Doorgaan naar hoofdcontent

PAULUS voor of tegen de WET

 


Paulus en de Wet

Veel mensen die wel wat bekende verhalen of personen uit het oude testament kennen zoals Mozes of Jozef of Abraham weten verder niet wat ze met het oude testament hebben of moeten doen. Het is voor hun oud, dus voorbij niet relevant voor nu of voor hen. Meestal maken ze nog wel gebruik van enkele teksten om enkele voordelen voor hun religie te verdedigen, zoals tienden. Ook teksten uit het zg NT waar Paulus de favoriet is, dit terwijl Paulus de Torah (wat vertaald is als wet), verdedigde tot zijn dood. Net als bij Yeshua, Stefanus, Petrus enz wordt van Paulus (door valse getuigen en beschuldigingen) beweert dat hij tegen de wet is. Hoewel deze valse beschuldigingen in de Bijbel wordt beschreven en aantonen dat onder andere juist Paulus alleen maar leeft, voor en door de Torah, wordt dit blijkbaar door niemand opgemerkt. Het is onbegrijpelijk dat juist de valse beschuldigingen nu algemeen worden gelooft en als DE doctrine is geaccepteerd door het huidige ‘christendom’. Deze doctrine van compleet verkeerd begrijpen van Gods Woord de Torah, vierde al in de dagen van de discipelen hoogtij.

Yeshua (Jezus) zegt; 46 Want indien gij Mozes geloofdet, zo zoudt gij Mij geloven; want hij heeft van Mij geschreven. 47 Maar zo gij zijn Schriften niet gelooft, hoe zult gij Mijn woorden geloven. Mensen zijn die zeggen in Jezus te geloven maar niets met Mozes geschriften oftewel wat Mozes zei doen, zijn dezelfde mensen die wel zeggen; 'wat zou Jezus doen' en zelf niets doen en of Zijn Woord geloven. En dat kan ook niet want de Woorden van Mozes heeft hij van de Vader gekregen, dezelfde Vader van wie Jezus Zijn Woorden vandaan heeft. U weet wel de Vader tot wie een ieder bidt “uw WIL geschiedde” maar Zijn WIL niet willen kennen laat staan doen!! Natuurlijk zijn er een heleboel mensen die gewoon zo zijn opgevoed en of 'geloof' van thuis hebben meegekregen. Mensen die oprecht voor Jezus hebben gekozen, dat had ikzelf ook gedaan. Maar zodra je erachter komt dat geloof of Jezus iets heel anders inhoud, dan heb je een keuze te maken.

Religieuzen die de Torah hadden veranderd of mensen die geen kennis hadden van het Woord, maakten net als nog steeds vandaag de dag allerlei aannames aan omdat de meerderheid en of kerk dat uitdraagt. Men claimt Gods Woord te kennen maar snappen simpele basis elementen uit Gods Woord niet omdat ze de grondbeginselen (Torah) waarop het zogenaamde nieuwe testament is opgebouwd , hebben weggegooid en of vertrapt. Doordat ze de Bijbels principes die in het oude Testament staan niet kennen, zegt Petrus over zulke mensen in 2Petr.3:   En acht de lankmoedigheid onzes Heeren voor zaligheid; gelijkerwijs ook onze geliefde broeder Paulus, naar de wijsheid, die hem gegeven is, ulieden geschreven heeft; 16 Gelijk ook in alle zendbrieven, daarin van deze dingen sprekende; in welke sommige dingen zwaar zijn om te verstaan, die de ongeleerde en onvaste mensen verdraaien, gelijk ook de andere Schriften, tot hun eigen verderf.

Hoe zit dat dan met de Torah en de Wet? Laten we eens wat dieper ingaan in wat er zoal van Paulus wordt gebruikt om aan te tonen dat de; wet voorbij is en of niet meer van toepassing.                    Gal.3: 10 Want zovelen als er uit de werken der wet zijn, die zijn onder den vloek; want er is geschreven: Vervloekt is een iegelijk, die niet blijft in al hetgeen geschreven is in het boek der wet, om dat te doen. 11 En dat niemand door de wet gerechtvaardigd wordt voor God, is openbaar; want de rechtvaardige zal uit het geloof leven.

Als je deze passage zonder kennis van het Woord leest, dan lijkt het alsof ‘de wet’ iets wat vervloekt is, tegenovergesteld van geloof. Allereerst wordt de Torah gelijkgesteld met het woord wet terwijl Torah iets compleet anders is. Dat komt omdat de Griekse vertaling van Torah de wet is. Dit maakt meteen duidelijk dat de ‘Joodse’ Paulus die het tegen ‘Joodse’ gelovigen heeft in een ‘Joods’ land, GEEN Grieks sprak maar Hebreeuws. Het Hebreeuwse woord Torah, zijn oa levenslessen voor het eeuwig leven, met andere woorden; geen Torah = geen eeuwig leven. Deze bewering van mij zou u moeten doen verstijven, als u deze bewering niet zo ziet. De Bijbel bevestigd dit namelijk op zovelen keren maar waar het meest toe doet, is het moment waar een gelovige naar toe zou moeten verlangen. Datgene wat voor de echte gelovig als beloning staat te wachten en dat is het ingaan in het nieuwe Jeruzalem.

Lees heel Openb 22 waarin u in vers 14 leest; Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan den boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad. Het gaat om zij die Zijn geboden doen, trouwens voor diegene die denkt in te mogen gaan in die stad die straks is bedoelt voor alle gelovigen, een vraag: door welke poort wilt u of denkt u in te kunnen gaan? Er zijn er maar12 bedoelt voor heel gelovig Israël, Israël het zaad van Abraham, die zo is genoemd omdat zij geloven en doen HET woord van JHWH. Elke stam door haar eigen poort, elke (heidense) gelovige toegevoegd op de edele olijf Israël. De kerk ziet zich los hiervan geloven niet in het Woord /de WET, dan de vraag; is er voor de kerk of gemeente nog een geheime poort misschien, of door een ondergrondse tunnel of misschien over de muur?

Ik heb veel verwijten gekregen hoe ik dat nu denk te weten of waarom zou wat ik zeg dan wel waar zou zijn, ten opzichte van de traditionele kerkgedachte?  Wel onder andere vanwege wat hierboven staat, maar ook omdat ik ruim 35 jaar ervaring en 'geloof' had zoals zij zelf en daarom weet dat de kennis alleen op werelds Grieks NT denken is gebaseerd i.p.v. OT en NT Bijbels Hebreeuws. Men beseft niet dat het woord wet net als onze woord wet is gebruikt wat afhankelijk is van het onderwerp.

Voorbeeld van het woord wet met verschillende betekenissen: “het is Murphys wet dat er voor zorgde dat nadat ik de wet overtrad door tegen het door wet bepaald bord ‘verboden in te rijden’ aan reed, dit bord door de natuurlijke wet van breuk en zwaartekracht, tegen mijn auto kreeg en ik door de wet dienaar ook nog eens een bekeuring kreeg.” Net zoals je hier niet Torah voor elk woordje wet kan invullen kan dat ook niet bij het woordje wet in de Bijbel. Volgens onze vertalingen gebruikt Paulus het woord wet 108 keer in Galaten en Romeinen.  Hier volgen nu enkele teksten van Paulus waar hij het inderdaad over de Torah heeft vertaald als wet. 

Rom.2:13 Het zijn niet degenen die de wet horen die rechtvaardig zijn in Gods ogen, maar het zijn degenen die de wet gehoorzamen die rechtvaardig zullen worden verklaard.                               

Rom.3: 20 Niemand wordt in zijn ogen rechtvaardig verklaard door de wet te houden; integendeel, door de wet worden we ons bewust van zonde.                          

Rom.3:31 Doen we dan door dit geloof de wet teniet? Helemaal niet! Integendeel, we handhaven de wet. 

Net zoals wij het woord wet voor verschillende betekenissen gebruiken, zo ook Paulus. Dit blijkt wel uit de volgende tekst Rom.7:23 Ik zie een andere wet aan het werk in de leden van mijn lichaam, die oorlog voert tegen de wet van mijn geest en mij een gevangene maakt van de wet van de zonde die in mijn leden aan het werk is.  Als ik het woord wet gebruik, bepaalt de context over welk type wet ik het heb. Helemaal de ontvangers van Paulus zijn brieven, die begrepen anders dan wij, in welke context hij schreef.

Behalve de context is het ook de vertaling die vanuit het Grieks een compleet andere beschrijving en of bedoeling geeft. Elke cultuur heeft haar eigen uitdrukkingen en of woordbetekenissen en de Griekse cultuur welke haaks staat op die van de Hebreeuwse, al helemaal. Zo zijn woorden voor geloof in de Ene God niet over te brengen in een Griekse wereld die alles van onder andere bomen, dieren en planeten tot goden hadden. Terwijl zij maar 1 soort wet hadden voor inzettingen van een hogere macht (mens of goden), welk nomos werd genoemd. Nomos slaat compleet de ‘plank’ mis voor de diverse uitleggingen van Torah in het Hebreeuws.

Zo is het Woord Torah wat vertaald is in Nomos en bij ons als wet, compleet uit haar verband gerukt daar het Woord onder andere kan betekenen:

Late regen

Verbond

Levenslessen

Zegen

Inzettingen

Boeken

Woorden

Etc.

Als we nu eens met deze kennis kijken naar Gal.3,10-11 dan krijg je (vrij vertaald):

Gal. 3.10,11
Allen die erop vertrouwen de Torah van gehoorzaamheid na te leven, zijn onder een vloek, want er staat geschreven: "Vervloekt is iedereen die niet alles blijft doen wat in het Boek van de Torah van gehoorzaamheid staat." Het is duidelijk dat niemand voor God gerechtvaardigd wordt door de Torah van gehoorzaamheid, want: "De rechtvaardigen zullen leven door de Torah van liefde." 
De Torah van Liefde, want het is Zijn liefde voor de wereld, dat een ieder gered wordt en daarom heeft Hij Zijn Torah, Zijn levend Woord, Zijn Zoon gegeven.

Trouwens als laatste; de grootste verwarring met wat Yeshua, Stefanus en de discipelen zeggen of doen, bestaat uit hun verwerping van MENS gemaakte wetten en regels, NIET het Woord van JHWH. Religie geeft altijd een beschuldiging vanuit MENS gemaakte wetten ten opzichte van Gods wetten. Tegen deze mens gemaakte wetten ging Yeshua al tegenin bij elke confrontatie met de farizeeën, ook Paulus ging net als Yeshua hier keihard tegenaan. Stefanus was de 2de na Yeshua, die door religie werd gedood. Religie die altijd hun zelfgemaakte wetten boven die van de wetten van God stellen, ook vandaag de dag. In naam van god is dan meestal het excuus, alsof ze handelen in Gods en idd hun gods wil. Dat ze alle middelen gebruiken om hun regeltjes en verzinseltjes hoog te houden voor o.a. macht en geld blijkt wel uit de geschiedenis van de kerkelijke macht. Zoals de religieuzen in het geval van Stefanus, de farizeeën zijn maar dat kan nu elke christelijke dominantie of andere religie zijn. Toen zeiden zij; 13 En stelden valse getuigen, die zeiden: Deze mens houdt niet op lasterlijke woorden te spreken tegen deze heilige plaats en de wet. 14 Want wij hebben hem horen zeggen, dat deze Jezus, de Nazarener, deze plaats zal verbreken, en dat Hij de zeden veranderen zal, die ons Mozes overgeleverd heeft.

Valse getuigen om te zeggen dat de wet veranderd is, met andere woorden; het zijn goede betrouwbare  getuigen om te zeggen dat de wet NIET veranderd is. En toch loopt de hele wereld elke keer weg met de valse getuigen! Want zoals Yeshua al zei dat “een ieder doet afhankelijk in wie hij/zij gelooft”. Paulus werd zo ook elke keer vals beschuldigd door toenmalige religieuzen. Paulus kwam na bij de heidenen gepreekt te hebben in Jeruzalem Hand.21:19 En als hij hen gegroet had, verhaalde hij van stuk tot stuk, wat God onder de heidenen door zijn dienst gedaan had.20 En zij, dat gehoord hebbende, loofden den Heere, en zeiden tot hem: Gij ziet, broeder, hoevele duizenden van Joden er zijn, die geloven; en zij zijn allen ijveraars van de wet. Paulus komt bij de apostelen en de nu duizenden gelovige Joden in Yeshua, ijverig voor de WET!!

 

Maar er gaan wederom VALSE verhalen in de ronde dat Paulus iemand is die de WET van Mozes zou hebben afgedaan en de heidenen ook zo leert.

21 En zij zijn aangaande u bericht, dat gij al de Joden, die onder de heidenen zijn, leert van Mozes afvallen, zeggende: dat zij de kinderen niet zouden besnijden, noch naar de wijze der wet wandelen. 22 Wat is er dan te doen? Het is gans nodig, dat de menigte samenkome; want zij zullen horen, dat gij gekomen zijt.  De apostelen weten dat Paulus geheel gelooft in Yeshua en als zodanig doet wat Hij heeft gedaan door de WET te volgen en te doen. Maar hoe kunnen ze dat laten weten aan de rest van de gemeente? Daarom zeggen ze het volgende:  23 Doe dan hetgeen wij u zeggen: Wij hebben vier mannen, die een gelofte gedaan hebben. 24 Neem dezen tot u, en heilig u met hen, en doe de onkosten nevens hen, opdat zij het hoofd bescheren mogen; en alle mogen weten, dat er niets is aan hetgeen, waarvan zij, aangaande u, bericht zijn; maar dat gij alzo wandelt, dat gij ook zelve de WET onderhoudt

Om de Gemeente en de omgeving te laten weten dat het valse beschuldigingen zijn tegen Paulus, stellen de apostelen voor dat Paulus de Nazireen gelofte aflegt samen met 4 andere Yeshua/Torah gelovigen en ook hun kosten hiervoor betaald. De NAZIREEEN gelofte is vrijwillig beloven geheel in dienst te staan voor JHWH en ZIJN WOORD/ WET. En Paulus stemt daarmee in om iedereen te laten zien dat Hij door en alleen voor Torah/WET, een Torah gebruik van trouwgelofte wil afleggen wat alleen maar door 100% Torah gelovigen en volgers wordt gedaan. 26 Toen nam Paulus de mannen met zich, en den dag daaraan met hen geheiligd zijnde, ging hij in den tempel, en verkondigde, dat de dagen der heiliging vervuld waren, blijvende daar, totdat voor een iegelijk van hen de offerande opgeofferd was.

En nu komt het! wat het merendeel mist omdat niemand de Torah gebruiken en of regels meer kent. JHWH plan is altijd al geweest dat alle mensen gered worden, Zijn plan was; die redding door het zaad van Abraham naar de wereld te doen. Omdat Abrahams zaad niet deed wat het had moeten doen beloofde Hij een Messias die de wereld alsnog zou redden. Maar na de terugkeer van hoofdzakelijk de stam Judah uit Babylon, werden er veel regels verzonnen naast de Torah die wij nu kennen als de religie Judaïsme. Zij vonden o.a. dat de Joden geen bemoeienis meer hadden met de wereld en plaatsten een muur op het tempelplein waarop stond “voorbij dit punt geen heidenen op straffe van de dood”. En hier kwam Paulus met 4 gelovigen die geheel volgens Torah geloofden en handelden. JA volgens Torah maar niet volgens Judaïsme en wat volgt?

27 Als nu de zeven dagen zouden voleindigd worden, zagen hem de Joden van Azië in den tempel, en beroerden al het volk, en sloegen de handen aan hem, 28 Roepende: Gij Israëlietische mannen, komt te hulp! Deze is de mens, die tegen het volk, en de wet, en deze plaats allen man overal leert; en bovendien heeft hij ook Grieken in den tempel gebracht, en heeft deze heilige plaats ontheiligd.

 

Paulus wordt wederom vals beschuldigd en daar bovenop dat hij de plaats ontheiligd. De valse beschuldiging van dat hij tegen de wet zou zijn weten we maar Paulus ‘ontheiligt’ net als dat Yeshua deed, alleen maar MENS gemaakte wetjes, dingen die NIET in Torah staan. Paulus wordt door soldaten gevangen genomen omdat de Religieuzen de mensen ophitsen en een opstoot ontstaat. Omdat Paulus wordt gedreigd gedood te worden wordt hij naar de Romeinse stadshouder gebracht. Daar wordt Paulus wederom vals beschuldigd Hand.24: 5 Want wij hebben dezen man bevonden te zijn een pest, en een, die oproer verwekt onder al de Joden, door de ganse wereld, en een oppersten voorstander van de sekte der Nazarenen. 6 Die ook gepoogd heeft den tempel te ontheiligen, welken wij ook gegrepen hebben, en naar onze wet hebben willen oordelen. Volgens hun wetjes niet Torah!!

En voor een ieder die zelf nooit onderzoekt wat Paulus nu eigenlijk gelooft en voor staat, hierbij de volgende getuigenis van Paulus zelf, als antwoord op diegene die zeggen dat hij tegen de wet is en mensen leert om de wet weg te doen!  Paulus zegt dus op deze beschuldigingen;   13 En zij kunnen niet bewijzen, waarvan zij mij nu beschuldigen. 14 Maar dit beken ik u, dat ik naar dien weg, welken zij sekte noemen, den God der vaderen alzo diene, gelovende alles, wat in de wet en in de profeten geschreven is;

Bijbels geloof is horen en DOEN bekend als het ‘SHeMA’

Samenvattend: Paulus gelooft in Yeshua en Zijn Woord welke Yeshua van de Vader kreeg. Daarbij wandelt Paulus precies zoals Yeshua wandelde, precies zoals Mozes wandelde. Die Paulus stond voor de Wet van JHWH en TEGEN mens gemaakte wetjes die Gods Wet/Torah teniet deden, Paulus net als Yeshua net als iedere gelovige Bijbelse man en of vrouw.

De vraag is wat gaat u doen? wie gaat u geloven en volgen? De Bijbel, het Woord en of Yeshua/Paulus, => of een kerk/religie/persoon?

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

 


Reacties