Doorgaan naar hoofdcontent

Het WOORD van GOD

 Het WOORD van GOD JHWH

Bij een ieder bekend als zijnde de Bijbel, voor de een Gods Woord zelf en voor de ander een gewoon oud boek.

Alleen als je een relatie hebt met de Gever van Zijn Woord dan begin je Zijn Woord te begrijpen, zonder relatie geen wijsheid voor Zijn Woord.

Maar het Woord is zoveel meer, wat zegt Zijn Woord over het Woord?

Twee woorden die ik hier nader onderzoek zijn;     Het Aleph Beth WOORD

Het Vleesgeworden WOORD

 

ALEPHBET WOORD


Hebr.11: 3 Door het geloof verstaan wij, dat de wereld door het woord Gods is toebereid, alzo dat de dingen, die men ziet, niet geworden zijn uit dingen, die gezien worden.

Er wordt in het NT verwezen dat de schepping van hemel en aarde (alles) door Gods Woord is toebereid.

 

Hoe komen twee NT schrijvers op deze openbaring van het Woord. Weer een andere tw; Stefanus getuigt van het Woord al zijnde Yeshua, voordat hij gestenigd wordt op valse getuigen van de hogepriester.

Hand.7:37 Deze is de Mozes, die tot de kinderen Israëls gezegd heeft: De Heere, uw God, zal u een Profeet verwekken uit uw broederen, gelijk mij; Dien zult gij horen.

38 Deze is het, die in de vergadering des volks in de woestijn was met den Engel, Die tot hem sprak op den berg Sinaï, en met onze vaderen; welke de levende woorden ontving, om ons die te geven.

Blijkbaar is Yeshua het levende geworden Woord niet alleen verantwoordelijk voor de schepping maar ook voor het geven van de geboden.

 

JHWH kan zichzelf niet meer aan Zijn kinderen laten zien door de zonde van de mens door de eerste mens Adam. Hij wilt echter dat heel de wereld de kans krijgt om voor het leven te kiezen die alleen Hij kan geven. Zijn plan is, om Zijn wil en redding hierin kenbaar te maken aan de mensheid en doet dat door Zijn Woord te geven.

Maar zegt Johannes, dat door het Woord van Yeshua en door Yeshua zelf alles is ontstaan. Hij heeft het over het begin en het allereerste begin van de Bijbel (Zijn Woord) betekend ook het begin of in het Hebreeuws de taal van JHWH; bereshiyt.

הארץ... ואת.............. השמים..... את...... אלהים........ ברא.......... בראשית                                      

Bere'shiyt......... bara........'Elohiym...'et..... Hashamayim.... V'et... Ha'aretz.

In het begin... geschapen.. 'Elohiym.... ??.... de hemel........ en??... de aarde.

Bijbels Hebreeuws is een bijzondere taal, omdat de letters uit beeldplaatjes bestaan kunnen de betekenissen zoals in bijna ieder andere taal, niet veranderen. De 1ste zin hierboven staat in het modern Hebreeuws geschreven wat niet lijkt op het origineel. Omdat het via woorden in het huidige Ivriet is vertaald is wel hetgeen zichtbaar geworden wat ik u wilde laten zien, dat is het woord ‘ET’ wat het eerste en laatste letter van het Hebreeuwse Alefbeth zijn. Het Alefbeth heeft 22 letters welke zijn gebruikt om de gebeurtenissen van de Bijbel op te schrijven. En van al die 22 letters weten de Joodse Torah geleerden niet wat ET betekenen, alleen dat het verwijst naar een handeling of eigendom van JHWH. Daarom wordt overal, elke 7000 keer waar deze ET voorkomt in uw Bijbel dit NIET vertaald.

Nu is het zo dat JHWH van zichzelf zegt Jes.41: 4 Wie heeft dit gewrocht en gedaan, roepende de geslachten van den beginne? Ik, de HEERE, Die de Eerste ben, en met den Laatste ben Ik Dezelfde.  JHWH zegt dus dat HIJ de eerste en de laatste is. EN wat het heel bijzonder maakt is dat Yeshua datzelfde claimt en Zichzelf zo aan Johannes op Patmos bekend maakt.  Yeshua zegt in openb.1: 8 Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde, zegt de Heere, Die is, en Die was, en Die komen zal, de Almachtige.  Hier blijkt oa uit dat JHWH is Yeshua, er is maar 1 begin en einde, er is maar 1 Almachtige.

En ik denk dat omdat Yeshua voor 99.9999% in het Hebreeuws tegen Johannes sprak, dat Hij in het Hebreeuws zei dat Hij de Aleph Taw/ET is, wat wellicht Johannes ertoe bracht om zijn evangelie te beginnen met de vertaling van de allereerste zin in de Hebreeuwse Bijbel.

1Joh. 1 In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God. 2 Dit was in den beginne bij God. 3 Alle dingen zijn door Hetzelve gemaakt, en zonder Hetzelve is geen ding gemaakt, dat gemaakt is.

Johannes weet dat Yeshua het vleesgeworden Woord van JHWH is en hij begint met zijn evangelie om in plaats van ET het Woord / Yeshua in te vullen.

Maar dit is niet het enige, aangezien het Woord gebracht wordt in het Hebreeuws wat bestaat uit 22 letters, kan je dus zeggen dat alles is gemaakt door deze 22 letters. Is het toeval dat de eerste zin uit 7 woorden bestaat? 7 wat een volmaakt Bijbels getal is. En zo zijn er legio van dit soort ‘toevalligheden’ bekend als gematria.  Nu leert Johannes ons dat het Woord vlees is geworden en onder ons heeft gewoond. Zijn Woord, goed gedefinieerd, was geen reeds bestaand ding of entiteit. Het was geen concept dat in de ruimte wachtte om vlees te worden. Het waren Zijn of JHWH leringen en Zijn wegen, die vlees werden.

Het woord voor het Woord is dabar. Dabar is een gesproken ding. Of het nu door Mosheh, David, Sha'ul, Mattityahu, koningen, boeren, slaven, jij, ik of YHVH is, het zijn dingen die gesproken worden met 1 uitzondering; Als Hij spreekt, weet je dat het niet de woorden van de mens zijn, maar Zijn woorden, Zijn geboden, verordeningen, voorschriften en wegen. Er staat dabar geschreven voor alle woorden van JHWH, maar ook Zijn Woorden wat gesproken werd door bijv. profeten en of Zijn Geest. Het woord dabar is door het Grieks vertaald in logos en daar begint het probleem. Logos is namelijk het woord gesproken door alle ‘goden’ niet specifiek JHWH, daarnaast is logos alleen bedoelt als communicatie en niet als horen en doen. Dit is een zeer groot verschil met dabar wat onder andere zichtbaar wordt in de shema, hoor en doe, er is met het Woord meteen een actie.

 

En dat is precies wat bereshiyt laat zien Hij spreekt en de hemel en aarde ontstaan, Hij roept en leven komt tevoorschijn. Zijn Woord, Zijn taal, Zijn letters zijn letterlijk de bouwstenen van alles wat bestaat. En dat Hij wilt dat wij letterlijk Zijn taal spreken wordt op een dag waarheid. Zijn kinderen betekend dan letterlijk Zijn erfgenamen in alles dus ook in ons spreken Zep.3:9 Gewisselijk, dan zal Ik tot de volken een reine spraak wenden; opdat zij allen den Naam des HEEREN aanroepen, opdat zij Hem dienen met een eenparigen schouder.

 

WOORD VLEESGEWORDEN

Hier zijn slechts een paar voorbeelden van hoe JHWH Zijn woord ziet. Het zijn Zijn wetten en geboden voor de mens om zijn pad te verlichten. Zijn woord leert ons Zijn wegen en hoe we op Zijn paden moeten wandelen. Dit is wat het Woord van JHWH is. Nu leert Johannes ons dat dit Woord het Woord van JHWH, vlees is geworden en onder ons heeft gewoond. Zijn Woord,  Het waren Zijn leringen en Zijn wegen die vlees werden. Plaats dit nu terug in de context van het Nieuwe Testament.

Lucas 8:21En Hij antwoordde en zeide tot hen: Mijn moeder en Mijn broeders zijn dezen die het woord van God horen en het doen.


Lucas 5:1En het geschiedde, dat, terwijl het volk op hem aandrong om het woord van God te horen, hij [d.w.z. het Woord van 'Elohiym] bij het meer van Gennesaret stond.


Handelingen 11:1En de apostelen en broeders die in Judea waren, hoorden dat ook de heidenen het woord van God hadden ontvangen.


Handelingen 6:7En het woord van God nam toe; en het aantal discipelen vermenigvuldigde zich in Jeruzalem sterk; en een groot gezelschap van de priesters was gehoorzaam aan het geloof.


Lucas 8:11Nu is de gelijkenis deze: Het zaad is het woord van God. Wie of wat is het zaad?


Handelingen 8:25En toen zij het woord van de Meester hadden getuigd en gepredikt, keerden zij terug naar Jeruzalem en predikten het evangelie in vele dorpen van de Samaritanen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden dat laat zien dat niet alleen in het oude testament een ieder die geloofde ook de daden die daarmee gepaard gaan deden, maar dus ook in het zogenaamde nieuwe testament doet een ieder werken naar zijn/haar geloof.

Yeshua zegt zelf in Math.5: 16 Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien, en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken. 17 Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen. Hij geeft dus zelf aan dat het Woord Zijn Woord /Wet vol gemaakt moet worden wat Hebreeuws is voor 100% doen wat dat Woord zegt. Yeshua liet door Zijn wandel zien dat Hij Zijn Woord perfect navolgde en vervolgens zei Hij; Gij doet Gij evenzo en volg Mij na.

De huidige kerk volgt het Griekse begrip van logos, je hoeft alleen maar te zeggen dat je gelooft en vervolgens doe je gewoon wat je zelf wilt.

Het Hebreeuwse davar is dus horen en doen, compleet anders. Al vanaf de middeleeuwen waar de kerk haar ‘geloof’ het katholicisme aan de Joodse gemeenschappen wilde opleggen was het voldoende voor een Joods persoon om te belijden dat hij of zij in Jezus geloofde en dan niet verbrand te worden. Joodse mensen die dit deden, gewoon Thora volgend in ondergrondse synagogen en doen alsof ze bekeerd waren kregen zelfs een speciale naam de zogenaamde ‘conversos’.

In het jaar 1376 dat een rabijn genaamd Shem Tov (niet de Poolse uit 1700) het boek Mattheus gebruikte om een kardinaal volgens zijn eigen katholieke geloof te laten zien, dat wat de Spaanse joden gemeenschap geloofden en deden Bijbels was. Genaamd de Even Bohan , de ‘Toetssteen’. Uit wikipedia: Shem-Tob ben Isaac Ibn Shaprut was de auteur van een antichristelijke religieuze verhandeling, The Touchstone, voltooid in 1380 en herzien in 1385 en 1400. Vaak aangeduid als "De logica van Shem Tob

Waarom Mattheus? Omdat in Mattheus, Yeshua de mensen om zich heen keer op keer de Torah leerde zoals het oorspronkelijk bedoeld was en deed. Yeshua deed het niet alleen maar zei tevens dat Hij alleen deed en zei wat Hij de Vader had zien doen en horen zeggen.

Tegenwoordige mensen zeggen altijd andere mensen na door te zeggen; ‘Jezus deed de wet weg’ of  ‘Jezus heeft de wet voor ons gedaan zodat wij dat niet hoeven’. Dat Yeshua precies kwam doen wat de beloofde Messias moest doen wordt niet herkend omdat de kerk niet weet wat de Messias moest doen, nl onder andere de Torah in haar puurheid verklaren wat in het Hebreeuws vol maken of vervullen is.

En hoe kan het ook anders, als vleesgeworden Woord kon Hij niet opeens iets anders zeggen dan dat Hij altijd al zei. Al de Woorden (davar) die Mozes moest geven aan het volk zijn de woorden die Yeshua sprak en moest verduidelijken wat Hij ook deed. Yeshua deed alleen maar de wil van de Vader en zegt tegen ons allemaal die bidt

Wanneer gij bidt, zo zegt: Onze Vader, Die in de hemelen zijt! Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, gelijk in den hemel, alzo ook op de aarde.

Het is de wil, het Woord, de redding van JHWH wat het levende Woord kwam doen, Yeshua betekend letterlijk; “JHWH redt”.

 

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

 

Reacties