Doorgaan naar hoofdcontent

De 3de TEMPEL

 


De DERDE TEMPEL

 

Voor wie wel eens gehoord heeft van de toekomstige 3de tempel, er zijn hierover verschillende meningen, dit afhankelijk van welke groep je volgt.

Komt die 3de tempel er nu wel of niet en zo ja wie gaat daar dan in zitten? Zowel in Joodse als ook Christelijke kringen lopen de meningen door elkaar heen.

Wie heeft er gelijk, of hebben ze het allemaal fout?

Vragen die ik in ieder geval niet van mensen maar uit de Bijbel beantwoord wilt hebben zijn:

 

  • Is er nog een tempel nodig?
  • Wanneer is er een (3de) tempel nodig?
  • Zal het een teken zijn van de eindtijd?

Omdat de meeste christenen er van uitgaan dat ze een eenmalige vliegticket zullen krijgen en de zaken uit openbaring niet zullen meemaken, zijn de meeste ook niet zo geïnteresseerd. Wel verwachten een heleboel dat de antichrist in een tempel gaat zitten en kijken of dit teken er al aan komt, zodat ze ‘klaar’ kunnen staan.

 

Is er nog een tempel nodig?

Om deze vraag te beantwoorden kijken de meeste dan naar Ezechiel 40 daar waar een andere tempel wordt beschreven dan die van Salomo. EN ja ik denk dat ze gelijk hebben dat deze tempel nog gaat komen.

Maar waarom is er een tempel nodig, Yeshua heeft toch alles volbracht? Dat is de vraag die menig verward met wat men denkt wat er nog gaat gebeuren. Redenen waarom ik van een derde tempel uit gaat is onder andere;

Ten 1ste,  er van uitgaande dat al wat geestelijk is of door JHWH gemaakt en bij Hem aanwezig is eeuwig is, dan ook een Tabernakel / Tempel.

Mozes kreeg dit ‘voorbeeld’ op de berg te zien en moest dit nauwkeurig namaken.  Wat eerst de Tabernakel was omdat het volk reizende was werd later de Tempel toen het volk eenmaal in het beloofde land gesetteld waren. Maar het bestond dus al, inclusief al de gebruiksvoorwerpen. Ex.26:30 Dan zult gij den tabernakel oprichten naar zijn wijze, die u op den berg getoond is.

Maar is dat nu dan niet voorbij? Antwoord NEE. Vergeet niet wie nu onze Hogepriester is! Of dacht u dat Yeshua dit gewoon als titel had gekregen?

JHWH wilde dicht bij Zijn bruid Zijn kinderen zijn en liet aan Mozes zien hoe Hij veilig tussen hen ik kon wonen. Alle regels waren er om er voor te zorgen dat het veilig was voor het volk, niet voor JHWH. En dat is nu precies wat er aan het eind van Zijn alles herstellende plan gebeurd, Hij komt bij ons wonen! Omdat het dan veilig genoeg is voor de mensen die dan leven. En daar is een Tempel voor nodig beschreven in Ezechiel 40.

7 En Hij zeide tot mij: Mensenkind! dit is de plaats Mijns troons, en de plaats der zolen Mijner voeten, alwaar Ik wonen zal in het midden der kinderen Israëls, in eeuwigheid; en die van het huis Israëls zullen Mijn heiligen Naam niet meer verontreinigen, zij noch hun koningen, met hun hoererij en met de dode lichamen hunner koningen, op hun hoogten; Het huis Israël en hun koningen hebben nog nooit aan bovenstaand gegeven voldaan. En nu zeker niet, maar op een dag zal dat werkelijkheid zijn. Het zal zijn na die dag nadat Hij alles hersteld heeft, na het 1000 jaar vrede rijk. En ja dan zal er ook weer geofferd worden, behalve het zond offer want DAAR is Yeshua voor gestorven.

1 Ziet, Ik zende Mijn engel, die voor Mijn aangezicht den weg bereiden zal; en snellijk zal tot Zijn tempel komen die Heere, Dien gijlieden zoekt, te weten de Engel des verbonds, aan Denwelken gij lust hebt; ziet, Hij komt, zegt de HEERE der heirscharen. 2 Maar wie zal den dag Zijner toekomst verdragen, en wie zal bestaan, als Hij verschijnt? Want Hij zal zijn als het vuur van een goudsmid, en als zeep der vollers. 3 En Hij zal zitten, louterende, en het zilver reinigende, en Hij zal de kinderen van Levi reinigen, en Hij zal ze doorlouteren als goud, en als zilver; dan zullen zij den HEERE spijsoffer toebrengen in gerechtigheid.

Ook Maleachi spreekt over de reiniging die nog moet komen en dan 4 Dan zal het spijsoffer van Juda en Jeruzalem den HEERE zoet wezen, als in de oude dagen, en als in de vorige jaren.

Ja op een dag zal er weer een tempel staan, alleen die zal uit de hemel nederdalen en dus wordt niet door mensen gebouwd. 2 En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, nederdalende van God uit den hemel, toebereid als een bruid, die voor haar man versierd is. 3 En ik hoorde een grote stem uit den hemel, zeggende: Ziet, de tabernakel Gods is bij de mensen, en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen en hun God zijn.

Ik zei eerder dat alle geestelijke dingen voor eeuwig zijn en hier spreekt Johannes over dezelfde Tabernakel die Mozes heeft gezien, maar dan bij de mensen zal zijn.

 

Wanneer is er een 3de tempel nodig?

Eigenlijk heb ik die vraag al beantwoord.

Het gaat er niet om of er een 3de tempel nodig is maar wanneer wij mensen zover zijn dat Hij bij ons kan wonen. De eerste tabernakel en de daarop volgende 2 tempels waren zo wie zo tijdelijk. Het was Zijn genade voor de mensen van toen, om in die tijdelijke ‘huizen’ te wonen. Daarom was het ook mogelijk dat ze allebei vernietigd zijn, door mensen die vijanden van Israël waren.

De waarheid is dat Israël ook Gods vijand was toen de tempels werden vernietigd. JHWH woonde daar allang niet meer, het waren gewoon mooie gebouwen zonder Zijn aanwezigheid. Plaatsen waar religie hoogtij vierde, maar Hij wilt geen religie Hij wilt relatie, zonder relatie zijn de dingen die we doen zelfs al verbinden we Zijn naam eraan, gewoon en alleen maar ijdelheid van onszelf.

 

Zal het een teken zijn van de eindtijd?

Dit is denk ik de vraag, zeker vandaag ! Als je de vele theorieën van vandaag hoort dan zijn ook hier de meningen verdeeld. In Israël heb je de tempel instituut op een paar honderd meter van de zogenaamde Klaagmuur die alle voorwerpen wat er in de tempel moeten komen, al hebben gemaakt. De bekendste is de Gouden Menorah die nu op het plein is te bewonderen naast de herbouwde Hurva synagoge. Mensen met een bepaalde achternaam zoals Zadok, Levi of Cohen worden opgeroepen om zich te melden en opgeleid te worden als Priester. Zelfs de stenen en andere bouwmaterialen staan klaar om neergezet te worden.

Het bekendste verhaal is dat de Joodse rabbijnen het erover hebben dat de Messias de tempel bouwt en Christenen hebben het erover dat de antichrist daarin gaat zitten. Dat beide verhalen waar zijn dat zien ze meestal niet. Ik denk dat er een tempel komt die door mensen worden gemaakt en waar de antichrist in komt en dat er een tempel komt gemaakt voor en door Yeshua. Alleen in ver uiteenlopende tijden want zoals reeds gezegd komt de Tempel van God pas op het eind.

Waarom wordt er een tempel neergezet door wellicht oprechte mensen? Omdat ze wellicht denken God te helpen en omdat het Joodse volk eindelijk iemand hebben die hun bevrijd. Wat bedoel ik daarmee? De Bijbelse Messias zal Zijn volk bevrijden en Yeshua heeft dat niet gedaan. Dat Yeshua dat na Zijn 2de bezoek naar de aarde nog gaat doen beseft men niet.

Op dit moment is Israël verdeelt het land maar ook de hoofdstad Jeruzalem, De wereld spreekt over een 2 staten oplossing maar ik denk dat er iemand ervoor gaat zorgen dat die verdeeldheid wordt opgeheven. Het Land wordt in z’n geheel Israël, Jeruzalem in z’n geheel onder Joods bewind en dus ook de tempel berg.

Sinds 2000 jaar bestaat er op dit moment voor het eerst een kans dat de tempel berg in het geheel onder Joodse beheer komt.  Waarom is dit belangrijk? Omdat de grote verdrukking 1290 dagen, start wanneer iets wordt gestopt.

9 En Hij zeide: Ga henen, Daniël! want deze woorden zijn toegesloten en verzegeld tot den tijd van het einde. 10 Velen zullen er gereinigd en wit gemaakt, en gelouterd worden; doch de goddelozen zullen goddelooslijk handelen, en geen van de goddelozen zullen het verstaan, maar de verstandigen zullen het verstaan. 11 En van dien tijd af, dat het gedurig offer zal weggenomen, en de verwoestende gruwel zal gesteld zijn, zullen zijn duizend tweehonderd en negentig dagen.

Er wordt gesproken over het gedurig offer wat gestopt zal worden, wat inhoud dat dat offer eerst gestart moet worden. Waarom wordt het eerst gestart en waarom moet het worden gestopt? Als je nu aan de gemiddelde christen vraagt; wat men er van vind om het dagelijkse offer weer te starten, dan denk ik dat het antwoord iets in de trend zal zijn van;

Dat is niet meer nodig Jezus is het volmaakte offer, of al die onschuldige dieren, of wij hebben geen wrede god meer, of ik wil daar niets mee te maken hebben.

Men heeft echter niet door dat Yeshua het precies daar over heeft 11 En vele valse profeten zullen opstaan, en zullen er velen verleiden. 12 En omdat de ongerechtigheid vermenigvuldigd zal worden, zo zal de liefde van velen verkouden. 13 Maar wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden. 14 En dit Evangelie des Koninkrijks zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis allen volken; en dan zal het einde komen. 15 Wanneer gij dan zult zien den gruwel der verwoesting, waarvan gesproken is door Daniël, den profeet, staande in de heilige plaats;

Staande in de heilige plaats, wel op dit moment vanaf dat Hij zelf daar stond, was en is die plaats verre van heilig. Waarom Spreekt Hij dan van een heilige plaats? Luister wat Yeshua nog meer over het altaar zegt: 18 En zo wie gezworen zal hebben bij het altaar, dat is niets; maar zo wie gezworen zal hebben bij de gave, die daarop is, die is schuldig. 19 Gij dwazen en blinden, want wat is meerder, de gave, of het altaar, dat de gave heiligt? 20 Daarom wie zweert bij het altaar, die zweert bij hetzelve, en bij al wat daarop is.

Omdat de Bijbel spreekt over een altaar denken velen dat er ook een tempel moet zijn. Dit is waarschijnlijk 1 van de redenen dat velen denken dat er daarom ook een tempel moet komen. Maar een altaar om een verbond te sluiten of voor JHWH te offeren bestond ver voordat er überhaupt over een tempel werd gesproken.

Een altaar is ook niet een zomaar iets, een altaar is de plek waar je je stelt onder Zijn verbond. Zijn verbond wat verklaart dat heel de aarde Hem toebehoort, dat Hij Koning is. Daar is nog steeds bloed voor nodig want wij zijn nog steeds niet volmaakt en er is alleen vergeving door bloed.

Een Heilige plaats is dus al aanwezig indien een altaar in gebruik is genomen. Om een altaar voor JHWH in gebruik te kunnen nemen moeten een aantal dingen gebeuren. En sinds dat de nieuwe premier en zijn nieuwe kabinet onlangs zijn aangesteld zijn die dingen na 2000 jaar heel concreet geworden.

Maar zoals de Bijbel het al zei; er zullen niet veel mensen zijn die het begrijpen, in tegendeel de meerderheid zal het willen stoppen, niet wetende dat ze daarmee en een oordeel over zichzelf uitroepen en satan te dienste staan. Want wie vind van zichzelf dat de aarde toebehoort en wie vind van zichzelf dat hij de koning is en daarom het ultieme teken van dat eigenaarschap wilt vernietigen!, juist.

Resumerend; je hoeft niet te letten of te luisteren naar allerlei profetieën of preken over wanneer wat gaat gebeuren maar let op wat Yeshua zei; LET OP wanneer het offeren gestopt gaat worden en de gruwel der verwoesting opgezet gaat worden, DAN gaat de grote verdrukking in.

Ik houd dus op dit moment de ontwikkelingen in Israël in de gaten, om een altaar te maken heb je:

1)     onbewerkte stenen nodig            => check is aanwezig sinds enkele jaren

2)     Priesters nodig                            => check is aanwezig sinds enkele jaren

3)     Bloed van een rode vaars           => check is aanwezig sinds enkele maanden

4)     Locatie op de tempelberg           => kan elk moment gebeuren, nieuwe minister

 

Er is dus nog 1 item wat het offeren tegen houd en de nieuwe minister die over de tempelberg gaat heeft al uitgesproken dat hij een gedeelte van de tempelberg toegankelijk voor het Joodse volk wilt hebben Op dit moment heeft Jordanië het nog voor het zeggen, dit is in 1969 door de toenmalige president zo bepaalt omdat men daardoor respect en vrede van verwachte. Op dit moment is die respect en vrede na ruim 30 jaar een sprookje gebleken en wilt men het nu anders beslissen. Ik wacht af en kijk wat er gebeurd.

Nu is het al een tijdje voor de oorlog met hamas/Iran dat ik dit schreef. Punt 4; de locatie op De tempelberg kan zomaar sneller lopen als de oorlog verder escaleert. Israël heeft namelijk behalve hamas meerdere vijanden die door Iran zijn samengevoegd maar op verschillende locaties opereren, welke zijn:
Hamas                        : Gaza
Islamitisch jihad         : Galilea
Lone wolfs                 : Judea
Hesbollah                   : Noord grens
Syrie                           : Noord-Oost grens
Jordanie                      : Jeruzalem en Oostgrens
Hoeti en toetis            : Zuid-Oost grens
Isis                              : Zuid grens

Als Iran besluit deze in te zetten dan zal Israel genoodzaakt zijn om hun militaire zaak verder op te schroeven. De vraag is niet of dit gaat gebeuren maar wanneer? Nu is Jeruzalem verdeeld maar op een dag zal die zo wie zo onder geheel bestuur zijn van Israel/Messias. Dat die dag snel zal mogen komen. Ja die tijd zal voor vele onprettig zijn, vele zullen het niet overleven, vele rampen die de mensen zelf hebben veroorzaakt zullen ze ook ontvangen. En toch verlang ik naar die tijd want wat daarna komt is Zijn Vrederijk.


Verder hoop ik dat u met mij de Bijbel leest, Hem navolgt en uw doel bepaalt.

 

Shalom Raymond

Reacties