen, gelooft u in; “GIJ geheel anders”? of zegt u het wel maar doet zoals ieder ander het doet? Aan u de keuze! Maar ik had ook iets gezegd  als; voorbereiding op de 2de exodus. Net zoals er uitvoerig in uw Bijbel de bedoeling van Gods plan van bevrijding en totaal herstel is beschreven, staat er ook uitvoerig over de 2de Exodus die nog staat te gebeuren. En net als dat het verhaal van Mozes en het volk als voorbeeld is gegeven zo ook dit. Het begint wederom met het Pascha ZOALS in Mozes tijd.

Ex.12: 11 Aldus nu zult gij het eten: uw lenden zullen opgeschort zijn, uw schoenen aan uw voeten, en uw staf in uw hand; en gij zult het met haast eten; het is des HEEREN pascha. Waarom geeft God deze opdracht terwijl het volk tot de volgende ochtend 06.00 uur niet uit hun huizen mogen? Daarna de hele dag nog gebruiken om de Egyptenaren te beroven, in te pakken en pas die avond klaar staan om te vertrekken? Zou het kunnen dat deze opdracht bedoelt is voor de laatste generatie die ook op een Pascha moeten vertrekken, maar nu met haast? We gaan dat op een dag zien!

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel

Shalom Raymond

Reacties