Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBELS GELOOF tegen religies

 


GOD of religie

 

Alle mensen hebben een geloof, of dat nu Christelijk of boeddhistisch of islamitisch is, zelfs atheïstisch of zoals velen vandaag de dag; zogenaamd in geen religie maar in zichzelf, of ook een hele actuele in de aarde of klimaat is een geloof.

De Bijbel (dus God) maakt onderscheid in het geloof in Hem en al het andere waar mensen in geloven en dat is inclusief het weten dat God bestaat en daadwerkelijk leven naar wat Hij zegt of alleen het weten en niets doen.

Dus ook het Christelijk ‘geloof’ is pas Bijbels geloof indien de persoon ook Zijn geboden doet en leeft zoals Hij (Yeshua) leefde.

Ps 119:1 Aleph. Welgelukzalig zijn de oprechten van wandel, die in de wet des HEEREN gaan.

1Petr.2:21 Want hiertoe zijt gij geroepen, dewijl ook Christus voor ons geleden heeft, ons een voorbeeld nalatende, opdat gij Zijn voetstappen zoudt navolgen;

NOOT: Als u Zijn geboden en instellingen niet navolgt zou ik net zolang opnieuw beginnen te lezen wat ik hierboven heb neergezet, hier draait Bijbels geloof namelijk om. En dat gelooft u of niet!!

Hoe de kerk in het algemeen gekomen is om Gods Woord te verdraaien, is vanwege de misleiding die door keizer Constantijn de wereld is ingekomen. Constantijn die net zo Christelijk was als de munten die hij zelf uitgaf, erende de god die hem tot keizer bracht. Is die god die hij eert dan de God van de Bijbel? Ehh NEE, zoek het op! Zijn munten geven aan een kant zijn afbeelding en op de andere kant zijn god. Oftewel; de onoverwinnelijke zon, de god die de Bijbel oa baal noemt, de zonnegod.

Wat zegt de Bijbel keer op keer; Jak1: 22 En zijt daders des Woords, en niet alleen hoorders, uzelven met valse overlegging bedriegende. 23 Want zo iemand een hoorder is des Woords, en niet een dader, die is een man gelijk, welke zijn aangeboren aangezicht bemerkt in een spiegel; 24 Want hij heeft zichzelven bemerkt, en is weggegaan, en heeft terstond vergeten, hoedanig hij was. 25 Maar die inziet in de volmaakte wet, die der vrijheid is, en daarbij blijft, deze, geen vergetelijk hoorder geworden zijnde, maar een dader des werks, deze, zeg ik, zal gelukzalig zijn in dit zijn doen. => u weet vast wel de vergelijking die Yeshua maakt over de man die zijn huis bouwt, 1 bouwt het door het doen van Zijn geboden; op de rots en 1 bouwt het door eigen wijsheid; los zand.

Yeshua ging tijdens Zijn leven op aarde, meteen de confrontatie aan met de toenmalige religie zodra die op Zijn pad kwam, als voorbeeld voor ons hoe om te gaan met religie. Dus hoe Hij de religie van Zijn dagen behandelde, zo moeten ook wij de religies van onze dagen openbaren, vandaar deze blog.

Met de wandel van Yeshua als voorbeeld is het meest bekend bij ons is wat Paulus daarna ook deed, maar ook de rest van de discipelen deden net zo. Het trieste is echter dat Paulus met zijn werk tegen de religieuzen steeds door velen wordt uitgelegd als het afschaffen van de wet, terwijl hij net als Yeshua alleen maar de werken van religie aanpakt.

Maar omdat God er van uit gaat dat Zijn woorden bekend zijn en worden gelooft door Zijn kinderen wordt het niet nogmaals uitgelegd in het zogenaamde Nieuwe Testament. Ook Paulus gaat er van uit dat u die de Bijbel leest en weet van de Bijbels principes en de veranderde religieuze wetjes en bepalingen. Yeshua zegt het onder andere zo; Math15: 8 Dit volk genaakt Mij met hun mond, en eert Mij met de lippen, maar hun hart houdt zich verre van Mij; 9 Doch tevergeefs eren zij Mij, lerende leringen, die geboden van mensen zijn.

Denk niet dat de religieuzen van toen, niet met de huidige religies zijn te vergelijken. De basis is wat mensen doen sinds de schepping van Adam, en dat is; in twijfel trekken van alles wat God zegt en de introductie van eigen wijsheid, het zelf wel bepalen wat goed is en wat slecht, het zelf godje willen zijn / spelen.

Laten we maar eens kijken wat die geboden van mensen zijn waar Hij tegen in ging. Dit is de oorzaak, waarom de religieuzen tegen Hem, en een ieder die de mens gemaakte religies met haar wetjes en andere onzin als datgene maakte wat het werkelijk is, t.w. ONZIN en een conflict hebben. Dit is de oorzaak waarom Hij en al Zijn volgelingen werden gemarteld en gedood, het aan de kaak stellen van mens gemaakte religies, de bijbehorende wetten en regeltjes. Yeshua heeft het dus niet specifiek tegen Judaïsme, Hij heeft het tegen alle religies. Het Judaïsme was toen de religie waar een ieder in die wereld mee te maken had, net zo goed als dat wij het nu tegen 100 verschillende religies hebben.  

Wat is er opgeschreven? => het begint al meteen met Zijn 1ste wonder die Hij doet, de bruiloft in Kana beschreven in Joh.2:1.

Het zou meteen moeten opvallen, maar de meeste kennen de cultuur en de religie van de Farizeeën en Sadduceeën niet waaruit het Judaïsme is ontstaan.

Dit feest staat onder ‘rabbinale’ leiding, hoe ik dat weet komt van vers 6 En aldaar waren zes stenen watervaten gesteld, naar de reiniging der Joden, elk houdende twee of drie metreten. Zo wie zo is het vreemd dat Johannes een Joodse man, dit op deze manier verteld zou hebben alsof het een door God ingestelde gebod betrof. Men (rabbijnen) hadden bedacht dat je in een bepaalde staat van reinheid moest zijn en dat is natuurlijk waar, maar iemand is pas rein doordat je hart rein is door het doen van Zijn Torah, niet door je diverse keren te wassen.  NOOT: als er in het NT gesproken wordt over de Joden gaat het over de religieuzen, de Farizeeën en de Sadduceeën. Deze 'reinheid' bestaat tot de dag van vandaag, als je een religieuze Joodse man of vrouw ontmoet zullen zij zich hierom nooit met een anders denkende vermengen.

Dit door mensen gemaakt gebod om ‘rein en heilig’ over te komen is nooit door God bepaald of gewenst. Hij vraagt alleen maar gehoorzaamheid. Meestal worden deze watervaten door de kerk en de z.g. gevestigde archeologie, als zo’n 2 mtr. hoge vaten afgeschilderd, terwijl deze hoogst waarschijnlijk maar zo’n 40 cm waren en zo’n 2 liter konden bevatten. De talmoed beschrijft deze vaten en gebruik nauwkeurig en behalve dat, kan je in het Jeruzalem museum genoeg exemplaren hiervan zien. Deze vaten zijn van hand uitgebeiteld steen zodat ze niet verontreinigd konden worden. Ze mochten ook voor niets anders dan water worden gebruikt en moesten tot de rand toe gevuld worden.

Het is dat de moeder van Yeshua de leiding had over de ‘catering’ en dat ze de bedienden opdroeg om naar Yeshua te luisteren, wat Hij ook zei. Toen Yeshua opgaf dat ze de vaten moesten vullen met water en naar de hofmeester te brengen, gehoorzaamden ze Hem en vulde de vaten vol tot de rand volgens de regels. Dan staat er dat de hofmeester (die vermoedelijk een rabbijn was) van niets wist maar de dienaren wisten het wel. Zou namelijk de rabbi het wel hebben geweten, dan had hij het feest direct opgeheven vanwege de overtreding van de rabbinale wetten. Deze rabbinale wet staat in talmoed Chillin 26b.

Yeshua begint Zijn ministerie door de religieuzen en hun wetjes aan de kaak te stellen en stopt pas aan het bittere eind, Zijn eind.

Een week later hebben we nr 2 al, in Joh. 2:14 is Yeshua in de tempel voor het Pascha en ziet wat de religieuzen van Zijn huis hebben gemaakt, tw een rovershol. Waarom? omdat er dieren op het tempelplein werden gekocht en verkocht en er werd zeer veel winst gemaakt, omdat de religieuzen een flink deel kregen in het toestaan van verkoop op deze A locatie.

Deze zogenaamde geestelijke leiders rechtvaardigde al hun extra wetjes en regeltjes door wat ze takenot noemde. Takenot houd in dat zij als de vertegenwoordigers van God deze wetten en regels aan Torah mochten toevoegen of afhalen. Dit gaat recht tegen Gods woord in. Behalve dat dit vandaag de dag nog steeds geld heeft de kerk dit gebruik ook overgenomen en zo alle moadim en andere wetten gewijzigd en of zelfs helemaal afgedaan.

De religieuzen probeerde bij Yeshua hun zogenaamd besluit te rechtvaardigen en om te kijken of Hij meeging in ook een speciale toestemming van God, door Hem te vragen; 18 De Joden antwoordden dan, en zeiden tot Hem: Wat teken toont Gij ons, dat Gij deze dingen doet? Maar Hij gaat daar gewoonweg niet op in en geeft hun een vraag die ze niet weten te beantwoorden.

Het derde incident waar Yeshua tegen de zelfgemaakte wetjes van de religieuzen inging, kunnen we vinden in Joh.5, met de genezing van een persoon die niet kon lopen, op de Shabbat. Deed Yeshua hier een daad waarmee Hij aantoonde dat de Shabbat niet meer gold, zoals vele kerken beweren? NEE, de religieuzen hebben zo’n 300 regels aan het doen van de Shabbat toegevoegd waaronder het niet dragen van lasten of de toegestane afstand van je huis ed. Daarnaast was dit hele gebeuren een van de vele sprookjes die ze hadden toegevoegd aan hun religie. Paulus heeft het hier ook over in Titus1:14 En zich niet begeven tot Joodse fabelen, en geboden der mensen, die hen van de waarheid afkeren.

Net als dat mensen bidden bij het zogenaamde graf van David voor voorspoed of bij het graf van Rachel voor vruchtbaarheid of Lourdes voor genezing of tot Maria voor … het zijn allemaal sprookjes verzonnen door religie. Zo ook dit verhaal over engelen wat in een heleboel religies terugkomt, hemelse wezens met bepaalde macht en kennis. Zelfs nu kan je het water in de waterbronnen van Jeruzalem af en toe zien borrelen vanwege de sifon werking (drukverschil). Alleen God geneest niet omdat een engel ergens langskomt of afdaalt. En daarom spreekt Yeshua slechts Zijn woord en geneest de man. Deze genezing was bijzonder en ging wederom tegen de wetten van de rabbijnen in, waarop de ‘geestelijke leiders’ vroegen; 10 De Joden zeiden dan tot dengene, die genezen was: Het is sabbat; het is u niet geoorloofd het beddeken te dragen.

Ik zou nu zeggen laat mij even zien waar dat staat vanuit de Bijbel? Maar de man wist niet hoe te antwoorden en wist waarschijnlijk zeer wel hoe gevaarlijk het was om tegen heersende religieuzen in te gaan. Het lijkt erop dat Yeshua de Shabbat brak en dat is precies wat de religies ons willen doen geloven, Maar als Hij de Shabbat brak, het vierde gebod van de tien geboden, dan was Hij een zondaar, en was Zijn offer helemaal niets waard18 Daarom zochten dan de Joden te meer Hem te doden, omdat Hij niet alleen den sabbat brak, maar ook zeide, dat God Zijn eigen Vader was, Zichzelven Gode evengelijk makende.

Yeshua zegt dat Hij Heer is van de Shabbat en dat klopt, maar dat betekend niet dat wij het dan niet meer hoeven te doen! Hij zegt dat het, het teken is tussen Hem en Zijn kinderen. Trouwens wat denkt u straks te gaan doen als er 1000 jaar lang Shabbat heerst, als u niet eens dit 1 dag wilt doen.

Incident nr 4 begint in HFST 6 als Yeshua bij het meer van Galilea het wonder van de broden doet en daarbij zegt dat Hij het Brood is van de Hemel. De plaatselijke religieuzen worden boos omdat ze Hem kennen. Hij is niet door hun theologische leerscholen gegaan, Hij komt niet van een rabbijnen geslacht af. Wie is Hij dat Hij zomaar claimt meer te zijn dan hunzelf notabene, de vertegenwoordigers van God op aarde? 41 De Joden dan murmureerden over Hem, omdat Hij gezegd had: Ik ben het Brood, Dat uit den hemel nedergedaald is. 42 En zij zeiden: Is deze niet Jezus, de Zoon van Jozef, Wiens vader en moeder wij kennen?

Net als nu; als je geen theologische studie hebt gedaan met bijbehorende papieren, dan speel je niet mee in de wereld van de religieuzen. Zo ook toen, je had wat te zeggen als je de juiste paden der religie had gevolgd. Maar Yeshua antwoord alle religieuzen als volgt: 45 Er is geschreven in de profeten: En zij zullen allen van God geleerd zijn. Een iegelijk dan, die het van den Vader gehoord en geleerd heeft, die komt tot Mij.

Yeshua doorbreekt de gebondenheid die mensgemaakte wetjes geven, Hij geeft aan dat geloof in Hem en door het doen van Zijn geboden voor een ieder wijsheid brengt en echte vrijheid geeft, gegeven door de Vader. Hij wist waar Hij tegen aan zou lopen zodra Hij Zijn bediening op ging pakken. Hij is niet gekomen om kerken te stichten, Hij is gekomen om Zijn bruid, Hij wilt een levende relatie niet een dode religie. Daarom zegt Hij; 63 De Geest is het, Die levend maakt; het vlees is niet nut. De woorden, die Ik tot u spreek, zijn geest en zijn leven. 64 Maar er zijn sommigen van ulieden, die niet geloven. Want Jezus wist van den beginne, wie zij waren, die niet geloofden.

De reden waarom Hij tegen religie in gaat (en zo ook ik) staat even later.

Hier kan je zien dat religie mensen bind, blind maakt en misleid om de God van de Bijbel niet te volgen maar de religie met hun kerken / tempels in welke vorm dan ook. 66 Van toen af gingen velen Zijner discipelen terug, en wandelden niet meer met Hem.

 

Het is dus niet onschuldig, religie houd je tegen, tegen van een wandel met Hem. Religie is wel gezellig, lekker met z'n allen op de club, gesselig toch?

 

Volgende keer deel 2

 

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties