Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBEL GEHEIMEN: BLOED

 


Bijbels geheim  Bloed

 

Paleo        Ivriet       Uitspraak     Betekenis

         דָּם           dam              Bloed

     דמה          da-mah         zoals

   דָּמַם          da-mam        stil

        אָדָם          a-dam           de Mens

     אֳדָמָה        a-da-mah     de aarde

 

Bloed; zoals boven vooral in het antiek Hebreeuws te zien is, bestaat het woord bloed oorspronkelijk uit 2 tekenletters tw; de daleth = oa deur en de mem = oa water. Deze teken letters zijn meteen de uitleg van de betekenis van het woord en kan worden uitgebreid met meerdere letters, hiermee heb je dus een basis wat uitgebreid kan worden in betekenissen en bedoelingen.

NOOT; Gods woord veranderd niet is voor de meeste mensen een gezegde, een leuke spreuk, men zegt het wel maar gelooft en of beseft het niet.

Omdat de oorsprong van woorden in tekens liggen die vaste betekenissen hebben, kan Gods Woord idd niet veranderen! Een deur blijft een deur en water wordt bijvoorbeeld nooit een kikker. Alleen door de aanpassingen en veranderingen van de mensen denkt men dat God met hun tijd en of denken mee veranderd en of dat zij het wel zelf denken te bepalen voor zichzelf, anderen en voor God. JHWH zegt van zichzelf: Wie heeft dit gewrocht en gedaan, roepende de geslachten van den beginne? Ik, de HEERE, Die de Eerste ben, en met den Laatste ben Ik Dezelfde.

Waarom dit onderwerp? Wel omdat als je denkt dat je een zoon of dochter van JHWH bent. Indien je zaad bent van Abraham en een volgeling van Yeshua, je niet aan bloed ontkomt daar dat essentieel is aan het zijn van Zijn Bruid, Zijn verlossing en Zijn herstel.

Voorop gesteld; zonder bloed is er geen vergeving mogelijk.

Nu is in de wereld een zogenaamde ‘blauwe’ bloedlijn alles. Men stamt af van een beroemd persoon of familie, men is van adel of koninklijk. Men gaat zo ver dat hun bloedlijn beschermt moet worden, denk maar aan het trouwen van onze Koninklijke familie. Sommige gaan nog veel verder en houden via sekten een soort van de overlevering van dat bloedlijn. En er zijn heel veel extreme maatregelingen te horen om die bloedlijnen in stand te houden. Er is echter maar 1 bloedlijn die stand houd, 1 die er wat toe doet, 1 waardoor de mensen gered kan worden, het bloed van Yeshua.

Maar Bloed is Bijbels gezien nog veel meer, ik heb een aantal items waarin bloed een hoofdrol speelt en we gaan kijken of dit nog steeds zo is.

PS. Als u bovenstaande noot werkelijk begrijpt en gelooft, dan weet u al dat alles wat nu komt nog steeds zo is, dat wil zeggen indien u werkelijk God op Zijn Woord vertrouwd, of niet?

De items waarover ik het nu wil hebben zijn:          1) Bloed Offers

2) Besnijdenis

Bloed Offers

Heel wat mensen hebben iets tegen Bloed offers, dit om verschillende redenen maar meestal in de zin van; wat zielig voor het beest, wat een wrede god, wat een vreselijke wet. En de meeste verklaren daarbij ook; dat hij of zij blij zijn dat ze in het nieuwe testament tijdperk leven omdat Jezus het ultieme offer heeft gebracht en daarom het offeren niet meer nog is. Alsof Jezus iets geheel nieuws had bedacht terwijl Hij zelf zegt: 19 Jezus dan antwoordde en zeide tot hen: Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: De Zoon kan niets van Zichzelven doen, tenzij Hij den Vader dat ziet doen; want zo wat Die doet, hetzelve doet ook de Zoon desgelijks.  En ook

Jezus dan zeide tot hen: Wanneer gij den Zoon des mensen zult verhoogd hebben, dan zult gij verstaan, dat Ik Die ben, en dat Ik van Mijzelven niets doe; maar deze dingen spreek Ik, gelijk Mijn Vader Mij geleerd heeft. Yeshua sprak wat de Vader sprak en deed wat de Vader deed, Hij deed of sprak niets uit zichzelf, daarbij zegt Hij tegen u; volg mij na en doe zoals Ik heb gedaan!, Hij en de Vader zijn 1 en Hij verlangt hetzelfde met u.

Nu is het zeker tegenwoordig in het westen door onze cultuur en vervreemding van de natuur iets barbaars geworden. De moderne, de ontwikkelde, de intelligente en beschaafde mens doet zoiets zeker toch niet. En eerlijk gezegd zie ik mijzelf ook niet een koe of kip slachten om te eten. Maar wat nu een regel / gewenning is, is ten opzichte van nog geen 100 jaar geleden en alles daarvoor, heel gewoon. Waarom? Omdat men toen geen supermarkten hadden maar moest een ieder in het gezin van alles doen om in elk seizoen van het jaar, het meeste uit de natuur te halen om eenvoudig weg gewoon te overleven. Trouwens de meeste mensen die zeggen dat ze geen vlees eten, eten of gebruiken allerlei en vele andere producten die van een dier af komt.

Oké zegt u misschien, misschien is dat waar, maar bloed offers waren toch alleen maar omdat die oude wrede god dat wilde?

Als iemand vraagt wanneer het eerste bloedoffer werd gedaan dan is 99 van de 100, het antwoord: Abel en Kain. => Euhh fout. Het goede antwoord is; bij Adam en Eva en hier ziet u meteen voor wie er een offer gebracht moet worden, toen en elke, ja elk andere keer daarna.

God is niet degene die offers wilt, Hij wilt gehoorzaamheid! Waarom, om ons te pesten of laten weten dat Hij zoveel meer is? nee, omdat Hij van ons houd en als een Vader weet wat het beste is en waar we het meeste geluk en blijheid en zegen van kunnen krijgen. Maar omdat wij vanaf het begin niet gehoorzaam zijn, omdat wij onze eigenwijsheid altijd willen doordrukken, is er een plaatsvervangend middel voor ons nodig. Met andere woorden; een dier moet sterven omdat wij dat dier door onze schuld laat sterven. Niet 1 keer maar elke keer dat wij in de fout gaan.

Adam en Eva probeerde zoals iedereen dat doet, zelf hun zonde / schuld te verbergen door vijgenboom bladeren aan elkaar te zetten. (dat ging heel goed denk ik). Heeft u dat wel eens geprobeerd, een schort van bladeren te maken en om te doen? U kunt.net zo goed gewoon naakt gaan want zo’n schort blijft geen minuut zitten, en of bedekt helemaal niets.

21 En de HEERE God maakte voor Adam en zijn vrouw rokken van vellen, en toog ze hun aan JHWH geeft hun daarvoor in de plaats een betere ‘bedekking’ van hun naaktheid. Maar dierenvellen betekend dat een dier daarvoor moest sterven. Niet voor God maar voor de mens!! Er staat trouwens hetzelfde woord voor dit ‘rokje’ zoals die bij ons wordt vertaald, als onder andere voor de gekleurde mantel die Jozef aan had en die de dochters van Koning David kregen. Het was dus zeker geen Tarzan mode maar een koninklijk gewaad.

En het geschiedde ten einde van enige dagen, dat Kaïn van de vrucht des lands den HEERE offer bracht. 4 En Habel bracht ook van de eerstgeborenen zijner schapen, en van hun vet. En de HEERE zag Habel en zijn offer aan;

Dan komen we toch op het offer van Kain en Abel omdat ook dit niet iets is wat God wilt of heeft gewild, maar vanwege de zonde of schuld van de mensen. Wij krijgen het verhaal zonder op de hoogte te zijn wat de achtergrond van het gezin van Adam was. Wat denkt u? zouden Adam en Eva niet met hun kinderen hebben gepraat in de zin van; o hadden we maar geluisterd naar God, zaten we nog maar in het paradijs, en vroeger was alles beter. In ieder geval denk ik dat ze net als ieder ouder die iets door ervaring heeft geleerd, de levenslessen aan hun kinderen door gaven, zodat die niet in dezelfde valkuilen trapten. Kain en Abel hoorden vast zo van het leven in het paradijs en wat er was gebeurd. Nu moesten ze werken in het zweet, nu was de grond die ze moesten bewerken vervloekt. Ook wisten ze dat God 1 of meerdere dieren had moeten slachten, om de zonde te bedekken, om de vloek tot een zegen te maken, er moest bloed vloeien.

En hier begint hun verhaal; Kain en Abel hadden allebei een offer van hun arbeid aan God willen geven. Allebei wilden ze de vruchten van de grond geven, alleen Abel bedacht daarbij dat bloed de vloek moest bedekken, de grond en haar vrucht was vervloekt en kon niet aan een Heilig God worden aangeboden. Kain en Abel wisten dit allebei, maar Kain koos ervoor om God alleen de vervloekte vruchten aan te bieden. Velen volgen hem vandaag hierin na door te zeggen; 'Hij (ik) had er toch hard voor gewerkt?' 'God ziet toch mijn hart aan dat ik het goed bedoel'? 'Ik vind dat Hij maar tevreden moet zijn met mijn mooi gebaar!',' moet daarvoor weer zo'n lief diertje worden gedood'? 

Hoe weet ik dat Kain en Abel precies hetzelfde offer brachten en Abel daarboven op ook het bloed erover bracht.? Omdat het offer wat ze brachten een ‘vrucht van het land’ offer was. De verschillende offers beschreven onder andere in Leviticus, hebben verschillende Hebreeuwse namen, de naam van een offer van het land is een Mincha offer, wat hier zowel van het offer van Kain als ook van Abel staat. En Abel deed daarboven het bloedoffer.

Daarom zei JHWH tegen Kain; Is er niet, indien gij weldoet, verhoging? en zo gij niet weldoet, de zonde ligt aan de deur. Zijn begeerte is toch tot u, en gij zult over hem heersen. Kain was als oudste verantwoordelijk om het goede voorbeeld te geven, Kain wist wat hij moest doen om een goed offer te brengen aan God, Hij besloot echter dat hij het goed genoeg vond in plaats van echt goed te doen. Kain vond de regels niet waard om te gehoorzamen of op te volgen, hij wilde zijn eigen wijsheid toepassen. Kain wilde geen gerechtigheid, wat het doen van Gods wil is zodat we automatisch Zijn zegen hebben, maar hij wilde eigengereidheid en kreeg de beloning die daarbij hoort. God heeft Zijn regels gegeven zodat we in elke situatie het beste resultaat voor ons eruit kunnen halen, daarnaast kunnen we van alles zelf bedenken en doen, plezier hebben, feesten en eten, alleen met een grens voor ons eigen veiligheid. Net als vroeger dat mijn eigen vader wilde dat ik om 12 uur thuis zou zijn na een feestje, ja ik mocht feesten en ja hij gaf voor mijn veiligheid een restrictie op, en nee net als zovelen dacht ik daar anders over.  

De volgende geschiedenis waar een bloed offer in voorkwam is met Noach. Met dit verhaal wordt ook heel duidelijk dat Gods Woord niet veranderd en dat vanaf het hele begin Zijn wetten en instellingen al bekend waren. Er wordt gemeld dat alleen Noach rechtvaardig was. Wat is rechtvaardigheid? Wel, wat wij onder rechtvaardiging verstaan is A voor een ieder wat anders en B veranderlijk oftewel abstract, wat haaks op alle Bijbelse woorden staat welke allemaal concreet zijn.

Wat u of ik vind van rechtvaardigheid is niet belangrijk dat kan dag en nacht verschillen, het gaat erom wat dat de Bijbel, wat God zegt wat rechtvaardigheid is. En wat zegt de Bijbel dan: Deut 4: 8 En wat groot volk is er, dat zo rechtvaardige inzettingen en rechten heeft, als deze ganse wet is, die ik heden voor uw aangezicht geef?

Het geloven en doen van Gods Woord Zijn levenslessen (wet) is het enige wat rechtvaardigheid betekend. PS.119;172 Mijn tong zal spraak houden van Uw rede, want al Uw geboden zijn rechtvaardigheid.

Noach geloofde God in plaats van de wereld om zich heen, iedereen had van God gehoord en wisten dat Hij God was. Niemand ook zijn kinderen niet geloofde (dus het doen van Gods wil), wat dat betreft is de wereld van vandaag net zo. Iedereen doet wat hij of zij goed vind, wat goed voelt en zoekt of zit in een religie die daarbij past. Maar God is een God van relatie, niet van religie. Het verschil zit het in Hem kennen in relatie (yada) en Hem kennen in van Hem gehoord te hebben maar er niets mee doen (Da át). In onze Bijbel vertalingen zijn deze twee de vormen vertaald als het kennen van God en merkt het verschil niet op. Noach Yada God (relatie) en zijn kinderen da’at God (kennis).

Noach offerde God nadat hij de ark uit kwam. En hier kan je meteen zien waarom dat Noach volgens Bijbelse principes rechtvaardig was. Ik hoor wel eens in de kerk zeggen dat na Noach, de mens al het vlees mocht eten, dat er geen rein en onrein vlees meer bestond na Noach. Volgens de tekst: Gen 9:3 Al wat zich roert, dat levend is, zij u tot spijze; Ik heb het u al gegeven, gelijk het groene kruid. Dat er vlak voor staat dat Noach alleen van de reine dieren offert vergeet men dan voor het gemak. En men vergeet helemaal dat indien iemand een varken of welk onrein dier ook zou eten, dat dier meteen met uitsterving was vervloekt. De reine dieren waren nl 7 paren en de onreine 1paar die mee gingen, dus was wel handig geweest om geen discussie meer te hebben, maar God heeft alles geschapen met een doel. De onreine dieren zijn er om de rotzooi en dode overblijfselen op te ruimen en om naar te kijken.

Besnijdenis

Ook dit onderwerp is beladen tegenwoordig, waarom? omdat men niet begrijpt waarom JHWH dit heeft ingevoerd. Omdat men oa geleerd is dat het een Joods ding is. Maar wederom wat zegt de Bijbel? Het is het verbond tussen GOD en Zijn kinderen. Als u God echt gelooft en u wilt een kind van God zijn, dan kan ik nu stoppen, dan zou dit genoeg moeten zijn.

Om u tegemoet te komen en om van mijn ‘last’ af te komen, hierbij een hoop ik goede uitleg. Probeer alles wat u weet te vergeten, nogmaals wat U en IK vinden is niet belangrijk maar wat de Bijbel er van zegt. 10 Dit is Mijn verbond, dat gijlieden houden zult tussen Mij, en tussen u, en tussen uw zaad na u: dat al wat mannelijk is, u besneden worde. 11 En gij zult het vlees uwer voorhuid besnijden; en dat zal tot een teken zijn van het verbond tussen Mij en tussen u. Trouwens dit verbond is voor Abraham en zijn zaad,  God zegt; het is voor eeuwig, voor duizend geslachten. Als 1 van deze stellingen niet actueel is dan kunt u stoppen met verder lezen.

Ons grote probleem is dat wij zg een nieuw testament kennen, een nieuw verbond. Echter Gods verbond is niet nieuw, het is opnieuw bevestigd. Dit verbond is het verbond van Abraham met zijn zaad en is voor eeuwig. Alleen de kinderen van Abraham wilden het verbond niet en verbraken het. Gelukkig voor ons is God WEL trouw aan Zijn verbond. Dat is ook de reden dat Hij alleen tussen de stukken liep en Abraham in slaap had gebracht, anders had Hij ons allemaal moeten doden. God heeft Israël opnieuw getrouwd, wat alleen mogelijk was als Hij dood was gegaan. DAT was reden nr 1 dat Yeshua aan het kruis hing. Door Zijn dood kon Israël weer hertrouwd worden en het verbond werd VERNIEUWD.

Het was altijd de Bijbelse bedoeling dat 1 man met 1 vrouw trouwde en samen leefde. Het allereerste voorbeeld ter navolging was Adam en Eva. Dat verbond werd verzegeld doordat er bloed vloeide zodra ze voor het eerst gemeenschap hadden. Daarom spreekt de Bijbel dat man en vrouw 1 zijn zodra ze gemeenschap hebben en lees je niets over trouwen en zo in het begin. Daarom is de Bijbelse vergelijking van Gods relatie met Zijn kinderen als een Bruidegom met Zijn Bruid, en daarom moet een kind/man van God besneden worden. Want net als bij het verbond tussen man en vrouw waar bloed vloeit moet er bloed vloeien tussen de God en Zijn (verbonds) kinderen, Zijn bruid.

Misschien dat u nu de gebeurtenis van Mozes en zijn zoon begrijpt als God hem wilde doden op de weg naar Egypte. Mozes moest het volk laten zien wat en hoe God Zijn kinderen wilde bevrijden. Hij moest God vertegenwoordigen voor het volk, Gods volk / kinderen laten zien hoe de bruidegom moest zijn. Geloven en daarna handelen is 1 in de Bijbel, dit staat haaks op wat men meestal denkt, ‘dat je niets hoeft te doen omdat Jezus alles voor ons heeft gedaan’, wat 1 van de meest slimste leugens is wat satan de kerk heeft laten uitspreken.

De vrouw van Mozes; Zipporah begreep het meteen, 25 Toen nam Zippora een stenen mes en besneed de voorhuid haars zoons, en wierp die voor zijn voeten, en zeide: Voorwaar, gij zijt mij een bloedbruidegom! 26 En Hij liet van hem af. Toen zeide zij: Bloedbruidegom! vanwege de besnijdenis.

Het is dus niet een Joodse traditie, indien u als man Gods kind wilt zijn dan weet u nu wat te doen. Als u zegt u bent uit het zaad van Abraham of Abraham is mijn vader, hoor dan wat Yeshua zegt: Jezus zeide tot hen: Indien gij Abrahams kinderen waart, zo zoudt gij de werken van Abraham doen. Dus wat ik heb gezegd mag je allemaal vergeten maar doe je dat ook met de woorden van Yeshua?

PS. Ik vraag me af wat God nu van mensen denkt die zeggen dat ze in het nieuwe verbond leven en vervolgens er niet naar handelen! Hoe tegenstrijdig kan je zijn?

 

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

 

 

 

Reacties