Doorgaan naar hoofdcontent

De ZONEN Gods

 


De ZONEN Gods 

(2de druk)

Dit beladen onderwerp is vanwege de schijnbaar onvoorstelbare bovennatuurlijke inzet, zeer aantrekkelijk om te worden gebruikt in films en boeken. Het is al eeuwen lang een gewillig onderwerp die vandaag de dag nog steeds mensen fascineert.

Gevallen engelen, demonen die met mensen gemeenschap hebben en reuzen zijn voor vele favoriete onderwerpen, en het komt in veel ‘oude’ boeken en verhalen voor. Maar ook in de zogenaamde Christelijke wereld worden de Zonen Gods veelal geassocieerd met demonische wezens, reusachtige half mens half demon. 

Wat is dat nu met de zonen Gods, wie waren deze en komen ze nog terug?

 

Deze studie gaat over wat de Bijbel zegt over deze groep, ik hoop dat u dit verder voor uzelf onderzoekt, want de keuze in wat u gelooft is 100% bepalend in hoever u God en Zijn Woord ziet als een persoonlijke boodschap voor u en wat het voor u gaat betekenen.

 

Allereerst een Bijbels principe, wat voor alle onderwerpen geld die u wilt onderzoeken.

Ik geloof dat JHWH door Zijn Woord de manier heeft gevonden om Zichzelf en Zijn bedoelingen kenbaar te maken. Hij gaf daarvoor Zijn manier van ‘Zichzelf uit te drukken’ door letters op papier. Net als in ieder ander boek, worden de betekenissen, personages en bedoelingen kenbaar gemaakt waarin het zaak is dat wat er bekend wordt gemaakt, voor het hele boek geld. Om dus te weten wat de definitie van een onderwerp is moet je vanaf de eerste beschrijving kijken wat er allemaal over beschreven wordt. Die eerste beschrijving wordt dan in andere passages aangevuld maar zal nooit haar eerdere betekenissen verliezen.

Jes.28: 9 Wien zou Hij dan de kennis leren, en wien zou Hij het gehoorde te verstaan geven? Den gespeenden van de melk, den afgetrokkenen van de borsten? 10 Want het is gebod op gebod, gebod op gebod, regel op regel, regel op regel, hier een weinig, daar een weinig.

 Om dus te kijken wat de Bijbel met zonen bedoelt gaan we naar de allereerste keer dat dat genoemd wordt.

 

Gen.4:25 En Adam bekende wederom zijn huisvrouw, en zij baarde een zoon, en zij noemde zijn naam Seth; want God heeft mij, sprak zij, een ander zaad gezet voor Habel;

Seth is de 3de genoemde zoon in de Bijbel, de eerste twee vermelde zonen; Kain en Abel zijn natuurlijk ook Adams zonen maar worden niet zo woordelijk neergezet. De vermelding van Adam’s vele andere kinderen is voor de boodschap van Gods Woord niet relevant. De God van de Bijbel wilt ons in deze iets vertellen, dat er o.a. mensen zijn van verschillende ‘zaden’, twee om precies te zijn. Dit is ook de reden dat Yeshua later alle gelijkenissen terugbrengt in het begrijpen van die ene, die van het zaad. Mar.4;13 En Hij zeide tot hen: Weet gij deze gelijkenis niet, en hoe zult gij al de gelijkenissen verstaan? 14 De zaaier is, die het Woord zaait. Dus moeten we kijken waar de eerste keer het zaad wordt vermeld en waarom?

 

11 En God zeide: Dat de aarde uitschiete grasscheutjes, kruid zaadzaaiende, vruchtbaar geboomte, dragende vrucht naar zijn aard, welks zaad daarin zij op de aarde! En het was alzo.  Deze zin is de sleutel voor de betekenis van het woord zoon zoals de Bijbel het heeft bedoelt. Het Hebreeuwse woord  voor zaad is ‘Zera’ wat er op neer komt dat elke vrucht in zich, de zaden meedraagt ter voortplanting van dezelfde vrucht. M.a.w. de vrucht is exact hetzelfde als het voorgaande, helemaal tot het origineel. ( soort produceert soort). Deze waarheid is essentieel voor alles wat men gelooft. Laat je dit los dan kan je letterlijk alle kanten opgaan wat de mens dus ook heeft gedaan. Het grote bekende voorbeeld is de evolutie theorie, waar men denkt/gelooft dat nieuwe soorten uit bestaande en of vroegere soorten is ontstaan. En deze religies ontstaan dus op het moment dat Gods Woord niet worden begrepen of bewust wordt afgedaan als een gewoon verhaal. En laat ik maar meteen vervolgen met te zeggen dat naast evolutieleer, de wereld is vergeven van de fantastische verhalen van waar ik mee begon; gevallen engelen en demonen die gemeenschap hebben met mensen. Vergis u hierom uzelf niet, het zijn religies, geloof in iets anders dan wat de Bijbel zegt. De Bijbel doet in relaties NIET in religies.

 

Nogmaals: hetgeen God als levend organisme (planten, dieren en mensen rijk) heeft geschapen, heeft zaad wat een product geeft zoals het origineel. Alles op aarde functioneert naar deze ‘wet’, soort produceert dezelfde soort. En als de mens zich hield en of houd aan wat God bepaald heeft, dan is en blijft het ‘zeer goed’. Helaas neemt de wereld het niet zo nauw met Gods Woord en constant voegt het toe en of haalt af, van Zijn Woord. Zo ook met Zijn schepping, men probeert door allerlei manipulaties, om het zogenaamd ‘beter’ te maken. De waarheid is echter dat het origineel veruit superieur was, maar door combinatie van de vloek van de aarde en de steeds verder zakkende Godsbewustheid en geloof in Hem, valt Zijn schepping steeds verder in degeneratie tot het moment dat de schepping zichzelf vernietigd.  De sleutel blijft echter dat het de mensen zijn, De hele Bijbel gaat over mensen die de fout in gaan versus mensen die naar God luisteren en doen wat Hij zegt. Daaraan gekoppeld, de bevrijding en herstel door JHWH als de Messias.

 

De wereld houd zichzelf voor dat bijvoorbeeld de mens steeds beter wordt, intelligenter, moderner, ik wil de eerste nog zien die net als Adam alle dieren een naam kan geven die hun karakter weergeeft, het onthoud en zonder computer dit exact doorgeeft aan anderen, en weer anderen en weer anderen en weer... jaar in jaar uit. Ik zelf weet al niet meer wat ik eergisteren allemaal heb verteld, maar dat zal wel  alleen aan mij liggen. 

Gelukkig houd God Zich wel aan Zijn belofte gemaakt met Abraham en zijn ZAAD, en zal op een dag alles naar zoals het was in het begin, herstellen.

 

Twee zaden

De Bijbel verteld het verhaal van Kain en Abel omdat deze het verschil laat zien van de twee zaden. De een (Kain) die handelt naar zijn aard tw. tegen Gods Woord en de ander die Gods Woord gelooft (Abel), om ernaar te leven. Allebei hebben ze dezelfde opvoeding, allebei hebben ze dezelfde verhalen gehoord van hun ouders. Waarschijnlijk iets in de trend van: wat hebben we dom gedaan! Waarom hebben we niet geluisterd? Door ons eigen schuld zijn we verdreven uit het paradijs, gelukkig dat JHWH ons heeft kunnen vergeven. Maar het heeft kostbaar leven gekost zodat Hij onze naaktheid (zonde) kon bedekken (met dierenhuiden).

En zoals elke ‘normale’ ouder zegt; “zorg dat je niet dezelfde fouten maakt die wij hebben gemaakt” en mocht je toch in de fout gaan “over fouten is er vergeving door bloed”.

 

Dit staat dus niet in uw Bijbel, maar een soortgelijk verhaal, staat aan het begin van het offer die Kain en Abel gaan geven. In ieder geval is de grond is vervloekt en dat weten ze uit ervaring van zweet en moeite. Beide geven een offer van deze vervloekte grond aan God. Beide weten dat bloed, zonde (fouten) bedekt, dus brengt Abel over het mincha (= offer van vruchten / grond) wat BEIDE brengen, nog een bloed offer en God accepteert zijn offer hierom. God geeft Kain nog een kans om goed te doen, Ook Kain als oudste weet hoe het moet, maar het zaad van de tegenstander ken de woorden wel maar gelooft niet in de Woorden van God, waarom ook, Ik doe toch goed? God kent mijn hartje toch?

 

15 En Ik zal vijandschap zetten tussen u en tussen deze vrouw, en tussen uw zaad en tussen haar zaad; datzelve zal u den kop vermorzelen, en gij zult het de verzenen vermorzelen.   Het was toen al zo en vandaag de dag is het precies hetzelfde. Door heel uw Bijbel kunt u de confrontaties zien tussen zaad van God en zaad van Zijn tegenstander. Het hoogtepunt van deze confrontatie komt uiteindelijk, als de enige Zoon van JHWH tegenover de ‘zonen’ van het andere zaad staat en gedood wordt. Omdat de tegenstander weet dat zijn kop uiteindelijk wordt vermorzeld, is precies datgene wat van hem is geprofeteerd, het ‘hoofddoel’ om juist deze straf op Gods zaad te laten neerkomen. Wat dan ook meteen te zien is bij Kain en Abel. Kain slaat Abel hoofd in. Ook als God Zijn zaad opnieuw de wereld in brengt door Abraham zien we dit vrijwel meteen gebeuren in het verhaal van Jacob en Ezau.

 Ya’akev betekend ‘hij die de hiel vasthoud’, waarom? zodat hij hiermee voorkomt dat Ezau zijn hoofd intrapt omdat hij (als Baby) na hem komt. En net als bij Kain wordt er door religie een verhaaltje de wereld in gegooid; van dat Kain en nu Ezau er toch niets aan konden doen, het is juist vanwege de schuld van Abel en Jakob de bedrieger! Zo ook Yeshua die het verdiende te sterven omdat Hij zogenaamd een vals profeet was die Mozes wet verachte.  Dit terwijl Hij juist DE PROFEET is waarvan Mozes over spreekt. EN omdat de zogenaamde kerk niets met Mozes doet hebben de Christenen doorgaans geen weet van DE beloofde Profeet zoals MOZES!! DIt is trouwens de basis waarom islam is ontstaan, Mo heeft zich de naam en rol van die Profeet toegeëigend. Behalve Mo heeft de oprichter van de mormonen dat ook aan zichzelf toegekend. Hoe cru is het dat religie juist ALTIJD datgene doen door Gods Woord te verachten en dat bij diegene die wel Zijn Woord doen, te beschuldigen. Ik kom dat bijna dagelijks tegen. En hoe triest is dat want de meeste zien het echt niet.

 

De tijd komt dat de confrontatie keihard wordt als de Zonen echt op gaan staan. Als het roepen van de onthoofden onder het ‘altaar’ zit. En hoe frappant is het dat een heleboel religies, gelovigen iets van executie aan het hoofd hebben gedaan en of doen. Maar de religies van deze wereld geven waanbeelden af van de Zonen Gods als zijnde monsters, levende demonen die een ieder komt jagen. Wie zegt er tegenwoordig nog iets anders? durft iemand het nog op te nemen tegen deze algemene opvatting? Ja hoor ik dus, ik volg namelijk geen mensen maar ik volg alleen Hem. Nu zegt u waarschijnlijk iets van wat een hoogmoed, wie is hij dat hij het zou weten tov aaaal die mensen die in gevallen engelen geloven die komen. Wel ten 1ste spreekt de Bijbel alleen over Zonen Gods indien zij vrijwillig Zijn wil doen! ten 2de zou ik dan vragen; hoeveel mensen willen juist dat die Zonen Gods komen!

U zegt wellicht dan; waarom zou iemand naar demonen verlangen? en ik geef u dan 100% gelijk. Echter zegt de Bijbel onder andere in Rom 8 dat HEEL DE SCHEPPING met reikhalsend verlangen uitziet naar het openbaar worden van de ZONEN GODS! waarom?? omdat de Zonen Gods voor een tegengeluid gaan zorgen, tegen de ellende en wetteloosheid van de wereld. Nogmaals; Zonen Gods zijn dus mensen (geen enge 'engelen') die vrijwillig Gods Woorden geloven en ernaar leven.

Religie wordt veelal geassocieerd met geloof, maar pas op; religie is het geloof in het goddelijke, niet in de Ene, in de Schepper, in de Gever van het Woord. Ook zeggen vele “ik geloof in god” en dat doen ze ook, alleen moet je je afvragen; welke god bedoelen ze dan? De God van de Bijbel is Heilig (apart) en zodra je een keuze maakt om Hem te kennen zal Hij je Zijn waarheid en wijsheid geven. Zo was David een mens naar Gods hart, waarom? lees de psalmen maar. David was lyrisch voor Gods Woord, hij wist dat de waarheid alleen bij en van God kwam.

 

Er zijn legio mensen die vanuit hun religie enige menselijke wijsheid denken te hebben van de Bijbel. Maar de God van de Bijbel kennen? NEE, ze verachten Zijn Woord en doen de tradities en overleveringen van hun religie wat recht tegen de Bijbel in gaat. En nogmaals; ze denken echt dat ze daarmee god dienen en kennen. Zo heeft religie ook haar verhalen van demonen die met vrouwen gemeenschap hadden. Als u tot hier heeft gelezen en niet hebt begrepen dat dat dus Bijbels gezien niet kan (soort geeft dezelfde soort).  Dan zou ik aanraden om bovenstaande opnieuw te lezen. Want de Bijbel is een brief van de Schepper aan Zijn volk. Hoe het begon , wat er fout ging en hoe God het allemaal hersteld. Niet een sprookjesboek met engeltjes, reuzen en enge wezens. God is heilig en zo ook Zijn volk, DAAROM mochten ze (Gods zonen) niet vermengen met andere mensen die niet met God wilde leven en de zonde wilde handhaven. God bied leven, vreugde en overvloed wat niet kan met zonde.

 

3 En Adam leefde honderd en dertig jaren, en gewon een zoon naar zijn gelijkenis, naar zijn evenbeeld, en noemde zijn naam Seth.

Seth, een zoon van Adam naar zijn gelijkenis, zoals Adam was, een mens. Vanaf hier komen we eigenlijk bij de kern van waar mensen moeten kiezen, wat te geloven. Deze keuzes zijn:

1)     JHWH heeft de aarde geschapen met levende organismen zoals; planten, dieren en mensen en de hemel met geestelijke wezens, deze kunnen niet vermengen. =>OF

2)     JHWH heeft wat Hij heeft geschapen de mogelijkheid gegeven om te vermengen en niet beperkt tot onze hemel en aarde, maar ook ver daarbuiten door andere wezentjes van mars of....

 

Ik ga niet mee in fabels en vertellingen van mensen, daar zijn legio verhalen van. Ik houd mij aan onze aarde en hemelbewoners en de Bijbel die daarvoor een boodschap heeft.

Weliswaar kunnen hemelbewoners mensen beïnvloeden of zelfs tot slaaf maken, het blijven mensen. Er zijn mensen in allerlei variëteiten geweest van verschillende kleuren en van verschillende lengtes maar het blijft en valt onder 1 soort of ras, de mens. Zijn er reuzen geweest? Ja de Bijbel noemt ze diverse keren maar dat waren dus grote en hele grote mensen. Je kan vooral in Egypte genoeg afbeeldingen vinden waarin ‘gewone’ lengte mensen, grote stenen blokken aan het bewerken zijn en hele grote mensen diezelfde grote blokken steen oppakken en op hun plaats zetten. Mensen hebben om o.a. de volgende tekst een theorie opgemaakt, simpelweg omdat grote mensen niet (meer) in hun omgeving waren.             1 En het geschiedde, als de mensen op den aardbodem begonnen te vermenigvuldigen, en hun dochters geboren werden, 2 Dat Gods zonen de dochteren der mensen aanzagen, dat zij schoon waren, en zij namen zich vrouwen uit allen, die zij verkozen hadden. 

De Bijbel geeft aan dat er twee typen mensen zijn,  deze twee typen kan je als volgt neerzetten.

Type 1: Gods Zaad, Gods kinderen of Gods volk, doen Gods wil op aarde. Geslachtlijn Geheel Gen.5 en door de hele Bijbel te volgen.

Type 2: satans zaad, mensenkinderen, doen de wil van hun vader satan. Geslachtslijn niet relevant begint met een paar mensen in Gen.4:16-24 en kom alleen verder voor, bij confrontatie met Gods kinderen.

 

De Bijbel verteld dat JHWH tot het laatste gehoorzaam kind (Noach) heeft gewacht en toen geen keuze had om met dat laatste kind de aarde opnieuw op te bouwen. Had Hij na Noach gewacht dan was er niemand meer over die Zijn zaad nog kon verspreiden. Iedereen inclusief zijn eigen kinderen hadden zich vermengd. God moest om de MENS te redden ingrijpen. Na Noach begon JHWH Zijn zaad pas weer aan de mensen door te geven door een verbond te sluiten met Abraham. Iedereen incl. Abraham geloofde alles wat los en vast zat. Alleen Abraham maakte een keuze en stak over (Iverye is Hebreeër, hij die oversteekt) Een verbond dat een ieder die in dat verbond geloofde en daaraan deel wilde uitmaken, door te geloven in Zijn Woord en ernaar te handelen, zo zaad van Abraham werd, en de mogelijkheid om onder Abrahams zaad te vallen was /is voor alle mensen.  3 En Ik zal zegenen, die u zegenen, en vervloeken, die u vloekt; en in u zullen alle geslachten des aardrijks gezegend worden. 

 

Dit is het testament wat door JHWH voor eeuwig wordt gedacht. Dit is het evangelie dat alzo God de hele wereld heeft liefgehad. Heel de wereld mag kiezen om Zijn kind te worden om deel te hebben aan het testament bedoeld voor Abraham en zijn Zaad. Om uiteindelijk zonde zonde te zijn omdat zonde niet meer aanwezig zal zijn. Dat is het totale herstel, herstel van die allereerste zonde wat dood bracht. Yeshua brak de loon van de zonde de dood, Daarom is Yeshua het leven, Hij is de bron.

Yeshua moest komen omdat Zijn zaad gekozen hadden om zich te laten scheiden van God. JHWH kon Zijn ‘bruid’ alleen maar terugnemen, als Hij volgens Zijn eigen Wet als man gestorven was. Daarom ging Hij vrijwillig aan het kruis, daarom heeft niemand het verdient en was en is het alleen maar genade. Wij verdienen allemaal de dood want dat is een clausule in het testament van Abraham met JHWH. Daarom moest het testament opnieuw bekrachtigd worden, NIET vervangen! En gelukkig voor ons, liep God alleen door de dode dieren heen en sliep Abraham, hierdoor was alleen God  aansprakelijk als het verbond verbroken werd. Het verbond wat dus niet nieuw is maar opnieuw bekrachtigd.

 

Ik heb medelijden met mensen die zeggen dat alleen het nieuwe testament geld en het oude voorbij is. Wat is Zijn genade groot dat ondanks dat Zijn Woord nog steeds wordt vertrapt, Zijn verbond nog steeds beschikbaar is, gelukkig maar dat ondanks de constante menselijke rebellie, dat Zijn liefde onmeetbaar is.

Want Hij veranderd niet, Zijn verbond staat nog steeds, Geloof in Hem heeft nog steeds de vereiste dat je rein en apart (heilig) bent, gij geheel anders dan de wereld. 2 kor.6:13 Nu, om dezelfde vergelding te doen, (ik spreek als tot mijn kinderen) zo wordt gij ook uitgebreid. 14 Trekt niet een ander juk aan met de ongelovigen; want wat mededeel heeft de gerechtigheid met de ongerechtigheid, en wat gemeenschap heeft het licht met de duisternis?

15 En wat samenstemming heeft Christus met Belial, of wat deel heeft de gelovige met den ongelovige? 16 Of wat samenvoeging heeft de tempel Gods met de afgoden? Want gij zijt de tempel des levenden Gods; gelijkerwijs God gezegd heeft: Ik zal in hen wonen, en Ik zal onder hen wandelen; en Ik zal hun God zijn, en zij zullen Mij een Volk zijn.

17 Daarom gaat uit het midden van hen, en scheidt u af, zegt de Heere, en raakt niet aan hetgeen onrein is, en Ik zal ulieden aannemen. 18 En Ik zal u tot een Vader zijn, en gij zult Mij tot zonen en dochteren zijn, zegt de Heere, de Almachtige.

 

De zonen Gods, er komt een tijd dat er weer wordt gesproken dat de zonen Gods weer zichtbaar zijn. Dit zijn dus geen reusachtige demonen maar mensen die Gods wil en naam vertegenwoordigen. Ook dit is een hele slimme truc van satan, zo verwacht niemand dat er weer mensen op gaan staan die volgens de wereld wettisch en oud testamentisch zijn. De wereld gaat daadwerkelijk straks alles in naam van hun god doen, denkende hun geloof te verdedigende, en dat is precies ook wat ze doen, HUN geloof, niet Bijbels geloof. Nog steeds is hiervan weinig te zien maar het is aanstaande. De kennis en de werkelijke volgelingen die steeds meer bewust worden van Gods heiligheid en dus ook die van hunzelf, groeit. Let wel; Yeshua zegt dat wie Hem volgt; dat dezelfde moeilijkheden die Hem gebeurden, hem of haar zullen volgen. We leven in een wereld dominerend met volgelingen van Gods tegenstander. En eerlijk gezegd, de werkelijke monsters van deze wereld zijn geen demonen. Mensen hebben niemand nodig om als monster op te treden, het gaat om de mogelijkheid om iemand anders de schuld te geven. Want wij zijn toch niet slecht!! dat is die kwaaddragende duivel, die pestkop! en zo geeft een ieder altijd iemand of iets anders de schuld. Het is pas als je je verantwoording neemt en aan God bekent dat je het zelf bent die de dood verdient , door je EIGEN schuld. Dan pas kan God Zijn genade aan je schenken.

 

 Als Gods zonen en dochteren als zodanig bekend word, zal dat meteen gaan botsen. Maar onze strijd wordt door God gevoerd een strijd die we nu nog weinig zien maar op een gegeven moment los zal barsten.

Hebr.12: 4 Gij hebt nog tot den bloede toe niet tegengestaan, strijdende tegen de zonde; 5 En gij hebt vergeten de vermaning, die tot u als tot zonen spreekt: Mijn zoon, acht niet klein de kastijding des Heeren, en bezwijkt niet, als gij van Hem bestraft wordt;

6 Want dien de Heere liefheeft, kastijdt Hij, en Hij geselt een iegelijken zoon, die Hij aanneemt. 7 Indien gij de kastijding verdraagt, zo gedraagt Zich God jegens u als zonen; (want wat zoon is er, dien de vader niet kastijdt?) 8 Maar indien gij zonder kastijding zijt, welke allen deelachtig zijn geworden, zo zijt gij dan bastaarden, en niet zonen.

 

Iedereen gaat dood en iedereen heeft eeuwig leven. De vraag is met wie of onder welk zaad gaat u dat eeuwig leven vieren? De grote verzoeking is onderweg en het zal heel moeilijk worden. Maar ik bid dat Zijn volk, Zijn kinderen zullen staan en marcheren, moedig en onverschrokken, als Zijn Zaad die uiteindelijk voor eeuwig zullen bestaan op een nieuwe aarde. Met alle mensen welk hun hart naar de Schepper, de Koning der Koningen is uitgegaan, mensen zeer grote of heel kleine, geel, bruin, wit of zwart, we gaan zien of deze verschillen ook zichtbaar zijn in onze nieuwe lichamen.

Oh en als u nog steeds niet overtuigd bent zoek dan bij de profeten of in het nieuwe testament bij uitspraken van Yeshua of Petrus, Paulus of…eens die verschrikkelijke demonen op die met vrouwen gemeenschap gaan hebben en weer reuzen voortbrengen. Yeshua die het heeft over de laatste dagen en die dan geen boodschap heeft van gevallen engelen die de zondvloed zouden hebben veroorzaakt?? en weer terugkomen om wederom de vrouwen te misbruiken? Reuzen die volgens de boeken naast de Bijbel meer dan 100mtr zijn?? wel als dat geen geloof is! 

Straks komt er geen zondvloed maar een zondoven, door de slechte engelen of door de mens?   Als u de teksten of zelfs 1 tekst over de gevallen engelen en of demonen  zogenaamd zoals bij Noach door Yeshua of Paulus zijn opgegeven,  of misschien door Petrus of Jacobus, heeft gevonden mag u mij mailen voor de 100000 euro beloning. Het wordt steeds belangrijker om Gods wijsheid aan te nemen in plaats die van mensen of kerken. Is dat dan niet hetzelfde? en helaas is dat een hele grote NEE. Zijn wijsheid komt alleen met het lezen van Zijn Woord en een vertrouwen en geloof te hebben dat God door Zijn Woord tot je wilt spreken. Bidt erom dan zal Hij het ZEKER geven.

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond


Reacties