Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBEL geheimen " Abraham's ZAAD"

 


ABRAHAM en zijn ZAAD

 

Kent u het liedje “ wij zijn op weg naar Kanaan”, heeft u dat misschien vroeger ook gezongen? Een leuk wijsje dat aangaf dat je net als Abraham op weg was naar Kanaan, maar wat betekende dat nu eigenlijk? Was er iemand die dacht te gaan verhuizen naar Israël, ik denk het niet, 'nee dat moest je geestelijk zien' werd er dan gezegd. Kanaan wie wilde daar nu werkelijk naar toegaan! Het is een leuk wijsje en thats it!

Als ik zeg Abraham dan zijn de meeste gedachten hierbij: onder andere 50 jaar, witte baard, Sara, wandelen voor God.

Natuurlijk kennen we ook de teksten waarin Abraham de vader is van vele Natiën en behalve dat hij de natuurlijke vader is van verschillende volkeren, is hij ook de vader (1STE) van vele geestelijke nakomelingen. Bekend als zijn zaad, zijn kinderen.

Abraham is ook de allereerste die Hebreeër werd genoemd en hier wilde ik het nu het meest over hebben. Hebreeër / Hebreeuws, wat is een Hebreeër, kunnen wij dat ook zijn / worden?

Dat het Hebreeuwse woord vele betekenissen heeft afhankelijk in welke context het staat, gaan we nu zien.

Het woord Hebreeuws is een van de verschillende Hebreeuwse woorden die niet vertaald kunnen worden, zoals Shabbat, Pascha of YHVH. In het Hebreeuws wordt het geschreven als 'iveriy (עברי). Het woord is door joodse en christelijke theologen beschreven als het woord voor "oversteken", zoals in Abraham die oversteekt van Mesopotamië naar Kanaän. Een Hebreeër, zoals Abraham voor het eerst werd genoemd, is iemand die de beslissing neemt om van het ene bestaan ​​naar een nieuwe of veranderde toestand te gaan, en al het ‘oude’ achterlaat.

Abraham’s kinderen zijn diegene die van zijn geestelijk zaad zijn, dat Hebreeuws ook met het begrip zaad is verbonden is oa te zien in Job21 10 Zijn stier bespringt, en mist niet; zijn koe kalft, en misdraagt niet. Hier is het woord iveriy, vertaald als bespringen oftewel succesvolle conceptie en of het letterlijk doorgeven van zaad.

Als we in onze moderne microscopen kijken, kunnen we nu zien wat YHVH in het begin heeft gemaakt en gezien, te weten; een sperma of zaad dat zijn vertrouwde omgeving verlaat op zoek naar dat perfecte ei. Er wordt overgestoken van het ene lichaam naar het andere.

Dit woord wordt ook gezien als een vlot of een veerboot, gebruikt om van de ene kant van de rivier naar de andere te gaan. in 2 Sam.19:18 staat Als nu de pont overvoer, om het huis des konings over te halen, en te doen, wat goed was in zijn ogen, zo viel Simeï, de zoon van Gera, neder voor het aangezicht des konings, als hij over de Jordaan voer; hier is het woord iveriy vertaald als een vlot of veerboot om van de ene kant van de rivier naar de andere te gaan. Het idee achter het woord is om het oude leven achter je te laten, verder te gaan dan waar je bent en je te vermenigvuldigen als je er eenmaal bent. De echte kinderen van Abraham zijn degenen die hun oude leven achterlaten en een nieuw leven beginnen, geleid door dezelfde bron waaruit Abraham zijn leven putte.

Onthoud dat het allereerste principe dat aan de hele levende schepping werd gegeven, was dat gelijke soort gelijke soort zou voortbrengen. Een appel was een appel en is een appel. Dat principe veranderd nooit als HET bewijs van Gods Woord, wat dus NOOIT veranderd. Abraham ging van een heiden naar een Hebreeër door geloof. Al het ware zaad van Abraham zijn degenen die ook oversteken. Die van het geloof en vertrouwen in de wereld en al haar ‘kennis en wijsheid’, naar de kennis en wijsheid van God en Zijn Woord.

Doen wat hij heeft gedaan, of zoals Yeshua zegt; “Indien gij Abrahams kinderen waart, zo zoudt gij de werken van Abraham doen”.

Het is meer dan interessant om de duidelijke relatie te zien tussen degenen die oversteken en de conceptie van zaad. Israël is het zaad van Abraham en er is maar één zaad wat van JHWH komt, het zaad van de vrouw.

Jes. 41:8 Maar u, Israël, bent mijn dienaar, Jacob die ik heb uitgekozen, het zaad van Avraham, mijn vriend.

Abraham werd Gods vriend genoemd, de enige die voor God uit liep. Zelfs Mozes liep weliswaar naast of met God, maar Abraham niet. In Hebreeuwse gedachte wil dit zeggen dat Abraham en zijn zaad het vertrouwen van God hebben om vooruit te gaan maar wel met Zijn Geest, in Zijn Naam. Daarom wordt door God gemeld dat je “Zijn Naam niet ijdel moet gebruiken”

Wandelen of lopen met God, Je hoort af en toe dat mensen dit zeggen ; "ik wandel met God" en wellicht bedoelen en geloven ze dat oprecht, echter Bijbels wandelen komt van Halacha. Halacha is onder andere ook bekend als de wetten van God aan Mozes. Maar wat is Halacha verder? Het is het doen volgen van een vastgestelde handeling,  de meest eenvoudige voorbeeld hiervan is; een onervaren jonge stier die aan hetzelfde juk van de oude ervaren stier wordt gekoppeld en zo de handelingen perfect nadoet. Dit is exact wat God heeft bedoelt met Zijn Woord/Torah/Wet. Yeshua zegt het net zo;27 Alle dingen zijn Mij overgegeven van Mijn Vader; en niemand kent den Zoon dan de Vader, noch iemand kent den Vader dan de Zoon, en dien het de Zoon wil openbaren.28 Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven. 29 Neemt Mijn juk op u, en leert van Mij, dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en gij  zult rust vinden voor uw zielen. 30 Want Mijn juk is zacht, en Mijn last is licht.

Jeshua heeft het hier over de Torah, Hij is de Torah, wat is het toch triest dat de kerk er van gemaakt heeft dat niemand dat juk kan dragen, het is te zwaar, zooo zwaar. Ik vraag mij dan toch af als de wet te zwaar is die niemand kan dragen, zijn dan de ergste misdadigers zoals hitler of Jack the ripper, of Bonnie and Clyde niet de meeste ideale Christenen, daar die de wet in z'n geheel naast zich neerlegde en deden wat ze zelf goed vonden? Waarom toch een paar proberen te doen als je tralalala, zooo vrij bent van de wet!! En je mag zelf bepalen welke je wel en welke je niet doet!

Je mag net als Abraham vooruit lopen, maar als je Hem vertegenwoordigd dan is het zaak om ook datgene te doen wat Hij zegt en voordeed. Kan je nu zeggen dat Zijn Woord toch is veranderd nadat Jezus is gekomen? Wel beslis zelf maar; als Hij de schepper is en Zijn schepping aangeeft dat elke soort alleen maar dezelfde soort kan voortbrengen als zijnde een natuurlijke en tegelijk een geestelijke wet. En dat het Nieuwe Testament zelf daarnaar verwijst in Rom.1 20 Want Zijn onzienlijke dingen worden, van de schepping der wereld aan, uit de schepselen verstaan en doorzien, beide Zijn eeuwige kracht en Goddelijkheid, opdat zij niet te verontschuldigen zouden zijn.

Het is al vanaf het begin de vraag geweest bij de eerste mens, Adam en dat zal zo zijn tot de laatste mens die de allerlaatste keuze zal maken voordat Hij terugkomt. De Keuze van; ”Heeft God dat werkelijk gezegd?” MAAR zeggen wij; 'weten wij niet beter, wij hebben tenslotte kennis van alle dingen gekregen'! Voor diegene die denken dat God of Zijn Woord veranderd gaat Rom 1 verder;

21 Omdat zij, God kennende, Hem als God niet hebben verheerlijkt of gedankt; maar zijn verijdeld geworden in hun overleggingen en hun onverstandig hart is verduisterd geworden;

Een ieder moet zichzelf afvragen doe ik hetgeen wat God zei en deed? Of doe ik wat ik geleerd heb van mensen?

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond


Reacties