Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom YESHUA?

 


Wat heeft Yehoshua, Yeshua (Jezus) gedaan?

Wie was Hij, waarom was Hij er, was Hij nieuw of was Hij er altijd al? is het evangelie ontstaan bij de dood en opstanding van Jezus of was het evangelie er al sinds Abraham werd geroepen?  Deel 1

Allereerst enkele teksten (van de honderden) die wat over Hem zeggen lang voordat Hij als mens op aarde kwam, erachter staat de tekst hoe Hij het vervulde.

Geboren uit een maagd (Jesaja 7:14; Matteüs 1:21-23)

Een afstammeling van Abraham (Genesis 12:1-3; 22:18; Matteüs 1:1; Galaten 3:16)

Van de stam van Juda (Genesis 49:10, 33; Hebreeën 7:14)

Van het huis van David (2 Samuël 7:12-16; Matteüs 1:1)

Geboren in Betlehem (Micha 5:1-2,  Matteüs 2:1; Lucas 2:4-7)

Naar Egypte meegenomen (Hosea 11:1; Matteüs 2:14-15)

Het doden van de baby's door Herodus (Jeremia 31:15; Matteüs 2:16-18)

Gezalfd door de Heilige Geest (Jesaja 11:2; Matteüs 3:16-17)

Aangekondigd door de boodschapper van de Heer (Johannes de Doper) (Jesaja 40:3-5; Maleachi 3:1; Matteüs 3:1-3)

Zou wonderen verrichten (Jesaja 35:5-6; Matteüs 9:35)

Zou goed nieuws prediken (Jesaja 61:1; Lucas 4:14-21)

Zou in Galilea prediken (Jesaja 9:1; Matteüs 4:12-16)

Zou de Tempel zuiveren (Maleachi 3:1; Matteüs 21:12-13)

Zou Zichzelf ( 173880 dagen =476 jaar)na de verordening om Jeruzalem te herbouwen als koning presenteren (Daniël 9:25; Matteüs 21:4-11)

Zou Jeruzalem als koning op een ezel binnengaan (Zacharia 9:9; Matteüs 21:4-9)

Zou door de Joden worden afgewezen (Psalm 118:22; I Petrus 2:7)

Stierf een vernederende dood (Psalm 22; Jesaja 53) met hierbij:

afwijzing (Jesaja 53:3; Johannes 1:10-11; 7:5,48)

verraden door een vriend (Psalm 41:9; Lucas 22:3-4; Johannes 13:18)

verkocht voor 30 zilverstukken (Zacharia 11:12; Matteüs 26:14-15)

zweeg tegen Zijn aanklagers (Jesaja 53:7; Matteüs 27:12-14)

werd bespot (Psalm 22: 7-8; Matteüs 27:31)

geslagen (Jesaja 52:14; Matteüs 27:26)

bespuugd (Jesaja 50:6; Matteüs 27:30)

Zijn handen en voeten werden doorboord (Psalm 22:16; Matteüs 27:31)

werd met dieven gekruisigd (Jesaja 53:12; Matteüs 27:38)

bad voor Zijn vervolgers (Jesaja 53:12; Lucas 23:34)

Zijn zij werd doorboord (Zacharia 12:10; Johannes 19:34)

kreeg gal en azijn te drinken (Psalm 69:21, Matteüs 27:34, Lucas 23:36)

geen gebroken botten (Psalm 34:20; Johannes 19:32-36)

begraven in de graftombe van een rijk mens (Jesaja 53:9; Matteüs 27:57-60)

er werd om Zijn kleren geloot (Psalm 22:18; Johannes 19:23-24)

Zou uit de dood opstaan!! (Psalm 16:10; Marcus 16:6; Handelingen 2:31)

Steeg op naar de Hemel (Psalm 68:18; Handelingen 1:9)

Zou aan de rechterhand van God zitten (Psalm 110:1; Hebreeën 1:3)

Waarom deze gedeeltelijke opsomming van enkele van de profetieën aangaande de Messias.  Hiermee kan je aantonen dat deze voor aangekondigde gebeurtenissen alleen maar zijn vervult door de echte Messias Yeshua. Met bovenstaande kan je zeggen; Het is niet meer een geloof die je accepteert omdat iedereen gelooft of die je geërfd hebt, nee, het is een geloof omdat je weet dat het er werkelijk zo staat, het is door vele in verschillende tijden en lagen van bevolkingen eerder voor de Messias aangegeven en door Yeshua als enige in de wereld, ingevuld. De Bijbel en de geschiedenis geeft zelf het antwoord wie de Messias is, maar je kan het niet echt weten tenzij je het zelf opzoekt in plaats van het van mij of van een ander te horen.

Het percentage van in vervulling gaan van de profetieën  is 100%, dat kan je van niemand anders zeggen in de hele geschiedenis van de mensheid en zeker niet door zoveel verschillende mensen in een periode van zoveel honderden jaren.

Yeshua kwam naar de aarde maar waarom? wat had u hierover aangeleerd? ik bijvoorbeeld dat Jezus onze zonden had weggenomen => en ja dat is zeker waar, alleen dat zag ik aan mijzelf en aan om mij heen dat dat niet volledig waar was. Of dat je zo blij was want Jezus maakt je vrij => ook zo'n kreet die iedereen zei maar niemand echt geloofde. Ja in de ‘veilige’ kerk maar zodra men buiten stond, of JHWH zag jou door de rechtvaardiging van Jezus, Pff dus doen de meeste 'christenen' waar ze zin in hebben, God ziet ze lekker toch niet zoals ze zijn want Hij kijkt naar hen door de rechtvaardigheid van Jezus oftewel vrijheid blijheid. Leg dat maar uit als je voor Zijn rechterstoel staat.

De Joodse gemeenschap geloofde al dit,  al helemaal niet vanwege de vele verkeerde uitleggingen van persoon en naam. Zij hadden weer allerlei tradities en toevoegingen aan het woord door rabbijns Judaïsme, precies waar Yeshua toentertijd tegenin ging. 

In 1 kor.10 staat dat alle dingen die zijn gebeurd als voorbeeld dienen voor diegene die nu leven.

Is het je wel eens opgevallen dat alles in een kringetje draait, het begint steeds opnieuw, alles met de tijd, de dagen, de seizoenen enz.

Salomo zegt bijv. dat er niets nieuws is onder de zon, natuurlijk zijn wij op bepaalde technische zaken verder en de 'wetenschap' lijkt heel wat, maar wat weten wij nog over de sterren, of over natuurgeneeskunde, of bijv  over piramide bouw die wij niet kunnen maken met al onze techniek, kranen, computers en engineering? en dan al helemaal niet over de Torah.

Vanwege de zonde (overtreding van Zijn Woord, dat is van de weg af raken, Zijn weg) kan JHWH niet bij ons komen (we zijn letterlijk de weg naar Hem kwijt), om dit gedeeltelijk te kunnen herstellen moest er bloed vloeien (verbond), de instelling van het offeren moest daarom dagelijks herhaalt worden. Tevens waren er speciale offers nodig met de feesten. Dit was een beeld van het volmaakte offer wat alleen ingevuld kon worden door JHWH zelf (Hij is de redder) maar omdat Hij niet dood kan gaan nam Hij een vorm aan die dat wel kon, die vorm was de mens Yeshua geboren uit de HG en een vrouw. En dit is een onderdeel van  het werkelijke 2de verbond (NT) niet de boeken  maar de belofte dat het 1ste verbond (OT) zou worden vervangen. geen verlossing meer door dieren en door derden via een ritueel uitgevoerd, maar door JHWH zelf door/voor een ieder  persoonlijk bekrachtigd en uitgevoerd in je hart, mits je Zijn instelling in je hart hebt. Waarbij de meerwaarde was dat het daarna niet meer hoefde te gebeuren zoals bij dieren,het offer was/is voor eeuwig.

Mirjam (Maria) was ook nadat ze in verwachting was tot het moment dat Hij werd geboren nog steeds maagd en Jozef zorgde ervoor dat zij dat bleef.

Yeshua HaMashiach (Jezus Christus) heeft voorzien in onze verzoening: "... Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God en iedereen wordt uit genade, die niets kost, door God als een rechtvaardige aangenomen omdat hij ons door Christus Jezus heeft verlost.(Rom. 3:23-24) .

 

Yeshua vervulde het offer exact op het feest wat het volk elk jaar moesten vieren als herinnering dat hun God hen had gespaard, door een lam te slachten en hen te bevrijden van hun slavernij en te brengen in het beloofde land. Pascha.

JHWH heeft drie feesten gegeven welke gekoppeld waren met de oogsten 1ste feest ongezuurde broden/eerstelingen, 2de 50 wekenfeest 3de loofhutten feest, daarnaast 7extra Shabbatten buiten de 'gewone' Shabbatten.

 

Het begint bij de 10de Abib dat het volk 4 dagen een volmaakt lam in huis moesten halen en persoonlijk moesten verzorgen, op de 10de Abib kwam Yeshua op een ezel Jeruzalem binnengereden.

 

Om te zien hoe en wat Hij heeft gedaan moet je begrijpen dat JHWH Zijn eigen tijd heeft, het begint met de dag.

Zijn dag begint bij zonsondergang en eindigt bij zonsondergang niet zoals onze begin van de dag bij middernacht.

In Gods dag is middernacht ook werkelijk het midden van de nacht en niet het begin van de dag. 

Welke dag stierf Yeshua, is dit zoals de kerk aangeeft op een vrijdag de zg goede vrijdag?? en dat Hij opstond op zondag zg paaszondag?? Dit is gemakkelijk te achterhalen daar de Bijbel zegt dat Hij op de derde dag opstond. Yeshua gaf hiervoor zelf als teken het verhaal van Jona die drie dagen en drie nachten in de walvis zat. Als Yeshua op vrijdagmiddag om 15.00 uur stierf en op zondagochtend opstond was Hij maar twee dagen in het graf, dit is dus een leugen waar de hele wereld is ingetrapt en aangeeft dat niemand kan / wilt rekenen.

 

in Lukas 23:54 En het was de dag der voorbereiding, en de sabbat kwam aan. 55 En ook de vrouwen, die met Hem gekomen waren uit Galilea, volgden na en aanschouwden het graf, en hoe Zijn lichaam gelegd werd.

56 En wedergekeerd zijnde, bereidden zij specerijen en zalven; en op den sabbat rustten zij naar het gebod.

Het was een Sabbat voordat Yeshua opstond (hoezo de wet en oa shabbat is voorbij waarom staat hier dan dat zij naar het gebod rusten, het zg NT)? Deze sabbat is echter niet de normale wekelijkse Shabbat maar een feestdag Shabbat, een grote Sabbat, in Leviticus 23 staat precies beschreven wat de Sabbatten en feesten zijn. in vers 5 staat 5 In de eerste maand, op den veertienden der maand, tussen twee avonden is des HEEREN pascha.

6 En op den vijftienden dag der derzelver maand is het feest van de ongezuurde broden des HEEREN; zeven dagen zult gij ongezuurde broden eten.

7 Op den eersten dag zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen.

 

De kerk die niet naar heel Gods Woord kijkt als geheel, heeft vanwege de Shabbat een complete misrekening gemaakt. Daarnaast heeft ze een agenda om alles wat Joods was en is uit het "ware" geloof te bannen, daar de 'Joden' zogenaamd christus hebben vermoord. Als ze goed gelezen hadden en of de Bijbel Gods woord kenden, dan wisten ze wat waar is en dat er meer Shabbatten waren die hier van toepassing was. Dit is de reden waarom de hele wereld die de kerk in plaats van Gods Woord volgen, in plaats van 3 dagen en drie nachten nu 2 dagen later een verzonnen feest tw; pasen viert. Hij, Yeshua stond werkelijk na 3 dagen en 3 nachten op precies zoals Hij dat zelf had medegedeeld en wat HET teken was van Zijn opstanding.

 

Een heilige samenroepen is vertaald uit het Hebreeuwse miqra kodesh wat slaat op een Shabbat waar je als gelovige in de Eeuwige als heiligen samenkomt en oa niet werkt. Het was de eerste dag van ongezuurde broden wat dus ook een Sabbat is met alle gebruiken maar niet perse op zaterdag.

Yeshua is ons Paschalam exodus 12:6 En gij zult het in bewaring hebben tot den veertienden dag dezer maand; en de ganse gemeente der vergadering van Israël zal het slachten tussen twee avonden.

Dus de 14de ABIB (14 dagen na nieuwe maan) is het Pesach en stierf zoveel jaren later Yeshua aan het Kruis, de 15de is een Sabbat de eerste dag van ongezuurde brodenfeest.

 

De 14de is dus de dag dat Hij stierf, maar de Bijbel zegt dat de discipelen en Yeshua het Pascha vierden in de avond en dat Hij pas de volgende middag stierf??

 

Weet je nog, Gods dag begint bij zonsondergang oftewel om 19.00 uur begon de dag en die avond aten ze het Passha (daarom staat er in Genesis er was avond geweest en morgen 1ste dag ,avond en morgen 2de dag enz , de avond als begin van de nachturen en morgen als begin van de daguren) werd Hij gevangen genomen in die nacht.

 

Math.26:34 Jezus zeide tot hem: Voorwaar, Ik zeg u, dat gij in dezen zelfden nacht, eer de haan gekraaid zal hebben, Mij driemaal zult verloochenen. en tot en met de volgende ochtend berecht Math27:1 Als het nu morgenstond geworden was, hebben al de overpriesters en de ouderlingen des volks te zamen raad genomen tegen Jezus, dat zij Hem doden zouden.

 

Daarna op het derde uur na 0.6.00 = 09.00 uur smorgens Marc.15:25 En het was de derde ure, en zij kruisigden Hem.

vanaf 12.00 uur in de middag werd het donker en stierf Hij om 15.00 uur

 Math. 27:45 En van de zesde ure aan werd er duisternis over de gehele aarde, tot de negende ure toe. 46 En omtrent de negende ure riep Jezus met een grote stem zeggende: ELI, ELI, LAMA SABACHTHANI! dat is: Mijn God! Mijn God! Waarom hebt Gij Mij verlaten!

47 En sommigen van die daar stonden, zulks horende, zeiden: Deze roept Elias.

48 En terstond een van hen toe lopende, nam een spons, en die met edik gevuld hebbende, stak ze op een rietstok, en gaf Hem te drinken.49 Doch de anderen zeiden: Houd op, laat ons zien, of Elias komt, om Hem te verlossen.50 En Jezus, wederom met een grote stem roepende, gaf den geest.

 

De dag van ongezuurde broden de 15de begint in de avond van die dag wat een Shabbat is, daarom mocht Yeshua niet aan het kruis blijven hangen. Hij werd voor die avond gebalsemd en in het graf gelegd. het feest van ongezuurde broden slaat op het zuivere levende brood, de Messias de eerstgeborene. Op deze dag de 15de vertrok het volk Israël uit Egypte, JHWH geeft dan tegelijk aan dat alle eerstgeborene afgekocht moeten worden, ze zijn van Hem.

Na twee dagen kwam het volk bij de rode zee ze klaagden dat farao hen zal vermoorden met zijn leger maar JHWH komt met zijn rechterhand tussenbeide  Ex.14:13 Doch Mozes zeide tot het volk: Vreest niet, staat vast, en ziet het heil des HEEREN, dat Hij heden aan ulieden doen zal.  

 

 

Hier staat voor het woordje heil in het Hebreeuws, de verlossing.

Gedurende de nacht geeft JHWH die door een pad in de zee te maken waardoor zij op kunnen gaan om aan de overkant op te gaan staan, en Hij verloste de Israëlieten door de farao vroeg in de morgen  (Ex14:27)met zijn leger te laten verdrinken.

Dit was het beeld, de schaduw van Yeshua, die stond op de derde dag vroeg in de morgen (marc,16:1) op en overwon de dood en bracht verlossing voor ons. deze dag de opstanding staat bekend als eerstelingen.(lev.23:10) in het oude en Paulus zegt in het NT in 1Cor 15:20 dat Hij die eersteling is.  

Toen Mozes zei het heil des Heeren zei, zei hij Yeshua, wat precies Zijn naam is en betekend, tw JHWH verlost!!

 

10 Spreek tot de kinderen Israëls, en zeg tot hen: Als gij in het land zult gekomen zijn, hetwelk Ik u geven zal, en gij zijn oogst zult inoogsten, dan zult gij een garf der eerstelingen van uw oogst tot den priester brengen.

11 En hij zal die garf voor het aangezicht des HEEREN bewegen, opdat het voor u aangenaam zij; des anderen daags na den sabbat zal de priester die bewegen.

 

Net als de eerste schoof koren wat de hogepriester moest bewegen, moest Yeshua zichzelf laten zien als eersteling.

 

 

Zie deel 2 voor het vervolg

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel!

 

Shalom Raymond


Reacties