Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBEL geheimen 'ALEPHBET'

 




HA ALEPH-BET

 

Het Hebreeuws, de taal waarvan elk woord door 2 of meerdere van de 22 letters uit het Alephbet zijn opgebouwd. Beginnend met de Aleph en eindigt met de Taw.

Is deze opbouw van letters hetzelfde of te vergelijken met iedere andere taal?

Ik wil u hierbij meenemen in deze studie daar ik geloof dat het Alephbet en de bijbehorende taal, als enige rechtstreeks van onze Schepper JHWH komt. U mag zelf beslissen wat u ervan vind.

Noot: Het Hebreeuws heeft een aantal ontwikkelingen doorgemaakt door de mensen die het gebruikte in hun cultuur en omgeving. Voor de Babylonische gevangenschap had je het zg Paleo Hebreeuws wat voor een groot deel voortkwam uit Egyptische Hiërogliefen en daarna het zg vierkant schrift of modern Hebreeuws met de nu in gebruik zijnde Ivriet.

 

Ik heb een tweetal onderwerpen die mij in ieder geval tot deze conclusie brachten;

  1. Archeologie
  2. Bijbel

Archeologie:

Voor lange tijd en zelfs tot vandaag de dag is veelal gedacht dat de oudste taal of oorsprong van alle talen Fenicisch is geweest. Door meerdere vondsten van oude teksten kan men echter tot heel andere conclusies komen. Het vreemde is dat zodra er iets nieuws is in wat voor vakgebied ook, het eerdere vrijwel meteen als oud en of afgedaan wordt bestempeld, maar niet in de archeologie. Vrijwel de eerste conclusies die veelal uit de 18de eeuw komen worden ondanks vele latere vondsten die een veel completer verhaal vertellen, hardnekkig gehandhaafd. In 99 van de 100 gevallen is dat omdat de oude theorie, de Bijbel als sprookjesboek kon neerzetten terwijl de archeologie juist de Bijbel als waarheid aantoont.

Enkele archeologische ontdekkingen die de stelling van de oudste taal teniet doen:

De eerste grote ontdekking die het Fenicische alfabet en de Fenicische taal met het Hebreeuws verbindt, vond plaats op 19 januari 1855, toen Turkse arbeiders per ongeluk een oude sarcofaag blootlegden in Sidon, een Fenicische stad. Op deze sarcofaag was een lange inscriptie geschreven in het Fenicische alfabet en de Fenicische taal, die op enkele uitzonderingen na identiek bleek te zijn aan het Hebreeuws.

De Meshe-stèle, ook wel de Moabitische Steen genoemd, werd in 1868 ontdekt in de bijbelse stad Dibon, de hoofdstad van de Moabieten. De inscriptie was geschreven met dezelfde letters als het Fenicische, het oude Hebreeuws en het Samaritaan en er werd ontdekt dat de Moabitische taal ook hetzelfde was als het Hebreeuws met enkele kleine variaties.

De Siloam-inscriptie, ontdekt in 1880, is geschreven op de muur van Hizkia's tunnel, die de Gihon-bron verbindt met de vijver van Siloam in Oost-Jeruzalem. Deze Hebreeuwse inscriptie is in dezelfde stijl geschreven als de Fenicische en Moabitische inscripties.

Tijdens de opgraving van de stad Gezer, 36 Km van Jeruzalem, werd in 1908 een kalksteentablet ontdekt met een Hebreeuwse inscriptie geschreven in het oude Hebreeuwse alfabet.

In 1935 werden in de oude stad Lachis achttien ostraka (gebroken aardewerkfragmenten) ontdekt met Hebreeuws schrift in het oude Hebreeuwse alfabet.

In 1966 werd in Amman Jordan een inscriptie ontdekt met een Ammonietinscriptie waarvan het alfabet en de taal ook vergelijkbaar waren met Fenicisch en Hebreeuws.

De Tel-Dan Stele, ontdekt in het noorden van Israël in 1993, is een Aramese inscriptie met hetzelfde oude Hebreeuwse schrift. Deze inscriptie bevat de uitdrukking beyt david, wat 'huis van david' betekent.

In 2005 ontdekten archeologen een andere Hebreeuwse inscriptie in Tel-Zayit die een abdij bleek te zijn, het hele alfabet in de juiste volgorde geschreven.

In oktober 2008 werd nog een inscriptie in het Hebreeuws gevonden met woorden als rechter, slaaf en koning en is tot op heden een van de oudste Hebreeuwse inscripties die ooit zijn gevonden.

Maar de meest recente ontdekking is die van dit jaar 2022 tw; een loden amulet / ‘pakketje’ waarop in paleo Hebreeuws, de  woorden

ארור, ארור, ארור

Vervloekt, vervloekt, vervloekt

א(רור) א(תה) לאל יהו.

Vervloekt zij u voor de HEERE God.

תמות – ארור,

Sterf - vervloekt,

ארור – מות תמות.

Vervloekt - de dood zal [u] sterven.

ארור ל-יהו ארור

Vervloekt voor HEERE Vervloekt

ארור, ארור, ארור

Vervloekt, vervloekt, vervloekt

Het bijzondere is de plaats waar deze is gevonden, namelijk op de helling van de berg Ebal in een opgraving wat een grote altaar blijkt te zijn die uit de tijd van Jozua stamt. De berg Ebal waar de Israëlieten moesten staan voor de vervloekingen, en aan de overkant de berg Gerezim voor de zegeningen.

 

Joz.8:30 Toen bouwde Jozua een altaar den HEERE, den God van Israël, op den berg Ebal; 31 Gelijk als Mozes, de knecht des HEEREN, den kinderen Israëls geboden had, achtereenvolgens hetgeen geschreven is in het wetboek van Mozes: een altaar van gehele stenen, over dewelke men geen ijzer bewogen had; en daarop offerden zij den HEERE brandofferen; ook offerden zij dankofferen. 32 Aldaar schreef hij ook op stenen een dubbel van de wet van Mozes, hetwelk hij geschreven heeft voor het aangezicht der kinderen Israëls. 33 En gans Israël met zijn oudsten, en ambtlieden, en zijn rechters, stonden aan deze en aan gene zijde der ark, voor de Levietische priesteren, die de ark des verbonds des HEEREN droegen, zo vreemdelingen als inboorlingen, een helft daarvan tegenover den berg Gerizim, en een helft daarvan tegenover den berg Ebal, gelijk als Mozes, de knecht des HEEREN, bevolen had; om het volk van Israël in het eerst te zegenen. 34 En daarna las hij overluid al de woorden der wet, de zegening en den vloek, naar alles, wat in het wetboek geschreven staat.

Dit betekend onder andere dat alle voorheen gemaakte theorieën, dat de Hebreeuwse taal van Israël bijvoorbeeld pas duizend jaar later in Babylon is ontwikkeld, niet waar is. Dat de Bijbel die zegt dat Mozes en later Jozua de eerste vijf boeken schreef, dus wel waar zijn. Maar 99% kans dat u dit niet te horen krijgt. U kunt deze vondst echter wel zelf op internet opzoeken. Met oa zoekwoorden als; Ebal, Jozua, altaar.

De oudste teksten die zijn gevonden van een taal, is die van de Hebreeuwse taal. Egyptische hiërogliefen is weliswaar ouder maar deze ‘tekens’ werden alleen gebruikt in de religie van de hoogste klasse en of priesters, wat een zeer select groepje was. Het volk was ongeleerd, en of ongeletterd, men wist van de z.g. afbeeldingen wat bedoelt was om hun ‘goden’(farao’s)  aan te duiden met de religie die daarbij hoorde, maar deze ‘tekens’ werden niet gebruikt in de dagelijkse omgang en of leef cultuur. De taal die wel door het volk als eerste werd gebruikt is Hebreeuws.

Noot: Het Mandarijn (Chinees) is minimaal net zo oud en enigszins vergelijkbaar met de Egyptische Hiërogliefen, het werd in eerste instantie alleen gebruikt door de hoogste klasse, de Keizerlijke familie. Echter is uit het oud Chinees wat zo’n 3000 tekens bevatte nog zo’n 200, nu in gebruik en wordt nu (sinds een paar honderd jaar) steeds meer door het gewone volk gebruikt.

Alle teksten die door archeologen werden gevonden worden op z’n vroegst als 3500 jaar oud gecanoniseerd, en komen allemaal uit de zogenaamde vruchtbare halve maan.

Dat is behalve 1 tekst, wat gevonden is in new Mexico nabij de stad los Lunas. Deze tekst op steen was in 1933 door een plaatselijke Indiaan aangewezen met de vermelding dat deze steen al bestond voordat de stam werd gevormd. Gezien de type letters wat vergelijkbaar is met de gevonden stele uit Dan Israël, is deze tekst ook zo’n 3000 jaar oud. De tekst bevat voor een groot deel de 10 Geboden in het Bijbels Hebreeuws. Men kon deze tekst pas jaren later lezen omdat Bijbels Hebreeuws nog niet was doorontwikkeld bij de archeologen. Dit maakt het dat de gevonden steen echt is, daar niemand de tekst in 1933 kon lezen of opschrijven.

Een vraag; hoe komt het dat er geen oudere teksten worden gevonden? Ouder dan 4000 jaar?

Bijvoorbeeld het boek van zogenaamd een tijdgenoot van Noach tw Henoch, wel daar heb ik een apart stukje van geschreven, hier op mijn blog. Dat dat boek vol staat met veel modernere gebeurtenissen of plaatsen, wijst aan dat ‘Henoch’ veel en veel later na Christus is geschreven. Voor de zondvloed was er blijkbaar geen behoefte om iets te schrijven, hoogst waarschijnlijk was men superintelligent, was men veel meer bekend met alles om hun heen en sprak men dezelfde taal.

Qua Archeologie heb ik maar de oppervlakte aangeraakt er is nog veel, veel meer te vertellen. Maar ik stop echter anders wordt het veel te lang.

De Bijbel:

Als je Bijbels Hebreeuws kent en leest snap je meteen wat ik bedoel met dat het Gods taal en schrift is. Het is namelijk zo compleet anders dan alle andere talen. Je kan er niet van uitgestudeerd raken want de gegeven informatie is onuitputtelijk. Maar dat gezegd hebbende wat zegt de Bijbel over het Schrift?

God wilde / moest Zijn Woord met de mensen communiceren, ik denk dat voor Mozes, Zijn kinderen zo intelligent en in relatie met Hem waren, dat zij Zijn Woord op hun hart hadden. Maar door Wereldse invloeden en degeneratie van de mens moest Zijn Woord op schrift worden gesteld om te kunnen worden onderwezen. LET WEL: Adam, Noach, Abraham, etc. hadden allemaal Zijn Woord in hun hart, Wij gaan daar weer naar terug want dat is exact het nieuwe verbond wat wij kennen. Het is dus niet iets nieuws, het is de oorspronkelijke bedoeling geweest, alleen zijn mensen door tijd en beslissingen van henzelf steeds verder in de problemen geraakt. Daarom heeft Hij Zijn Woord op schrift gegeven zodat wij Hem toch konden leren kennen.

Egypte had wel een soort van communicatie schrift maar was niet voldoende en of geschikt om door JHWH te worden gebruikt. God wilt geen religie wat de basis was voor de hiërogliefen, maar Hij zette in wat Hij van deze tekens kon gebruiken. Trouwens als Hij wel van hiërogliefen gebruik had gemaakt dan waren onze bijbels 320 keer dikker geweest omdat er meer dan 7000 hiëroglief tekens zijn.

Om te beginnen moest Israël met deze vorm van communicatie bekend worden en zo komen we in het verhaal van Jozef die verkocht wordt door zijn broers aan een Midianitische karavaan welk naar Egypte ging. Mozes was 1 van de volgende generaties die de Egyptisch schrijfwijze leerde aan het hof. Mozes was de persoon die God had voorbereid om Zijn Woord naar het volk te brengen.

JHWH moest Zijn Woord nu op schrift zetten omdat de mens verder gedegenereerd was na Abraham, Izaak en Jacob. De mens had niet langer de mogelijkheid om Zijn Woord in detail te onthouden. Daarbij werd de mens steeds ontrouwer omdat zij steeds meer gevoelig was, beïnvloedbaar door de andere volken. Hij begon Mozes te gebruiken, te inspireren om Zijn Woord op te schrijven en om het gehele volk Zijn Woorden te leren. Om daardoor een licht te zijn voor de hele wereld. Hij begon met de 10 geboden aan Mozes te geven welk Hijzelf had geschreven en Mozes kon vanaf daar de rest schrijven van wat God aan hem liet zien. 10 Ten dage, als gij voor het aangezicht des HEEREN, uws Gods, aan Horeb stondt, als de HEERE tot mij zeide: Vergader Mij dit volk, en Ik zal hun Mijn woorden doen horen, die zij zullen leren, om Mij te vrezen al de dagen, die zij op den aardbodem zullen leven, en zij zullen ze hun kinderen leren; 13 Toen verkondigde Hij u Zijn verbond, dat Hij u gebood te doen, de tien woorden, en schreef ze op twee stenen tafelen.

14 Ook gebood mij de HEERE ter zelver tijd, dat ik u inzettingen en rechten leren zou; opdat gij die deedt in dat land, naar hetwelk gij doortrekt, om dat te erven.

In Zijn Woord zijn door de eeuwen heen tientallen gebeurtenissen opgeschreven welke tot op de letter nauwkeurig zijn uitgekomen. Daarnaast heeft het Woord van God verschillende niveaus van wijsheid en of geheimen die bekend staan als Pardess. Op mijn blog kunt u verschillende voorbeelden hiervan vinden maar de Bijbel staat er vol mee.

Joodse wijsheid meld dat JHWH met de 22 letters van het Alephbet, de wereld heeft geschapen en Ik geloof dat deze stelling juist is.

Als je de complexiteit van zogenaamde ‘eerdere’ talen ziet zoals cuneiform, hiërogliefen of Chinees met hun duizenden tekens welk alleen simpele verhalen of optellingen vertelden, tegenover de simpelheid van de 22 Hebreeuwse letters die een Bijbel produceert met complexe taalvormen.

Voor Mozes kwam schreven Israëlieten enkele woorden in de huidige Sinai woestijn, het waren de eerste Hebreeuwse woorden die men vond. Een bekende archeoloog welke niet in God gelooft maar wel een eerlijke visie en opinie wilt hebben is David Rohl, hij schrijft buiten de Bijbel het volgende;

"... het vergde de meertalige vaardigheden van een opgeleide Hebreeuwse prins van Egypte om deze eenvoudige eerste krassen om te zetten in een functioneel schrift, in staat om complexe ideeën en een vloeiend verhaal over te brengen. De tien geboden en de wetten van Mozes werden geschreven in het Proto- Sinaïtisch De profeet van Jahweh - meester van zowel de Egyptische als de Mesopotamische epische literatuur - was niet alleen de grondlegger van het jodendom, het christendom en, via de korantradities, de islam, maar ook de stamvader van de Hebreeuwse, Kanaänitische, Fenicische, Griekse en daarom moderne westerse alfabetische scripts." David Rohl (2002), Het verloren testament, pagina 221.

Hij (David Rohl) is gelukkig wel zo eerlijk dat hij ondanks dat hij niet in God gelooft, hetgeen wat hij als archeologisch bewijs vind op punten wat de Bijbel zegt van de tijd in Egypte, als accuraat beschouwt. Daar kan menig zogenaamd wel gelovige nog een voorbeeld van halen.

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties