Doorgaan naar hoofdcontent

GEHEIMEN in uw BIJBEL "TOV MEOD"



Tov Meod

 

Waarschijnlijk weten een heleboel mensen dat ‘Tov’ goed betekend. Maar behalve tov zegt de Bijbel ook een enkele keer Tov meod.

‘Tov meod’ is wanneer God zegt dat het zeer goed is.

Maar wat betekend zeer goed voor u? voor mij kan dat iets geheel anders zijn als voor een ieder ander. Herinnerd u bijvoorbeeld ook dat wij vroeger tegen elkaar in de kerk zeiden “God is goed”.

En als de soep lekker was die bij het eten werd opgediend, zeiden wij ook van de soep dat die goed was, is soep dan hetzelfde als God??

 

Afhankelijk van je opvoeding of cultuur waarin je leeft heeft een ieder bepaalde waarden en normen, hebben woorden of ideeën een bepaalde betekenis of roepen een bepaalde herinnering op. Dit is nu eenmaal inherent aan wat en hoe wij leren.

Zo hebben wij allemaal verschillende opvattingen van bepaalde dingen, ook van geloof en religie. Daarom zijn er vandaag de dag zoveel verschillende nominaties, zoveel verschillende groepen. Voel je je niet thuis in die gemeente stap je gewoon naar de volgende, net zolang je die ene heb gevonden die net zo denkt of die geen bedreiging geeft voor jouw denken.

 

Wij hebben van huis uit niet geleerd om Bijbels te denken, en wat bedoel ik dan daarmee?

 

Wel ten eerste om terug te keren naar dit topic; Tov Meod.

God begint met Zijn Woord waarvan Johannes zegt dat dat Yeshua is, door Zijn schepping, zichzelf en Zijn plan kenbaar te maken. Dit doet Hij door het natuurlijke te laten zien, om ons doen begrijpen dat Hij het is die alles in 6 dagen heeft gemaakt. Hij Laat zien dat Hij onveranderlijk is, dat bijvoorbeeld een banaan alleen maar bananen produceert, en koeien koeien, dat gras gras produceert en mensen mensen. Hij laat alles eerst in het natuurlijke zien hoe alles met elkaar werkt. Alles wat Hij schept is goed (Tov) pas als Hij alles heeft gemaakt en alles in harmonie is en elkaar aanvult, is het pas zeer goed (Tov Meod)

 

46 Doch het geestelijke is niet eerst, maar het natuurlijke, daarna het geestelijke.

Na de introductie van alle hoofdpersonen, en de basis van hoe alles werkt, dan pas kan Hij met geestelijke zaken beginnen want hoe weten wij bijvoorbeeld dat de HG in de vorm van een duif kan zijn als wij niet weten wat een duif is? Hoe weten wij dat bloed vergeving van zonde geeft als wij niet weten wat bloed is?Yeshua zegt het zo;

 

12 Indien Ik ulieden de aardse dingen gezegd heb, en gij niet gelooft, hoe zult gij geloven, indien Ik ulieden de hemelse zou zeggen?

Misschien begrijpt u nu dat alles wat God heeft gezegd dat Hij dat met een reden heeft gezegd. Zijn Woord kan niet veranderen want; Zijn Woord kan niet veranderen. Als Hij zegt dat alles wat Hij heeft gemaakt (ieder zijn eigen doel) maar met elkaar zeer goed, dan kan het later niet, niet goed meer zijn. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat Zijn Woord leven geeft en o o beseften ze nu maar echt wat dat inhoud. IDD Hij Zijn Woord is leven, als Zijn Woord leven is dan kan het niet op een gegeven moment dood zijn! Of een andere status krijgen.

En toch is dat nu juist wat het merendeel van de mensheid denkt.

 

Wij hebben de handicap dat wij niet geleerd zijn in Bijbels Hebreeuws denken maar wij hebben de neiging alles wat wij lezen naar onze tijd en cultuur te vertalen. Alleen de Bijbel staat haaks op onze west/Griekse opvattingen. De cultuur in de Bijbel is Oosters, uit het verre verleden, het enige Oosters wat het merendeel van ons kent is de plaatselijke shoarma tent.

 

Er staat in uw Bijbel dat het einde door het begin wordt verklaart, dat betekent of dat Genesis en alles wat God daar heeft gemaakt, compleet met Zijn feesten, Zijn tijden, Zijn reinheid, Zijn verbonden etc, nog steeds waar is tot op de laatste dag, De Dag des Heren, of het is niet waar en dan stel ik voor om maar wat anders te gaan doen, want dan is ons geloof niets waard.

Maar zoals ik al zei, wij zijn het in het westen niet gewend om uit te gaan van een basis en die uit te breiden, nee wij zien iets van vroeger en iets wat nu geld, een oude testament en een nieuwe. Bijbels Hebreeuws denken gaat niet over oud en nieuw maar begint met een gegeven die niet over gaat, maar wordt uitgebreid naar mate de tijd daar voor is. Denk maar aan het 1ste verbond met Adam, de aarde is die nu nog steeds vervloekt of niet? Met Noach komt er nu nog steeds een regenboog?

 

Wij strijden met elkaar om elk onderwerp die er in de Bijbel staat, dit omdat wij denken dat alles in Zijn Woord is vernieuwd.

Maar Zijn geboden zijn geen verzoekjes van God,  het zijn geen regeltjes die je wel of niet toe kan passen, het zijn Zijn beschermende maatregelingen, zodat wij Zijn zegen, voorspoed, geluk, vrede, vrijheid etc. kunnen ervaren. Ik hoor zo vaak dat de Wet door niemand gehouden kan worden! Wel alleen al in Nederland moeten er wetten worden gegeven zodat wij met elkaar kunnen leven in vrijheid, voorspoed, geluk u weet wel zoals God het ook heeft bepaald met Zijn Wet, alleen Zijn wet bestaat uit zo’n 600 geboden waarvan u als man alleen maar rond de 200 hoeft te doen en als vrouw zo’n 150, als Priester…k en als kind,,,

Hoeveel wetten denkt u waaraan u in Nederland  moet houden omdat men de totaal 600 wetten van God niet willen doen? juist ja want de wetten van God zijn niet volmaakt en de met onze mens gemaakte wetten is het leven een stuk beter geworden nietwaar? Zo’n 10.000 Nederlandse wetten welgeteld en nog is het chaos en wetteloos, tja wie is er nu gebonden door de wet? 600 wetten van JHWH of 10.000 van mensen HMMMM! En dan heb je geluk dat je niet in Amerika woont met hun slordige 25000 wetten en groeiende.

 

Wij mensen hebben het zaad van Adam geërfd wat vervloekt is, daarom en sindsdien, is Zijn schepping niet meer Tov Meod. En daarom is alles wat er na Genesis door God is bepaald, met de bedoeling dat Hijzelf als offer voor ons mensen zou geven, toen en nu nog steeds waar. JHWH in het lichaam van een mens Yeshua, stierf voor ons, alles wat door de mens was veranderd door de zonde moet Hij herstellen. Waarom? wilt u dat alles weer Tov Meod wordt of niet? In ieder geval wat u ook beslist, Hij en Zijn plan gaan door en dat is maar goed ook!!

Kijk na wat de Bijbel zegt als straks Yeshua terug is gekomen als de Koning der Koningen.

 

Openb14: 12 Hier is de lijdzaamheid der heiligen; hier zijn zij, die de geboden Gods bewaren en het geloof van Jezus.

Waar wilt u straks zijn? Daar waar Hij is of niet, is de criterium die hier staat ook uw criterium?

Nogmaals: 14 Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan den boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.

De boom des levens, de boom die ook in het paradijs stond daar waar God zei dat het zeer goed was; Tov Meod waarvan u maar zo’n 200 wetten heeft tov 10.000 van nu. Wie wilt dat nu niet?

 

Oja nog 1 punt, Wist u dat de Bijbel ook diverse keren aangeeft, dat Zijn Woord uitgesproken en gebeden, de wereld die wij kennen bewaard om niet vernietigd te worden. Gelukkig maar dat Hij wel trouw is aan Zijn Woord en dat dat waar is, ondanks de ongehoorzaamheid van ons mensen. Zijn Woord is waarheid en voor eeuwig, ook al vinden mensen van niet.

 

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond

Reacties