Doorgaan naar hoofdcontent

NOACH

 


NOACH’s TIJD

 

Noach, de meeste mensen hebben wel een beeld van Noach, helaas is dat beeld gevormd door films en tradities. Als ik denk aan het eerste begin stukje van de laatste “Noach” film, dan was dat genoeg om de rest niet te kijken. Zoals alle zogenaamde Bijbels films is de Hollywoodversie ver heel ver van de werkelijkheid. Noach, een man van God, de Bijbel spreekt over de laatste rechtvaardige in een wereld waar niemand naar God wilde luisteren. Natuurlijk kende de mensen van toen wie God was, net zoals de mensen vandaag Hem denken te kennen. Alleen het kennen zoals Noach God kende (Yadah= relatie) was niet hetzelfde zoals de mensen Hem kende (da át = horen van).

En ook dat is niet gewijzigd, of u heeft van God gehoord of u heeft een relatie met Hem.

En daarom werd Noach rechtvaardig genoemd want Bijbels rechtvaardigheid is het DOEN van Gods leefregels omdat je in relatie met Hem bent. Helaas worden de woorden Yadah en da’at niet met dat verschil vertaald, maar dat komt in elk verhaal in uw Bijbel terug.  De enkele mensen die met God in relatie zijn en leven daar staat Yadah en bij de rest, da’at.

Noach komt van het woord nuach (נוח) in het Hebreeuws en betekent rust of troost. 

Genesis 5:28 "Deze (Noach) zal ons rust (nuach) brengen van ons werk en van het zwoegen van onze handen, van de grond die JHWH had vervloekt."

Aangezien nachah etymologisch verwant is aan nuach en noach, is het ook gerelateerd in betekenis. Nachah heeft de bredere betekenis van "leiden tot rust" zoals we zien in Gods belofte dat hij Israël naar het land zou leiden en ze rust geeft. Hoewel God dit meerdere malen met Israël heeft geprobeerd, heeft Israël het steeds verknoeid om in Zijn rust in te gaan.

Alleen wanneer het volk werd meegenomen door leiders en koningen die Yadah God, was er een moment rust, maar dat was weer over als de mensen weer hun eigen wijsheid volgden.

Maar die belofte van rust staat nog steeds en hoewel de mens zich niet aan Zijn beloftes houd, Hij doet dat gelukkig wel.

De rol die Noach speelde voorafgaand aan de zondvloed was als een leider, iemand die anderen zal begeleiden naar een rust, een rust van de zwoegen en problemen van de dagen voorafgaand aan de zondvloed.

Yeshua (Jezus) sprak over diezelfde rust nog steeds over diezelfde belofte van JHWH dat op een dag Zijn volk in Zijn rust zouden ingaan. Die rust staat in de Bijbel bekend als het duizendjarig vrederijk, en de periode die na het oordeel komt, maar dat beseffen de meeste niet. Maar het is nog een overtreffender trap, Men beseft doorgaans helemaal niet omdat dat ook duizend jaar en eeuwig daarna Shabbat betekend. Dat zal schrikken zijn voor diegene die nu de Shabbat voor waardeloos en voorbij en of alleen ‘Joods’ beschouwen! Ook hier gelooft men Yeshua, (van wie ze zeggen in te geloven) dus niet als Hij zegt; dat “de Shabbat voor de mens is gemaakt en Hij Heer is van de shabbat” alsof dat Hij daarmee zegt; dus de shabbat is voorbij. 

Maar goed laten we eens kijken wat er van de dagen van Noach in het Nieuwe testament wordt gezegd.

Math.24:37 En gelijk de dagen van Noach waren, alzo zal ook zijn de toekomst van den Zoon des mensen. Net als in Noach’s tijd is Yeshua straks de komende ark tot behoud voor een ieder die in Hem (de ark) gelooft.

38 Want gelijk zij waren in de dagen voor den zondvloed, etende en drinkende, trouwende en ten huwelijk uitgevende, tot den dag toe, in welken Noach in de ark ging;

De mensen van nu zijn al precies hetzelfde als de mensen van toen, men doet wat goed is in ieders eigen ogen, ‘je respecteert elkaar en laat iedereen in zijn eigen waarde’; is het motto.

39 En bekenden het niet, totdat de zondvloed kwam, en hen allen wegnam; alzo zal ook zijn de toekomst van den Zoon des mensen. net als toen willen mensen niets van de Bijbelse boodschap horen, ze willen niet de verlossing van Yeshua aannemen. Let op de boodschap is niet bekeer je en ga naar de kerk, nee het is bekeer je (stop met je eigenwijsheid) en volg is doen het Woord van JHWH. Maar er staat nog iets heel belangrijks wat tegen de theologie van de huidige kerk gaat. De kerk leert doorgaans dat de mensen van God worden opgenomen van de aarde. Maar hier (en trouwens overal verder in de Bijbel) staat dat de slechte mensen (mensen die niet willen doen wat Hij heeft gedaan of gezegd), die worden weggenomen en alleen de rechtvaardige zal op aarde blijven leven.

Luk.17:26 En gelijk het geschied is in de dagen van Noach, alzo zal het ook zijn in de dagen van den Zoon des mensen. Yeshua geeft hier het bewijs dat Hij de beloofde Zoon, de Messias is, diegene die allen toentertijd verwachte. Hij is de Messias uit Dan. 7:13 Verder zag ik in de nachtgezichten, en ziet, er kwam Een met de wolken des hemels, als eens mensen zoon, en Hij kwam tot den Oude van dagen, en zij deden Hem voor Denzelven naderen.14 En Hem werd gegeven heerschappij, en eer, en het Koninkrijk, dat Hem alle volken, natiën en tongen eren zouden; Zijn heerschappij is een eeuwige heerschappij, die niet vergaan zal, en Zijn Koninkrijk zal niet verdorven worden.

 

Luk.17:27 Zij aten, zij dronken, zij namen ten huwelijk, zij werden ten huwelijk gegeven, tot den dag, op welken Noach in de ark ging, en de zondvloed kwam, en verdierf ze allen.

28 Desgelijks ook, gelijk het geschiedde in de dagen van Lot; zij aten, zij dronken, zij kochten, zij verkochten, zij plantten, zij bouwden; precies zoals bij Noach is ook het verhaal van Lot, de mensen om hen heen hadden net als bij Noach en net als nu, zichzelf als goden gemaakt, alles is goed als je er maar goed bij voelt. Lot heeft trouwens een nog veel grotere vergelijk met Noach. Noach werd dronken, Lot werd dronken. Bij Noach sliep Cham met zijn vrouw, Lot sliep met zijn dochters. Bij Noach werd de zoon die daaruit geboren een vervloeking voor Sem. Bij Lot werd de zoon die daaruit geboren een vervloeking voor Israel.

29 Maar op den dag, op welken Lot van Sodom uitging, regende het vuur en sulfer van den hemel, en verdierf ze allen.

30 Even alzo zal het zijn in den dag, op welken de Zoon des mensen geopenbaard zal worden. Net als bij Noach was Lot met zijn dochters in leven op aarde.

Yeshua zelf gebruikt deze voorbeelden om straks miljoenen christenen weg te laten vliegen? Of precies zoals Hij zegt dat de enkele behouden zullen blijven!

Noach was de laatste van alle mensen die God op Zijn Woord vertrouwde, nu zijn er heel wat mensen die dat zeggen maar wie kan echt zeggen alleen Zijn wil te doen?, ik hoef alleen maar te zeggen; wie doet Zijn geboden, of Zijn wil op reinheid, feesten, shabbatten, enz enz. gelooft u werkelijk wat Hij heeft gezegd dat Hij de eeuwige onveranderlijke is? Als dat zo is wil ik heel heel graag kennis maken want ik kom in mijn omgeving niemand tegen.

Hebr.11:7 Door het geloof heeft Noach, door Goddelijke aanspraak vermaand zijnde van de dingen, die nog niet gezien werden, en bevreesd geworden zijnde, de ark toebereid tot behoudenis van zijn huisgezin; door welke ark hij de wereld heeft veroordeeld, en is geworden een erfgenaam der rechtvaardigheid, die naar het geloof is.

Net zo zeker dat de ark de redding was voor toen, net zo zeker is Zijn terugkomst.

Op een dag is het zover, gelukkig voor een ieder zal vooraf vele tekenen zijn zodat de mensen worden gewezen op Zijn terugkomst, maar net als toen zullen niet veel alsnog voor Hem kiezen. Blijkbaar is de gemeenschap, de religie, de eigenwijsheid te groot om op hun knieën te gaan, en Hem te smeken voor vergeving.

Ook Petrus heeft het over Noach, ook hij spreekt over de weinige die een keuze maken om te vertrouwen op het Woord van God.

1Petr.3:20 Die eertijds ongehoorzaam waren, wanneer de lankmoedigheid Gods eenmaal verwachtte, in de dagen van Noach, als de ark toebereid werd; waarin weinige (dat is acht) zielen behouden werden door het water.

Als Yeshua het later nogmaals heeft over dat Hij de beloofde Zoon des mensen is en zegt: Doch de Zoon des mensen, als Hij komt, zal Hij ook geloof vinden op de aarde? Hoe kan dit nu wat Hij zegt? we hebben miljoenen christenen vandaag de dag die zeggen te geloven, Hij zal zich wel vergist hebben, of kan het zijn dat het geloof waar Hij het over hebt niet het geloof is wat de meeste mensen denken en doen! Hebben die gelovigen een yadah of daát? wat denkt u!

Petrus geeft nogmaals de conclusie waarom de zondvloed er toen was. Als JHWH nog langer had gewacht was er geen Noach meer. Noach was de laatste die Zijn wil deed de laatste met wie God Zijn belofte aan de mens kon vervullen, na Noach zou de aarde hebben opgehouden te bestaan want de aarde is voor de mensen gemaakt. Mensen die door God te vertrouwen en doen wat Hij zegt een levensdoel hebben en niet een eigenvernietigingsdrang.

2Petr.2:5 En de oude wereld niet heeft gespaard, maar Noach, den prediker der gerechtigheid, zijn achttal bewaard heeft, als Hij den zondvloed over de wereld der goddelozen heeft gebracht; 6 En de steden van Sodoma en Gomorra tot as verbrandende met omkering veroordeeld heeft, en tot een voorbeeld gezet dengenen, die goddelooslijk zouden leven; Dat voorbeeld: overal op de wereld kan je sporen zien van een wereldwijde overstroming tot in de Himalaya en of Alpen aan toe waar je op de toppen overblijfselen van zeedieren kan vinden. Wij zelf hebben door Sodom en Gommorah gelopen, hebben fosfor ballen gevonden en foto's gemaak ct van de vele nog zichtbare overblijfselen in AS. Er zijn fosielen gevonden met zacht weefsel, en niemand die doordenkt hoe dat kan na miljoooeeenen jaren. Niemand die welk dier dan ook maar vind 1 jaar nadat die dood is gegaan, maar je moet blijkbaar zzeer geleerd zijn om te snappen dat dieren die miljooooeeeenen jaren geleden zijn gestorven nog steeds gevonden worden.

7 En den rechtvaardigen Lot, die vermoeid was van den ontuhtigen wandel der gruwelijke mensen, daaruit verlost heeft; 8 (Want deze rechtvaardige man, wonende onder hen, heeft dag op dag zijn rechtvaardige ziel gekweld, door het zien en horen van hun ongerechtige werken);

God is al bijna 6000 jaar bezig om alle dingen te herstellen, herstellen naar wat? naar de wereld van voor de zondeval, leven in het paradijs. Alleen nu zonder de boom van kennis, alleen maar de boom des Levens. Hij geeft tot op de laatste dag iedereen de keuze om te kiezen voor Hem, kiezen voor het Leven. Daarom komt de zogenaamde grote verdrukking, net als voor de 1ste exodus kwamen de plagen om de mensen te laten weten dat JHWH God is. Dat Hij een plan heeft om iedereen een leven te geven in overvloed, gezondheid, vreugdevol enz enz. maar de meest mensen zullen NIET voor Hem kiezen.

9 Zo weet de Heere de godzaligen uit de verzoeking te verlossen, en de onrechtvaardigen te bewaren tot den dag des oordeels, om gestraft te worden; 10 Maar allermeest degenen, die naar het vlees in onreine begeerlijkheid wandelen, en de heerschappij verachten; die stout zijn, zichzelven behagen, en die de heerlijkheden niet schromen te lasteren; Dus als je niets met Bijbels onreinheid doet of zegt dat is niet meer voor vandaag, dan zal die toekomstige onreinheid ook wel niet voor jou gelden toch?

Tja, ook dit stukje schrijf ik met de wetenschap dat zeer weinigen hier wat mee zullen doen. Maar ik doe het omdat net als dat Noach de ark bouwde, ik de wereld Zijn naam bekend wil maken. Zijn naam: begin en einde, die was, is en komen zal, in het Hebreeuws hajah, hoveh, jihjeh, de acroniem hiervan is Ye ho vah, de IK BEN, de eeuwige.

Iedereen zag de boot op het land, iedereen hoorde  hoe het bouwwerk vorderde en niemand zag of hoorde Zijn redding, Zijn hand die de mensen wilde verlossen.

Yeshua zegt; Joh.12:43 Want zij hadden de eer der mensen lief, meer dan de eer van God. 44 En Jezus riep, en zeide: Die in Mij gelooft, gelooft in Mij niet, maar in Dengene, Die Mij gezonden heeft. 45 En die Mij ziet, die ziet Dengene, Die Mij gezonden heeft. 46 Ik ben een Licht, in de wereld gekomen, opdat een iegelijk, die in Mij gelooft, in de duisternis niet blijve.47 En indien iemand Mijn woorden gehoord, en niet geloofd zal hebben, Ik oordeel hem niet; want Ik ben niet gekomen, opdat Ik de wereld oordele, maar opdat Ik de wereld zalig make.

De Woorden van Yeshua zijn de Woorden die Hij van de Vader YHWH heeft gekregen. Het zijn dezelfde Woorden die de Vader eerder heeft gesproken, Net als Zijn naam voor eeuwig is, zo ook Zijn Woord. Hij veranderd niet dus ook niet wat Hij heeft gezegd, ook al beweert uw kerk of religie van wel, Hij heeft het laatste Woord. We lezen even verder wat Yeshua hierover verteld.

Joh.12:48 Die Mij verwerpt, en Mijn woorden niet ontvangt, heeft, die hem oordeelt; het woord, dat Ik gesproken heb, dat zal hem oordelen ten laatsten dage. 49 Want Ik heb uit Mijzelven niet gesproken; maar de Vader, Die Mij gezonden heeft, Die heeft Mij een gebod gegeven, wat Ik zeggen zal, en wat Ik spreken zal. 50 En Ik weet, dat Zijn gebod het eeuwige leven is. Hetgeen Ik dan spreek, dat spreek Ik alzo, gelijk Mij de Vader gezegd heeft.

Mozes sprak hier al van, dat DE Profeet die precies zou zijn als hij, zou komen uit de stam Yudah en dat mensen naar Hem moesten luisteren. En Mozes zei toen ook al dat de mensen dat niet zouden doen. Nog 1 keer wat Yeshua keer op keer zegt;

Joh.17:14 Ik heb hun Uw woord gegeven; en de wereld heeft ze gehaat, omdat zij van de wereld niet zijn, gelijk als Ik van de wereld niet ben. Als u iemand bent die AL de Woorden van YHWH niet gelooft = niet doet, dan staat dat volgens Yeshua gelijk aan Zijn Woord haten. De wereld haat het Woord van God, zegt aan de ene kant heel vroom ik geloof in god, alleen de God van de Bijbel zegt heel wat anders, wie gelooft u? Wie u gelooft, diens woorden volgt u na en bepaald uw leven.

Ik hoop dat u Zijn boodschap door mijn schrijven kunt zien, alleen Hij is een verlosser, alleen Zijn woorden geven leven, is licht, is waarheid, is levend geworden => Yeshua. Ik hoop dat u Hem Yada, wees niet 1 van de vele die Hem daát en van Hem zullen horen, Ga weg van mij gij werkers van ongerechtigheid, IK KEN U NIET.

 

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel

 

Shalom Raymond

Reacties