Doorgaan naar hoofdcontent

Vissen


 

LEVEND VIS

 

Christenen worden ook wel vergeleken met vissen, en je kan regelmatig een visje op bijvoorbeeld een auto zien.

Het kan zijn dat deze persoon lid van een hengelvereniging is maar doorgaans betekend dit dat de eigenaar van de auto een christen is. Als u uzelf ook als een Christen ‘vis’ ziet, zwemt u dan met de stroom mee en of wordt uw richting bepaald door de meerderheid?, of zwemt u daar waar Gods Woord u brengt.

 

We hebben door overleveringen, cultuur en maatschappij een manier van denken gevormd wat meestal haaks staat op wat de Bijbel zegt en leert. Niet voor niets zegt God onder andere; verander je denken, wees niet gelijkvormig aan de wereld en doe ga dus niet alzo. Maar de meeste zijn zich hier geeneens van bewust, en zelfs al wordt je hiervoor wakker gemaakt, blijft het moeilijk om los te komen van dit wereld denken, want zeg nu zelf, wie wilt er nu buiten de gemeenschap vallen, wie zwemt er nu vrijwillig tegen de stroom? Waarom zou je tegendraads zijn en daarom alleen?

 

Een ieder filtert de informatie die hij of zij krijgt en maakt een keuze om daarna te handelen.

 

Een filter, zoals het luchtfilter in uw auto, wordt gebruikt om ongewenst vuil te blokkeren, maar laat toch lucht door naar de motor. Een theologische filter werkt op vrijwel dezelfde manier, het is een mentale filter die ongewenste informatie blokkeert, maar toch de gewenste informatie doorlaat tot aan het interpretatieproces. De uiteindelijke interpretatie van een bepaalde passage zal dan bevestigen aan de reeds geformuleerde doctrine van het individu of de groep. Bijna alle geleerden en Bijbellezers gebruiken deze "theologische filters" bij het lezen en bestuderen van de Bijbel, maar zijn zich er niet eens van bewust dat ze het doen.

 

Een voorbeeld van een theologisch filter dat aan het werk is, is te vinden in de verschillende interpretaties van Genesis 1:26, waarin staat: "Laten we mensen maken." Wanneer iemand dit leest, zal hij automatisch, zonder enig onderzoek, gewoon zeggen: "De 'ons' is de Drie-eenheid." Een andere persoon zal zeggen: "De 'wij' zijn de engelen." Beide interpretaties zijn gemaakt op basis van geaccepteerde doctrines, maar er is geen bewijs om beide interpretaties te ondersteunen.

 

Zelfs vertalers van de Bijbel zullen filters voor je gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is Exodus 33:9, dat letterlijk uit het Hebreeuws luidt: "en het geschiedde toen Mozes de tent binnenging, dat de wolkkolom neerdaalde en bij de deur van de tent ging staan ​​en met Mozes sprak." Volgens dit vers sprak de wolk met Mozes, maar de vertalers hielden niet van wat het vers suggereerde, dus voegden ze de woorden "de HEER" aan dit vers toe, zodat het nu luidt: "en het gebeurde toen Mozes binnenkwam de tent, de wolkkolom daalde neer en stond bij de ingang van de tent en de HEERE sprak met Mozes."

 

Als je de Bijbel vanuit een heel nieuw perspectief wilt ervaren, verwijder dan je filters; kom niet met vooroordelen naar de tekst. Daag je overtuigingen uit door de tekst te lezen voor wat er staat. Als je merkt dat je een passage uit de Bijbel leest, en je interpretatie is heel anders dan de reguliere theologie, maak je dan geen zorgen; onthoud gewoon dat alleen een dode vis met de "hoofdstroom" mee blijft stromen.

 

Wees een als een vis vrij in het water, dit is werkelijke Bijbelse vrijheid.

Wie gelooft u?, De God van de Bijbel of de meerderheid, Theocratie of demo(n)cratie?

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties