Doorgaan naar hoofdcontent

Chanoeka

 

Chanoeka

Als ik dit schrijf is het bijna December jaar 2022, de tijd van de heidense 'feesten'. De Christenen vieren het heidense kerst en het Joodse volk heeft een alternatief tw;  het Joodse 'feest' chanoeka.

Wat is dit voor feest waar komt het vandaan, is dit 1 van Gods feesten en moeten wij dit vieren?

Beslis u zelf na deze of uw eigen studie.

Chanoeka, het betekend inwijding van de tempel en daar is niets mis mee, er was een inwijding van de 1ste en 2de tempel, maar daar gaat dit feest niet over, waarover dan wel?

Ik had de volgende vragen bij deze inwijdingen:

  1. Was dit rond december zoals het nu wordt gevierd?
  2. Was dit een feest die Jeshua vierde? (volgens sommige)
  3. Waarom werd het gevierd?
  4. Is het een feest voor ons, vanwege de boodschap of goede traditie of…

1)Van de Tempel is er 2X een inwijding geweest, de 1ste was bij de bouw (Salomo) en bij de 2de bij de herbouw (Nehemia).

1Kon. 8:2 Salomo wijdt  de Tempel in voor de 1ste keer in de maand Ethanim => oktober net voor Sukkoth niet December.

Ezra6:14-22 de Tempel wordt herbouwd op de 3de dag in de maand Adar => 19 feb en daarna ingewijd. Dus ook niet in December.

Jeshua zou dit feest vieren in Joh10: 22.  het laat zien dat dit de Tempel is van Salomo welke herbouwd is door o.a. Nehemia, Winter eindigt 21 Maart pas dus de tekst klopt als Hij de inwijdingsfeest van de 2de tempel viert in de winter, alleen de de 2de inwijding welk meestal als laatste wordt herinnerd voldoet hieraan.  Maar kan dit ook het feest zijn geweest van wat er nu onder het inwijdingsfeest  van de Makkabeeën wordt verstaan? 

2) Beschreven in de twee boeken van Makkabeeën, 1ste boek is geschreven rond de periode waarin het ook gebeurde, het 2de boek ongeveer 60 jaar later, het 1ste in Hebreeuws het 2de in Grieks, de boeken zijn als Joodse geschriften bewaard door de katholieke kerk. De geschiedenis van de Makkabeeën is echt, alleen het verhaal is naar mijn weten misbruikt om een Joodse tegenhanger te hebben voor kerst.

BIJBELS OF HEIDEN TRADITIE? In het 2de boek hoofdstuk 12:43 wordt er (net zoals de katholieken) voor de doden gebeden, verzoening gevraagd voor doden. Dit kan ook een achtergrond gedachte zijn vanuit de talmoed waarbij je als je dood gaat maximaal 12 maanden in de hel kan zitten. Dit sluit weer mooi aan bij de katholieke gedachte dat je na je dood nog vrij kan worden gebeden van je zonden. Aangezien dit een gruwel voor God is kan Jeshua, een feest bedacht door de Makkabeeën die met doden praten, bidden en zondevergeving afdwingen,  niet gevierd hebben.

Wordt ook wel het lichtfeest genoemd vanwege de Chanoeka kandelaar, vanwege  het ’wonder’ van het branden van de lampen voor 8 dagen op 1 dag olie. Dit is echter veel veel later toegevoegd, staat niet in de 2 boeken, opgefleurd om ook een 'wonder' te hebben in het verhaal.

Wat wel uitgebreid staat beschreven is de beschrijving van het feest met de viering van Loofhutten, de twee feesten hebben gelijkenissen met elkaar. Sterker nog, het Feest beschreven in Makkabeeën staat geheel in het licht van Loofhutten en niet in een inwijding.

3) De tempel van Ezra en Nehemia was dezelfde tempel als waar Jeshua toen liep!!

Men had een dag van feest, een dag van herinnering omdat ze blij waren dat de tempel weer herbouwd was op die dag. Het was geen feest van God maar een soort van herdenking. Tevens was dit vermoedelijk het enige wat niet door Herodus was aangepast, maar dus origineel. Het inwijdingsfeest werd tot de vernietiging van de Tempel (70)  herdacht, daarna had dit geen zin meer, er was immers geen Tempel meer. Lange tijd was er rond 19 Februari geen inwijding ‘feest’ tot bijna 2000 jaar later. Is het niet vreemd dat indien het van de Makkabeeën afkomt, dat niemand tot begin vorige eeuw, het feest kende laat staan vierde? Nee het was het andere niet Bijbelse feest genaamd kerst wat de basis was voor dit ook verzonnen 'feest'.

4) Vieren?  => Dit zijn mijn redenen waarom ik het niet vier!

  • Gods Menorah staat specifiek beschreven hoe het gemaakt moest worden, hoe het eruit moest zien. De Menorah is niet zomaar een symbool, een lamp. Het is heilig wat betekend afgezonderd voor JHWH en mag niet worden aangepast.
  • Een 8 armige kandelaar met een ‘dienaar’ klinkt vroom, lijkt mooi maar gaat dus tegen Gods regels in.
  • God heeft geen problemen dat wij kaarsen aansteken 1, 8 of 100, wel dat wij dat doen alsof het een gebod is zoals het bij dit feest wordt gezegd, het is een toevoeging op Zijn Woord en verboden.
  • Het werd ingesteld door Judas de Makk. 1makk.4:59, hij was geen Profeet, had geen opdracht van God, het was een kopie van loofhutten feest,(ook zo bedoelt door de Makk) geen inwijding dat is er veel later van gemaakt.
  • Extra reden waarom ik ertegen ben is daar het ‘feest’ gebaseerd is op diverse leugens, God steunt geen leugen laat staan viert er feest mee, of laat anderen dit vieren.
  • Jeshua dacht inderdaad de tempel inwijding maar dat was eind februari, behalve dat God dit niet als een feest bestempelde, zou Hij zou nooit een aan feest van afgodendienaars meedoen.

 

In het begin van deze nieuwe weg met God vierden wij chanoeka omdat wij dachten dat als het Joodse volk het viert, dan ook wij. Toen ik door het lezen van de Makkabeeën boeken en zelfstudie erachter kwam dat het een fabeltje is en dat de tekst in Johannes 10 helemaal niet over het huidige maar over de laatste inwijding van Ezra ging, hebben wij de chanoekia weggedaan.

Ik wil niet 'Joods' zijn, ik wil doen wat Yeshua heeft gedaan.

Het huidige feest heeft geen jaarlijkse herinnering vanaf de Makkabeeën of vanaf de zogenaamde viering van Yeshua of zelfs vanaf 100 of 300 of 800 of.. jaar daarna. Nee het is door een Amerikaanse Rabbijn verzonnen rond 1850. Hij wilde dat de kinderen in zijn synagoge dezelfde ‘vreugde’ konden beleven met lichtjes en kadootjes en gezellig samenzijn, als dat de christelijke kinderen in zijn buurt kerst beleefde. Deze Max Liliental verzon terplekke het chanoeka en sindsdien is dit het feest van de inwijding.

Maar hij is er in ieder geval in geslaagd om net als bij kerst de wereld te verleiden om iets anders te doen dan wat God zegt.

Eeuwen niet gevierd en plots ten tonele gekomen als het feest van de Makkabeeën, compleet met een eigen lichtwonder, met een ‘mooi’ verhaal, kadootjes en gezelligheid, niets mis mee toch?? Alleen ik wil niet een rabbijn of mens volgen maar de Bijbel en daarom blijf ik zeggen;

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties