Doorgaan naar hoofdcontent

PASCHA

 


PASCHA                 

                                                               

We zijn als ik dit schrijf alweer zo’n drie weken in het ‘nieuwe’ jaar 2023. De hele wereld heeft dit gevierd en houd deze Gregoriaanse jaartelling erop na. Waarom meld ik hier dat de jaartelling Gregoriaans is? Omdat het bedacht is door paus Gregorius de achtste rond 1582. Deze door de toenmalige paus bedacht kalender versie, was de opvolging van een ook al bedachte Juliaanse kalender door Keizer Julius. Behalve deze kalenders heb je nog een 4tal andere zoals o.a Maya en Chinese kalenders, maar ik blijf even bij de Westerse.

Voor de Juliaanse en later Gregoriaanse kalenders had je de Hebreeuwse kalender of de Bijbelse. Het verschil zit hierin dat de Bijbel / God, de aarde als het middelpunt ziet waarbij de maan de tijden rondom haar feesten weergeeft en de mens de zon als middelpunt ziet met letterlijk de zonnefeesten. Ik weet dat de meeste mensen dit niet beseffen vanwege de leerstellingen gegeven door kerk, traditie, cultuur en huidige ‘wetenschap’. Maar het komt erop neer dat je gelooft of God en Zijn Woord en doe wat Hij heeft gezegd of je gelooft wat anders en in dit geval de door mensen bedachte kalenders.

Nu hoor ik vaak mensen zeggen dat ze protestants zijn of gereformeerd oid, dat ze niets met de katholieke kerk of haar bepalingen doen, wel dat is leuk gezegd maar een ieder die de zondag viert, de zonnefeesten zoals kerst of pasen en de verdere kalendertijden volgt, volgt de leer van de katholieke kerk. Het staat namelijk haaks op de kalender van God die geheel anders is en andere feesten heeft bepaalt. De wereld kent ze als Joodse feesten maar Zijn kinderen, Zijn volk, Zijn gemeente  onder de noemer Israël doen Zijn feesten en kalender op aangeven van Hem en Zijn Woord. 2 Spreek tot de kinderen Israëls, en zeg tot hen: De gezette hoogtijden des HEEREN, welke gijlieden uitroepen zult, zullen heilige samenroepingen zijn; deze zijn Mijn gezette hoogtijden.

Als u dit niet aanspreekt, of u wilt de door de roomse kerk bedachte feesten blijven vieren? Geen probleem, deze blog gaat over en voor mensen die willen weten wat God wilt voor hun levens. En wat God voor Zijn kinderen heeft bepaalt, wist u dit niet en wilt u meer weten blijf dan lezen, alleen een kleine waarschuwing; u heeft hierna de keuze wat te doen! het kan u aangerekend worden omdat u ervan af wist. De keuze is heel simpel; kiest u voor dood; doe niets, kiest u voor leven; doe dan datgene wat leven brengt en volgt diegene die het leven schenkt. Want vergist u niet, dit zijn de werkelijke keuzes!

Het wereldse nieuwe jaar is wanneer de wereld er doods, donker en koud uitziet precies haar bedenker satan presenterend, Gods nieuwjaar is wanneer de lente in de maand is, zoals de God van het leven is zo is ook het begin van het nieuwe jaar, vol leven en bloei. De Bijbel noemt deze maan(d) abib/aviv oftewel nieuw levensmaand, bloeimaand van Zijn schepping. Als JHWH aan Mozes opdracht geeft hoe te handelen zodat ze blijven leven bij de tiende plaag, hoe ze binnen moeten blijven om het offer wat in hun plaats wordt gedood, te eten (deel te nemen) tw het Pascha. Dan verklaart God gelijk dat het nieuwjaar is.  2 Deze zelfde maand zal ulieden het hoofd der maanden zijn; zij zal u de eerste van de maanden des jaars zijn.

Over een paar maanden is het zover dan wordt dit feest van God, Pascha weer gevierd. Waarom? omdat dit feest het offer van Yeshua herdenkt, zoals Yeshua die dag heeft beleeft en voor ons aan het kruis is gegaan is de invulling en viering van Pascha. Ex.12: 11 Aldus nu zult gij het eten: uw lenden zullen opgeschort zijn, uw schoenen aan uw voeten, en uw staf in uw hand; en gij zult het met haast eten; het is des HEEREN pascha 12 Want Ik zal in dezen nacht door Egypteland gaan, en alle eerstgeborenen in Egypteland slaan, van de mensen af tot de beesten toe; en Ik zal gerichten oefenen aan al de goden der Egyptenaren, Ik, de HEERE! 13 En dat bloed zal ulieden tot een teken zijn aan de huizen, waarin gij zijt; wanneer Ik het bloed zie, zal Ik ulieden voorbijgaan; en er zal geen plaag onder ulieden ten verderve zijn, wanneer Ik Egypteland slaan zal. 14 En deze dag zal ulieden wezen ter gedachtenis, en gij zult hem den HEERE tot een feest vieren; gij zult hem vieren onder uw geslachten tot een eeuwige inzetting.

Deze en alle andere Moadim / feesten oftewel door God bepaalde vaste tijden, zijn een eeuwig herinnering van voor ons, betreffende de voor de daden die God heeft gedaan en nog gaat doen.

Als het een brandend verlangen in ons is om al Zijn wil te doen, om Hem te bedanken en eren voor wat Hij onder andere aan het kruis voor ons heeft gedaan, dan kan dat door Zijn feesten te beleven zoals Hij dat liet zien en al Zijn discipelen tot hun dood deden. Wil je werkelijk Zijn discipel zijn, wil je werkelijk een kind van God zijn, wandelen met God, dan is het doen van Zijn feesten een begin. Tenslotte is het geloven en doen van woorden bepalend welke God of religie je volgt. De Bijbel / God zegt niet voor niets dat het doen van wat Hij zegt een TEKEN is van het verbond / relatie tussen Hem en Zijn kinderen, net zo goed dat het een teken is van Zijn tegenstander en haar kinderen die andere feesten en tijden doen.

Yeshua vierde dit feest en zegt Hij niet: ‘doe zoals ik heb gedaan’?? Alleen, vierde Hij dit feest niet zomaar, Hij laat zien dat Hij de vervulling is van dit feest Pascha. Hij is het Pascha lam waar Paulus later ook over spreekt. Het bloed aan de houten deur van de huizen in Egypte die de dood tegen hield en leven bracht wordt Zijn bloed aan het houten kruis, Hij is de deur van het leven.

Luc.22 7 En de dag der ongehevelde broden kwam, op denwelken het pascha moest geslacht worden. 8 En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen, en bereidt ons het pascha, opdat wij het eten mogen. 9 En zij zeiden tot Hem: Waar wilt Gij, dat wij het bereiden? 10 En Hij zeide tot hen: Ziet, als gij in de stad zult gekomen zijn, zo zal u een mens ontmoeten, dragende een kruik waters; volgt hem in het huis, daar hij ingaat. 11 En gij zult zeggen tot den huisvader van dat huis: De Meester zegt u: Waar is de eetzaal, daar Ik het pascha met Mijn discipelen eten zal? 12 En hij zal u een grote toegeruste opperzaal wijzen, bereidt het aldaar.

13 En zij, heengaande, vonden het, gelijk Hij hun gezegd had, en bereidden het pascha. 14 En als de ure gekomen was, zat Hij aan, en de twaalf apostelen met Hem. 15 En Hij zeide tot hen: Ik heb grotelijks begeerd, dit pascha met u te eten, eer dat Ik lijde; 16 Want Ik zeg u, dat Ik niet meer daarvan eten zal, totdat het vervuld zal zijn in het Koninkrijk Gods.

De invulling van deze laatste dagen in Yeshua’s leven en de week die daarop volgt is een exacte vervulling van wat er in Mozes tijd gebeurde rond het Pascha tot en met de uittocht en de doortocht door de rode zee.

Even een paar highlights: 

MOZES tijd                                                 Yeshua

Lam 10 dagen van te voren in huis                            Yeshua kwam op ezel Jeruzalem binnen

zuiver Lam werd beoordeeld                                     Yeshua het Lam werd door priesters ondervraagd

1ste dag Pascha 24 uur begin in de avond                  Yeshua stuurt de discipelen einde dag voorbereiding Pascha

Eten Pascha in de nacht                                              Yeshua eet het Pascha met discipelen

Het lam wordt geheel verbrand                                  Yeshua wordt gevangen genomen en gekruisigd

2de dag ongez. Brood, later shabbat                           Shabbat, Yeshua in het graf na dood vorige dag 1500 uur

Einde 3de dag Mozes opent water en roept                Zoals Yeshua zei; na drie dagen en drie nachten sta ik op

‘zie de redding van JHWH” YESHUATI                  Yeshua staat op: Hij opent de weg naar het leven

Eerstelingen feest                                                       Yeshua is de eersteling

 

En hier blijft het niet bij, God zegt dat we dit feest voor eeuwig moeten vieren omdat onder andere, Zijn offer voor eeuwig is. Behalve dat Zijn feesten repeterend zijn, zijn ze ook een repetitie voor herhaal gebeurtenissen. Israël moest het Pascha met haast eten en gereed om te vertrekken, ondanks ze tot de morgen binnen moesten blijven en ze pas 24 uur later vertrokken, waarom? Ik denk omdat de Bijbel diverse keren aangeeft dat de geschiedenis van Mozes zich voor Zijn volk gaat herhalen. Toen een ‘kleine’ exodus van Zijn volk uit Egypte naar het beloofde land, straks de grote exodus van al Zijn kinderen uit het hedendaagse Egypte, de wereld naar het beloofde land.

39 Onderzoekt de Schriften; want gij meent in dezelve het eeuwige leven te hebben; en die zijn het, die van Mij getuigen. 40 En gij wilt tot Mij niet komen, opdat gij het leven moogt hebben. 41 Ik neem geen eer van mensen; 42 Maar Ik ken ulieden, dat gij de liefde Gods in uzelven niet hebt.

43 Ik ben gekomen in den Naam Mijns Vaders, en gij neemt Mij niet aan; zo een ander komt in zijn eigen naam, dien zult gij aannemen. 44 Hoe kunt gij geloven, gij, die eer van elkander neemt, en de eer, die van God alleen is, niet zoekt? 45 Meent niet, dat Ik u verklagen zal bij den Vader; die u verklaagt, is Mozes, op welken gij gehoopt hebt. 46 Want indien gij Mozes geloofdet, zo zoudt gij Mij geloven; want hij heeft van Mij geschreven. 47 Maar zo gij zijn Schriften niet gelooft, hoe zult gij Mijn woorden geloven?

Wanneer heeft Mozes van Yeshua geschreven? Wel ik kan u melden dat alles wat Mozes schreef, ALLEEN maar over Yeshua gaat.

Als het Woord voor eeuwig is zou God dan in een toekomstig nacht waarin Hij ons gaat bevrijden en wij op weg moeten gaan, wederom de aarde slaan met gerichten, zal Zijn volk weer gaan lijden? oftewel zoals openbaring dat noemt; de grote verdrukking en de plagen zoals in Mozes tijd? Wel de Bijbel zegt het, dus ik geloof het.

Het Pascha moet dus in haast worden gegeten, klaar om te vertrekken, ergens zal er een dag zijn dat dit werkelijkheid wordt, maar niet getreurd voor de wereld zal deze dag komen als een dief maar voor Zijn kinderen die Zijn feesten doen, zullen de voortekenen bekend zijn.

 

Pascha is de eerste dag van het ongezuurde broden feest, ongezuurd betekend dat je niet luistert en doet naar wat anderen zeggen of hebben gezegd. Maar dat je alleen Hem gehoorzaamd ben. In Yeshua’s tijd was de religie alleen Judaïsme, vandaag de dag kan je de religies niet eens meer tellen. De mens gelooft in alles en iedereen tegenwoordig Behalve de ENE.

Math.16:12 Toen verstonden zij, dat Hij niet gezegd had, dat zij zich wachten zouden van den zuurdesem des broods, maar van de leer der Farizeën en Sadduceën?

 

Van al die religies wordt je opgeblazenje denkt dat je meer bent dan de ander, maar je bent alleen maar ijdel, zie hoe goed je wel niet bent! Je kan zelf wel bepalen wat goed is en wat slecht, nietwaar? Net als bij Adam is het maar een onschuldige zonde, God is toch niet de enige die het weet!! Ik Ik IK weet het vast beter, ik als modern goed opgeleid volwassen persoon weet zelf wel een goede keuze te maken. Als je iets, iemand of jezelf als een god maakt/beschouwd, als je gelooft dat iets, iemand of jezelf een ‘waarheid’ heeft, dan stel je dat boven de enige God en doe je volgens de Bijbel aan hoererij. Je bent onder invloed van de bijbehorende leer van die ‘waarheid’. Er is of maar 1 waarheid => de Bijbel, of er zijn er meer zoals 99% van de mensen geloven.

Je viert pas echt Pascha als je je hebt overgegeven aan Yeshua / JHWH, Hij bepaald het en heeft ALLES in Zijn hand. Hij is bezig alles te herstellen naar zoals Hij het heeft bedoeld.

 

1Kor.5

 

1 Men hoort ganselijk, dat er hoererij onder u is, en zodanige hoererij, die ook onder de heidenen niet genoemd wordt, alzo dat er een zijns vaders huisvrouw heeft.

2 En zijt gij nog opgeblazen, en hebt niet veel meer leed gedragen, opdat hij uit het midden van u weggedaan worde, die deze daad begaan heeft?

3 Doch ik, als wel met het lichaam afwezend, maar tegenwoordig zijnde met den geest, heb alrede, als of ik tegenwoordig ware, dengene, die dat alzo bedreven heeft, besloten,

4 In den Naam van onzen Heere Jezus Christus, als gijlieden en mijn geest samen vergaderd zullen zijn, met de kracht van onzen Heere Jezus Christus,

5 Denzulken over te geven aan den satan, tot verderf des vleses, opdat de geest behouden moge worden in den dag van den Heere Jezus.

6 Uw roem is niet goed. Weet gij niet, dat een weinig zuurdesem het gehele deeg zuur maakt?

7 Zuivert dan den ouden zuurdesem uit, opdat gij een nieuw deeg zijn moogt, gelijk gij ongezuurd zijt. Want ook ons Pascha is voor ons geslacht, namelijk Christus.

8 Zo dan laat ons feest houden, niet in den ouden zuurdesem, noch in den zuurdesem der kwaadheid en der boosheid, maar in de ongezuurde broden der oprechtheid en der waarheid.

9 Ik heb u geschreven in den brief, dat gij u niet zoudt vermengen met de hoereerders;

10 Doch niet geheellijk met de hoereerders dezer wereld, of met de gierigaards, of met de rovers, of met de afgodendienaars; want anders zoudt gij moeten uit de wereld gaan.

11 Maar nu heb ik u geschreven, dat gij u niet zult vermengen, namelijk indien iemand, een broeder genaamd zijnde, een hoereerder is, of een gierigaard, of een afgodendienaar, of een lasteraar, of een dronkaard, of een rover; dat gij met zodanig een ook niet zult eten.

12 Want wat heb ik ook die buiten zijn te oordelen? Oordeelt gijlieden niet die binnen zijn?

13 Maar die buiten zijn oordeelt God. En doet gij dezen boze uit ulieden weg.

 

Wij moeten ons bewust zijn dat alles wat niet of uit Zijn Woord komt ons kan verontreinigen en daarbij creëert het een afgod, wat de Bijbel hoereren noemt.

Daarom is Pascha alleen voor Zijn volk bedoeld, voor diegene die precies weten wat en hoe Yeshua dit heeft ingevuld. Waarom en hoe, voor Zijn volk om te geloven en te doen.

Pascha is een familie gebeuren, een herinnering van Zijn offer en bevrijding. De start van een nieuw leven wandelen in Zijn Woord (bij ons bekend als de Wet). Het is triest dat JHWH het volk 40 jaar in de wildernis Zijn Woord en Zijn richtlijnen heeft moeten leren, zodat Zijn kinderen veilig konden leven in het land. En de meeste denken dat die Wet heeft afgedaan.

Niet alleen heeft afgedaan maar men beseft niet dat ze in plaats van de rond de 600 wetten van JHWH nu rond de 5000 wetten van satan doen. en dan noemen ze mensen die Gods Wet willen doen wettisch!! Als het niet zo triest was dan moest ik hierom hartelijk lachen!! Nu weet u ook meteen waarom JHWH het proces van de Exodus moet herhalen. Zijn volk moet de tradities, overleveringen en cultuur van ‘beschaving’ wederom afleren en een dagelijkse keuze maken om alleen Hem te volgen, voordat ze in Jeruzalem Hem alleen toebehoren.

Pascha; het eerste feest waarin we Zijn offer herinneren, samen met het Pascha maal waarin we deel zijn van Zijn lichaam, Zijn bruid. Yeshua zal deze maaltijd straks weer met Zijn bruid nuttigen. De kerk heeft hier een avondmaal van gemaakt omdat ze de werkelijke betekenis van Pascha niet weten. Pascha is een bruiloftsmaal, een verbondsmaal waarin de genodigden, diegene die op Hem vertrouwen en alleen Hem trouw willen bewijzen zoals een vrouw met een man doet, vieren. Hij geeft je Zijn beloften en wij eren Zijn Woord.

Openb.19:7 Laat ons blijde zijn, en vreugde bedrijven, en Hem de heerlijkheid geven; want de bruiloft des Lams is gekomen, en Zijn vrouw heeft zichzelve bereid.

8 En haar is gegeven, dat zij bekleed worde met rein en blinkend fijn lijnwaad; want dit fijn lijnwaad zijn de rechtvaardig makingen der heiligen.

9 En hij zeide tot mij: Schrijf, zalig zijn zij, die geroepen zijn tot het avondmaal van de bruiloft des Lams. En hij zeide tot mij: Deze zijn de waarachtige woorden Gods.

Totdat dit moment is aangebroken mogen wij een repetitie doen, zodat u weet wat te doen en wat niet, welke kleren u aan moet hebben en wat niet. Denk niet dat God je hartje wel ziet en dat je zelf kan bepalen welke feesten of dingen goed zijn, heel eenvoudig je bent God niet!  Alleen Hij heeft het bepaald en dat geloof je of niet.

1 En als de koning ingegaan was, om de aanzittende gasten te overzien, zag hij aldaar een mens, niet gekleed zijnde met een bruiloftskleed; 12 En zeide tot hem: Vriend! hoe zijt gij hier ingekomen, geen bruiloftskleed aan hebbende? En hij verstomde. 13 Toen zeide de koning tot de dienaars: Bindt zijn handen en voeten, neemt hem weg, en werpt hem uit in de buitenste duisternis; daar zal zijn wening en knersing der tanden. 14 Want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren.

Veel christenen en de zeker de vele 'predikers' van vandaag 'citeren' graag Paulus tenminste hetgeen wat in hun straatje past. Maar zij willen niet zien dat Paulus alleen hetgeen wilde doen wat Yeshua heeft gedaan, die alleen maar deed wat de Vader JHWH deed. Nu luister dan naar zijn advies over het Pascha feest.  6 Uw roem is niet goed. Weet gij niet, dat een weinig zuurdesem het gehele deeg zuur maakt? 7 Zuivert dan den ouden zuurdesem uit, opdat gij een nieuw deeg zijn moogt, gelijk gij ongezuurd zijt. Want ook ons Pascha is voor ons geslacht, namelijk Christus. 8 Zo dan laat ons feest houden, niet in den ouden zuurdesem, noch in den zuurdesem der kwaadheid en der boosheid, maar in de ongezuurde broden der oprechtheid en der waarheid.

Laat ons feest houden zegt Paulus => pasen?? ik dacht het niet Paulus heeft het alleen maar over Pascha en het ongezuurde broden feest, pasen kwam pas 300 jaar na Paulus toen de roomse kerk door Constantijn werd gevestigd. Is Yeshua dan niet opgestaan> mogen we dat niet vieren? Natuurlijk vieren we dat, het is essentieel dat Hij is opgestaan anders was het allemaal voor niets. Zijn opstanding is zoals Hij zegt na 3 dagen en nachten bekend als het feest van eerstelingen een feestdag in het Paschafeest. Paulus weid daar een compleet ander hoofdstuk aan dat Hij de eersteling is.

Zie voor meer deel 2


Wederom geld; Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal je doel.

 

Shalom Raymond

Reacties