Doorgaan naar hoofdcontent

De Goede Herder

 


JHWH is mijn Herder

 

Wij kennen deze tekst uit de Bijbel 'vertaald' als ‘de Heer is mijn Herder’ en vaak zie je daarbij een ‘lieflijk’ jongeman in een witte jurk, lang haar en blauwe ogen, met een lammetje in zijn armen. Het is een onder andere welbekende tekst uit Psalm 23, maar wat probeert de Bijbel nu eigenlijk te zeggen.

Ten 1ste staat er dat JHWH is de Herder, en sterker nog, de Bijbel zegt dat Hij de enige Herder is.

Ik woon in een poldergebied waarin veel vee staan waaronder ook schapen. Als ik schapen in de wei zie staan zie ik er eigenlijk nooit een herder bij, dat is ook niet nodig want ze zijn veilig, hebben voldoende water en gras en mocht dat op zijn dan worden ze in het volgende weiland geplaatst. Zelfs als je op de veluwe of op vakantie bent en zie een kudde schapen met een herder erbij, dan zie je meestal een idyllisch plaatje waarin alles aanwezig is. Het ‘plaatje’ wat de Bijbel probeert mee te geven komt niet of nauwelijks tot uiting. Zullen we eens gaan kijken of we het beeld wat de Bijbel probeert mee te geven wat scherper kunnen maken? Laten we eerst eens kijken hoe de omgeving er uit ziet waarin de schapen moesten leven.

Israël en de landen erom heen is de omgeving waarin de Bijbelse geschiedenissen zijn gebeurt. Er zijn diverse verschillende terreinen en gebieden waarin afhankelijk van het seizoen veel of eetbare vegetatie voor schapen te vinden is. Er zijn grazige weiden maar voor het grote deel zijn deze zeer schaars. De herder moet de omgeving waarin de schapen zijn goed kennen om de schapen naar de plekken te brengen waar ze voedsel kunnen vinden. Dit houd meestal in dat ze per dag kilometers moeten lopen. Waarbij de Herder voorop gaat, de beste veiligste weg neemt.

Het landschap kan erg heuvelachtig zijn, veel losse stenen en scherpe doornen, daarbij kunnen de temperaturen erg hoog worden vanwege de zon. De herder moet in het gebied de plaatsen weten waar water te vinden is, en meestal moet hij dat water uit een diepe put met een emmer omhoog halen. Zonder de herder is er dus geen water, iets wat noodzakelijk is in deze omgeving. Net als je denkt om even te liggen nadat de schapen gegeten en gedronken hebben moet je als herder blijven opletten omdat er continu wolven in de buurt zijn. Schapen hebben geen enkele kans zonder herder, want de herder is het enige wat tussen de schapen en leven staat en de wolven dus de dood. Zolang de schapen in zijn buurt blijven, blijven ze leven.

Als de nacht begint te vallen moeten de schapen veilig worden bewaakt. De herder heeft een aantal plaatsen waarheen hij de schapen kan onderbrengen. Meestal is dat een ommuurde plek met 1 smalle ingang waarin de herder voor gaat liggen als de schapen op hun plek zijn. Zo kan er niemand in en niemand kan eruit, de schapen zijn veilig in de duisternis. Al met al zijn de schapen veilig zolang ze de herder volgen, en dat is een noodzakelijk ding. De herder loopt letterlijk voorop en praat voortdurend zodat de schapen zijn stem kunnen volgen. Dit is zo’n beetje de situatie waarin de schapen moeten leven.

Laten we nu eens kijken wat Psalm 23 zegt.

De HEERE is mijn Herder, mij zal niets ontbreken.                                                                     JHWH is deze goede Herder, Hij plant en zorgt van te voren de weg die we moeten gaan om veilig en goed te kunnen leven. Hij weet waar water en voedsel is, Hij weet de veilige begaanbare paden, Hij heeft wapens om ons te verdedigen.

2 Hij doet mij nederliggen in grazige weiden; Hij voert mij zachtjes aan zeer stille wateren.  JHWH weet waar het beste en lekkerste voedsel voor ons is, Hij weet ook welke risico’s er zijn met verraderlijke wateren of stromingen die in een ogenblijk kunnen veranderen in dodelijke vallen, wat elk jaar de levens kost van nietsvermoedende wandelaars.

3 Hij verkwikt mijn ziel; Hij leidt mij in het spoor der gerechtigheid, om Zijns Naams wil. Zolang de schapen Hem volgen kunnen ze onbezorgd zijn, hebben ze de meeste kansen om te overleven. De Herder heeft een reputatie dat Hij voor Zijn schapen zorgt en beschermt. Hij strijd voor de schapen zelfs al komt er een leeuw of een beer, Hij redt een ieder schaap.

4 Al ging ik ook in een dal der schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij; Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.                                                                                       Er zijn veel gevaren onderweg waarvan de schapen geeneens weet van hebben, de Herder let goed op dat iedereen Hem blijft volgen. Hij corrigeert keer op keer om koppige eigenwijze schapen de juiste richting te geven. Roofdieren durven niet dichtbij te komen omdat zij de Herder vrezen. Hij gebruikt Zijn stok om roofdieren af te slaan en ook om ons te begeleiden zodat we niet van het pad af raken.

5 Gij richt de tafel toe voor mijn aangezicht, tegenover mijn tegenpartijders; Gij maakt mijn hoofd vet met olie, mijn beker is overvloeiende.                                                                         Roofdieren kijken hongerig toe hoe de schapen gevoed worden, hoe ze veilig bij elkaar zijn. Als er wonden door scherpe rotsen of doornen dan zorgt de Herder dat ze snel genezen, de schapen staan continu in Zijn zegen zolang ze bij Hem blijven.

6 Immers zullen mij het goede en de weldadigheid volgen al de dagen mijns levens; en ik zal in het huis des HEEREN blijven in lengte van dagen.                                                                                   De schapen zijn veilig en hebben een goed leven, zonder de Herder zijn ze verloren. Met de Herder hebben ze al de voordelen van Zijn bescherming, staan hun hele leven onder de hand van de herder.

Ondanks de zorgen en bemoedigingen van de Herder zijn er schapen die zelf kiezen om niet te luisteren naar de stem van de Herder. Deze schapen zonderen zich af van de veilige omgeving bij de Herder. Ze kiezen er voor om Zijn richting en stem niet te volgen. Zodra dit gebeurt en ze niet meer bij de Herder zijn vallen ze direct ten prooi aan roofdieren. Ze komen geeneens om doordat ze zelf geen water of voedsel kunnen vinden, ze zijn gewoon een gemakkelijke prooi. Heel soms redden ze het nog net omdat de Herder erachter kwam dat ze van Hem afdwaalde en dit schaap opzocht. Maar de overblijfselen van dode schapen in het land getuigt dat, dat niet altijd het geval is.

JHWH wist en weet dat er herders zijn die de schapen verkeert leiden, Hij kwam om te laten zien wat het betekend om een Goede Herder te zijn in een menselijk lichaam, bekend als Yeshua (Jezus). JHWH is de enige Herder die alle schapen beschermt en voedt.

Er zijn ook geiten, die worden bewust gescheiden van de schapen, waarom? omdat de schapen alleen het voedsel eten wat de Herder goed vind voor de schapen om te eten. Geiten eten alles wat ze zelf als eten beschouwen, ook wat geen eten is. Ze zoeken en vinden zelf wel op de grond tussen stenen, in de struiken en zelfs van de bomen. Geiten willen graag zelf gehoord worden en andere geiten volgen diegene met het hardste gemekker. Meestal worden de geiten met een andere herder meegegeven die ze naar andere ruwe terreinen brengt omdat de geiten het toch niet nauw nemen met wat ze doen of eten.

De schapen die bij Zijn kudde horen, kennen de stem van hun Herder Zij volgen Hem en Hij zorgt voor ze. Er is maar 1 goede Herder, Hij heeft maar 1 kudde maar die zijn nu nog verspreid. Er komt echter een dag dat Hij al Zijn schapen weer terug brengt tot 1 kudde. Hij roept Zijn schapen, hoor u Zijn stem? Bent u van Zijn kudde of die van de geiten? Vertrouwd u volledig op de leiding van de Herder of gaat u uw eigen weg. Het herders schap is een aloude Principe, maar dit principe is ongewijzigd, Hem de Herder volgen geeft Leven, dwaal je af dan ben je zo goed als dood.

Nu zijn er vandaag de dag vele kuddes schapen in veel landen, er zijn verschillende “herders” aan het ‘werk’, maar er komt een dag dat daar verandering in komt. De Bijbel spreekt er heel veel van, hier een voorbeeld; we spreken over een eindtijd, dagen van grote verzoeking, hier kunt u 1 reden vinden, Hij is op zoek naar Zijn kudde en zal die halen waar ze ook zijn.  1 Wee den herderen, die de schapen Mijner weide ombrengen en verstrooien! spreekt de HEERE. 2 Daarom zegt de HEERE, de God Israëls, alzo van de herderen, die Mijn volk weiden: Gijlieden hebt Mijn schapen verstrooid, en hebt ze verdreven, en hebt ze niet bezocht; ziet, Ik zal over u bezoeken de boosheid uwer handelingen, spreekt de HEERE. 3 En Ik zal het overblijfsel Mijner schapen Zelf vergaderen uit al de landen, waarhenen Ik ze verdreven heb; en Ik zal ze wederbrengen tot hun kooien, en zij zullen vruchtbaar zijn, en vermenigvuldigen.

Nogmaals er is maar 1 goede Herder, Hij heeft maar 1 kudde.  Hij heeft de principes van een goede herder verteld, zodat alle schapen tot die ene kudde kunnen komen. Sommige zeggen nu; dat is oud, voor een andere kudde of zulke regels of principes zijn wettisch en of hard, te moeilijk,

De vraag is; naar welke Herder luistert u?

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties