Doorgaan naar hoofdcontent

PASCHA of pasen

 


PASCHA of PESACH pasen

Zie deel 1 Pascha.

Deze blog gaat over Pascha, HET Bijbelse feest wat de herinnering is van HET Lam Yeshua welk in onze plaats stierf aan het kruis, Zijn bloed op het hout, wie door deze deur gaat is verlost van de dood. Christelijk Nederland en de kerken wereldwijd willen nogal eens een vergelijk maken door te zeggen dat pasen het christelijke antwoord is op of net als het ‘Joodse’ meer Bijbelse Pascha. Laten we eens kijken of de Bijbel dit ook leert of zegt.

Pascha komt in uw Bijbel 43 X voor in het zogenaamde oude testament en 28 X in het Nieuwe.

Het woord pasen komt NIET in uw Bijbel voor, (tenminste niet in de oude geschriften voor 1600) waarschijnlijk leest u 2X wel dit woord maar wordt het Pascha 2X onjuist vertaald in het paasfeest 1X Ex.34 waar gesproken wordt over het offerlam op ongezuurde brodenfeest = Pascha. GEEN pasen. En in Hand.12:4 waar Herodus wacht tot na het feest van ong. broden = Pascha GEEN pasen, om Petrus voor te leiden uit de gevangenis.

Alle Profeten, goede Koningen, volk Israël in het oude testament vierden Pascha en Yeshua, de discipelen en al zijn volgelingen inclusief Paulus en alle bekeerlingen in het Nieuwe Testament, vierden Pascha GEEN pasen. Dit gegeven zou al voldoende moeten zijn als u zegt Yeshua/ Jezus te willen volgen, deed Hij pasen of Pascha? volg Hem na!

Het is pas ver nadat alle discipelen dood zijn en ook alle Christenen van de eerste beginjaren, dat met de komst van de zonnegod vereerder Constantijn, dat hij tijden, feesten en instellingen veranderde van Gods feesten naar de heidense zonnegod feesten zoals kerst en pasen. Hij deed dat zeer slim door via de toenmalige bischop Eusebus teksten in de Evangeliën te laten zetten waarop moest blijken dat het 'jaar des Heeren' wat Yeshua uitriep werd veranderd in 3.5 jaren. (en niemand die hier vragen over stelt).  Als Yeshua werkelijk in 3,5 jaar alles had volbracht en de 'wet' voorbij was, waarom stopt Hij dan midden in de zin? en gaat Hij niet verder om de zin op te lezen!! Het is heel eenvoudig als u de tekst in het oude testament kent, Hij spreekt alleen over het aangename JAAR des Heeren omdat de rest van de tekst in Jes.61; En de dag des wraaks van onze God, een dag in de toekomst is. Het nieuwe verbond wat bij Zijn terugkomst pas 100% wordt, was toen bij Zijn verklaring begonnen en duurt nu al 2000 jaar. Als de wet voorbij zou zijn dan is die dag en belofte wat nog gaat komen ook voorbij, en ik voor mij houd en geloof de Bijbel voor meer (de) waarheid als welke wereldse keizer/koning/kerk dan ook!

Yeshua die de 1ste keer kwam als DE profeet door God voorzegt aan Mozes, De profeet die als Mozes zou zijn en ALLEEN maar de dingen doet en spreekt die JHWH Hem zegt te doen en te spreken. En zo precies heeft Hij dat elke keer aangegeven, aangegeven dat Hij ALLEEN maar de wil van de Vader kwam doen. Daarom kapt Hij de zin af omdat de 1ste helft van de zin voor dat moment geld, de 2de helft van de zin moet nog gebeuren. Omdat trouwens NIEMAND Yeshua als een Mozes figuur ziet en niemand het oude testament leest, heeft niemand Hem als zodanig herkent. Het gevolg hiervan is dat er een nieuwe religie kon opstaan die wel met de deze laatste profeet kwam, tw islam met Mohamed. En Moha is net zo'n Mozes figuur als dat de paus dat is.

De Bijbel met al haar boeken werden door Constantijn met alle Grieks Roomse kerkvertegenwoordigers vastgesteld. Zodoende kon Constantijn verklaren dat de Nomos = de Griekse vertaling voor Torah (bij ons vertaald als wet) vervult was en dat hij nu zijn eigen wetten aan de kerk kon opleggen tot aan de dag van VANDAAG.   Shabat werd zondag, Gods Bijbelse feesten werden Joodse feesten en waren alleen voor Joden, hij bracht de nieuwe christelijk heidense feestjes als DE christelijke vieringen. En een ieder die zijn opgelegde wil niet wilde doen maar vast wilde houden aan Gods Woord, die kreeg een eenmalige ticket naar het circus of mocht dienen als lantaarn langs de weg. 

Het vreemde is echter dat als ik met welk hedendaagse christen ook spreek, zij met deze door mensen bepaalde wisseling van feesten, het allemaal 'weten' en toch blijven zeggen; 'dat het nu de feesten van god zijn', of god kent hun hart, dus dan mag het plotseling want hun hartje is o o o o zo goed. Dit terwijl de Bijbel keer op keer zegt dat alle, alle kwaad uit de krochten van een mens hart komt. Waarbij kwaad Bijbels gezien; iets stuk breken zodat het niet meer kan worden gebruikt waarvoor het bedoelt is. Bijvoorbeeld: JHWH/ Yeshua/ al Zijn discipelen/ Paulus/ Profeten/ de goede Koningen zoals David etc. zeiden en lieten door hun levens zien dat de Torah Leven en Zegen geeft/is., maar na de verandering van Constantijn  als afgedaan en niet voor zijn of deze tijd is. Oh en als u Constantijn in deze (en andere) volgt in plaats van Yeshua het Levende Woord van JHWH dan weet u nu hoe Yeshua en Zijn Woord, uw wandel/ geloof betitteld.

Zelfs het feit dat Pascha werd gevierd door Yeshua (Jezus) die het voorbeeld gaf en alle discipelen met Paulus in handelingen, allemaal zeiden dat dat het voorbeeld was om na te volgen, is blijkbaar niet belangrijk. Nee God moet maar accepteren dat hun 'hartje' boven alles staat. Jer.17;9 Arglistig is het hart, meer dan enig ding, ja, dodelijk is het, wie zal het kennen? 10 Ik, de HEERE, doorgrond het hart, en proef de nieren; en dat, om een iegelijk te geven naar zijn wegen, naar de vrucht zijner handelingen.

Ook het feit dat de eigen opgave van pasen totaal niet rijmt met dat wat Yeshua zegt; dat Hij 3 dagen en 3 nachten in het graf zal zijn volgens dezelfde 3 dagen en 3 nachten van Jona, is ook niet belangrijk. Zullen we eens kijken of iemand kan rekenen? Goede vrijdag tot zondag ochtend is volgens mij 1.5 dagen en 2 nachten, Hmmm? Let wel Hij zegt dat dat HET teken is. Mooi teken is dat als de eenvoudige berekening en de speciale verwijzing van 3 dagen en 3 nachten niet klopt. Maar die klopt dus wel met Pascha en de ongezuurde brodenfeest + eerstelingen, 3 dagen en 3 nachten, precies zoals Yeshua zei dat dat zou gebeuren, precies zoals Zijn volk het al eeuwen op die manier vierden.

Men zegt dat Pascha een Joods feest is? Dan vraag ik mij af welke Bijbel leest men dan? of wie leest überhaupt wel eens de Bijbel? Want behalve de kerk of podium vanwaar u dit gezegd wordt, waar staat dat in de Bijbel want ik lees; Lev.23:2 De gezette hoogtijden des HEEREN, welke gijlieden uitroepen zult, zullen heilige samenroepingen zijn; deze zijn Mijn gezette hoogtijden.

God spreekt hier van Zijn feesten, niet die van het ‘Joodse volk’. En dat Yeshua juist dit feest moest vieren omdat Hij al het woord moet vervullen wat betekend vol maken tot het doel, niet afbreken en wegdoen. Hij geeft met Pascha de werkelijke betekenis aan het feit dat Hij het offerlam is. Door Zijn bloed gaat de dood aan ons voorbij oftewel letterlijk Pascha, voorbijgaan. Het Lam Gods, de woorden die Johannes speciaal gebruikt om te verwijzen naar het Lam wat in onze plaats dood moet gaan. de verwijzing van Het Lam die iedere Bijbellezer herkende, heeft u dit ook herkent?? 

Maar Pascha is niet alleen een feest ter herinnering: de eerste die van Mozes en het lam voor elk huis, de tweede met Yeshua als Lam van God en straks als de Koning Yeshua wederom Pascha maakt als het Lam van de Bruiloft. Hijzelf verwijst hier op het Pascha naar: 15 En Hij zeide tot hen: Ik heb grotelijks begeerd, dit pascha met u te eten, eer dat Ik lijde; 16 Want Ik zeg u, dat Ik niet meer daarvan eten zal, totdat het vervuld zal zijn in het Koninkrijk Gods.

Want denkt u? zal straks op het bruiloftsmaal de uitnodiging staan voor een paasfeest of is er een mogelijkheid dat God toch dezelfde is, die was, is en komen zal, de Eeuwige.

Openb.19:9 En hij zeide tot mij: Schrijf, zalig zijn zij, die geroepen zijn tot het avondmaal van de bruiloft des Lams Ja, Hij nodigt (nog steeds) de hele wereld uit, en dit doet Hij al sinds Mozes tijd, de vraag is; hoe reageert u? gaat u op Zijn uitnodiging in of viert u liever zelfverzonnen feestjes en zal Hij dat accepteren? Of denkt u; het komt wel op een dag, we gaan het wel zien? Denkt u dat Hij het nu of straks, wel accepteert dat mensen niet op Zijn uitnodiging willen ingaan?

3 En zond zijn dienstknechten uit, om de genoden ter bruiloft te roepen; en zij wilden niet komen. 4 Wederom zond hij andere dienstknechten uit, zeggende: Zegt den genoden: Ziet, ik heb mijn middagmaal bereid; mijn ossen, en de gemeste beesten zijn geslacht, en alle dingen zijn gereed; komt tot de bruiloft. 5 Maar zij, zulks niet achtende, zijn heengegaan, deze tot zijn akker, gene tot zijn koopmanschap.

 Op een dag is de bruiloftszaal dicht, mocht u hoop ik het dan toch gehaald hebben, maar wat als er geen gekleurde eieren zijn of chocolade hazen of ham? worden er vreemde oude tradities gedaan die zoo Joods lijken? Weet u dan straks wat te doen , hoe te gedragen of wat u aan moet, want alleen op 1 van Zijn feesten wordt u uitgenodigd niet die van mensen bedacht. Of hoopt u niet op te vallen? Dit is een risico want wat staat er over deze dag. 11 En als de koning ingegaan was, om de aanzittende gasten te overzien, zag hij aldaar een mens, niet gekleed zijnde met een bruiloftskleed; 12 En zeide tot hem: Vriend! hoe zijt gij hier ingekomen, geen bruiloftskleed aan hebbende? En hij verstomde.

13 Toen zeide de koning tot de dienaars: Bindt zijn handen en voeten, neemt hem weg, en werpt hem uit in de buitenste duisternis; daar zal zijn wening en knersing der tanden. 14 Want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren.

Afgelopen 9 Apr.  2024 is de maan door verschillende getuigen gezien in Israel. Dit betekend dus het Bijbels Nieuwjaar waarna 14 dagen later het Pascha begint. God zegt  van deze Pascha dag (straks de 14de Abib = Maandag de 22ste bij zonsondergang rond 19.00 uur) als herinnering en oefening voor de toekomstige invulling te vieren en te oefenen. In de tijd van Mozes begon daarna de exodus, men was bevrijd van de wereldse koning, Farao. Dus Gods Bijbels nieuwjaar rond April brengt leven, bloei, zon en de wereldse kerkelijke nieuwjaar in December brengt koude, dood, leugens. Hmmm, moeilijke keuze wat van God kan zijn!!

In Yeshua’s tijd was wederom de bevrijding van Gods volk van de wereldse koning, satan. Op dit moment is alleen een gedeelte van Judah terug in Israël een een paar van de andere stammen, bekend als het Joodse volk. Maar de dag komt dat Hij Zijn volk alle 12 stammen weer terug brengt, wederom een exodus. Toen alleen uit Egypte, straks uit het wereldse Egypte oftewel de hele wereld.

Jer.50:4 In dezelve dagen en ter zelver tijd, spreekt de HEERE, zullen de kinderen Israëls komen, zij en de kinderen van Juda te zamen; wandelende en wenende zullen zij henengaan, en den HEERE, hun God, zoeken. 5 Zij zullen naar Sion vragen; op den weg herwaarts zullen hun aangezichten zijn; zij zullen komen en den HEERE toegevoegd worden, met een eeuwig verbond, dat niet zal worden vergeten.

Er wordt hier en in zovele andere Bijbelteksten gesproken van alle stammen die terug komen, tevens dat er dan het laatste verbond zal worden gemaakt. Allebei is nog niet gebeurd dus…

Dinsdag de 22ste in de avond is het weer zover, de herinnering van de Bevrijding van Farao. Dit wordt gevierd totdat er een nieuwe herinnering wordt gemaakt. De Herinnering van de Bevrijding van de wereldse Farao, Zijn volk wat dan terugkeert naar het beloofde land. Yeshua het Pascha lam voor ons geslacht gaat voorop, Zijn bloed aan het hout is de deur van onze verlossing.

Let op: vele tradities en gebruiken worden ingezet, hele samenkomsten met uitgebreide maaltijden waar alle mensen voor worden uitgenodigd. Maar hoewel wellicht goed bedoeld, Yeshua legt nadat Hij met Zijn discipelen het Pascha hadden gegeten, alleen de nadruk op brood en wijn. Het is nog steeds alleen bedoeld voor diegene en 100 % gelooft in Zijn bloed en 100% Zijn geboden doet. Daarom staat er oa dat alleen diegene die besneden zijn, die het teken van Zijn bruid dragen deel mogen nemen. Hij is sinds Zijn invulling aan Pascha, ONS Pascha geworden. Daarnaast was het eten van een HEEL lam alleen toegestaan in de plaats waar HIJ Zijn Naam had gevestigd. Wij doen daarom alleen brood en wijn en wachten op Zijn terugkomst om het bruiloftsmaal mee te maken. Maar voelt u zich niet schuldig of zo, ook wij hebben dit moeten leren na jaren van volgen van tradities, ik wilde dit alleen nog meegeven om erover na te denken.

Alvast chag sameach, volgend jaar in Yerushalayim, of wellicht samen onderweg daar naar toe met Hem nogmaals voorop wederom voorzien van water en Manna vanwege de dan dorre wereld.

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties