Doorgaan naar hoofdcontent

BIJBEL Fragmenten 'DAVIDS' graf

 


Het Graf van Koning David

 

Wie wel eens in Jeruzalem is geweest, zal vast ook wel bij het graf van Koning David zijn geweest of in ieder geval van de locatie hiervan op de ‘Sions’ berg hebben gehoord.

Het Judaïsme heeft deze locatie vanuit een traditie uit de middeleeuwen bepaald, en het bevind zich op de begane grond van een Christelijke kerk. Ook de berg zelf is door traditie geboren, terwijl; de Bijbel zegt dat dat (Sion) Jeruzalem is.

De zogenaamde Christelijke ‘bovenzaal’ waar het zogenaamde kerkelijke pinksteren begon, ligt hier boven.

De bovenzaal laat ik even voor wat het is, dat is een heel ander kerk verhaal en voor nu alleen even over het graf van Koning David.

 

Maar wat zegt de Bijbel hierover? Dat staat in 1Kon.2: 10 En David ontsliep met zijn vaderen, en werd begraven in de stad Davids.

In de tijd van Koning David was Jeruzalem compleet anders dan het huidige. Als je nu door de mestpoort van het huidige ‘oude’ Jeruzalem, door de door Turken gebouwde muur schuin naar links naar de overkant loopt, dan kom je in het Jeruzalem van Koning David.

Als je dan beseft dat het originele Jeruzalem buiten de huidige zogenaamde ‘oude stad’ bevind realiseer je je meteen dat de locatie op de zogenaamde Sionsberg, niet waar is of kan zijn. Maar waar is het graf van de Koning dan wel te vinden? En klopt deze tekst wel want waren graven in de stad zo wie zo niet verboden?

 

Idd mochten de doden niet in de stad worden begraven en dat gebeurde ook niet! Het stukje grond waar de Koningen werden begraven was een stuk rotsgrond tussen de twee muren, niemands land eigenlijk.

 Een andere tekst met het graven van de Koningen kunnen we vinden in Neh.3: 16 Na hem verbeterde Nehemia, de zoon van Azbuk, overste van het halve deel van Beth-zur, tot tegenover Davids graven, en tot aan den gemaakten vijver, en tot aan het huis der helden.

 

 Bij de ticket office in de ‘stad van David’, was de jonge vrouw verbaast dat wij om toegang vroegen voor de graven van de Koningen. Waarschijnlijk omdat vrijwel iedereen die het graf van Koning David wilt bezoeken naar de Sions berg gaat, en helemaal omdat wij niet Joods zijn of Israëli.

Toen ik zei dat wij de locatie gevonden hadden volgens de Bijbel was de verbazing compleet, en zij vertelde dat ook zij de locatie van het graf in de stad van David hierom ook geloofde. Deze locatie ligt even verderop achter een door hekwerk apart afgezet gebied, daar de woonwijk hier ook gedeeltelijk nog loopt. We kwamen onderweg nog een voorgangers echtpaar van een Nederlandse Evangelische gemeente tegen die ook zeer verbaast waren nadat we vertelden waar we heen gingen. Het trieste is dat ook zij naar het graf van de Koning wilde gaan maar dat was voor hun dus op de huidige ‘Sions’ berg. Waarom? omdat de "joden" toch wel beter wisten dan iemand die niet eens een theologische opleiding had. Ik dus!

 

Op de locatie zijn verschillende opengebroken graven te zien maar 1 graf die het meest opvalt qua grote en aparte kamer. In de tijd van de Romeinen na de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 135, zijn de stenen gebruikt voor de herbouw van gebouwen door de Romeinen. Je kan duidelijk de sporen van beitels en werktuigen zien waar ze de stenen hebben verwijderd.

Heel apart is ook dat wij er helemaal alleen stonden en liepen, terwijl het verder overal 3 jaar geleden overal druk was.

Later kwam ik erachter door over de locatie te lezen op een bord naast een overblijfsel van een synagoge vlakbij de graven, dat er in het jaar 1913 een Joodse Archeoloog genaamd Raymond Weill onder aanwijzingen van de Bijbel, deze locatie had opgegraven. Hij was op zoek naar de werkelijke locatie van het graf van Koning David en was via de Bijbel ook tot deze conclusie gekomen.

 

En toch zijn er maar weinig die hiervan afweten, net als zovele zo niet alle Bijbelse locaties gaat men liever af naar de traditionele locaties aangewezen door de kerk of door Joods middeleeuwse tradities.

Deze archeoloog las in de Bijbel van de verschillende opeenvolgende stukken muur die door de verschillende personen, werden hersteld. Beginnend vanaf de plek waar nu de Siloam poel zich bevind ging hij de stukken muur volgend, richting het noorden naar boven. Hij markeerde de plek vanwaar hij dacht dat de Bijbel aanwees waar de graven zou moeten zijn en begon te graven.

Het was dus geen geluk, hij gebruikte de Bijbel om de locatie te vinden en hij vond hem.

 

Zeker voor die tijd maar tevens ook voor nu heel knap, want er waren en zijn er niet veel die buiten de ‘geijkte’ wegen liepen en of lopen. Want zodra je niet meedoet met de meerderheid dan pas je niet in hun wereld en is alles wat je vind, dubieus. Maar hoewel soms vervelend om buiten te worden gesloten, wilt u echt de waarheid weten of gewoon meelopen met de rest?

 

Daarom lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

 

 


Reacties