Doorgaan naar hoofdcontent

Bijbelse Geschiedenis Omrit


 

BIJBEL geschiedenis OMRIT


Koning Herodus staat behalve als een wrede koning ook bekend als een geweldige bouwer.

Vandaag de dag kunt u in Israël nog vele bouwwerken die Herodus heeft laten bouwen, zien.

En dat is best wel knap in vergelijking met tegenwoordig die met behulp van de techniek, kennis en werktuigen grote en mooie gebouwen kunnen neerzetten.

Echter met al die technologische wetenschap gaan de gebouwen of wegen maar een aantal jaren mee, terwijl de gebouwen en wegen van duizenden jaren geleden nog steeds zichtbaar zijn. 


Volgens Josephus een Joods / Romeins historicus, heeft Herodus een 4tal tempels gebouwd.

De bekendste is de tempel in Jeruzalem, maar ook 1 in Caesarea, 1 in Sebastia en 1 in de buurt van Banias, waar jaren na gezocht is. Al deze tempels hadden een politieke basis. Herodus bouwde of verbouwde deze tempels om erkend te worden als Joodse Koning, om Ceasar Rome te eren, om de Griekse en Romeinse volkeren te pleasen.

De eerste drie waren bekend maar de laatste niet, totdat een bosbrand nabij de Libanese en Syrische grens een bouwwerk op een heuvel prijsgaf welke eerst door bebossing en plantengroei eerst niet te zien was.


Mijn vrouw en ik zaten op Kibutz Ha Goshrim  niet ver daar vandaan en op een dag raakten we in gesprek met een vriendelijke buurman vanwege de getoonde interesses door kris kras over de Golan te struinen naar vermeende archeologische plekken, en die ons daarom op de plek wees waar dit bouwwerk lag.

En zo reden we op een gegeven moment met onze huurauto via de 99 richting tel Dan en halverwege afgaande over een modderige ‘weg’ in de buurt van de rivier Banias midden op de Golan hoogte. Dit hielden we ongeveer een half uur vol totdat ik niet verder met de auto durfde omdat we ook nog heel terug moesten, wat niet zou lukken met al de diepe kuilen en overstromende riviertjes.


Zo liepen we even later op een steenworp afstand van waar voorheen de grens met Libanon en Syrië was en kwamen we bij Omrit.

Er was een eerste archeologische poging gedaan door een Universiteit maar het merendeel ligt nog in de grond. Behalve een tempel waarvan de voetafdruk duidelijk te zien is kan je hier en daar nog veel meer overblijfselen in het grasland zien zitten wat vermoedelijk een dorp is met…. Echter omdat het vlakbij de grens is zie je ook de gele bordjes met mijnenveld rondom de locatie zodat je niet ver rond kan lopen.


Omrit 1 van die archeologische plekken die Israël rijk is, maar die nog helemaal ontdekt moet worden. Je kan er vrij rondlopen want het is eigenlijk alleen bij de plaatselijke bevolking bekend. Tevens sta je hier in de ongerepte natuur zodat je ook allerlei dieren kan tegenkomen.

Trouwens op de weg ernaar toe zagen we toen we uit de auto stapten op een nabij gelegen heuvel ook sporen van ruïnes en overblijfselen. Maar omdat dat voor ons eerst dalen en dan weer klimmen betekende door onbekend gebied besloten we maar om eerst Omrit te bekijken en op de wat op een pad leek, te blijven.


Als u op Google Maps Horvat Omrit intypt en Golan Israël, kunt u de locatie tegenwoordig ook zien.

Omrit is dus een tempel door Herodus gebouwd, de Herodus die de kindermoord in een poging om Yeshua te doden op zijn geweten heeft. Herodus die uit alle macht als koning erkent wilde zijn en bang was voor de echte Koning van Israël.

Deze tempel was een afgoden tempel u zult deze niet in de Bijbel vinden, maar dus wel haar bouwer. De locatie is vlakbij andere locaties van afgoden vereringen, o.a. die van de stam Dan waar een 2de gouden kalf heeft gestaan en de origine van de bosgod pan, u weet wel de bij ons meer bekende  'vrolijke' peter pan.

Afgoden worden nog steeds vereerd, weliswaar in andere vormen maar de mens doet nog steeds naar overleveringen en doctrines van andere mensen in plaats van door naar JHWH te luisteren en Hem te volgen. Helaas zien de mensen nog steeds niet dat net als al die ruines, religies dood zijn. Hoe goed of oprecht bedoelt, door het volgen van welk ook religie ontvangt u de vrucht daarvan.

JHWH wilt dat u leven ontvangt die alleen maar komt van de boom des levens.

Luister naar wat Yeshua zegt helemaal op het einde van Openbaring, diegene die van de levensboom mogen eten, Diegene die Jeruzalem straks mogen binnen wandelen:14 Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan den boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.


Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond


Reacties