Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBEL Fragmenten "EDEN"

 

EDEN 

 

Als er 1 locatie is waar veel speculaties over zijn geweest van waar deze zich heeft bevonden, dan is dat wel Eden, het hof of het paradijs. Om de zoveel tijd kan je wel een verhaal lezen van dat Eden is gevonden, van Afrika tot Iran.

Maar waar is dit Eden dan, heeft het wel bestaan?

 

11 De naam der eerste rivier is Pison; deze is het, die het ganse land van Havila omloopt, waar het goud is. 12 En het goud van dit land is goed; daar is ook bedolah, en de steen sardonix. 13 En de naam der tweede rivier is Gihon; deze is het, die het ganse land Cusch omloopt. 14 En de naam der derde rivier is Hiddekel; deze is gaande naar het oosten van Assur. En de vierde rivier is Frath.

Vanwege de 4 genoemde rivieren in de Bijbel wordt vaak zo niet altijd, verwezen naar de zogenaamde ‘vruchtbare halve maan’, wat een gebied is lopende van het huidige Sinaï naar Turkije daarboven en langs de rivier de Eufraat volgende helemaal naar Iran. In deze vruchtbare halve maan zijn Iran naast de Eufraat en Turkije begin Eufraat, favoriet.

 

Vooral vanwege de huidige locatie van de Eufraat en de start van beschavingen, denken velen dat Eden zich daar ergens moet hebben bevonden. Weer anderen zoeken het in huidige vruchtbare gebieden of oerwouden, maar hoe zit het dan met de zondvloed die alles heeft weggevaagd en of veranderd?

Waar zijn dan de genoemde rivieren Pison, de Gihon en de Hiddekel gebleven? En wat is er over van de bijzondere plaats die JHWH door Engelen moest laten bewaken met vurige zwaarden, is de plaats verdwenen en hoeft dat niet meer?

 

Bij mij komen meer vragen dan antwoorden naar boven.

Ik ben van een heel andere uitgangspunt uitgegaan, tw Bijbels principes. Een paar van deze principes in het vinden van de locatie van Eden zijn;

1)     Als JHWH iets maakt dan is dat voor eeuwig

2)     Als JHWH iets een naam geeft dan beschrijft die naam de functie, voor eeuwig

3)     Het einde wordt gegeven in het begin.

4)     Een rivier en of oorsprong/bron is Bijbels gezien of het geloof in het Woord van God, of geloof in woorden van mensen.

 

 Hoewel de gehele aarde van God is en God de hele aarde had gemaakt, had Hij deze hof gemaakt op aarde als een speciale ‘rust’ plek, om relatie te hebben met de mens. In deze hof bevond zich naast een ontspringende rivier ook de Levensboom. Deze twee zaken zijn essentieel voor het bestaan en toekomst van de mens, waarom? Omdat alles wat JHWH voor de mens heeft gemaakt, een doel heeft voor eeuwig, daarom veranderd Zijn Woord niet.     Want  wat JHWH nu gemaakt heeft, is dat goed of kan het worden verwaarloost? Het is niet alleen goed! Maar doordat wat Hij heeft gemaakt, het samen is gemaakt en elkaar ondersteund, geld; 31 En God zag al wat Hij gemaakt had, en ziet, het was zeer goed.

 

Waarom ben ik doorgaans tegendraads ten opzichte van andere bevindingen, dit is omdat de meeste wel zeggen dat ze Bijbelse principes aanhouden maar je vind die principes nergens terug in de ‘vruchten’ die ze laten zien of horen. Het is meer een soort van stelling om een ander de mond te snoeren en niet om een gelijkwaardige opinie te bespreken. Behalve bovenstaande principes die ik heb aangegeven zijn er nog veel meer, bijvoorbeeld de volgende uit Jesaja, welke je als je Bijbelse wijsheid wilt, op alle theorieën moet toepassen. 22 Laat hen voortbrengen en ons verkondigen de dingen, die gebeuren zullen; verkondigt de vorige dingen, welke die geweest zijn, opdat wij het ter harte nemen, en het einde daarvan weten; of doet ons de toekomende dingen horen.

10 Die van den beginne aan verkondigt het einde, en van ouds af die dingen, die nog niet geschied zijn; Die zegt: Mijn raad zal bestaan, en Ik zal al Mijn welbehagen doen.

 

Volgens bovenstaande tekst concludeer ik en heb hiermee keer op keer ervaren dat; als een theorie niet in de een of andere vorm te lezen of terug te vinden is (in de eerste vijf boeken van Mozes) dat de theorie te verwaarlozen is.

 

Ik had al langer het idee dat Eden in of bij Jeruzalem moest zijn, o.a. vanwege het feit dat JHWH Zijn naam daar had gevestigd om Zijn kinderen Hem te ontmoeten, net als Adam en Eva Hem in Zijn hof ontmoette, maar ook vanwege het feit dat op de berg van JHWH, Hij voorziet, ook weer als eerste wat Hij deed in de hof om Adam en Eva te kleden door dieren te slachten. Maar mijn vraag gold ook hier; waar waren de rivieren dan?

 

Het duurde een paar reizen naar Israël voordat het muntje viel, op 1van deze reizen reden wij door de Judea woestijn langs de dode zee toen ik plotseling een bordje bij een brug zag met de tekst t.b.v. het water van de rivier Gihon. We stopte langs de weg want ik was nieuwsgierig waar deze tekst in deze grote zandbak op sloeg, daar het enige water van de dode zee was. Ok, je hebt in geval van hevige regen in de bergen wel eens gevaarlijke wateroverstromingen die dan verwoestend door de woestijn gaan, maar dat is niet de rivier Gihon. Toen ik in de Bijbel las dat de Gihon de rivier bij Jeruzalem was en dat deze wederom zou stromen als de Messias Yeshua weer op Zijn troon zat, om door te stromen naar de dode zee en deze weer tot een levende zee te maken, vond ik het toen wel bijzonder maar dacht er verder niet meer aan.

De Gihon heeft echter haar oorsprong in de stad Jeruzalem, als dit een oorsprong is die nu te zien is was dit dan ook de oorsprong bij Eden?

Op een andere reis bevonden wij ons op een gegeven moment op een locatie nabij het oude Anathot in de onder gelegen vallei waar een on ontgraven archeologische site zich bevind. Behalve dat, is daar nu ook een natuurpark waar je o.a. kan zwemmen in de rivier. Omdat we daar in de buurt een appartement hadden gehuurd midden in de woestijn, vonden we een dagje verkoeling en tegelijk om te kijken wat er te zien is, wel interessant.

In de vallei waren veel grotten wat ons deed terugdenken aan een verhaal van Jeremia die hier vandaan kwam, ook zie je hier overblijfselen van mensen die in de grotten hebben gewoond. Op een gegeven moment had ik zin om te gaan zwemmen in de rivier die door de vallei stroomt, ijs ijskoud water zodat ik er weer snel uitklom, en toen kwam ik achter de de naam van de rivier. Wij logeerde in Ein Pratt een kleine nederzetting aan de andere kant van de olijfberg en die had haar naam te danken aan de rivier die beneden in de vallei liep, de Pratt of zoals de mensen uit de buurt zeggen de Fratt. Deze rivier komt in de vallei naar boven en heeft zijn oorsprong achter de Olijf en Scopus berg Jeruzalem. Ook toen nog dacht ik alleen wat interessant een rivier uit Jeruzalem, nooit van gehoord maar nu zelfs in gezwommen. De naam van zowel de Eufraat als ook de Fratt is in het Hebreeuws echter, exact hetzelfde.

 

Het was pas tot weer een paar jaar later dat ik door een studie over eindtijd te doen, besefte dat Eden haar middelpunt in Jeruzalem moest hebben. De tekst die onomstotelijk dit bewijs geeft is de volgende; Openb.22:2 In het midden van haar straat en op de ene en de andere zijde der rivier was de boom des levens, voortbrengende twaalf vruchten, van maand tot maand gevende zijne vrucht; en de bladeren des booms waren tot genezing der heidenen. 

De boom des levens, de boom die in het midden van het paradijs staat. Was deze verplaatst? Nee dan had God er geen Engelen met vurig zwaarden ervoor te hoeven plaatsen? En HEEL belangrijk Yeshua zegt diverse keren dat goede bomen blijven staan en kwade bomen worden uitgerukt. (DAAROM lees je niets meer over die andere boom) Maar waarom was de Levens boom nu niet te zien dan? Opeens schoven er allerlei kleine aanwijzingen die ik eerder had verzameld in elkaar. Want waarom is er nu geen levensboom of engelen die deze boom bewaken te zien? Was het tijdelijk? Nee ik geloofde dat Gods Woord niet veranderd, maar hoe kan het dan zijn? Een  tekst die in mij naar boven kwam hieromtrent was; Zach.14:4 En Zijn voeten zullen te dien dage staan op den Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, tegen het oosten; en de Olijfberg zal in tweeën gespleten worden naar het oosten, en naar het westen, zodat er een zeer grote vallei zal zijn; en de ene helft des bergs zal wijken naar het noorden, en de helft deszelven naar het zuiden.

 

Als Yeshua terug komt dan komt Hij terug op de Olijfberg waarnaar deze berg zal worden gesplitst. Waarom zien wij nu de levensboom niet? Omdat JHWH er een hele berg, de Olijfberg op heeft gezet. Met een hele berg erop is het logisch dat de levensboom nooit is gevonden en dat de twee engelen die dit bewaakte nooit zijn gezien. En nu pas dringt het ook tot mij door dat  de naam Olijfberg niet slaat op de olijfbomen die her en der staan, maar vanwege die ene boom, de levensboom, de Olijfboom. Een naam is niet gegeven als klank of wat je ziet, maar vanwege de functie en karakter. Waarom is de Levensboom een Olijfboom?

 

Vanwege oa de volgende zaken:

1)     Yeshua is de Scheut (Netzer) van een Olijfboom die op een later tijdstip op een andere plek omhoogkomt => Netzereth (Nazaret).

2)     De Olijf is de oorsprong van de olie bedoeld voor de Menorah het licht, Yeshua is het licht.

3)     Zijn kinderen (Abraham    ) zijn de oorspronkelijke edele olijf en de toegevoegde wilde olijf, samengevoegd en gevoed vanuit de stam Yeshua.

4)     Yeshua’s doodstrijd was in Getsemaneh (de olijfpers), Hij werd geslagen en verdrukt zoals olijven.

5)     De allereerste keer dat God zelf een offer maakte was in Eden, het beeld van Yeshua. Dit offer was tbv kleding ter bedekking van Adam en Eva’s zonde, met Yeshua’s offer kwam bedekking over de zonde van ons allemaal.

 

Nog een weetje; als Abraham met Isaak vanuit Hebron komt om hem te offeren op berg Moriah, staat er dat hij vanaf de verte ‘de plaats’ zag liggen. De eerste mogelijkheid komende vanaf Hebron dat je dit kan doen, is staande op de nu bekend zijnde berg van ‘samenzweringen’. Wat heel toepasselijk is als naam want op deze berg heeft vermoedelijk de afgod Moloch gestaan, stond het huis van Kajafas, is het hoofdkwartier van het Brits mandaat geweest en is nu de plek van de VN. Als je hier (nu HAAS promenade) staat, kijk je oa over de oude stad van David, naar de Tempelberg en de Olijfberg.

 

Mijn laatste twijfels werden weggenomen door het feit dat God het einde door het begin verklaart. Waar had God de mens geplaatst? In Eden. En JHWH is al bijna 6000 jaar bezig om Zijn herstelplan van alle dingen te volvoeren. Herstel van wat? U raad het wellicht al, dat de mens veilig en gezond, lang en gelukkig in relatie met JHWH wederom in Eden zal leven. En waar zegt de Bijbel waar God bij de mensen gaat wonen?

Openb.221 En hij toonde mij een zuivere rivier van het water des levens, klaar als kristal, voortkomende uit den troon Gods, en des Lams. 2 In het midden van haar straat en op de ene en de andere zijde der rivier was de boom des levens, voortbrengende twaalf vruchten, van maand tot maand gevende zijne vrucht; en de bladeren des booms waren tot genezing der heidenen.  Weet u het nog? De boom des levens welk nu ergens in de Olijfberg staat en straks als Hij terugkomt weer tevoorschijn komt, daar is straks het nieuwe Jeruzalem door de Bijbel genoemd als DE PLAATS, daar waar straks ook Zijn troon is. Maar voordat het zover is moeten de aarde en de hemel waar wij naar kijken gezuiverd worden. Maar DE dag komt.

Veel is hierover nog te zeggen maar ik laat het voor nu hierbij.

 

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

 


Reacties