Doorgaan naar hoofdcontent

Yom Teruah 2023

 


Chag Sameach Yom Teruah 2023

De maan is op dit moment waar ik woon, niet te zien maar de maankalender zegt dat deze 1% gewassen is, dus nieuwe maan. De nieuwe maan van de 7de maand genoemd Ha Ethanim. Deze dag is een herinnering van wat er gebeurd is met Mozes en het volk en een toekomstige gebeurtenis met de 2de komst van Yeshua. De opdracht om Zijn Moadim = Zijn vastgestelde (feest) tijden te vieren is om voorbereid te zijn, om te weten wat te doen als de bazuin straks gaat klinken, om de bazuin zelfs te herkennen.

Lev.23:24 Spreek tot de kinderen Israëls, zeggende: In de zevende maand, op den eersten der maand, zult gij een rust hebben, een gedachtenis des geklanks, een heilige samenroeping.

 

De herinnering van die bazuinen die klonken op de berg in de woestijn, de bedoeling van JHWH om met Zijn Volk, Zijn kinderen een verbond te sluiten die de belofte aan Abraham zou vervullen. Het volk wat voor de berg stond en dichterbij moest komen maar de berg niet mochten beklimmen.  Ex.19: 16 En het geschiedde op den derden dag, toen het morgen was, dat er op den berg donderen en bliksemen waren, en een zware wolk, en het geluid ener zeer sterke bazuin, zodat al het volk verschrikte, dat in het leger was.

 

Het volk durfde geeneens dichterbij te komen vanwege het geluid van de bazuin, het geluid dat zo sterk was dat rotsblokken werden gespleten in combinatie met donder en bliksemen. En toen stond de berg ook nog eens in vuur en vlam. 18 En de ganse berg Sinaï rookte, omdat de HEERE op denzelven nederkwam in vuur; en zijn rook ging op, als de rook van een oven; en de ganse berg beefde zeer. En God spreekt dan Zijn geboden en instellingen aan het volk waarbij het volk in doodsangst overal ja en amen op zegt. Het was Gods bedoeling dat een ieder een persoonlijke relatie met Hem kreeg en Zijn geboden en instellingen uit liefde en respect voor Hem zou doen. Maar het volk was zo bang dat zij Mozes vroegen om voor hun als vertegenwoordiger wilde optreden.

Alleen Mozes zou niet voor eeuwig leven en daarbij zou het volk verspreid worden in het land Israël en was er dus niemand die ze het Woord van God kon geven.

 

God kwam met Zijn oplossing om het volk Zijn Woord te leren door Zijn Woord door Mozes op schrift te stellen. Dit was het begin van lezen en schrijven door het gewone volk. Dit was het 1ste geschreven boek met diverse  geschiedenissen, poezie en uitgebreide verslagen. Hiervoor werd alleen door sommige koningen en speciale Priesters in korte verhalen of opsommingen geschreven en gelezen, maar dus niet zoiets soortgelijks als de Bijbel. Daarnaast maakte Hij eerst een verbond door met Israël te trouwen.

4 Mozes nu beschreef al de woorden des HEEREN, en hij maakte zich des morgens vroeg op, en hij bouwde een altaar onder aan den berg, en twaalf kolommen, naar de twaalf stammen van Israël. 5 En hij zond de jongelingen van de kinderen Israëls, die brandofferen offerden, en den HEERE dankofferen offerden, van jonge ossen.

6 En Mozes nam de helft van het bloed, en zette het in bekkens; en de helft van het bloed sprengde hij op het altaar. 7 En hij nam het boek des verbonds, en hij las het voor de oren des volks; en zij zeiden: Al wat de HEERE gesproken heeft, zullen wij doen en gehoorzamen. 8 Toen nam Mozes dat bloed, en sprengde het op het volk; en hij zeide: Ziet, dit is het bloed des verbonds, hetwelk de HEERE met ulieden gemaakt heeft over al die woorden.

De berg, het altaar en een overblijfsel van de 12 kolommen kan je vandaag nog steeds zien en bezoeken op Jabal al Lawz aan de overkant van de rode zee naast Jordanië. 

Het verbond werd bezegeld met het bloed van jonge ossen, dit betekende dat het verbond vaststond en dat elke partij was verbonden door het bloed. Zou 1 van de partijen het verbond verbreken dan zou die partij zijn of haar bloed geheel moeten geven zoals de jonge ossen, oftewel sterven.

Het ongelofelijke gebeurde, ondanks de beloften het verbond, duurde het verbond maar 40 dagen. Na 40 dagen waren de mensen het wachten op Mozes die de berg op was gegaan, zat. Zelfs Aaron deed mee door een gouden kalf te maken van de sieraden die de mensen gaven.

Ex.32:8 En zij zijn haast afgeweken van den weg, dien Ik hun geboden had, zij hebben zich een gegoten kalf gemaakt; en zij hebben zich voor hetzelve gebogen, en hebben het offerande gedaan, en gezegd: Dit zijn uw goden, Israël, die u uit Egypteland opgevoerd hebben. 9 Verder zeide de HEERE tot Mozes: Ik heb dit volk gezien, en zie, het is een hardnekkig volk! 10 En nu, laat Mij toe, dat Mijn toorn tegen hen ontsteke, en hen vertere; zo zal Ik u tot een groot volk maken.

 

JHWH stond 100% in Zijn recht toen Hij zei dat Hij alleen met Mozes verder zou gaan. Het volk had nog maar pas een verbond met hem aangegaan en die nu al op een zeer grove on respectvolle manier verbroken, Net zoals de huidige wereld die door kerst of pasen te vieren en zeggen dat het een feest voor god is, zo ook zij. Het is toch een feest bedoeld voor JHWH? Wij eren hem toch? Hij kent ons hartje toch? klonk het toen en nog steeds!! Maar JHWH heeft Zijn feesten en Shabbat vastgelegd in Lev.23. Staat kerst dan niet in de Bijbel? Ja hoor. Jer. 10: 2 Zo zegt de HEERE: Leert den weg der heidenen niet, en ontzet u niet voor de tekenen des hemels, dewijl zich de heidenen voor dezelve ontzetten. 3 Want de inzettingen der volken zijn ijdelheid; want het is hout, dat men uit het woud gehouwen heeft, een werk van des werkmeesters handen met de bijl. 4 Men pronkt het op met zilver en met goud; zij hechten ze met nagelen en met hameren, opdat het niet waggele. 5 Zij zijn gelijk een palmboom van dicht werk, maar kunnen niet spreken; zij moeten gedragen worden, want zij kunnen niet gaan  oja en Hij zegt daarbij dat diegene die deze afgoderij doen zullen niet zullen leven.

 

Mozes komt zoals een middelaar van het volk zou doen, Mozes is niet alleen het beeld van Yeshua, hij handelde zoals Yeshua. Ja het volk verdiende de dood, wij allen verdiende de dood, maar door Mozes kwam JHWH met een nieuw plan. Hij zorgde voor een tijdelijke oplossing door het invoeren van tijdelijke slachtofferen totdat Iemand onschuldig die een permanente invulling kon geven door in plaats van de schuldige dood te gaan.

 

Yeshua heeft dat offer gedaan, Hij was het lam dat niet nogmaals geslacht hoeft te worden want Hij stond weer op. De bazuin die bij Mozes klonk om de bruid gereed te maken is de herinnering van Yom Teruah. De bazuin die straks gaat klinken is bedoeld voor diezelfde bruid. De bazuinendag van nu is allebei maar waar het omdraait is dat wij Hem kunnen verwachten. Op die dag komt Hij wederom van de hoogte. Alleen met 1 groot verschil, de 1ste keer kwam Hij als dienaar, nu komt Hij als de Koning der Koningen.

Hij komt op een dag om Zijn bruid op te halen. Daarom is nu speciaal met bazuinendag en de 10 dagen die daarna volgen tot Yom Kippur, de tijd om je geheel aan Hem te wijden, om op Zijn Woorden acht te slaan en datgene te veranderen wat niet volgens Zijn Woord is in ons leven. Net als een bruid en bruidegom is het wederzijds respect, liefde en zorgzaamheid, de bruidegom wacht tot Zijn bruid gereed is om Hem te ontvangen.

Nogmaals Chag Sameach, dat Hij spoedig deze dag zal vervullen en Zijn bruid zal herkennen.

 

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties