Doorgaan naar hoofdcontent

Back to the Future

 


Back to the future?

Kent u de bekende filmserie uit de jaren 80? ‘back to the future’? Was u ook door deze films gefascineerd door tijdreizen? Zou het kunnen? Hoe het einde werd bepaald door het begin? Dat het verhaal zich herhaalde van wat er in het verleden was gebeurd? Het is een leuk verhaal, spannend en met een doorlopend thema.  Wist u dat de Bijbel precies zo is opgebouwd, het lijkt wel of de films hun verhaallijn zo uit de Bijbel hebben gehaald. Jes. 46: 10 Die van den beginne aan verkondigt het einde, en van ouds af die dingen, die nog niet geschied zijn; Die zegt: Mijn raad zal bestaan, en Ik zal al Mijn welbehagen doen.

Wat is de reden dat de Schepper van hemelen en aarde Zijn Woord aan ons heeft gegeven. Wat probeert God Zijn schepping met de Bijbel te vertellen. Zo op het eerste gezicht lijken het allemaal verhalen die wel of niet echt zijn gebeurd, verhalen die ver van ons ‘bed’ staan. Of is er een hoofdthema, een rode draad die de bijbel vanaf de eerste tot de laatste bladzijde, aan elkaar verbind.

Even wat feiten:

De Bijbel is uniek er is geen ander boek wat is geschreven door zovele verschillende mensen, van verschillende culturen en landen. Dit in een tijdsverschil van honderden jaren en met een 400 jaar stilte tussen het zogenaamde oude en nieuwe testament. Vergelijk dat eens alsof je verder gaat met een verhaal die in het jaar 1300 begon met dezelfde insteek en gedachtegang. Oftewel onmogelijk en is ook nooit verder gedaan, behalve dan de Bijbel dus.

Wat verteld JHWH dan door dat ene boek wat een verzameling is van nu 66 afzonderlijke boeken. Ik verdeel de Bijbel even in 4 thema’s.

1)     De intro - Schepper en schepping

2)     Het probleem en de oplossing

3)     Zijn volk

4)     De herstelde schepping.

Heel het Woord, heel de Bijbel is vanaf de 1ste blz door JHWH gegeven zodat wij weten waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan. JHWH heeft hierbij maar 1 doel en dat is dat de mens volledig in haar functie en doel komt waarvoor het is geschapen. Dat is in een lichaam die in vergelijking met onze huidige lichamen een superlichaam is, zonder ziekte of gebrek. Op een aarde waarbij de mens heerst over de rest van Zijn schepping, waarbij de aarde en alles wat er op is onnoemelijk mooier en kleurrijker is dan wat wij nu om ons heen zien voor altijd. In volledige harmonie in volledige rust. U weet wel waar alle religies om zitten te vechten dat zij de volmaakte rust in pacht hebben. Maar Gods rust is Zijn belofte waar we (nog) geen idee van hebben. De Shabbat is een beeld van 1X in de week van die eeuwige rust Shabbat.

De mens is geschapen voor de aarde niet voor de hemel, De belofte Het evangelie was altijd al; voor eeuwig land en volk. Er staat nergens in uw Bijbel dat onze eindbestemming op een wolkje of de hemel is, wel dat een nieuw Jeruzalem nederdaalt naar de nieuwe aarde, waarbij JHWH ook bij de mensen zal komen wonen. In de 1ste hoofdstukken kunt u de bedoeling van JHWH zien voor de mens. De aarde, de schepping en de mens die daarover mag heersen in volledige harmonie, rust, eenheid met heel de schepping. Het allerbelangrijkste hiervan is het samengebeuren van heel de schepping in relatie met JHWH de Schepper. Dan is de mens volmaakt in functioneren, in relatie met God en het land.

Omdat dit oorspronkelijk doel verstoord is geraakt, is God sinds die tijd bezig om dit doel alsnog te verwezenlijken, DIT is het eeuwige evangelie, dit is de belofte aan Abraham om via hem het land en de rust wat 100% relatie is met God aan de mens te kunnen geven, dit is letterlijk de hemel op aarde.  Hij is bezig met het HERSTEL, herstel van wat? herstel is een terugkeren van datgene wat er niet meer is. Het Paradijs, Zijn relatie en rust. Deze rust is de volledige shabbat die God altijd al had bedoeld, dat is waar we naar toe gaan in volledige harmonie met de Vader en Zijn schepping, het paradijs. Daarom is Yeshua Heer van de Shabbat, Hij wilt niets anders dan dat u 1 bent met Hem als met JHWH, 1 in relatie, 1 in de erfenis die op u wacht. Shabbat is niet zomaar een dag, het is de vervulling en HET doel van de schepping. Misschien dat u nu snapt waarom het enige gebod waarvan God vraagt om het te herinneren, juist Het Gebod is die satan en iedereen u wilt laten vergeten.

Er is in de Bijbel steeds weer sprake van “paden van gerechtigheid”, de bekendste in Psalm 23. 3 Hij verkwikt mijn ziel; Hij leidt mij in het spoor der gerechtigheid, om Zijns Naams wil. Klinkt leuk en doet het goed in een versje maar wat betekend dit nu eigenlijk? In werkelijkheid spreekt God van cirkels of steeds weer terugkerende gebeurtenissen totdat Zijn gerechtigheid volkomen is, wat gebeurd als Zijn plan om alles te herstellen is uitgevoerd. Als het idd steeds weer terugkerende gebeurtenissen zijn om tot Zijn einddoel te komen dan is waarschijnlijk het meeste van wat u heeft geleerd over de Bijbel, NIET waar of onvolledig. De kerk heeft het over het algemeen dat ‘Jezus’ alles heeft volbracht, u bent vrij en als het straks moeilijk wordt krijgt u een vliegticket met airmiles. Maar of de Bijbel heeft gelijk of de kerk, is de mens voor de aarde geschapen of voor de hemel, bent u werkelijk vrij of zijn we nog onderweg?

Als God begint met Zijn verhaal aan de mens te vertellen, dan doet Hij dat via Mozes, waarom Mozes? Omdat Mozes geleerd is aan het Egyptische hof, hij is bekend met de hyroglieven, een taal die gebruikt werd door de priesters en de farao’s. Net als alle andere ‘priester en of koninklijke talen’ ongeschikt om levensverhalen, wetenschap of taalkundige woorden op schrift te stellen. De kennis die Mozes heeft, gebruikt God als basis om de Hebreeuwse taal te vormen die dan ook overal opduikt en nu wordt gevonden daar waar Mozes en later het volk heen gaat. De oorspronkelijke ‘teken’ letters die het Paleo Hebreeuws vormen hebben veel gelijkenissen met het Egyptisch en groeide uit tot het ‘vierkante’ Babylonisch Hebreeuwse schrift van vandaag.  In zeer korte beschrijving van wat de Bijbel verteld geef ik een opsomming van de 4 thema's.

De intro – De Bijbel verteld dat als 1ste dat JHWH als het Woord de hemelen en de aarde maakt. Dat de aarde (om reden) vormeloos werd en God de aarde hersteld, Zijn Geest zweeft over het water, reinigt door water en geeft verder vorm en inhoud door de aarde te vullen met diverse soorten zaad, waaronder de mens. Hierbij stelt God Zijn zaad / de levensboom ter beschikking om de mens volledig tot groei te laten komen. De mens maakt een keuze door naar een ander mens (zijn vrouw) te luisteren en niet naar God. Hierdoor overtreed de mens een door JHWH ingestelde beschermende levensregel en brengt zichzelf buiten Gods bescherming, de mens krijgt een vloek. Het levenszaad is onbereikbaar geworden. De mens is naakt, is verward en wilt zich bedekken. God moet om de mens verder te beschermen, de mens uit de ‘hof’ jagen. De mens heeft nu behalve Gods levens zaad ook zaad wat verderf en dood brengt in zich en zou in de hof  in een steeds verdere aftakeling  ‘leven’.  Totdat die in een eeuwig verderfelijke toestand, levend dood zou zijn. God belooft dat Zijn Zaad het zaad van de tegenstander de kop zou vermorzelen. Maar de strijd tussen deze twee zaden zal altijd voortduren tot de dag dat God vind dat het genoeg is. Maar na Adam raakt het levenszaad uit de Boom des levens verloren, zodra de mensen voor iets anders dan God te kiezen hebben ze ander zaad in zich. 

Noot: ik ga op het thema van Zijn zaad in, alle andere thema’s die verder vanaf het begin zijn gevormd worden in deze studie niet verder behandeld.

Maar mensen die daarna worden geboren kiezen steeds meer om niet voor God te kiezen totdat er na vele jaren nog maar 1 man overblijft die voor God kiest, Noach. Wederom gaat God de aarde reinigen door de aarde geheel onder te dompelen in water. Wederom brengt God rust over Zijn schepping en is heel de schepping afhankelijk van Gods Geest. Gods Geest gaat mee in de ark die zweeft over het water. Hoewel deze reiniging werkt is dit de laatste keer en God gaat met de mens verder. Wederom wordt de aarde weer met zaden gevuld. En wederom maakt de mens Noach de fout, om een verkeerde keuze te doen na het ‘eten’ van wederom een vrucht. Noach wordt dronken (verward) ligt naakt in zijn tent. Wederom is Zijn vrouw erbij betrokken. (Lev.18:8 schaamte van de vader) En wederom is daar een vloek.

Het Probleem – De Bijbel verteld dat de mens een eigen keuze heeft, die keuze wordt gemaakt in het hart. Het  van de mens zal altijd verleid worden door te kiezen met trots en of eigenwijsheid. Ik zal voortaan den aardbodem niet meer vervloeken om des mensen wil; want het gedichtsel van 's mensen hart is boos van zijn jeugd aan; en Ik zal voortaan niet meer al het levende slaan, gelijk als Ik gedaan heb. Na Noach wordt de aarde weer bevolkt en je kan de geschiedenissen en de steeds meer neerwaartse spiraal van de mensen lezen. Het zaad van God is nu geheel verdwenen uit het leven en de keuze vorming van de mens. God grijpt in door iemand te roepen die de potentie heeft om andere keuzes te maken dan de mensen om hem heen, Abram.

De Oplossing - Abram getrouwd met zijn vrouw Sara zijn door God uitgezocht om een volk te vormen waarmee God Zijn belofte aan Eva wilt invullen.  Maar Abram en Sara zijn oud en bejaard, ongeschikt om nog kinderen te krijgen. Het is wederom de vrouw die Abram in dit geval verleid om op een mens te vertrouwen i.p.v JHWH. Sara neemt Hagar haar dienstmaagd voor Abram om een kind te krijgen. Wederom de vrucht hiervan (het andere zaad) die voor een vloek zorgt, zodanig dat die tot op vandaag de dag en tot het einde toe tot geweld zal zorgen, Ismael. Als God toch nog de beloofde zoon geeft; Izaak, dan wordt Abraham en Izaak op de proef gesteld en ze slagen. Het offer is het beeld van de ultieme offer die God zelf gaat geven. God maakt voor Abraham en zijn nageslacht goed nieuws. Dit goede nieuws is HET evangelie wat bestaat uit: Land en volk voor altijd God doet Abraham een belofte dat op een dag 15 Want al dit land, dat gij ziet, zal Ik u geven, en aan uw zaad, tot in eeuwigheid.16 En Ik zal uw zaad stellen als het stof der aarde, zodat, indien iemand het stof der aarde zal kunnen tellen, zal ook uw zaad geteld worden.

Zijn volk – In eerste instantie zijn daar de nakomelingen van Abraham door zijn beloofde zoon Izaak. De belofte en de gebeurtenissen uit Abrahams leven gebeuren ook in Izaaks leven. Na Izaak komt Jacob en ook hier is het 2de zaad aanwezig in de vorm van Ezau. Je kan met Ezau trouwens nog iets heel goed zien wat al bij Kain naar voren kwam, en dat is dat achterbakse schijnheiligheid. Kain misleid zijn ouders en de wereld door schijnbaar de slachtoffer te spelen, zo ook Ezau die van Yaékev (de vasthouder van de hiel van Ezau die anders zijn hoofd zou intrappen) Yacov de bedrieger maakt en met succes, want wie ik ook vandaag de dag spreek, iedereen spreekt van Jacob de bedrieger. Vanuit Ya’ekev komen 12 kinderen voort bekend als het volk Israël, het volk van God. God gebruikt dit volk om Zijn kinderen in alle generaties en in hoofdzaak de laatste generatie te leren wat er allemaal gaat gebeuren. Maar het zaad van God was en is altijd diegene die in Hem en Zijn Woord geloofde en ernaar handelde.

Keer op keer probeert JHWH het Volk de beloofde rust te geven maar keer op keer luisteren ze niet. Ze zijn er niet klaar voor om de zegen en belofte van god te kunnen pakken.

JHWH verteld al aan Abraham;  Toen zeide Hij tot Abram: Weet voorzeker, dat uw zaad vreemd zal zijn in een land, dat het hunne niet is, en zij zullen hen dienen, en zij zullen hen verdrukken vierhonderd jaren. Wat er na Abraham geschreven en gebeurd is met zijn nageslacht is een profetisch gebeuren, een terugkerend (cirkel) gebeuren voor Zijn kinderen. Het offerverhaal met zijn zoon is het verhaal van JHWH en Zijn Zoon. En het verhaal van Jacob is bijna een kopie van wat Abraham met Egypte meemaakte. Het verhaal van Jozef is een terugkerend verhaal van wat er met Jozef (Efraim) en Juda (nog) gaat gebeuren. Israël beland in Egypte en zal als slaaf zijn in de Egyptische wereld. God stuurt een bevrijder Mozes die zelf gered werd door een kleine ark bestuurd door de Geest van God, wederom zwevend over het water. Het leven van Mozes de bevrijder is als het beeld van God als bevrijder.  Mozes bevrijd het volk uit Egypte straks bevrijd JHWH Zijn volk uit de wereld het grote Egypte.

Mozes die het voorbijgaan van de dood (Pascha) instelt  met het bloed van het Lam aan het hout wat HET beeld is van Yeshua die later door Zijn bloed aan het hout de dood voorbij laat gaan aan een ieder die in Hem gelooft. En JHWH bevrijd ook het zaad wederom door water. Hij had belooft de mensheid niet wederom te straffen met een gehele vloed maar Farao en zijn leger zijn niet de gehele mensheid. Elke keer is daar de heenwijzen dat God de Bevrijder is van slavernij, van gebukt gaan onder andere mensen of ideeën. Zolang Zijn volk nog niet is ingegaan in Zijn rust zal Hij optreden als bevrijder, totdat Zijn volk Zijn Woord erkend, gelooft en doet.

Zijn genadetijd is er nog maar ik denk niet dat het nog lang voortduurt.  Hebr. 11;6 Maar zonder geloof is het onmogelijk Gode te behagen. Want die tot God komt, moet geloven, dat Hij is, en een Beloner is dergenen, die Hem zoeken.  God beloont een ieder waar die persoon naar zoekt. Zoek je God en Zijn Woord dan krijg je de beloning die daarbij hoort, zoek je Hem niet! => geen probleem je zal Hem dan alleen maar zien als je je beloning ontvangt.

DE HERSTELDE SCHEPPING ; back to the future, zoals het begon zo zal het eindigen. De mens geplaatst in het paradijs, wandelen met God. Genieten van het dierenrijk in een lichaam die alles aankan. Geen verdriet of pijn zelfs de herinnering daarvan uitgewist. Hemel op aarde. Alles wat je nodig hebt groeit om ons heen, Hij is ons licht onze bescherming. Iedereen is gelukkig en leeft in eeuwigheid volledig zoals Hij dat heeft bepaald in het begin. Wij zijn aardbewoners zaad gemaakt voor en uit de aarde. De Hemel is voor de hemel bewoners God en Zijn engelen. Openb.22: 12 En zie, Ik kom haastiglijk; en Mijn loon is met Mij, om een iegelijk te vergelden, gelijk zijn werk zal zijn. 13 Ik ben de Alfa, en de Omega, het Begin en het Einde; de Eerste en de Laatste. 14 Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan den boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.

Wellicht ziet u mij daar, tot dan lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal Uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties