Doorgaan naar hoofdcontent

LOOFHUTTEN SUKKOTH





LOOFHUTTEN  Sukkoth

 

Binnen kort is het zover, na Yom Kippurim op de 15de Ethanim het feest der loofhutten. Dit feest had belangrijke betekenissen in het verleden, maar voor de laatste generatie (waarvan ik denk dat dat nu is) zeker ook. Dit jaar 2022 begint dit feest op Dinsdag 11 Okt. om 18.00 uur. Waarom; omdat het 15 dagen na de 7de nieuwe maan is van dit Bijbelse jaar, onder andere volgens Leviticus 23.  Het Loofhuttenfeest, ook wel tabernakel of Inzamelingsfeest genoemd, is een zevendaags feest waarvan de laatste dag, de achtste dag, Hoshanah Rabba (de grote dag van het feest), wordt genoemd.

De Bijbel vanaf de eerste Blz. en alle Profeten hebben het over Yeshua gehad, wie Hij zou zijn, wat Hij ging doen etc. Hij zou precies als Mozes zijn, 1 van de vele ‘belichamingen’ die het leven en doen en laten van Yeshua liet zien. Hoe triest is het, dat juist waarom alle profeten, Paulus en de meeste discipelen, inclusief Yeshua van zijn beschuldigd en velen van zijn gedood, is dat zij allemaal de Torah / Woord / Wet hielden en daadwerkelijk deden. Het trieste feit dat bijna heel de wereld of Yeshua in Zijn geheel afwijst of een compleet nieuwe Jezus heeft bedacht die alleen maar genade en liefde is, zonder die oude wet of volk Israël.Ondanks wat de Bijbel in het oude en in het zogenaamde nieuwe testament zegt in oa Hand.3:20 En Hij gezonden zal hebben Jezus Christus, Die u tevoren gepredikt is; 21 Welken de hemel moet ontvangen tot de tijden der wederoprichting aller dingen, die God gesproken heeft door den mond van al Zijn heilige profeten van alle eeuw. 22 Want Mozes heeft tot de vaderen gezegd: De Heere, uw God, zal u een Profeet verwekken, uit uw broederen, gelijk mij; Dien zult gij horen, in alles, wat Hij tot u spreken zal.

Waarom dit feest? omdat het aangeeft wanneer JHWH in een menselijk lichaam Zijn ultieme belofte invulde door als Yeshua geboren te worden in een sukka (loofhut). Verzinsels van oa December, kerst, 3koningen ed die de wereld doorgaans leren en doen brengen de hele wereld in misleiding. Hij kwam op loofhutten bij de mensen wonen (Mozes en tabernakel, 1ste komst) en Hij komt op Loofhutten als alles is hersteld na het 1000 jaar weer bij ons wonen.

Lukas2 21 En als acht dagen vervuld waren, dat men het Kindeken besnijden zou, zo werd Zijn Naam genaamd JEZUS, welke genaamd was van den engel, eer Hij in het lichaam ontvangen was.

22 En als de dagen harer reiniging vervuld waren, naar de wet van Mozes, brachten zij Hem te Jeruzalem, opdat zij Hem den Heere voorstelden;

Dit is nieuw testament met zogenaamd oud testamentische handelingen, waarom als het nieuwe testament het oude voorbij heeft laten gaan?, maar goed geloof wat u wilt geloven, ik meld alleen maar wat er in de Bijbel staat en de Bijbel net als Hij net als Zijn Woord, veranderen niet.

De 8ste dag welk de meeste uit Joodse wereld vieren en ze weten niet waarom! helaas weet de Christelijke wereld dit dus ook niet. De besnijdenis is een teken dat de bruid, Zijn bruid gereed is en apart gezet voor God. Wilt u werkelijk vallen onder de bruid van Christus dan weet u nu een voorwaarde. Het is DE REDEN dat God zegt dat niemand aan het Pascha mag deelnemen die niet besneden is. Omdat Pascha de herinnering is van het besluit om Zijn offer te aanvaarden, wat en hoe precies Hij voor ons heeft gedaan op de dag van Zijn kruisiging en wat Zijn bruid moet doen en zijn.

Joodse kalenders houden berekende dagen aan. en houden zich daarmee niet aan wat God heeft opgedragen wanneer wat te vieren. Vandaar dat hun start van de feesten meestal fout is en afwijkt. De meeste in de Christelijke wereld verwerpen de feesten van God als zijnde Joodse feesten en vieren heidense feesten zoals kerst en Pasen waarop miljoenen kinderen in het verleden zijn afgeslacht en denken toch dat God blij is met deze handelingen. Dan heb je helaas ook een heleboel mensen die daar tussen in zitten en of luisteren wat het Joodse volk doen of geheel nieuwe theorieën verzinnen afhankelijk naar wie ze luisteren, met als gevolg wederom een heleboel tijden die per groep verschillend wordt aangehouden.

De Hebreeuwse naam "sukkoth" is de uitdrukking voor hutten, tijdelijk onderkomen of persoonlijke tenten. Het feest herdenkt hoe Israël in Soekot woonden toen ze Egypte verlieten terwijl ze door de wildernis reisden, voordat zij veel later in het beloofde land ging wonen. Dit is ook een van de drie pelgrimsfeesten (samen met Pascha en Shavuot) die de mensen elk jaar naar Jeruzalem zouden reizen om het te vieren. Het Loofhuttenfeest wordt ook wel de tijd van vreugde genoemd, en ons wordt opgedragen om ons te verheugen voor het aangezicht van JHWH.

In de tijd van Yeshua’s geboorte is Hij hoogstwaarschijnlijk in een Sukka geboren, 

Toen de tempel in Jeruzalem was, verzamelde het volk van Israël zich in hun sukkot rondom Jeruzalem. Hoe kunnen wij zeker weten dat het niet December was? Heel eenvoudig u krijgt van mij duizend euro als u mij een herder aanwijst wonende bij of in Bethlehem, die in December buiten slaapt op het veld bij zijn schaapjes. (tenzij hij een eskimo is). Zelfs de schapen zitten dan lekker binnen want het kan behoorlijk guur zijn en koud. Het is trouwens een raadsel wat ze in December buiten moeten doen want volgens mij eten schapen gras en geen sneeuw.

'S Nachts werden er grote lichten aangebracht in het vrouwenhof, in de tempel en het grootste aantal offers werd overdag gebracht. Op de 8ste dag, de laatste dag, een waterplengoffer werd waargenomen, gebruikmakend van water uit het bassin van Siloam (“hij die gezonden is”). De priester die voor het water werd gestuurd, werd geleid door een priester met een fluit (genaamd "de doorboorde"). Ten slotte voegt een priester met een kruik wijn zich bij de waterkruik om tegelijkertijd op het altaar te worden uitgegoten. ( Toen Hij was gestorven kwam er water en wijn uit Zijn lichaam) Dit was de hoogste altaar dienst, en dit was de gelegenheid dat Yeshua uitriep: "Als iemand dorst heeft, laat hij van Mij komen drinken!"

Vanuit een profetisch standpunt spreekt Sukkoth ook over een toekomstige uittocht van de naties terug naar het beloofde land. De profeet Jeremia sprak over een tijd aan het einde van de eeuwen, dat er een grotere uittocht (exodus) zou zijn en dat wanneer we het woord "uittocht" zouden gebruiken, dit niet zou verwijzen naar Egypte. De betekenis van het Feest der Inzameling en de relatie met de toekomstige exodus wordt beschouwd als de grootste Messiaanse profetie. En deze profetie wordt door alle Profeten incl. Yeshua aangehaald. Veel Joden verwerpen het Messiasschap van Yeshua omdat dit niet gebeurde in Zijn dagen. Maar Messiaanse christenen weten dat de vervulling komt na de ballingschap naar de naties, wat nog niet was gebeurd met het huis van Juda in de dagen van Yeshua.

In werkelijkheid is het een profetie over ons en onze dagen. Traditioneel bouwen Joden een sukkah en eten ze er een week lang hun maaltijden in. In de afgelopen jaren hebben veel Messiaanse christenen reizen naar kampeerterreinen en zetten hun caravans en tenten op om het feest te vieren. Het is leuk en gezellig maar het is ook een training voor wat er komen gaat. 2 Want gij weet zelven zeer wel, dat de dag des Heeren alzo zal komen, gelijk een dief in den nacht. 3 Want wanneer zij zullen zeggen: Het is vrede, en zonder gevaar; dan zal een haastig verderf hun overkomen, gelijk de barensnood een bevruchte vrouw; en zij zullen het geenszins ontvlieden; 4 Maar gij, broeders, gij zijt niet in duisternis, dat u die dag als een dief zou bevangen.

Op een dag zullen Zijn kinderen Zijn volk wederom een exodus lopen, ze zullen dan weer in sukka’s slapen op weg naar waar Hij ons zal leiden. In Mozes tijd werden ze eerst naar sukkoth gebracht Waarom? waren ze al na 2 uur moe of klaar, nee ze moesten leren hoe ze een sukkah moesten bouwen. Die dag zal voor vele als een verassing komen maar niet voor diegene die wakker zijn. Er moeten nog een heleboel dingen gebeuren voordat die dag aanbreekt, zoals dat het offeraltaar moet er staan met offers, dit wordt door de antichrist gestopt en de grote verzoeking begint dan. De eerstvolgende Pascha zal dan de start zijn van die grote exodus. Maar er is ook een 2de kans voor diegene die dit hoort en nu niet gelooft, want als die dag is geweest zal dit bekend zijn in de wereld, De Bijbel heeft het over nog een mogelijkheid om Pascha te vieren en dat is precies 1 MAAN daarna, de 1ste nieuwe maan heeft dan dezelfde kans om te ‘ontsnappen” dan heeft u, (indien u dan nog leeft) 1 maand voorbereiding om ook Hem te volgen.

Tot die dag blijf ik Zijn feesten vieren, mij voorbereiden en kijken wat het volk toen allemaal door maakte, want dezelfde ontberingen en of verleidingen zullen wij ook krijgen en de Bijbel waarschuwt om te leren van hun fouten, Nog 1 ding de drie feesten zijn verbonden met oogstfeesten Yeshua zegt om de vergelijkingen te kunnen begrijpen moet je de vergelijking van het zaad begrijpen daarom;

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Alvast Chag Sameach voor aankomende loofhuttenfeest

 

Shalom Raymond

Reacties