Doorgaan naar hoofdcontent

HEILIG

 


Heilig

 

In het Hebreeuws is dit  קדשׁ  uitspraak  qadosh

Dit woord wordt vaak vertaald als 'heilig', een ander abstract woord. Wanneer we het woord heilig gebruiken, zoals in een heilig persoon, associëren we dit meestal met een rechtvaardig of vroom persoon. Als we dit concept gebruiken bij het interpreteren van het woord heilig in de Hebreeuwse Bijbel, dan lezen we de tekst verkeerd, omdat dit niet de betekenis is van het Hebreeuwse woord qadosh. Qadosh betekent letterlijk "apart gezet worden voor een speciaal doel". Een verwant woord, qedesh, is iemand die ook apart wordt gezet voor een speciaal doel, maar niet op dezelfde manier waarop we over "heilig" denken, maar een prostituee is (Deut 23:17).

Heilig, we gebruiken het woord heilig voor sommige personen maar ook voor voorwerpen en een stuk land of plaats, en uiteraard ook voor onze God JHWH en alles wat van Hem afkomt. Maar wat zegt het Woord van God over heilig, heiliging of heilig zijn.

Wanneer we het woord heilig gebruiken zoals in een heilig persoon, bedoelen we meestal dat die persoon een rechtvaardig en of vroom mens is. Deze zienswijze is door de geschiedenis zo gevormd maar is niet de betekenis van het oorspronkelijke woord qadosh. 

1) Israël was heilig omdat zij apart was gezet van de andere natiën als dienaren van JHWH.

2) De voorwerpen in de /en de tabernakel waren heilig omdat zij alleen maar werden gebruikt en bedoeld waren voor het werk in de tabernakel.

3) Sommige stukken grond waren heilig omdat de enige ware God JHWH daar op dat moment aanwezig was. (i.p.v. al de andere nep goden die de wereld rijk is).

Deze studie gaat over die zaken die God voor een bepaald doel heilig heeft gemaakt.

De allereerste keer dat qadosh in de Bijbel voorkomt is meteen in het allereerste boek ‘beresiet’ ,genesis 2:3 En God heeft den zevenden dag gezegend, en dien geheiligd; omdat Hij op denzelven gerust heeft van al Zijn werk, hetwelk God geschapen had, om te volmaken. HIJ spreekt hier van de sabbat, de sabbat is dus niet alleen geschapen voor het Joodse volk maar is door YHWH apart gezet van de andere dagen voor heel de mensheid. Een week heeft 7 dagen, 6 die de Bijbel een nr heeft gegeven (1-6) en de 7de die Hij Shabbat heeft genoemd. 6 hebben dus een volgnr en alleen de 7de is speciaal, apart, anders dan de gewone dagen. Je kan dus geen shabbat maken van dag 1 of bijv. dag 4, Mensen die zeggen dat voor hun de zondag shabbat is of zelfs zeggen; elke dag is shabbat, kennen de God van de Bijbel en Zijn Woord niet. Shabbat is de 7de dag PUNT.

De 2de keer dat de Bijbel melding maakt van een heilig gebeuren staat in Ex.3:5 En Hij zeide: Nader hier niet toe; trek uw schoenen uit van uw voeten; want de plaats, waarop gij staat, is heilig land.  En in Ex.19:5/6 Nu dan, indien gij naarstiglijk Mijner stem zult gehoorzamen, en Mijn verbond houden, zo zult gij Mijn eigendom zijn uit alle volken, want de ganse aarde is Mijn; En gij zult Mij een priesterlijk koninkrijk, en een heilig volk zijn. Dit zijn de woorden, die gij tot de kinderen Israëls spreken zult.

Elke keer als YHWH iets apart zet voor 1 doel, zegt Hij dat datgene Heilig is, zo staan er heel wat voorbeelden in de Bijbel, ik behandel in deze studie alleen bovenstaande gedeelten ter verduidelijking.

1 belangrijke opmerking vooraf, vooral in de evangelische wereld, is heiligheid iets wat je automatisch bent of ontvangt als je in Jezus gelooft, je leeft dan ook zg in ‘genade’ en je ‘zonden’ zijn je vergeven. Je bent  z.g. ‘rechtvaardig’ want diegene die de zonde bewerkt (satan) is de schuldige jij bent z.g. vrijgekocht. Dit is echter niet Bijbels, de God van de Bijbel laat zien dat geloof zonder werken dood is, ook dat indien je denkt bij Hem te horen je zeker moet doen wat hij opdraagt  (Torah oa 10 geboden), er is zeker genade en YHWH is zeker liefde, en Hij doet alles meewerken ten goede maar alleen en alleen maar indien je Zijn geboden doet. Als YHWH die heel de aarde liet verdrinken op 1 gezin na omdat Noach de enige was op heel de aarde die rechtvaardig (= doen van Torah) was, als YHWH 1 man liet stenigen nadat het volk de wet had gekregen en de man de shabbat brak door vuur te maken.(num.15:32), Als YHWH het volk Israël liet verdrijven uit het land vanwege hun wandel en ongehoorzaamheid voor de  ‘wet’. enz enz, dan geeft dat aan dat YHWH / Yeshua niet veranderd is en hoeveel te meer zal Hij een stel heidenen als ons niet straffen, zoals Hij zijn eigen volk niet heeft gestraft.

De Shabbat

Ex.20:8 Gedenkt den sabbatdag, dat gij dien heiligt. Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; Maar de zevende dag is de sabbat des Heeren uws Gods; dan zult gij geen werk doen, gij, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch uw vreemdeling, die in uw poorten is;

Allereerst is het een gebod, een bevel (niet een verzoek) van YHWH om te gehoorzamen, dat is als je bij de God van Israël wilt horen. Als onderdeel van de 10 geboden wat niets anders zijn als richtlijnen voor de mensen om het beste uit het leven te halen, in gezondheid, vrede hebben, gelukkig zijn en tot je (heilig) doel te komen, is het een uiting van die mens dat indien je Zijn geboden doet je eigenlijk zegt dat je YHWH vertrouwd en Zijn instellingen wilt doen en van Hem houd. Daar je dan tot je doel komt waartoe God je hebt geschapen, zijn de geboden ook heilig, alle rond de 613. Dit is een heel eigen studieonderwerp maar toch even een kleine zijsprong.

Nu hebben de meeste van ons geleerd dat we in een nieuw verbond leven,  de wet is voorbij alles is genade.  Maar wat zegt het nieuwe testament in 1Joh.5:2/3Hieraan kennen wij, dat wij de kinderen Gods liefhebben, wanneer wij God liefhebben, en Zijn geboden beware Want dit is de liefde Gods, dat wij Zijn geboden bewaren; en Zijn geboden zijn niet zwaar. Dat de geboden wat dus geen geboden zijn maar leefregels voor een ieder die bij YHWH willen horen tot in eeuwigheid gelden blijkt ook onder andere uit Openb 14:12 Hier is de lijdzaamheid der heiligen; hier zijn zij, die de geboden Gods bewaren en het geloof van Jezus. En als je later de stad van God in wilt gaan en eeuwig leven wilt hebben Openb. 22:14 Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan den boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad. Het is dus niet alleen genade we kunnen niet zomaar alles doen en vervolgens d.m.v. een gebed weer opnieuw zondigen. Het kennen van Zijn naam betekend niet dat je de naam Jezus kent of hoe de klanken zijn van het uitspreken van JHWH, nee Zijn naam is Zijn karakter, wie Hij is, als je Zijn naam vertegenwoordig, vertegenwoordig  je Zijn wezen, je kan dan niet zondigen want Yehova / Yeshua zondigen niet!

Oh en voor ik het vergeet; Zijn volk Israël (diegene die doen wat Hij zegt) is heilig, niet het Amerikaanse, Nederlandse of Chinese volk of zelfs de meeste Joden in Israel, nee alleen Abrahams zaad, gelovig Israël. De stad Jeruzalem die straks naar beneden komt is alleen toegankelijk als je door 1 van de poorten binnen komt, wat weer afhankelijk is tot welke van de 12 stammen je dan toebehoort. Er zijn dus 12 Israëlische poorten en geen 13 of 14 met bijvoorbeeld de christen poort of kerkpoort.

De Shabbat is dus door YHWH ingesteld op de zevende dag, hoe weten wij dat dit de zaterdag is? Wij leven nu volgens de verzonnen kalender van een roomse Paus Gregorius, door de geschiedenis heen heeft de wereld verschillende kalenders gehad waarbij dagen zijn toegevoegd bijv. door de Romeinse keizers. Hoewel er maanden en dagen zijn verandert zijn de dagen van de week hetzelfde gebleven. Dit is bij de wisseling van kalenders aangehouden zodat we zeker helemaal terug kunnen gaan naar het jaar 0, vanaf (ongeveer) het jaar 30 vierden de discipelen van Yeshua, de Sabbat op onze huidige zaterdag en zij hebben dit ook met Yeshua zelf gevierd. Indien de dag fout was geweest, dan had Yeshua hier iets van gezegd en verandert.

Hoe vier je de Shabbat? Er is een hele Joodse traditie gaande over de Sabbat maar ik wil alleen Gods (heilige)Woord volgen. Allereerst zegt het gebod dat je de Shabbat moet herinneren, simpel gezegd moet je het herhalen zodat jij en je kinderen het kan herinneren. Op de Shabbat mag je niet werken en tevens een ieder die zich in jouw huis bevind niet. Werken betekend alle arbeid die je voor jezelf of een ander persoon doet om jezelf/ander te verrijken of voordeel / plezier uit te behalen. In Jes. 58:13 staat het zo: Indien gij uw voet van den sabbat afkeert, van te doen uw lust op Mijn heiligen dag; en indien gij den sabbat noemt een verlustiging, opdat de Heere geheiligd worde, Die te eren is; en indien gij dien eert, dat gij uw wegen niet doet, en uw eigen lust niet vindt, noch een woord daarvan spreekt;  De Sabbat is dus een lust/feest waar je God eert/zoekt, door niet je eigen dingen te doen of te spreken oftewel je gaat niet naar voetbal of TV kijken of naar het zwembad ook praat je niet over je hobby, auto of andere zaken van jezelf, daar heb je 6 dagen de tijd voor, de Sabbat is o.a. om over / met YHWH/Yeshua te praten, studeren in de Bijbel en verblijden in wat Hij doet. 

Tevens kopen of verkopen is letterlijk uit den boze Neh.13:16 Daar waren ook Tyriers binnen, die vis aanbrachten, en alle koopwaren, die zij op den sabbat verkochten aan de kinderen van Juda en te Jeruzalem. Zo twistte ik met de edelen van Juda, en zeide tot hen: Wat voor een boos ding is dit, dat gijlieden doet, en ontheiligt den sabbatdag? Zorg dus dat je benzinetank is gevuld en dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt want als je iets koopt breek je de wet, wat dus zonde is. Nu werd mij in de kerk altijd gezegd, ‘wij vieren sabbat op zondag’ of nog beter ‘ wij vieren elke dag sabbat’. Dit is dus een leugen, je kan het wel denken, maar de mens bepaald niet wanneer je de sabbat viert en probeer het eerst maar 1 hele dag ingevuld zoals hier beschreven van vrijdagavond t/m zaterdagavond.

Sabbat nog steeds geldig? Antwoord JA , Yeshua al de discipelen en Paulus vierden de sabbat in het nieuwe testament, het woord shabbat komt alleen al in het NT 60X voor. Nergens staat vermeld dat de Shabbat over is, over vervangen is door de zondag. In de toekomst als onze huidige aarde en hemel voorbij zijn en YHWH alles nieuw heeft gemaakt zegt Jesaja 66:22/23 Want gelijk als die nieuwe hemel en die nieuwe aarde, die Ik maken zal, voor Mijn aangezicht zullen staan, spreekt de Heere, alzo zal ook ulieder zaad en ulieder naam staan. En het zal geschieden, dat van de ene nieuwe maan tot de andere, en van den enen sabbat tot den anderen, alle vlees komen zal om aan te bidden voor Mijn aangezicht, zegt de Heere. Er is nog veel meer te vertellen over de Sabbat maar dat is een andere studie.

Een Heilige plaats De Bijbel heeft het over veel plaatsen waar YHWH aanwezig is, die plaats is dan Heilig. Dat waren o.a. de tabernakel en later de tempel, stukken grond waarop YHWH een mens ontmoette, en of het land Israël wat bedoelt was om apart van de rest van de wereld een stuk land te zijn waar de mensen woonden die YHWH toebehoorden en die Zijn geboden deden. Helaas overtraden zij keer op keer de geboden en na de zoveelste profeet die YHWH stuurde om ze weer op het rechte pad te krijgen en ze wederom niet wilden doen wat Hij zei, werden ze het land uitgeschopt. De eerste waarschuwing was al in Num. 35:34 Verontreinigt dan het land niet, waarin gij gaat wonen, in welks midden Ik wonen zal; want Ik ben de Heere, wonende in het midden der kinderen Israëls. God’s bedoeling vanaf dag 1 van Zijn schepping is altijd geweest om bij de mensen te wonen. Al bijna 6000 jaar is Hij bezig om dat voor elkaar te krijgen, dat is het uiteindelijke doel dat Hij bij ons op AARDE woont. Alles wat opgeschreven is is een beschrijving om de weg naar dat Koninkrijk te bewandelen om uiteindelijk Openb. 21:3 En ik hoorde een grote stem uit den hemel, zeggende: Ziet, de tabernakel Gods is bij de mensen, en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen en hun God zijn.

Om daar te komen moet je voor YHWH herkenbaar zijn, en dat doe je door totaal anders te zijn dan de rest van de wereld in denken, doen en laten en zelfs het spreken, apart gezet waarbij jouw directe omgeving jouw huis apart staat zoals het kamp van de Israëlieten in de woestijn. De God van Israël is een God die van orde en netheid houd, die schoon en hygiënisch is, het kamp van Zijn geheiligd volk was daar een afspiegeling van. Er mochten geen vreemdelingen in het kamp, geen menselijke behoeftes, geen dieren, geen onreinheid, geen ziekten etc.  Om het kamp na een onreinheid binnen te komen moest men zich wassen. Ook over dit onderwerp is veel te vertellen wat een eigen studie op zich is. Maar vanuit de plaats die vroeger heilig was is God naar de mens overgegaan.

1 cor.3:16 Weet gij niet, dat gij Gods tempel zijt, en de Geest Gods in ulieden woont? Zo iemand den tempel Gods schendt, dien zal God schenden; want de tempel Gods is heilig, welke gij zijt. Als persoon kan je dus volgens Gods woord heilig zijn indien je door Hem apart bent gezet van de wereld, om Zijn dienaar en Zijn vertegenwoordiging te zijn. Let op de zg wijsheid van mensen / kerk dat zegt; eens gered altijd gered, dat gaat in Gods woord niet op. Het is een handeling  Lev.20:7/8 Daarom heiligt u, en weest heilig; want Ik ben de Heere, uw God! En onderhoudt Mijn inzettingen, en doet dezelve; Ik ben de Heere, die u heilige. En vers 23/24 ‘Onderhoudt dan al Mijn inzettingen en al Mijn rechten, en doet dezelve; opdat u dat land, waarheen Ik u brenge, om daarin te wonen, niet uitspuwe. En Ik heb u gezegd: Gij zult hun land erfelijk bezitten, en Ik zal u dat geven, opdat gij hetzelve erfelijk bezit, een land vloeiende van melk en honig; Ik ben de Heere, uw God, Die u van de volken afgezonderd heb!

Hoe apart kan je o.a. lezen let op dit is Nieuw testament!! in 2kor.6:14/18 Trekt niet een ander juk aan met de ongelovigen; want wat mededeel heeft de gerechtigheid met de ongerechtigheid, en wat gemeenschap heeft het licht met de duisternis?En wat samenstemming heeft Christus met Belial, of wat deel heeft de gelovige met den ongelovige?Of wat samenvoeging heeft de tempel Gods met de afgoden? Want gij zijt de tempel des levenden Gods; gelijkerwijs God gezegd heeft: Ik zal in hen wonen, en Ik zal onder hen wandelen; en Ik zal hun God zijn, en zij zullen Mij een Volk zijn. Daarom gaat uit het midden van hen, en scheidt u af, zegt de Heere, en raakt niet aan hetgeen onrein is, en Ik zal ulieden aannemen. En Ik zal u tot een Vader zijn, en gij zult Mij tot zonen en dochteren zijn, zegt de Heere, de Almachtige. Een tempel! de kerkgangers van vandaag beseffen niet hoe belachelijk het klinkt als ze zeggen; het oude is voorbij. Werkelijk? dus ze bedoelen te zeggen dat je straks een onreine varkens etende kerk bent, Vraag me af wat Yeshua daar van vind. Maar misschien is het kerkelijke rein een gewassen varken of tamme ratjes.

1petr.1:13 Daarom opschortende de lenden uws verstands, en nuchteren zijnde, hoopt volkomenlijk op de genade, die u toegebracht wordt in de openbaring van Jezus Christus. Als gehoorzame kinderen, wordt niet gelijkvormig aan de begeerlijkheden, die te voren in uw onwetendheid waren; Maar gelijk Hij, Die u geroepen heeft, heilig is, zo wordt ook gijzelven heilig in al uw wandel; Daarom dat er geschreven is: Zijt heilig, want Ik ben heilig. God wilt dat Zijn volk heilig is om de doodeenvoudige reden dat door apart/anders te zijn je bij Zijn Israël hoort. Heilig zijn is dus niet rondlopen met een aura of in een jurk met vleugeltjes.  Je bent niet automatisch heilig zodra je in Jezus gelooft, of je hebt je zg bekeerd. Nee heilig in al je wandel.  Deut. 14:2 Want gij zijt een heilig volk den Heere, uw God; en u heeft de Heere verkoren, om Hem tot een volk des eigendoms te zijn, uit al de volken, die op den aardbodem zijn. Deut. 26:19 Opdat Hij u alzo boven al de volken, die Hij gemaakt heeft, hoog zette, tot lof, en tot een naam, en tot heerlijkheid; en opdat gij een heilig volk zijt den Heere, uw God, gelijk als Hij gesproken heeft.

Tot slot

Heilig is dus apart gezet door en voor de GOD van de Bijbel, voor Zijn dienst en of Zijn doel. Een ieder kan besluiten om heilig te zijn, het is een voorwaarde om een kind van de levende, enige God te zijn. Het is door het kennen en doen van zijn geboden en geloven in de almachtige God die in de persoon van Yeshua Zijn bloed/verlossing heeft gegeven. Heilig zijn is een dagelijks terugkerend proces waarbij we onszelf moeten onderzoeken 2 kor.13:5 Onderzoekt uzelven, of gij in het geloof zijt, beproeft uzelven. Of kent gij uzelven niet, dat Jezus Christus in u is? tenzij dat gij enigszins verwerpelijk zijt. Hoe beproef je jezelf? Door oa de 10 geboden door te nemen in je eigen situatie.  Aanbid je alleen YHWH en doe je alleen wat HIJ zegt?, heb je niemand vermoord, doe je de Sabbat etc? Weet je niet dat je een TEMPEL bent? doe dan alles wat in de tempel werd gedaan!!

 1Joh2:3/4En hieraan kennen wij, dat wij Hem gekend hebben, zo wij Zijn geboden bewaren. Die daar zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet bewaart, die is een leugenaar, en in dien is de waarheid niet.  U kent vast wel het verhaal in Math.7:21  van de mensen die door Yeshua niet herkend worden maar wel zg in zijn naam allerlei dingen deden? Beseft u dat deze groep mensen alleen christenen kunnen zijn? Geen andere religie treed zogenaamd in Jezus naam op. Wilt u wel door Yeshua herkend worden dan weet u nu wat te doen. Yeshua zegt hier zelf; Niet een iegelijk, die tot Mij zegt: Heere, Heere! zal ingaan in het Koninkrijk der hemelen, maar die daar doet den wil Mijns Vaders, Die in de hemelen is.

Nu kunt u zeggen maar ik ken Jezus en hij kent mij, ik heb mijn naaste lief en ik doe goed, dat klinkt geweldig en dat is het ook indien je Hem kent door Zijn/ de vaders geboden te doen, je naaste je medebroeder/zuster is in het geloof, en goed doen zonder dat een ander weet dat je het doet. Je bent pas ‘vrij’ van de ‘wet’ indien je de wet vanuit je wezen/hart doet, dat is het nieuwe verbond.  Je doet de geboden dan niet meer omdat het moet maar omdat het je natuur is. Het verschil tussen z.g. vrij zijn en de wet niet doen is dat je dan juist wel gebonden bent, als je de wet doet vanuit je hart ben je werkelijk vrij,  werkelijk zonder zonde, werkelijk zonder oordeel.

Net als dat je de Nederlandse wet pas voelt als je deze overtreed (doorrijden rood licht is een bekeuring) zo ook met Gods wetten. Je doet de wet niet om gered te worden, je doet wat de Vader en Yeshua zegt OMDAT je gered bent en je daarmee je liefde en vertrouwen aan Hen toont. (om veilig met groen licht naar de overkant te gaan zonder gevaar of risico voor je leven)

2 tess.1:8/10 Met vlammend vuur wraak doende over degenen, die God niet kennen, en over degenen, die het Evangelie van onzen Heere Jezus Christus niet gehoorzaam zijn.9 Dewelken zullen tot straf lijden het eeuwig verderf, van het aangezicht des Heeren, en van de heerlijkheid Zijner sterkte,10 Wanneer Hij zal gekomen zijn, om verheerlijkt te worden in Zijn heiligen, en wonderbaar te worden in allen, die geloven (overmits onze getuigenis onder u is geloofd geworden) in dien dag.

YHWH / Yeshua is heilig zo ook diegene die bij Hem horen en doen wat Hij zegt, die alleen hebben een toekomst als koningen en priesters.

Openb 2:26 En die overwint, en die Mijn werken tot het einde toe bewaart, Ik zal hem macht geven over de heidenen; 27 En hij zal ze hoeden met een ijzeren staf; zij zullen als pottenbakkersvaten vermorzeld worden; gelijk ook Ik van Mijn Vader ontvangen heb.

Maar denk niet te licht over de overige  die Zijn geboden niet bewaren Hebr.10:26 Want zo wij willens zondigen, nadat wij de kennis der waarheid ontvangen hebben, zo blijft er geen slachtoffer meer over voor de zonden; 27 Maar een schrikkelijke verwachting des oordeels, en hitte des vuurs, dat de tegenstanders zal verslinden. 28 Als iemand de wet van Mozes heeft te niet gedaan, die sterft zonder barmhartigheid, onder twee of drie getuigen; 29 Hoeveel te zwaarder straf, meent gij, zal hij waardig geacht worden, die den Zoon van God vertreden heeft, en het bloed des testaments onrein geacht heeft, waardoor hij geheiligd was, en den Geest der genade smaadheid heeft aangedaan? 30 Want wij kennen Hem, Die gezegd heeft: Mijn is de wraak, Ik zal het vergelden, spreekt de Heere. En wederom: De Heere zal Zijn volk oordelen.31 Vreselijk is het te vallen in de handen des levenden Gods.

Deze studie is ten einde doch niet volkomen, dit was maar een klein deel van wat Gods woord allemaal heeft te melden betreffende heilig zijn.

God zegt; weest heilig want Ik ben Heilig.

 

Lees uw Bijbel, volgt Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond

Reacties