Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom YESHUA deel 2





Wat heeft Yeshua (Jezus) gedaan?

 

Wie was Hij, wat deed Hij, was Hij er altijd al?

deel 2 zie ook deel 1

 

Voordat Yeshua werd geboren zei de engel tegen Mirjam (Maria) dat ze Hem Jezus moesten noemen, omdat Hij Zijn volk zal redden, alleen de naam Jezus betekend helemaal niets, Iesus dan, maar ook vanuit het Grieks betekend deze naam niets. Hoe zit dit dan noem Hem.. want..?

Alleen in het Hebreeuws maakt het dat dit woordspel (waar Bijbels Hebreeuws vol van staat) logisch klinkt. Alleen in het Hebreeuws waar staat; Yeshua Yoshia oftewel vertaald, noem Hem Yeshua (JHWH redt) want Yoshia (JHWH is de redder).

 

En hoe staat het met de geboorte, was deze geboorte op 25 Dec. Eh.. duidelijk nee, 25 Dec. Is de geboorte van Tamuz, de heidense oorsprong van kerst, wat alleen maar mis is.

Wanneer Yeshua dan wel geboren is kan je uitrekenen via het feit dat zijn neef Yochanan (Johannes) een half jaar eerder werd geboren, de vader van Yochanan was priester van een bepaalde orde, die in de maand Juli dienst had zodat Yochanan in Maart moet zijn geboren (Pascha) en Yehoshua 6 maanden later in September. oftewel loofhuttenfeest. Kies zelf;  december waar de herdertjes lekker in de vrieskou staan te kamperen (terwijl de schapen lekker binnen zitten) of in Oktober waar het nog makkelijk zo’n 22 C is in Bethlehem.

 

Zijn 1ste komst met wat Hij voor ons heeft gedaan wordt dus jaarlijks herinnerd, in ieder geval doordat het ‘Joodse’ volk, die het feest van ongezuurde broden vieren. Net als met Pascha op exact dezelfde tijd die Yeshua eeuwen later heeft vervuld, alleen ze weten/herkennen het niet! Daaraan tegen weet de rest van de wereld deze invulling ook niet omdat zij de God van Israël niet willen volgen maar de god van de wereld/Rome/Babylon. De huidige Christelijke wereld viert onder andere pasen, een babylonische afgodfeest, zogenaamd de opstanding terwijl het om Zijn sterven gaat. Zijn tweede komst wordt ook gevierd zonder dat een ieder het weet, dat is loofhutten feest. Hij is op dit feest geboren en zal ook op dit feest wederkeren.

 

Een belangrijk punt: de Bijbel, de gebeurtenissen, de tijden en alles wat ermee te maken heeft is geschreven voor, vanuit ,ten behoeve van Israël / Jeruzalem, en niet voor Nederland, Amerika of welke plaats dan ook. Zijn 1ste komst was voor Israël en Zijn 2de zal dat ook zijn.

In genesis 1:14 staat dat JHWH de zon en de maan heeft gemaakt t.b.v. de gezette tijden, in het Hebreeuws moadiem dat zijn feesttijden, daarnaast heeft Hij exact de tijdstippen beschreven wanneer die feesten, Zijn feesten gevierd moesten worden.

 

Onze huidige kalender geeft dat niet aan waardoor Zijn feesten ‘als een dief in de nacht komen’, de Joodse kalender is een overblijfsel van de verbanning naar Babylon , ze konden de maan in Jeruzalem toen niet zien maar wisten dat de cyclus tussen de 29 en 31 dagen was. Daarom hebben ze toen een kalender berekend maar helaas hebben ze dat niet weggedaan toen ze terug kwamen, maar hielden vast aan hun eigen wijsheid i.p.v. terug naar de tekenen van JHWH te kijken.

De Joodse kalender is dus ook niet betrouwbaar en ijlt de ene keer 1 of 2 dagen na en de andere keer 1 of twee dagen voor, en soms op de zelfde tijd, maar het punt is; JHWH bepaalt Zijn tijden door zon en maan en niet door een menselijke kalender berekeningen.

Gods kalender begint met Zijn Nieuwjaar welke begint op de nieuwe maan van de maand Abib. (ex.12)

 

De nieuwe maan is in het Hebreeuws (חודש hhodesh, ) zie hiervoor de studie op deze blog van de maan.

Het woord hhodesh betekend behalve nieuwe maan' ook een maand.'  een afgeleide woord hiervan is het woord hhadash MNL nieuw maken of vernieuwen en hhadashah VRL wat oa nieuw betekend.

 

Een ander woord voor de maan is in het Hebreeuws lavanaah, dit komt van het woord lavan wat wit betekend. in de oudheid werd de maan ook wel de witte schijf genoemd.

Wij weten nu dat er een maancyclus is die begint zodra de oude cyclus is afgelopen, er zijn dan zo'n drie dagen dat de maan niet te zien is, maar dat wisten ze in de oudheid niet. JHWH is niet een God die moeilijke berekeningen voor de mensen bedacht, Hij maakte het geestelijke zichtbaar in alles wat de mensen om zich heen zagen. dit was in hun huis, in hun werk (op het land, en met vee) en in de lucht.

 

Het begin of de nieuwe maan is het begin of de nieuwe start van die lichtgevende witte schijf, het is de eerste lichtstreep die te zien is aan de rechterkant van de maan, voor de exacte tijd is dat de eerste streep zichtbaar in Jeruzalem.

Zoals ik zei begint de kalender van JHWH op die eerste nieuwe maan wat de maand Abib heet, en alle andere feesttijden zijn hiermee in relatie, oftewel heb je deze datum fout dan heb je de rest van de kalender ook fout. aangezien dat de 2de komst van Yeshua gekoppeld is aan een feest, zal die komst idd voor de meesten als een totale verassing komen.

2Petr.3:10  Maar de dag des Heeren zal komen als een dief in den nacht, in welken de hemelen met een gedruis zullen voorbijgaan, en de elementen branden zullen en vergaan, en de aarde en de werken, die daarin zijn, zullen verbranden.11 Dewijl dan deze dingen alle vergaan, hoedanigen behoort gij te zijn in heiligen wandel en godzaligheid!12 Verwachtende en haastende tot de toekomst van den dag Gods, in welken de hemelen, door vuur ontstoken zijnde, zullen vergaan, en de elementen brandende zullen versmelten.

 

Hoe kan ik of iemand zeggen dat die het wel weet, heeft JHWH dit gezegd of zoals velen zeggen is in een droom verteld? Hoe kan ik of iemand dan zeggen dat die het wel weet.

Paulus geeft het antwoord, de tijden en gelegenheden, in het grieks  chronos, is in het Hebreeuws de moadiem oftewel de feesttijden.

 

Dat kunnen we lezen in 1Tess.5 1 Maar van de tijden en de gelegenheden, broeders! hebt gij niet van node, dat men u schrijve.

2 Want gij weet zelven zeer wel, dat de dag des Heeren alzo zal komen, gelijk een dief in den nacht.

3 Want wanneer zij zullen zeggen: Het is vrede, en zonder gevaar; dan zal een haastig verderf hun overkomen, gelijk de barensnood een bevruchte vrouw; en zij zullen het geenszins ontvlieden;

EN NU KOMT HET 4 Maar gij, broeders, gij zijt niet in duisternis, dat u die dag als een dief zou bevangen.

5 Gij zijt allen kinderen des lichts,  (Torah Zijn Woord is licht) en kinderen des daags; wij zijn niet des nachts, noch der duisternis.

6 Zo laat ons dan niet slapen, gelijk als de anderen, maar laat ons waken, en nuchteren zijn.

7 Want die slapen, slapen des nachts, en die dronken zijn, zijn des nachts dronken;

8 Maar wij, die des daags zijn, laat ons nuchteren zijn, aangedaan hebbende het borstwapen des geloofs en der liefde, en tot een helm, de hoop der zaligheid.

9 Want God heeft ons niet gesteld tot toorn, maar tot verkrijging der zaligheid, door onzen Heere Jezus Christus.

10 Die voor ons gestorven is, opdat wij, hetzij dat wij waken, hetzij dat wij slapen, te zamen met Hem leven zouden.

11 Daarom vermaant elkander, en sticht de een den anderen, gelijk gij ook doet.

12 En wij bidden u, broeders, erkent degenen, die onder u arbeiden, en uw voorstanders zijn in den Heere, en u vermanen;

13 En acht hen zeer veel in liefde, om huns werks wil. Zijt vreedzaam onder elkander.

14 En wij bidden u, broeders, vermaant de ongeregelden, vertroost de kleinmoedigen, ondersteunt de zwakken, zijt lankmoedig jegens allen.

15 Ziet, dat niemand kwaad voor kwaad iemand vergelde; maar jaagt allen tijd het goede na, zo jegens elkander als jegens allen.

16 Verblijdt u te allen tijd.17 Bidt zonder ophouden.18 Dankt God in alles; want dit is de wil van God in Christus Jezus over u.19 Blust den Geest niet uit.20 Veracht de profetieën niet.21 Beproeft alle dingen; behoudt het goede.

22 Onthoudt u van allen schijn des kwaads. 23 En de God des vredes Zelf heilige u geheel en al; en uw geheel oprechte geest, en ziel, en lichaam worde onberispelijk bewaard in de toekomst van onzen Heere Jezus Christus

 

Daarom heeft JHWH de feesten, Zijn feesten gegeven en daarom is het zeer belangrijk deze op de juiste tijd en op de juiste manier te vieren, en daarom noemt de Bijbel deze feesten herinneringen. Wat moet je herinneren als de tijd komt en je moet vluchten, DE FEESTEN zodat je weet wat je moet doen! Dus hoe weet je wat je moet doen als je de feesten, Zijn feesten volgens Lev.23 niet viert?

 

Weer terug bij de feesten, na de eerstelingen direct het weken feest Lev. 23:15 Daarna zult gij u tellen van den anderen dag na den sabbat, van den dag, dat gij de garf des beweegoffers zult gebracht hebben; het zullen zeven volkomen sabbatten zijn;16 Tot den anderen dag, na den zevenden sabbat, zult gij vijftig dagen tellen, dan zult gij een nieuw spijsoffer den HEERE offeren

Precies vijftig dagen na de doortocht van de rode zee, kwamen de Israëlieten bij de berg Horeb (trouwens  niet de berg in de Egyptische Sinai woestijn (andere studie) maar waar Mozes op de vijftigste dag de 10 woorden kreeg de geschreven "wet", deze dag is een extra Sabbat, gekregen in Midian oftewel Saudi Arabië.

Nadat Yeshua is opgevaren, is er precies na vijftig dagen na eerstelingen, de vervulling van de belofte uit oa Joel dat is dat zijn volk niet meer de ' wet' geschreven hebben op stenen tafelen, maar dat die 'wet' geschreven zal worden in hun hart. en dit is de werkelijke nieuwe testament het nieuwe verbond. (zie studie op deze Blog)

 

De 'christelijke' kerk heeft dit feest in ‘pinksteren’ veranderd. pinksteren is vertaald uit het Griekse pentacost wat 50 betekend en wat dus slaat op de 50 dagen van wekenfeest en niet als vervulling van de HG. Dit was het feest waarom de discipelen van Yeshua in Jeruzalem moesten wachten samen met 120 anderen. en dit feest kom je met Paulus nog een aantal keren tegen (hoezo het 'OT' is niet relevant)

 

De nadruk en bedoeling van het Wekenfeest zijn de leefregels, de Torah, bij de wereld vertaald als de wet van JHWH.

Jer.31:31 Ziet, de dagen komen, spreekt de HEERE, dat Ik met het huis van Israël en met het huis van Juda een nieuw verbond zal maken;32 Niet naar het verbond, dat Ik met hun vaderen gemaakt heb, ten dage als Ik hun hand aangreep, om hen uit Egypteland uit te voeren, welk Mijn verbond zij vernietigd hebben, hoewel Ik hen getrouwd had, spreekt de HEERE;

33 Maar dit is het verbond, dat Ik na die dagen met het huis van Israël maken zal, spreekt de HEERE: Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven, en zal die in hun hart schrijven; en Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen Mij tot een volk zijn.

 

Dit nieuwe verbond is voor het huis van Judah (Joden) en Israël (10 stammen) alleen diegene die het offer van Yeshua begrijpen en aanvaarden en 1 willen zijn met het Israël van JHWH, dat is doen wat Hij zegt, alleen die zullen kinderen van de allerhoogste zijn. Tevens zullen alleen zij het nieuwe Jeruzalem binnen mogen en eeuwig bij Hem wonen. Zij zijn Zijn bruid zoals dat altijd al vanaf de eerste dag is bedoeld. Hoe weet ik dat? wel oa bijvoorbeeld dat toen Adam en Eva in de fout gingen, JHWH hen een koninklijke bruidsgewaad aantrok, buiten Hebreeuws vertaald als een dieren rokje.

 

Als u dit niet heeft geleerd of gelooft, lees dan wat Yeshua zegt na het 1000 jaar vrede rijk

Openb.22:14.Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan den boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.

 

De ‘kerk’zegt dus; eerst wel de wet, vervolgens is die voorbij, en dan straks weer wel?

 

 

Wie ore heeft die hore!

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel!

 

Shalom Raymond


Reacties