Doorgaan naar hoofdcontent

ISRAEL




Israël, binnen Messiaanse kringen een veelbesproken onderwerp in zowel land als het volk. Is dit nu het Israël van God wat uit alle landen van de wereld door Hem wordt gehaald en in vrede kan wonen.

Het antwoord hierop is nee, er moet nog een hoop gebeuren maar het huidige Israël is wel een onderdeel van Gods plan en het moest als natie bestaan om bepaalde inleidende gebeurtenissen te laten plaatsvinden.

Rijk aan geschiedenissen uit het verleden en geschiedenissen wat nog geschreven moeten gaan worden. Je bent voor Israël of je bent er tegen, maar waarom is dat, hoe kan een land zo klein, de opinie en bemoeienis van heel de oude en huidige wereld sinds het ontstaan van Israël, al zolang bezighouden??

Je kan vele aspecten belichten vanuit vele 'bronnen', in dit artikel wordt alleen de Bijbel als informatieverstrekker geraadpleegd.

 

DE OORSPRONG

Israël is de naam door de God van de Bijbel, JHWH gegeven aan Yaacov (Jakob) bij de beek de Jabbok, een riviertje in het huidige Jordanië. De vader (Yitsak, Izaak) en grootvader (Avraham) van Yaacov hadden een diepe relatie met de Schepper, en voordat JHWH ook de God van Yaacov werd, was Hij vooral de God van zijn vaderen. Dit veranderde toen Yaacov de hele nacht met de Engel van JHWH had geworsteld en had overwonnen, niet dat Yaacov van God had gewonnen in het gevecht, nee Yaacov had zijn eigen wijsheid zijn vertrouwen op zijn eigen ik overwonnen en overgeheveld naar het vertrouwen op God.

Maar het is de belofte aan Abraham waar het allemaal om draait. De belofte aan het zaad van Abraham en de belofte van land, het land bekend als Israël. Dit beloofde land ligt tussen de rivieren de Eufraat en de Nijl wat zou betekenen dat het heel wat groter is dan het huidige.

DE BETEKENIS

Jakob werd daarna door God Israël genoemd, dus Israël het betekend oa geworsteld met JHWH. Daar je Bijbels Hebreeuws niet 1 op 1 kan vertalen, (simpel gezegd zijn er meerdere betekenissen aan een Bijbels woord die je niet kan vatten in een woord van welke taal dan ook) wil ik hierbij nog een vertaling meegeven aan het woord Israël gebaseerd op Hebreeuwse taalstudie.

De eerste letter י (Y), betekend 'hij' , => de yot aan het begin van een zin is altijd hij

De letters שר (SAR) , betekend o.a. 'draait het hoofd' => ter aanvulling; asar betekend een juk wat de kop van een os draait, sayar betekend een vishaak wat de kop van een vis doet draaien, yasar betekend discipline als je het hoofd draait van de persoon die gedisciplineerd wordt en van richting doet veranderen, sahar betekend omdraaien.

De letters אל (AL) betekend God

Bij elkaar vormen deze woorden  'hij die het hoofd van God doet draaien''

Dit lijkt vreemd maar je kan regelmatig in de Bijbel lezen hoe het volk of personen uit dit volk "het hoofd van God doen draaien" of zorgen dat Hij van richting veranderd. Ook een bruid zal de hoofd van een bruidegom doen draaien als zij voorbijloopt, en een kind die het hoofd van een vader doet draaien voor aandacht.

Het woord שר (SAR) betekend ook prins als de zoon van een koning, zo is Jacob als een prins van JHWH geworden.

HET VOLK

De naam gegeven aan Jacob wordt ook gegeven aan zijn nageslacht, waarbij de namen van zijn kinderen ook de namen vormen van de 12 stammen waaruit het volk ontstaat.

Tegenwoordig wordt Israël ook wel het Joodse volk genoemd maar Yehudah waar deze naam vandaan komt was maar 1 van de 12 stammen, het vierde kind van Jacob.

De Israëlieten krijgen hun naam pas als JHWH ze uit Egypte roept, na jaren in slavernij te zijn geweest.

JHWH bevrijd ze uit Egypte, echter gaan er met het volk ook vreemden mee, die JHWH accepteert als volledige  Israëlieten, indien ze Zijn geboden en Instellingen aanvaarden en doen.

Leviticus 19: 33 En wanneer een vreemdeling bij u in uw land als vreemdeling verkeren zal, gij zult hem niet verdrukken.

34 De vreemdeling, die als vreemdeling bij u verkeert, zal onder u zijn als een inboorling van ulieden; gij zult hem liefhebben als uzelven; want gij zijt vreemdeling geweest in Egypteland; Ik ben de HEERE, uw God!

JHWH (1 God) heeft bepaald dat er maar 1 'wet' is, 1 volk, 1 land die Hem toebehoort.


Ex.12:49  Enerlei wet zij voor den ingeborene, en den vreemdeling, die als vreemdeling in het midden van u verkeert

De gehele Torah geld voor het volk van God en voor vreemdelingen die niet uit 1 van de 12 stammen is geboren, maar de God van Israël willen gehoorzamen.

Deze vreemdelingen worden gezien als 1 met Israël, dat was toen en zo is dat ook nu.

Als je de God van Israël wilt volgen wat inhoud dat je Zijn Woord wilt doen, dan wordt je toegevoegd aan het 'geestelijk' volk Israël.

Num. 15:14 Wanneer ook een vreemdeling bij u als vreemdeling verkeert, of die in het midden van u is, in uw geslachten, en hij een vuuroffer zal bereiden tot een liefelijken reuk den HEERE; gelijk als gij zult doen, alzo zal hij doen.

15 Gij, gemeente, het zij ulieden en den vreemdeling, die als vreemdeling bij u verkeert, enerlei inzetting: ter eeuwige inzetting bij uw geslachten, gelijk gijlieden, alzo zal de vreemdeling voor des HEEREN aangezicht zijn.

16 Enerlei wet en enerlei recht zal ulieden zijn, en den vreemdeling, die bij ulieden als vreemdeling verkeert.

Nu kennen wij het volk Israël zoals het nu woont in het land Israël en zoals er altijd vanaf het allereerst begin, een deel in Israël heeft gewoond.

Is dat nog steeds het volk van God => antwoord ja en nee, ja het is het vleselijke nageslacht van Abraham en nee het overgrote deel doet niet de wetten en instellingen van JHWH.

Het Israël van nu, is het enige volk dat wederom in grote getale woont waar ze vandaan kwamen, die de taal weer spreekt van na de terugkeer uit Babylon. Geen enkel volk uit de oudheid is zo teruggekomen en zeker niet geen enkel volk die zo door diverse grootmachten is getracht uit te roeien.

Het bedoelde apart gezette heilig volk van JHWH, het volk wat bestaat uit mensen die Hem vertrouwen en Zijn wil doen op aarde, die Zijn licht zijn, wachters van Zijn woord, zijn echter zeer moeilijk te vinden.

HET LAND

Het land Israël beloofd aan Abraham en was in bezit genomen onder leiding van Yehoshua zoon van Nun.  dat land is het land wat nu Israël is samen met Jordanië,  Libanon, Egypte en een deel van Syrië. Tenminste dat was de bedoeling waarbij het volk dan in vrede en voorspoed had kunnen leven onder bescherming van JHWH, maar doordat het volk Gods woorden niet 100% wilde opvolgen kwamen ze al snel in problemen ondanks de vele waarschuwingen die JHWH van te voren had gegeven. Uiteindelijk werd het volk door blijvende ongehoorzaamheid voor het overgrote deel weer uit het land gegooid, waarbij er wel altijd een hele kleine overblijfsel bleef.

Juda en Benjamin waren de laatste die door JHWH uit het land werden verdreven en bij de laatste uitzetting door Rome, werd tevens de tempel en Jeruzalem vernietigd. De huidige 'oude stad' met muren is voornamelijk opgebouwd door andere heidense volkeren, alleen is door een groot aantal opgravingen delen van de originele stad te zien.

Op de tempelberg staat nu de dome of the rock met de el aksa, de zg plek waarvan men nu zegt dat 'Mo' naar de 'hemel' is gegaan,. Dit omdat de originele el aksa ergens bij mekka de voor toen verste moskee, niet meer toegankelijk was voor de Soenieten (onderlinge stammen ruzie)  en men toen bedacht dat diegene in Jeruzalem de el aksa als naam kreeg. Om het aantrekkelijk te maken deed men letterlijk het sprookje van duizend en 1 nacht erbij om mo op een paard naar de hemel te laten vliegen.

Het heilig land waar de levende heilige God van Israël in de tempel was, gebouwd door Koning Salomo is nu een land die een zeer zwakke glorie geeft van de toen zo gezegende natie. Behalve dat je alleen al in Jeruzalem alle religies van de wereld kan vinden, heeft Zijn volk zoveel wetten en overleveringen en tradities aan de Torah toegevoegd, dat een naald zoeken in een hooiberg hierbij een peulenschil is. Toch is dit het land van de Almachtige zelf, het land wat het middelpunt is, de navel van de wereld, waar God heeft rondgelopen en waar Zijn voeten op een dag weer zullen staan. Het land is nu niet meer Heilig te noemen, de God van de Bijbel is daar niet (zichtbaar), maar dat gaat wel gebeuren.

DE TOEKOMST

Hoewel Israël weer een land is waar je oude en jonge van dagen kan zien op pleinen en zelfs een mooi land te noemen is, zal er een dag komen dat de Massiach weer terug komt. Dan zal eindelijk het land zijn volle rijkdom laten zien, dan zal er pas shalom zijn en niet de z.g. 'vrede' die er nu is. Ja Israël is nu ook mooi, door menselijke inspanning is er best wel wat hersteld. Maar de tijd gaat komen dat er levend water uit Jeruzalem door het Kidron dal zal stromen, naar de nu dode zee die dan zoet water wordt en zal wemelen van vissen. Ook woestijnen worden weer vruchtbaar en het nieuwe Jeruzalem is vanuit de Hemel nedergedaald. Dan pas zal men echt weten wat JHWH bedoeld met het land van melk en honing.

Het land zal ver buiten de huidige grenzen zijn en JHWH zal zelf weer tussen de mensen wonen. Een aantal mensen vullen de oude profetieën van het Messiaanse tijdperk op de hedendaagse situatie, maar blijkbaar weten die niet wat shalom betekend. Shalom is het complete doel waarvoor iets is geschapen, het is hetgeen wat het 100 % maakt, het is volledig tot zijn recht, de ultieme invulling. En ja dan ervaar je ook vrede maar die shalom van de God van Israël, dat bid ik voor het land en het volk, dat de bestemming het uiteindelijke doel, snel zal worden ingevuld.

Tevens zijn er best wel wat bossen gekomen maar dit stelt niets voor als je het vergelijkt met de wouden en de waterbronnen, de rivieren en de overige planten en dieren. Ik mag graag in Israël zijn, heb heel het land verkent, en ja het is mooi zelfs de woestijnen, maar ik kijk uit naar Gods volledige herstel van alle dingen, pas dan zal een ieder begrijpen wat een mooi land en volk Israël werkelijk zal zijn.

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond


 

Reacties