Doorgaan naar hoofdcontent

Het Nieuwe TESTAMENT

  


Het nieuwe TESTAMENT (update)

Het NT wordt meestal gebruikt om de boeken aan te duiden vanaf Matheus tot Openbaring, of het is het nieuwe verbond onder 'Jezus'. 

Nu wordt er in de Bijbel over veel verbonden gesproken, wat is nu het nieuwe verbond en is al het oude daarmee vervallen en is dat dan

tevens het laatste? 


Het Hebreeuwse woord beriyt betekend verbond, om te begrijpen wat een verbond werkelijk is moeten we terug naar het stam woord. Beriyt komt van het stam woord bar wat graan betekend. Met graan werd het vee vetgemest totdat ze vet genoeg waren

om geslacht te worden, alle andere woorden welke uit het stam woord bar komen, hebben hier ook mee te maken. 

Het woord beriy betekend vet en barut betekend vlees, het gemeenschappelijke met de woorden bar, beriy and barut, is dat ze allemaal betrekking hebben op het slachten van dieren. Nu net als dat een dier speciaal voor een verbond geslacht, dood is en blijft, zo ook het verbond dat daarmee wordt en is bevestigd.  


Ik wil u meenemen waar de Bijbelse verbonden beginnen en of het volgend verbond de vorige doet verdwijnen. 

Het woord beriyt is letterlijk wat geslacht is voor de verbonds ceremonie. 

De zin voor het maken van een verbond komt 13X voor in de Bijbel, in het Hebreeuws staat er dan "karat beriyt". Het woord karat betekend letterlijk in tweeën snijden. Wanneer een verbond wordt gemaakt, is de ceremonie daarbij

om een  verzadigd dier  in stukken te snijden en op de grond te leggen. 

Elke deelnemer van het verbond loopt dan met vuur tussen deze stukken door, wat symboliseert dat de andere net zo met diegene mag doen als het verbond verbroken wordt. Jer. 34:18 En Ik zal de mannen overgeven, die Mijn verbond hebben overtreden, die niet bevestigd hebben de woorden des verbonds, dat zij voor Mijn aangezicht gemaakt hadden, met het kalf, dat zij in tweeën

hadden gehouwen, en waren tussen zijn stukken doorgegaan: 


1ste verbond : Door de zonde van Adam leefde de mens niet meer voor eeuwig, de mens zou op een dag dood gaan en terug keren naar de aarde, Om hun zonde (naaktheid) te bedekken moest JHWH dieren slachten en ze kleden met de vellen daarvan. 

17 En tot Adam zeide Hij: Dewijl gij geluisterd hebt naar de stem uwer vrouw, en van dien boom gegeten, waarvan Ik u gebood, zeggende: Gij zult daarvan niet eten; zo zij het aardrijk om uwentwil vervloekt; en met smart zult gij daarvan eten al de dagen uws levens. 18 Ook zal het u doornen en distelen voortbrengen, en gij zult het kruid des velds eten. 19 In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aarde wederkeert, dewijl gij daaruit genomen zijt; 

Het teken was; dat de aarde vervloekt was. 


2de verbond: met Noach en de mensheid, teken regenboog Gen.9:16 Als deze boog in de wolken zal zijn, zo zal Ik hem aanzien, om te gedenken aan het eeuwig verbond tussen God en tussen alle levende ziel, van alle vlees, dat op de aarde is. Noach offert van de reine dieren, Meteen een geheim; er gingen van de reine dieren 7paren mee en van de onreine 1 paar. Als Noach een varken had geofferd of 1 van de andere onreine dieren, was dat soort meteen gedoemd om uit te sterven, je hebt immers twee uit 1 soort nodig om voor te planten. Is hiermee het 1ste verbond vervallen => NEE de aarde is nog steeds vervloekt en de mensen gaan nog steeds dood, het vult het 1ste verbond aan. 


3de verbondmet Abraham, teken besnijdenis 

9 En Hij zeide tot hem: Neem Mij een driejarige vaars, en een driejarige geit, en een driejarigen ram, en een tortelduif, en een jonge duif. 10 En hij bracht Hem deze alle, en hij deelde ze middendoor, en hij leide elks deel tegen het andere over; maar het gevogelte deelde hij niet. 11 En het wild gevogelte kwam neder op het aas; maar Abram joeg het weg. 12 En het geschiedde, als de zon was aan het ondergaan, zo viel een diepe slaap op Abram; en ziet, een schrik, en grote duisternis viel op hem.  13 Toen zeide Hij tot Abram: Weet voorzeker, dat uw zaad vreemd zal zijn in een land, dat het hunne niet is, en zij zullen hen dienen, en zij zullen hen verdrukken vierhonderd jaren. 14 Doch Ik zal het volk ook rechten, hetwelk zij zullen dienen; en daarna zullen zij uittrekken met grote have. 15 En gij zult tot uw vaderen gaan met vrede; gij zult in goeden ouderdom begraven worden. 

16 En het vierde geslacht zal herwaarts wederkeren; want de ongerechtigheid der Amorieten is tot nog toe niet volkomen. 

17 En het geschiedde, dat de zon onderging en het duister werd, en ziet, daar was een rokende oven en vurige fakkel, die tussen die stukken doorging. 18 Ten zelfden dage maakte de HEERE een verbond met Abram, zeggende: Aan uw zaad heb Ik dit

land gegeven, van de rivier van Egypte af, tot aan die grote rivier, de rivier Frath: 


Dit verbond is speciaal, waarom?; normaal moesten beide partijen door de dieren lopen maar hier loopt alleen God er doorheen. Het verbond is voor Abraham en al zijn zaad, als Abraham er ook doorheen was gelopen had God een ieder die het verbond brak moeten doden. Maar nog belangrijker ook al houden wij ons niet aan het verbond, Hij doet dat WEL.  Is hiermee het 1ste en of 2de verbond vervallen => NEE oa de mensen gaan nog steeds dood en de regenboog is nog steeds te zien, het vult het 1ste en 2de verbond aan. 


4de verbond : met Mozes en Zijn volk, teken shabbat 

Ex.31:16 Dat dan de kinderen Israëls den sabbat houden, den sabbat onderhoudende in hun geslachten, tot een eeuwig verbond. 

JHWH spreekt vanaf de berg al de woorden die Hij belooft aan het volk en het volk belooft alles te zullen doen, het is een huwelijks contract tussen God en Israël. 

Ex.24:3 Als Mozes kwam en verhaalde aan het volk al de woorden des HEEREN, en al de rechten, toen antwoordde al het volk met een stem, en zij zeiden: Al deze woorden, die de HEERE gesproken heeft, zullen wij doen. 

Is hiermee het 1ste en of 2de en of 3de verbond vervallen=> NEE de mensen gaan nog steeds dood en de regenboog is nog steeds te zien, hoor je bij Zijn volk dan doe je Shabbat, het vult het 1ste, 2de en 3de verbond aan. PS JHWH is Heilig en als Heilig God doet en is Hij Shabbat, Yeshua is DIE Heer van de Shabbat, dit Shabbat was al gegeven aan de mens in Genesis. Wie op God / Yeshua wilt lijken en heilig wilt zijn, doet shabbat. De keerzijde is doe je dat niet, kan kan je je afvragen wie je nu eigenlijk volgt. Wat eerst een individueel verbond was met Abraham, Izaak en Jacob, werd nu aan een heel volk gegeven, waarbij iedereen welkom is om zich te voegen bij dat volk. Je bent dan 1 met het volk en 1 met het verbond voor dat volk. DIT geld vandaag nog steeds, er is geen ander volk in de plaats gekomen. DIT is waar het Nieuwe Testament over spreekt om ingeënt te zijn op die ENE edele olijf.


5de verbond: Met David, uit zijn zaad zal altijd een koning op de troon zitten. Teken; De Heere was met David 

2 Sam.7:6 Doch uw huis zal bestendig zijn, en uw koninkrijk tot in eeuwigheid, voor uw aangezicht; uw stoel zal vast zijn tot in eeuwigheid. Is hiermee het 1ste en of 2de en of 3de en of 4de verbond vervallen => NEE de mensen gaan nog steeds dood en de regenboog is nog steeds te zien, hoor je bij Zijn volk dan doe je Shabbat, en uit Davids / zaad is de Koning gekomen. het vult het 1ste, 2de, 3de en 4de verbond aan. 


6de verbond: het zogenaamde nieuwe verbond, de kerk zegt dat het oude verbond hiermee is vervallen, eh mensen gaan nog steeds dood, ik kan nog steeds de regenboog zien, ja Zijn volk of een ieder die bij JHWH (wilt) horen doet nog steeds Shabbat en de Koning is nog steeds uit Davids huis tw Yeshua. Wat is er dan voorbij? Helemaal nada, Niets dus!!  De verbonden zijn ook niet voorbij, het is vernieuwd, maar wat is vernieuwd en moest dat dan? 


Zoals gezegd is een verbond de afspraak tussen twee partijen waarbij ze dus doen wat ze hebben afgesproken. Met het 4de verbond tussen JHWH en Mozes + volk was dit verbond een huwelijks voltrekking. JHWH als man en Israël als bruid. 

Helaas duurde de huwelijksbelofte van de kant van Israël maar heel kort en sinds het gouden kalf incident is God bezig om het huwelijk te herstellen.  Daarom liep God alleen door de dieren heen bij Abraham en daarom gelden alle verbonden nog steeds het zijn Zijn belofte aan de mens die Hij houdt beginnend bij Abraham, wij niet wij verdienen het niet eens. 

Deut.242 Zo zij dan, uit zijn huis uitgegaan zijnde, zal henengaan en een anderen man ter vrouwe worden, 3 En deze laatste man haar gehaat, en haar een scheidbrief geschreven, en in haar hand gegeven, en haar uit zijn huis zal hebben laten gaan; of als deze laatste man, die ze voor zich tot een vrouw genomen heeft, zal gestorven zijn;  4 Zo zal haar eerste man, die haar heeft laten gaan, haar niet mogen wedernemen, dat zij hem ter vrouwe zij, nadat zij is verontreinigd geworden; want dat is een gruwel voor het aangezicht des HEEREN; alzo zult gij het land niet doen zondigen, dat u de HEERE, uw God, ten erve geeft.  


JHWH heeft bepaald dat een man zijn gescheiden vrouw nooit mag hertrouwen, Zijn Woord is voor eeuwig veranderd niet, ook niet voor Hem zelf. Israël was Zijn vrouw maar zij was een vrouw die keer op keer ontrouw was. 

In Jer 3 staat het hele verhaal met de kern in 8 En Ik zag, als Ik ter oorzake van alles, waarin de afgekeerde Israël overspel bedreven had, haar verlaten, en haar haar scheidbrief gegeven had, dat de trouweloze, haar zuster Juda, niet vreesde, maar ging henen, en hoereerde zelve ook. 

Israël was gescheiden van God en volgens Gods eigen Woord wat niet gebroken kan worden, kon dat huwelijk nooit worden hersteld. 

De stammen Judah en Benjamin waren ook bijna gescheiden maar kregen nog een 2de kans omdat een deel van hen zich voor een tijd bekeerden, terug naar JHWH.  Dit was de toestand van Exodus tot en met Maleachi het Koninkrijk van de 12 stammen was uiteengescheurd, 10 stammen waren verdwenen onder de naam Israël en 2 stammen gingen verder beter bekend als de Joden (Judah

en Benjamin).  

De laatste verzen uit Maleachi het laatste boek in het zogenaamde oude testament  

Mal.4: 4 Gedenk der wet van Mozes, Mijn knecht, die Ik hem bevolen heb op Horeb aan gans Israël, der inzettingen en rechten. 

5 Ziet, Ik zende ulieden den profeet Elia, eer dat die grote en die vreselijke dag des HEEREN komen zal. 6 En hij zal het

hart der vaderen tot de kinderen wederbrengen, en het hart der kinderen tot hun vaderen; opdat Ik niet kome, en de aarde met den ban sla.  


En toen kwam Johannes de doper 

Waarom dan een nieuw verbond als het oude nog intact is? Het nieuwe verbond is ook niet een verandering van wat JHWH

heeft gesteld, Zijn woorden zijn eeuwig, die gaan niet voorbij. Het verbond met Noach geld ook nog steeds of heeft u nog nooit een regenboog gezien? Het oude verbond was een verbond van JHWH naar ons toe. het nieuwe verbond is het antwoord /reactie van de mens naar God toe. 

Het nieuwe verbond is hetzelfde oude verbond maar nu vanuit ons hart verzegeld door het bloed van de Messias. Het is dus (in dit geval) niet vernieuwd het is geheel nieuw. Dit nieuwe is niet meer op steen geschreven maar in je hart. De huwelijks beloften zijn nog steeds van kracht, het oude Israël kon het niet, Maar God komt Zijn bruid tegemoet. 

Jer.31;31Ziet, de dagen komen, spreekt de HEERE, dat Ik met het huis van Israël en met het huis van Juda een nieuw verbond zal maken; 32 Niet naar het verbond, dat Ik met hun vaderen gemaakt heb, ten dage als Ik hun hand aangreep, om hen uit Egypteland uit te voeren, welk Mijn verbond zij vernietigd hebben, hoewel Ik hen getrouwd had, spreekt de HEERE; 33 Maar dit is het verbond, dat Ik na die dagen met het huis van Israël maken zal, spreekt de HEERE: Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven, en zal die in hun hart schrijven; en Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen Mij tot een volk zijn. 34 En zij zullen niet

meer, een iegelijk zijn naaste, en een iegelijk zijn broeder, leren, zeggende: Kent den HEERE! want zij zullen Mij allen kennen, van hun kleinste af tot hun grootste toe, spreekt de HEERE; want Ik zal hun ongerechtigheid vergeven, en hunner zonden niet meer gedenken. 


Het oude Israël bestond uit mensen uit de 12 stammen en overige slaven van andere volken en Egyptenaars die in JHWH geloofden en wilden doen wat Hij zei.  Paulus in Hebr.8:8 beaamt dit.  Het is dus niet voor Nederlanders, Amerikanen of wie dan ook

behalve voor het Israël van God. Je bent of bij dat Israël of je bent dat niet! Er is geen ander volk, er is geen andere wet, zie voor wie

het nieuwe verbond is in Jer.31:31 


Ex.12:49 Enerlei wet zij voor den ingeborene, en den vreemdeling, die als vreemdeling in het midden u verkeert. 

Num.15:16 Enerlei wet en enerlei recht zal ulieden zijn, en den vreemdeling, die bij ulieden als vreemdeling verkeert 

Num.15:29 Den inboorling der kinderen Israëls, en den vreemdeling, die in hun lieder midden als vreemdeling verkeert, enerlei wet zal ulieden zijn, dengene, die het door afdwaling doet. 


De wereld zegt; de kerk en Israël, God heeft voor allebei een aparte weg en of zelfs 'wij zijn het nieuwe Israël'

Judaïsme zegt; wij hebben de gehele wet, de heidenen de Noachitsche, maar wat zegt het Woord? Allebei vinden ze wel wat, maar veel belangrijker is; wat zegt God in Zijn Woord??

Ef.2:19 Zo zijt gij dan niet meer vreemdelingen en bijwoners, maar medeburgers der heiligen, en huisgenoten Gods; 

20 Gebouwd op het fondament der apostelen en profeten, waarvan Jezus Christus is de uiterste Hoeksteen; 

21 Op Welken het gehele gebouw, bekwamelijk samengevoegd zijnde, opwast tot een heiligen tempel in den Heere 

Ef.3:6 Namelijk dat de heidenen zijn mede erfgenamen, en van hetzelfde lichaam, en mededeelgenoten Zijner belofte in Christus, door het Evangelie; 

Hand.15:9 En heeft geen onderscheid gemaakt tussen ons en hen, gereinigd hebbende hun harten door het geloof 

Rom3:22 Namelijk de rechtvaardigheid Gods door het geloof van Jezus Christus, tot allen, en over allen, die geloven; want er is geen onderscheid. 

Rom 10:12 Want er is geen onderscheid, noch van Jood noch van Griek; want eenzelfde is Heere van allen, rijk zijnde over allen, die Hem aanroepen. 


Iedereen was in afwachting op de beloofde Massiach (Messias) die het Koninkrijk weer zou herstellen, en dus Israël weer zou hertrouwen maar hoe? Heel de bediening van Yeshua ging over het herstellen van het koninkrijk en het vinden van het zoekgeraakte verloren Israël. Math 15: 24 Maar Hij, antwoordende, zeide: Ik ben niet gezonden, dan tot de verloren schapen van het huis Israëls. 

God had een geniaal plan een plan die Zijn eigen leven koste, maar het was de enige manier om Israël weer te kunnen hertrouwen en het koninkrijk te herstellen. Rom 7:2 1 Weet gij niet, broeders! (want ik spreek tot degenen, die de wet verstaan) dat de wet heerst over den mens, zo langen tijd als hij leeft?2 Want een vrouw, die onder den man staat, is aan den levenden man verbonden door de wet; maar indien de man gestorven is, zo is zij vrijgemaakt van de wet des mans. 


Nu weet u meteen dat Yeshua dezelfde is als JHWH, als dat nl niet het geval is dan kan Israël niet weer Zijn bruid zijn, Hij heeft haar

immers een scheidbrief gegeven en kan alleen weer trouwen als de bruidegom is gestorven. JHWH stierf in een toebereid lichaam, als de verlosser, Israël is daardoor vrij om te trouwen. Het was JHWH die Zijn bruid heeft uitgekozen, maar het is nu de keuze aan Zijn bruid, vertrouwd u Hem en wilt u alleen doen wat Hij zegt of vertrouwd u uw eigen wijsheid of die van anderen? Hij veranderd niet nog steeds wacht Hij op een trouwe bruid niet zoals Israël is geweest en is, maar op het Israël die Zijn wet op hun hart dragen. Dan pas kan je stellen dat het geheim en de roeping van Israël Zijn invulling krijgt. 


En is dit het laatste wat verbonden betreft? antwoord NEE

JHWH is vanaf Adams zonde bezig met Herstel van alle dingen, is alles al hersteld? helaas niet.


Het Koninkrijk inclusief alle stammen en het gehele land Israël tussen de rivieren de Nijl en de Eufraat (7X groter dan huidig Israël) is nog niet hersteld, de Koning zit nog niet op Zijn troon. pas dan als de wolf bij het lam ligt zegt Ezech.37 :En Ik zal een verbond des vredes met hen maken, het zal een eeuwig verbond met hen zijn; en Ik zal ze inzetten en zal ze vermenigvuldigen, en Ik zal Mijn heiligdom in het midden van hen zetten tot in eeuwigheid.


Zijn dan de oude voorgaande verbonden voorbij? wat denkt uzelf?

Onderzoek zelf de geschriften i.p.v. het volgen van allerlei doctrines, of kerkelijke overleveringen en tradities.

Het nieuwe testament is niet nieuw, het is vernieuwd! => opnieuw bevestigd

En PS zou JHWH / Yeshua al die moeite van eeuwige verbonden maken op aarde om op een dag iedereen er van af te halen, de hemel in?

lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel 

Shalom Raymond 

Reacties