Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBELSE Geschiedenis, de ELAH

 

DE ELAH vallei, DAVID en Goliath 

Wie kent niet het verhaal van David en Goliath die streden in de vallei, de een voor Israël en de ander voor  de Filistijnen

David die meestal als jongen wordt afgeschilderd tegen een grote ervaren Filistijnen krijger. 33 Maar Saul zeide tot David: Gij zult niet kunnen heengaan tot dezen Filistijn, om met hem te strijden; want gij zijt een jongeling, en hij is een krijgsman van zijn jeugd af.

Een jongeling is een jongen van 12 tot 20 jaar, David zal gezien zijn ervaringen als herder rond de 20 zijn geweest.

34 Toen zeide David tot Saul: Uw knecht weidde de schapen zijns vaders, en er kwam een leeuw en een beer, en nam een schaap van de kudde weg.

35 En ik ging uit hem na, en ik sloeg hem, en redde het uit zijn mond; toen hij tegen mij opstond, zo vatte ik hem bij zijn baard, en sloeg hem, en doodde hem.

36 Uw knecht heeft zo den leeuw als den beer geslagen; alzo zal deze onbesneden Filistijn zijn, gelijk een van die, omdat hij de slagorden van den levenden God gehoond heeft.

37 Verder zeide David: De HEERE, Die mij van de hand des leeuws gered heeft, en uit de hand des beers, Die zal mij redden uit de hand van dezen Filistijn. Toen zeide Saul tot David: Ga heen, en de HEERE zij met u!

Wie van ons kan zeggen met een dier te hebben gevochten laat staan een leeuw of een beer?

Tegenwoordig zou je een soort van superheld zijn, David werd niet overvallen of zo nee hij ging erop af!

 

38 En Saul kleedde David met zijn klederen, en zette een koperen helm op zijn hoofd, en kleedde hem met een pantsier.

39 En David gordde zijn zwaard aan over zijn klederen, en wilde gaan; want hij had het nooit verzocht. Toen zeide David tot Saul: Ik kan in deze niet gaan, want ik heb het nooit verzocht; en David leide ze van zich.

Maar zou Koning Saul iemand, die eindelijk zijn koninkrijk en het leger wilt vertegenwoordigen, belachelijk maken door hem zijn zogenaamd veel te grote gevechtstenue, aan te laten trekken. Ik dacht het niet! Het tenue van Saul was die van een koning met alle eer en herkenningstekens van een koning en David was toen nog iemand zonder reputatie of erkenning. David voelde zich ongemakkelijk om in het tenue met de herkenningstekens van een koning te lopen. Dat Davis niet de bouw had van een kleine jongen blijkt wel uit daar hij als hij Goliath verslagen heeft, het zwaard van Goliath gebruikt om zijn hoofd af te hakken.

Een zwaard wat gemiddeld 1/3 tot 2/3 van de lengte van een persoon was, zou een jongen zoiets überhaupt kunnen optillen? En omdat David datzelfde zwaard later zelf gebruikt en op zijn rug bevestigd moet; A) David minimaal 2 meter zijn geweest en het zwaard ook ongeveer 2 mtr en B) Goliath tussen de 4 en de 6 meter zijn geweest.

 

Op 1 van onze reizen naar Israël hadden we bedacht om deze plek te gaan bekijken en zo reden we op de 38 richting de Elah vallei, op zoek naar de beek.

Net voor een benzinestation zag ik een soort ventweg waar we de auto parkeerde.

Nergens zagen we een beek maar volgens de kaart was hier het begin of einde van de huidige Elah vallei. Omdat we net een soort van bruggetje waren overgereden liepen we die kant op.

Het bleek juist te zijn van dit was nahal Elah de beek, alleen stond deze nu droog.

Op de hoek van de ene heuvel’kam’ heeft men een Israëlische fortstad gevonden uit de tijd van David en we liepen langs de vroegere nu droge rivierbedding die vol kleine stenen was.

De vallei was zo’n  300 meter breed en er waren aan beide kanten aaneengesloten heuvels.

Tussen deze heuvels lag een vrij vlak terrein waar de beek slingerend door heen liep. Je kan je nu nog vrij gemakkelijk inbeelden hoe beide kampen tegen over elkaar hebben gestaan. Aan beide kanten kan je heel gemakkelijk je legers in slagorde langs de hellingen neerzetten. De vallei ligt in het verlengde of op de route van het Israëlische Bethlechem en de toen Filistijnse stad Ekron.

Om voor David af te dalen en naar het midden te gaan waar Goliath stond, moest hij de beek oversteken wat vrij dicht tegen de heuvels van toenmalig Israël ligt.

Ook is het heel gemakkelijk om voor te stellen hoe Goliath vanaf het midden van de vallei naar de heuvelkam van de Israëlieten te roepen, de akoestiek is namelijk geweldig. Je hoeft niet eens hard te roepen vanuit het midden vallei, om je verstaanbaar te maken op de heuvel.

 

Vlakbij is een grot (in het bos richting Ekron) waar men zegt dat daar het lichaam van Goliath was begraven, er is nu in ieder geval niets te zien.

54 Daarna nam David het hoofd van den Filistijn, en bracht het naar Jeruzalem

Kan je dit voorstellen? Niet alleen hak je het hoofd af van je vijand maar tevens nam David het mee ruim 20 Km verder naar Jeruzalem! Waarom deed hij dat?

Wel en dit is puur mijn speculatie maar wel gebaseerd op studie; ik denk omdat hij zichzelf een belofte maakte naar God, dat als hij Goliath zou overwinnen dat hij ook Jeruzalem voor en met God zou overwinnen in de toekomst als hij koning was. Jeruzalem de stad van de reuzen en Jebusieten, een doorn in het oog van God en David, zo dichtbij zijn dorp Bethlechem. Ik denk dus dat David het hoofd van een machtig bekend staande Filistijn krijger mee nam naar die voor toen bekende andere reuzenstad. Dat David voor het paleis van de Jebusieten heb gestaan en het hoofd van Goliath triomfantelijk heeft laten zien om toen te begraven.

 

Wat ik nu zeg is een groot Bijbels geheim in ieder geval voor deze tijd; De berg waar David het hoofd van Goliath begroef werd sindsdien de schedel berg genoemd, de schedel van Goliath van Gath. Hebreeuws kent vele acroniemen en het acroniem voor Goliath van Gath is Golgotha. Aangezien dat toentertijd alleen maar de Jebusieten stad er stond wat later de stad van David werd, kan je vrij zeker deze locatie bepalen. Dit is in ieder geval niet de locatie van de katholieke grafkerk Noord west gelegen en ook niet de Noord gelegen Engelse graftuin.

 

De Elah vallei, nu een mooie bijzondere plek waar u nu ook een bijzondere opgraving kunt zien precies waar vroeger het leger van Israël moet hebben gelegerd, bekend als Khirbet Qeiyafa. Beslist de moeite waard om stenen in de oude rivier bedding te zoeken of om de test te doen door vanuit het midden wat naar de heuvels te roepen. Maar dus ook om diverse opgravingen te bezoeken en of de grotten. In ieder geval een plek uit de geschiedenis beschreven in uw Bijbel.

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond


Reacties