Doorgaan naar hoofdcontent

sinterklaas en kerstman

 




Sinterklaas en de kerstman

 

‘Sinterklaas wie kent hem niet’, hier in ons ‘kleine’ Nederland weet iedereen wel wie dat is.

Dit ‘kinderfeest’ brengt menig hart, jong en oud op hol. Ook in andere landen wordt dit ‘feest’ gevierd, is het niet onder de naam Sinterklaas dan wel onder de naam Santaclaus (kerstman). Deze kerstman is ontstaan rond 1800 toen invloedrijke kolonisten, sinterklaas mee namen naar New York en dat daar begonnen te vieren. Sinterklaas werd onder andere in Amerika geboren als Santaclaus.

Nu weten de meeste wel dat een oorsprong van sinterklaas ligt in Myra waar een monnik genaamd Nicolaas vriendelijk was tegen arme en zieke buren. Deze monnik werd een ‘heilige’ oftewel sint gemaakt, vandaar sint Nicolaas - sinterklaas.

Ik zeg bewust een oorsprong want het sinterklaas gebeuren is een mengelmoes van heidense gebruiken en de voortzetting hiervan door een zogenaamde heilige in dit geval Nicolaas, die rond deze tijd door de roomse kerk herdacht werd, in te vullen.

Wat was dan deze heidense gebeurtenis? Wel dan moeten we heel ver terug, daar waar alle heidense rituelen werden bedacht. Door volksverhuizingen en landenoverheersingen werden deze rituelen en gebruiken meegenomen heel de wereld in.

Het begon allemaal in Babylon waar de mensen zelf wilde beslissen wie ze wilde volgen en waar ze in wilde geloven. Dit kwam uit de koker van Nimrod en de hele goden cultus die na zijn dood door zijn vrouw Semiramis werd vervolmaakt. Nimrod en zijn vrouw zijn de ‘oppergoden’ wat begon met mithra en astarte. Mithra was de zonnegod en werd later ook de oorlogs, oogst, hemel, etc god gemaakt. Astarte werd de vruchtbaarheidsgodin. Triest genoeg vind je deze naam zelfs terug in de hedendaagse paasviering denk maar aan het Duitse ostern en het Britse eastern.

Nu kan je zeggen ‘leuk allemaal’ maar wat heeft dat allemaal met mij van doen? Wel, ik kan je zeggen dat als je Sinterklaas of kerst en of pasen viert dan vier je en eer je deze door mensen bedachte goden. De Bijbel zegt het zo; als je zegt dat je Hem eert dan doe je wat Hij zegt. Hij zegt o.a. dat je feest mag vieren alleen als je een feest in Zijn naam of voor Hem viert dan MOET je dat doen zoals Hij dat wilt beschreven in Leviticus 23. Alle andere feestjes mag je zelf invullen met de restrictie dat je dat doet zonder jezelf of anderen te beschadigen.

Dus ‘feestjes’ als kerst en pasen  zijn ter ere van god, alleen de vraag is WELKE god? EN kom niet met het excuus “God kent mijn hart” dus ik mag dit vieren. Het antwoord is NEE dat mag je niet, je wilt alleen maar je eigenwijze zin doordrijven en je stelt jouw eigen keuze boven die van God en de Bijbel. De hele wereld viert deze en je kan jezelf afvragen Als Yeshua zegt; “Gij geheel anders”, wat het is waarin je geheel anders bent!

Deze blog gaat over sinter en of Santa claus dus ik houd het nu alleen hier even op. Mithra werd rond december herdacht vanwege de zonnewende aangezien hij als de zonnegod het overwon van die koude onvruchtbare dode winter. Het zijn voor Europa de Romeinen die de zonneafgoderij mithra hebben meegenomen uit Perziƫ en verspreid hebben in de landen die ze bezaten. De Romeinse soldaten noemde mithra, mithras de onoverwinnelijke zon. Deze onoverwinnelijke zon is DE OORSPRONG van de huidige christelijke kerk.

Dit is zo gemakkelijk te herleiden doordat de 1ste roomse kerkvader Constantijn deze zonnegod als zijn god vereerde. Zelfs zijn eigen geschiedenis die hem keizer maakte door de slag van Milvius net voor het huidige Vaticaan in Rome te winnen. Dit deed hij volgens eigen zeggen, door het teken wat hijzelf zag naar het opkijken naar zijn god, de zon, op de schilden van zijn soldaten weer te geven. Dit teken bekent als het kruis gaf hem de overhand omdat vele toenmalige  (echte)christenen hem toen gingen volgen. Echter; Constantijn werd of was niet een Christen, hij was een zonneaanbidder (Baal), en datgene wat je ziet als jezelf in de zon probeert te kijken, is een lichtkruis.

Net als ieder andere Keizer die iets overwon, bracht Constantijn een munt uit welke aangaf dat hij die belangrijke slag had gewonnen en met welke god hij dat had gedaan. Op de munten die je gewoon op internet kan zien vind je op de ene kant Constantijn en op de andere kant zijn god t.w.; de onoverwinnelijke zon. En daarmee bedacht hij een nieuwe ‘christelijke’ geloof gericht op die zon, met de zon  dag als de dag des goden i.p.v. de Shabbat als de dag van God. Zijn soldaten die met het teken van het kruis op hun schilden door de veroverde wereld gingen vonden zichzelf ook onoverwinnelijk, en mithras werd zo ook hun oorlogs god.

Maar mithra de Babylonische oorspronkelijke versie was al eerder in Europa gebracht door de volksverhuizing vanwege de Toren van Babylon, daar JHWH iedereen de wereld in stuurde. Zo kregen de toenmalige bevolkingen die niet de God van de Bijbel volgden, hun legendes en sages. Zo kregen ze mithra met al haar gebruiken, in Europese landen bekend zijnde als wodan en thor, gelijk mithra, rijdend op een witte paard door de hemelen, macht hebbende over de andere goden en demonen, overwinnende met zijn knuppel (werd de hamer van thor).

Van Azie tot aan Amerika, van de Chinezen tot de Indianen, allemaal hadden ze mithra gekregen die ze omdoopten tot hun versie van de zonnegod, met alle gebruiken en tradities, en vaak aanvullende met de streektradities.

Omdat de 'zonnegod' ook verantwoordelijk was voor de nieuwe oogsten werden er offers gebracht, en nu komt het.

De offers die gebracht werden waren in alle culturen van het oosten naar het westen allemaal kinderoffers. Miljoenen kinderen werden wereld wijd aan deze goden levend verbrand, van een rots gegooid, levend aan wilde dieren gegeven, allemaal om de god van de hemel tegoed te doen. Voor diegene die nog steeds dit soort feesten voor god denken te doen, wat denkt u zou God herinnerd willen worden aan miljoenen kindermoorden vierende in Zijn naam? Op een dag die niets met Hem maar met afgoden te maken heeft???? 30 Daarom zult gij Mijn bevel onderhouden, dat gij niet doet van die gruwelijke inzettingen, die voor u zijn gedaan geweest, en u daarmede niet verontreinigt; Ik ben de HEERE, uw God!

Vooral Nederland die samen met Oostenrijk het sinterklaas feest wilde blijven vieren vanuit hun zogenaamde Germaanse overleveringen, overtuigde de toenmalige kerk om middels een heilige inslag van Nicolaas, dit ook te blijven doen. En het is ook zo’n leuk kinderfeest!

Tegenwoordig hoor je allerlei tegenargumenten over de zogenaamde zwarte slaven piet. Dit terwijl je zo op internet de echte waarheid kan vinden zoek maar op origin santaclaus en of the black helper santaclaus. Je komt dan heel gauw op de sinterklaas en zijn krampus knechten. Oorspronkelijk de zonnegod en zijn macht over demonen die door de hemelen reed op zijn witte paard. Deze ‘knechten’ van sinterklaas namen de kinderoffers mee in hun zak en sloegen een ieder met hun stokken (roede), en zelfs nu nog wordt dit uitvoerig nog in Oostenrijk, zo gevierd. Ook op oude ansichtkaarten kan je de vele krampussen zien die kinderen straffen. (zie Etsy)

De roomse kerk vond ten eerste dat mensen verkleed als demonen iets te ver gaan, vooral omdat in de middeleeuwen deze verkleedpartijen door de inquisitie verboden werd. Daarnaast waren kinderoffers toch ook niet wenselijk. En zo bedacht men de speculaas poppen, de suikerbeestjes, en de andere koeken, die in de plaats van de andere offers kwamen. Zo kwamen vriendelijke zwarte pieten en alleen een waarschuwing voor stoute kinderen die meegingen in de zak naar Spanje. (en deze kwamen wel terug)

Ja het is echt een christelijk feest geworden, vind u niet? Trouwens als dat werkelijk waar was, hoe komt het dan denk u, dat in alle Aziatische landen, waar geen Christendom wordt gepromoot misschien getolereerd, maar boedisme, hindoeisme, taoisme etc heerst en in Arabische landen waar islam het geloof is en christenen worden geweerd, het kerstfeest volledig wordt gevierd?? Compleet met versierde kerstbomen, sterren, kerststalletjes, en de kerstman compleet in pak, hoe kan dat nou? Wel misschien omdat de symbolen en tradities met een zonnegod cultuur te maken heeft en niets met de God van de Bijbel.

Als u een feest wilt vieren doe dat dan met veel plezier, maar als u God wilt gedenken of eren, vier dan de feesten die Hij heeft opgegeven op de manier zoals Hij dat wilt. Of hoe zou u het vinden als u in september jarig bent en u wilt dit vieren op de camping met fruit en een barbecue en uw gasten komen in plaats daarvan in december waarbij ze iemand anders noemen en andere regels maken en onsmakelijk eten maken?

Nu heb ik enigszins een idee wat of mensen met dit verhaal doen of ervan vinden, maar als u dit leest dan heeft u een waarschuwing gekregen, een kans om om te keren (letterlijk bekeren). Waarschijnlijk is God met u bezig en is u aan het roepen, herkent u Zijn stem? En voor die enkele die dit aanspreekt, hoop ik dat u het goede kiest.

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties