Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBELS GELOOF tegen religies 2

 


GOD of religie

Deel 2, zie deel 1 voor de juiste strekking.

 

Ik eindigde deel 1 met het feit dat religie niet onschuldig is, nee religies houden je gevangen, geven je een zware juk die niet te tillen is, houden je onder de duim, de religiewetten., en ze merken het niet op.

Het trieste is; dat juist religieuzen zeggen dat als je Gods ‘juk’ doet, Zijn wet houd, dat je wettisch bent en onder een last en zien niet dat hun last en wetten vele vele malen meer zijn. Ja u leest het goed; de wetten en lasten van elke religie van christelijk tot judaistisch van atheïstisch tot boom knuffelen, zijn vele malen meer als de wetten en ‘last’ van JHWH.

Nogmaals wie gelooft u? Yeshua die zelf zegt dat Hij dezelfde is als de Vader en dat Zijn last en juk licht zijn? Of..vul maar in, alles en iedereen behalve God. 

De Bijbels rond de 600 wetten zijn niets in vergelijking van bijvoorbeeld de Nederlandse  wetten die ruim 10.000 bevatten en groeiende. Zo heeft elk land haar wetten beïnvloed door religie en cultuur. En als je niet wettisch wilt zijn zou ik helemaal niet naar Amerika gaan waar nu zo’n 25000 wetten zijn en groeiende. Behalve dat Zijn wet en ‘last’ licht zijn, zijn ze ook nog eens volmaakt, er hoeft niets erbij of eraf gehaald, hoe in contrast met wat de mensen hebben verzonnen, alsof de wereld verbeterd met al die wetjes en regeltjes. Kijk eens om je heen wat al die wetten hebben gebracht ten opzichte van de tijden waarin de mensen echt leefden onder Gods WET, de tijd van het Hof van Eden, Koning David, het begin van Salomo’s rijk, Hizkia. Ja de wereld is een stuk beter af zonder God en Zijn wetten, vind u niet?

29 Neemt Mijn juk op u, en leert van Mij, dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en gij zult rust vinden voor uw zielen.

30 Want Mijn juk is zacht, en Mijn last is licht.

Yeshua is het Levende brood, het licht, het woord. Net als alle woorden (Torah) die staan opgeschreven in de Bijbel, brengen die 1 ding en dat is LEVEN. Dit tegenovergesteld van woorden die uit welk ook religie komen, die zorgen ervoor dat je Zijn leven niet kan zien of kan ‘pakken’. Dit is de reden dat Yeshua tegen elk manifestatie van religie in ging, Hij weet namelijk dat elke keer de mens iets vanuit zichzelf iets doet zonder God erbij te betrekken, er dood en vernietiging volgt. Elke keer.

Voor de ene religie kan 1 regel juist andersom in de andere gelden of kan men iemand beledigen wat in een ander religie een eer is. Hoofdzakelijk omdat religies ook plaats en cultuur gebonden zijn.

Gebeurtenis 5 van uit het leven op aarde van God tegen de religieuzen. We gaan even terug in de tekst, omdat het misschien lijkt dat Judaïsme de enige religie was in de tijd van Yeshua op aarde, maar dat is dus niet zo.

Behalve de vele heidense volken die hun eigen religies hadden had je ook de Samaritanen die nog steeds op dezelfde plek te vinden zijn tw; de berg Gerezim. Samaritanen waren daar door Babylon geplaatst om de lege boerderijen en land van de afgevoerde Israëlische bevolking in te vullen. De oorspronkelijke bewoners waren door JHWH uit Zijn land verdreven omdat ze Hem niet wilde navolgen en deze nieuwe bewoners brachten hun eigen goden en religies mee waardoor ze niet welkom waren.

Men dacht, dat ze er goed aan deden om de God van het land te eren en te aanbidden, dat was op zichzelf wel een goede gedachte maar men vulde het in door Joodse mensen in te huren die het niet zo nauw namen met Gods Woord. En zo kreeg men een nieuwe mensgemaakte religie een beetje Joods en een beetje van alles bekend als de huidige Samaritanen met hun eigen bijbel en wet. Het lijkt veel op het woord van JHWH maar is het net niet. Joh.4 Zo kwam Yeshua in Sichem, het dorp welk Abraham eigen was, bij de waterput en ontmoette daar een vrouw.

De vrouw had een aantal vragen omdat er verschillen waren met haar Samaritaanse geloof en die van het Joodse volk. Blijkbaar had iemand in het verleden enkele dingen veranderd in Gods Woord en een Samaritaanse versie gemaakt. Het gevolg was dat heel de Samaritaanse bevolking iets geloofde wat een mens had verzonnen.

20 Onze vaders hebben op dezen berg aangebeden; en gijlieden zegt, dat te Jeruzalem de plaats is, waar men moet aanbidden.

Religie maakt eigen regels en wetten om die religie in stand te houden en om de volgers apart te zetten van de rest. God geeft duidelijk aan dat Zijn naam en aanbidding moet geschieden in de plaats die Hij aanwijst tw Jeruzalem op de berg waar Hij voorziet en Zijn wijsheid geeft, is een betekenis van Moriah.

 Yeshua maakt Zichzelf als enige in de hele Bijbel aan haar bekend als de Messias omdat de Messias de waarheid zou geven, wat Hij ook deed. En hier zie je wat religie doet, heel de Samaritaanse gemeenschap gelooft de woorden van Yeshua Massiach. Hij blijft 2 dagen om ze het Koninkrijk te leren en hun Torah te geven, maar ze doen het niet en als Yeshua een paar maanden later weer in hetzelfde dorp komt, heeft hun religie ze alweer op andere gedachte gebracht. En deze religie staat vandaag de dag nog steeds overeind op dezelfde berg als 2000 jaar geleden. Ze hadden een ontmoeting met de levende God, Hij gaf hun openbaringen en tekenen maar als men er niet naar handelt en een keuze maakt ben je alleen maar met religie bezig i.p.v. een relatie, en kom je niet los van ideologieën en sprookjes.

Gebeurtenis 6 vind plaats als Yeshua Zijn bediening werkelijk begint, Het jubeljaar die vrijheid aankondigt. Behalve dat de christelijke religie drie en een half jaar hebt verzonnen en zelfs teksten in de Bijbel heeft toegevoegd om tot 3,5 jaar te komen, merkt niemand dit gebeuren verder op. Constantijn liet de teksten door Eusebus de toenmalige bisschop aan de Bijbel toevoegen, het staat niet in de originele tekst, en dat alleen maar om een paus te rechtvaardigen, de zogenaamde plaatsvervangende Messias. De eerste paus was Constantijn zelf.

En dit zo al een hint moeten zijn voor een ieder. 1 van de hoofdeigenschappen van de anti christ is niet dat die het tegenovergestelde doet van Christus (anti) maar dat die voor 99% net als Christus is, maar het niet is. Die persoon komt in de plaats van, een dubbelganger, als een engel des licht. Dat is de betekenis van het Hebreeuwse Tachat wat vertaald is in anti en wat nu in onze taal iets compleet anders betekend. Hij is een 'stand in' maar als je goed oplet zie je en hoor je, het verschil.

16 En Hij kwam te Nazareth, daar Hij opgevoed was, en ging, naar Zijn gewoonte, op den dag des sabbats in de synagoge; en stond op om te lezen. 17 En Hem werd gegeven het boek van den profeet Jesaja; en als Hij het boek opengedaan had, vond Hij de plaats, daar geschreven was:

18 De Geest des Heeren is op Mij, daarom heeft Hij Mij gezalfd; Hij heeft Mij gezonden, om den armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen, die gebroken zijn van hart; 19 Om den gevangenen te prediken loslating, en den blinden het gezicht, om de verslagenen heen te zenden in vrijheid; om te prediken het aangename jaar des Heeren.

Yeshua geeft hier zelf de start van het Jubeljaar aan die 1 keer per vijftig jaar plaatsvond. Een Jubeljaar niet een 3.5 jarige Jubeljaar, die bestaat alleen in kerkelijke religie, die de hele kerkelijke wereld zo goed als aanhoud. Maar Hij doet nog meer, Hij breekt met 1 van de belangrijkste regels van Judaïsme. Als een ‘belangrijk’ persoon wordt uitgenodigd om het schrift woord voor die Shabbat te lezen in de synagoge, dan wordt alles klaargelegd voor de persoon  door de ‘dienaar’ om de bedoelde passage voor die dag te vinden en te lezen. Hierbij is het de bedoeling dat geheel de tekst wordt gelezen en niet halverwege de zin stopt, zoals Yeshua hier doet.

Dit is de reden waarom het volgende staat geschreven; 20 En als Hij het boek toegedaan en den dienaar wedergegeven had, zat Hij neder; en de ogen van allen in de synagoge waren op Hem geslagen. 21 En Hij begon tot hen te zeggen: Heden is deze Schrift in uw oren vervuld.

Het was denk ik doodstil in de zaal, iedereen zal gewacht hebben tot Hij de zin zou afmaken zoals de regel van traditie/religie aangaf. Maar Hij zei wat anders, Hij kon de tekst niet verder lezen want dat wordt pas vervult na Zijn 2de komst. Yeshua gaf aan dat Hij de beloofde Messias is, iedereen in die zaal wist dat dit stukje een profetie van de Koning gezalfde was en hier zegt Yeshua dat Hij die profetie is en invult. Het gevolg was dat hun religie werd verstoord omdat hun religie uitleg geheel anders was. Gevolg; ze probeerde Hem te doden wat altijd een gevolg is als je religie aan de kaak stelt.

Talmoed taánith 27:4 stelt dat je minstens drie hele versen  van de Parasha moet lezen en dat deed Yeshua dus niet. In Jes.6;12 Om uit te roepen het jaar van het welbehagen des HEEREN, en den dag der wraak onzes Gods; om alle treurigen te troosten; Het tweede deel was geen onderdeel van het aangename jaar, het 2de deel komt straks als Hij weer komt.

Als Yeshua  later weer in het Noorden is, bij het meer van Galilea, geeft Hij een verklaring wat de werkelijke betekenissen zijn vanuit Torah, zoals JHWH het heeft bedoeld in contrast met wat religie ervan had gemaakt. Bekend geworden als zijnde de bergrede.

Hij laat zien dat Hij helemaal niets aan Torah wijzigt en geeft de werkelijke bedoeling van het Woord wat leven heeft, door aan de mensen, dit overeenkomstig wat de beloofde gezalfde (Messias) zou doen; tw; Het Woord verklaren aan de mensen.

17 Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen. 18 Want voorwaar zeg Ik u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet een jota noch een tittel van de wet voorbijgaan, totdat het alles zal zijn geschied.

Waarom begint Yeshua met deze verklaring?

Blijkbaar omdat de mensen iets anders wordt geleerd dan wat God bedoelt heeft. Als je mensen hebt die zogenaamd in naam van God optreden en aangeven dat hun woorden net zoveel waarde hebben als die van God, dan heb je een religie met hun eigen boeken en eigen wetten. Een Jota of Tittel is de naam van deze blog en juist om reden dat ik alles van de Bijbel van kaft tot kaft geheel gelooft en navolgt. Hoe herkenbaar is het voor mij alles wat Hij zegt. De wereld om mij heen volgt alles en iedereen behalve JHWH en Zijn Woord.

Volgende keer deel 3, ik hoop dat u ook begint te zien dat de keuze eigenlijk heel simpel is;

Of U gelooft JHWH/Yeshua of iets anders. God zegt het zelf zo: Ik neem heden tegen ulieden tot getuigen den hemel en de aarde; het leven en den dood heb ik u voorgesteld, den zegen en den vloek! Kiest dan het leven, opdat gij levet, gij en uw zaad

 

Lees uw Bijbel, Volg Hem na en bepaal uw doel. 


Shalom Raymond

Reacties