Doorgaan naar hoofdcontent

kerst MIS

 


kerstMIS

Het zijn de donkere dagen voor kerst 2022, terwijl ik dit schrijf is het bij ons spekglad buiten en vriest het. Het is alweer zover, extra lichtjes op straat en lichtjes binnen.

De zon die elke dag minder te zien is, het wordt kouder, donkerder.  Kerst komt eraan, het familiefeest, met een rijk versierde boom, gezelligheid veel eten en cadeautjes, en sommige met een verlichte tuin of oprit welk je kilometers ver al kan zien. Cadeautjes die veel niet kunnen veroorloven maar toch kopen, want het is tenslotte maar 1X per jaar kerst en dan moet je vrolijk zijn en gelukkig en de schuld zien we later wel weer.

 

O ja, het is ook nog eens het geboortefeest van het ‘kindje Jezus’.

De herdertjes die lagen bij nachte, de stal waarin vader, moeder en kind met de os en de ezel lagen. Het licht wat in de wereld kwam, hoe toepasselijk in deze donkere dagen. Ja alles bij elkaar een goed verhaal om samen dit met je familie te vieren, het brengt mensen samen, men gaat samen een keer naar de kerk, samen zingen, genieten met je familie en gezin, toch?

 

Het verhaal van kerst staat in de Bijbel, het Nieuwe testament in de evangeliën, toch?

Iedereen kent dit verhaal wel van horen zeggen en sommigen zelfs door het zelf te hebben gelezen. Iedereen heeft wel eens een kerstfilm gezien, vol sentiment vol gevoel met een goed einde, want dat is kerst, vrede op aarde, iedereen heeft hier goede gedachten over. Zo ook wij, we hebben heel wat jaren kerst gevierd, het was een familie gebeurtenis. En ik heb goede herinneringen aan hoe het vroeger bij mijn ouders thuis was, en hoe ik het met mijn eigen gezin heb gevierd.

Maar sinds een paar jaar wordt er in mijn huis geen kerstliedjes meer gezongen, staat er geen boom en is er geen kerststal te zien. Vinden wij gezelligheid dan niet fijn willen wij dan god niet eren? Ja, gezelligheid kent geen tijd en ja, wij willen zeker de God van de Bijbel eren.

En daar gaat het nu juist in dit verhaal om, is kerst werkelijk het verhaal van Jezus, Zijn gegeven naam Yeshua? En belangrijker wilt U weten wat God en de Bijbel zeggen, hoe en wanneer Hij werd geboren en hoe Hij het gevierd wilt hebben? of blijft u een roomse kerk en menselijke traditie volgen die niets met God of de Bijbel te maken heeft?

Ik begrijp heel goed dat vele gewoon kerst willen blijven vieren maar voor diegene die willen weten wat of God en Zijn Bijbel zegt over Zijn feesten, lees dan verder. Je zou zeggen dat kerst, het feest van de geboorte van Zijn Zoon in de Bijbel moet staan en dat klopt, al Zijn feesten staan beschreven in heel het hoofdstuk van Leviticus 23, hoe je ze moet vieren en wanneer. Alleen er staat geen kerstfeest, hoe zit dat nou? Staat dat misschien ergens anders vermeld? Wel inderdaad staat, zoals vele kerst vieren met de kerstboom ergens anders, met reden dat God en de Bijbel dat niet als een feest zien. 3 Want de inzettingen der volken zijn ijdelheid; want het is hout, dat men uit het woud gehouwen heeft, een werk van des werkmeesters handen met de bijl. 4 Men pronkt het op met zilver en met goud; zij hechten ze met nagelen en met hameren, opdat het niet waggele. 5 Zij zijn gelijk een palmboom van dicht werk, maar kunnen niet spreken; zij moeten gedragen worden, want zij kunnen niet gaan; vreest niet voor hen, want zij kunnen geen kwaad doen, ook is er geen goeddoen bij hen.

NOOT: Waarom wilt God van kerst en of pasen niets weten? wel zou u een feest willen vieren waarmee in uw naam miljoenen kinderen zijn geofferd? en denk niet; dat is misschien heeeel vroeger zo geweest. Elk verhaal die Gods Woord veranderd of teniet doet is een basis om ALLES wat God heeft gezegd tot niets te reduceren. Daarom was Adams zonde genoeg, het gaat niet omdat hij een verboden vrucht at, het gaat erom dat Adam de mens boven God vertrouwde. Heeft God dat gezegd, of is de Bijbel HEEL de BIJBEL, werkelijk Gods Woord? is de basis van IEDERS ongeloof en ongehoorzaamheid. Waarom willen mensen PERSE kerst vieren terwijl ze weten dat het van heidense oorsprong is? omdat de mens nu eenmaal ZELF wil beslissen, de mens ziet zichzelf als de ALWETENDE, wie is God als je zelf kan beslissen wat Goed en slecht is, je hebt zelf de kennis als volwassen Christen toch???? En als de hele wereld het viert dan moet dat toch goed zijn? Zelfs de islam viert kerst dat is toch mooi? 

Het excuus om toch een kerstboom te hebben is meestal; ‘maar God kent mijn hart’ en idd, dat kent Hij maar al te goed. Maar het kerstverhaal staat toch in het Nieuwe testament, in Lukas2? Eh nee, daar staat inderdaad de geschiedenis van gebeurtenissen rondom Zijn geboorte maar dat is geen ‘kerstverhaal’ wat gebeurt in December. Niet in December hoe weet je dat dan? Wel dan moet je eerst Lukas 1 goed lezen, dat gaat hoofdzakelijk over de omstandigheden bij de geboorte van een ander kind tw; Jochanan oftewel Johannes.

De eerste en zeer belangrijk gegeven of clou begint bij de vader van Johannes genaamd Zacherias van de stam van Levi. in de dagen van Herodes, den koning van Judea, was een zeker priester, met name Zacharias, van de dagorde van Abia. Wat is dan dat zeer belangrijk gegeven? Omdat je uit deze tekst kan halen wanneer Zacherias dienst had in de tempel. Het is namelijk Koning David die de diensten verdeelde onder de verschillende kinderen.

1Kron.24:3 David nu verdeelde hen, en Zadok uit de kinderen van Eleazar, en Abimelech uit de kinderen van Ithamar, naar hun ambt in hun dienst. En je kan daarom precies uitrekenen wanneer zijn zoon Johannes is geboren. Er waren 24 diensten over 12 maanden oftewel elke dienst was twee weken. De dagorde van Abia had dienst volgens opgave; 10 Het zevende voor Hakkoz, het achtste voor Abia, (rond Juli) gerekend vanaf de eerste Bijbelse maand. Dit gegeven maakt dat Johannes op het feest van Pascha moet zijn geboren rond April.

En nu kunnen we met grote zekerheid bepalen wanneer Yeshua moet zijn geboren. Was dat in December? NEE, zeker niet! Lukas 1: 26 En in de zesde maand werd de engel Gabriël van God gezonden naar een stad in Galilea, genaamd Nazareth; 27 Tot een maagd, die ondertrouwd was met een man, wiens naam was Jozef, uit den huize Davids; en de naam der maagd was Maria.

De zesde maand is dat de maand Juni? Wederom NEE, de Bijbelse maanden zijn niet onze huidige maanden, Gods jaarrekening loopt geheel anders als onze door mensen verzonnen Roomse gregoriaanse jaarrekening. De 1ste maand van God is de maand wanneer alles weer tot leven komt (Aviv), dat is dus April, de zesde Bijbelse maand is dus rond September.

Na de boodschap van de engel vertrekt Maria naar haar nicht Elizabeth en komt bij haar als Elizabeth 6 maanden zwanger is. 36 En zie, Elizabet, uw nicht, is ook zelve bevrucht, met een zoon, in haar ouderdom; en deze maand is haar, die onvruchtbaar genaamd was, de zesde. Johannes is dus precies een half jaar ouder dan Yeshua, als Johannes op het Pascha is geboren dan is Yeshua precies een half jaar later op een ander feest geboren,  beschreven in Leviticus 23.  Dit feest staat bekend als het feest van tabernakelen of loofhutten. Op dit feest kwam de eerste keer het Woord van de berg met Mozes, later met Nehemia wordt op dit feest het Woord weer in de 2de tempel, na 75 jaar gevonden.

Yeshua wordt op dit feest geboren en niet in een stal maar in een sukkah, precies wat dit feest aangeeft. Verder zal Hij als het 1000 jaar vrederijk afgelopen weer bij ons tabernakelen. Wanneer, juist op het feest van loofhutten wat ook de reden is dat dat feest en al de andere feesten van God gevierd moeten worden.

Bij Zijn geboorte waren herders in het veld, nog een sterke indicatie dat deze periode alles behalve December was. Als u in December een herder kan vinden die op schapen past ergens in een veld bij Bethlehem, dan moet u of de krant of het gekkenhuis bellen want er is geen herder zo dom om dan buiten naar schapen te zoeken. De zitten namelijk allemaal lekker binnen vanwege de kou en vaak ook sneeuw. En 8 dagen later werd Hij volgens Torah besneden precies op de laatste dag van het feest bekend als Simchat Torah oftewel de vernieuwing van Torah wat dus na het 1000 jaar vrederijk komt.

Even nog iets over namen in de Bijbel; staat er een naam in de Bijbel die alleen een klank is en niets betekend? Nee zowel in het oude als in het nieuwe testament. Enkele voorbeelden

  • Adam              = aarde of van de aarde
  • Kaleb              = vol van hart
  • Abraham         = vader van vele volkeren
  • Jozef               = aanvullen
  • Petrus             = rots
  • Juda                = ik zal prijzen
  • Jezus               = ???
  • Yeshua           = JHWH redt

Matth.1;21 En zij zal een Zoon baren, en gij zult Zijn naam heten JEZUS; want Hij zal Zijn volk zalig maken van hun zonden.   Alleen de naam Jezus betekend helemaal niets, is dat niet vreemd?

 juist die naam! We weten al hoe en wat de naam is wat betekend ‘JHWH redt’, dat is namelijk de naam van de zoon van Nun tw; Jehoshua afgekort Yeshua. Jehoshua die het volk het beloofde land na Mozes binnen bracht =>hmm, net zoals Yeshua die straks wederom het volk het beloofde land binnen brengt, wat toevallig hetzelfde doel, dezelfde naam !!

Een van de meest populaire gedeelten van het Woord die zowel door "Joden" als "Christenen" (laatste samen met kerst) wordt geciteerd, is Mizemor (Psalm) 23. Hoewel de moderne christelijke leer pleit voor de vervanging van de nieuwtestamentische leer over de Tenach, wordt het 23e hoofdstuk van de Tehillot (Psalmen) nog steeds gebruikt als een middel om mensen in nood en ellende te troosten. Het is interessant om het vers op te merken waarin David zegt; Mizemor 23:3Hij leidt mij op de paden van gerechtigheid omwille van zijn naam.

Het woord paden is eigenlijk ontleend aan de Hebreeuwse wortel 'agol (עגל), wat rond of een cyclus betekent. Eigenlijk gebruikt David een bekende uitdrukking voor het Hebreeuwse volk. Hij zegt dat YHVH ons leidt of leidt in de cycli van gerechtigheid. De cyclus van gerechtigheid verwijst naar de jaarlijkse terugkeer van de feesten van YHVH. Dit is de reden waarom het nauw verwante woord chag (חג) of festival, wordt aangeduid als "het maken van een cyclus". De chaggim zijn de cyclische heilige dagen, waarin de gerechtigheid van de God van Israël wordt onderwezen. Het zijn deze cycli waar David naar verwijst. De rei of ronde dansen op deze feesten heetten machol, dansen in het rond.

Ik heb alleen maar even oppervlakkig dit onderwerp (kerst) aangeraakt, mede omdat ik geen tijd teveel wil besteden aan iets wat niet uit de Bijbel komt. Het is verder aan u, het koste mij en mijn gezin enige tijd voordat we tot de conclusie kwamen om alleen Zijn feesten te vieren. Zijn feesten geven alles weer wat Yeshua voor ons heeft gedaan en nog gaat doen.

Ik denk dat een ieder wel weet dat kerst en pasen een heidense oorsprong heeft. Wij hebben wel eens te horen gekregen dat omdat wij deze feesten (van Lev.23) doen Joods willen zijn. Het trieste hierbij is dat het juist deze feesten zijn die het hele reddingsplan van God weergeeft en God ons dus een echte reden geeft om Zijn (niet) Joodse feesten te vieren.

Ik bidt een ieder Zijn wijsheid toe in deze.

En verder lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties