Doorgaan naar hoofdcontent

Het huidige CHRISTENDOM

 


Christendom

Ik kom zelf uit het zogenaamde christendom, geboren katholiek, en vanaf mijn 16de 'vol evangelisch' tot ik bijna 50 was.

Waarom zijn er zoveel verschillende christelijke groepen en of kerken binnen het christendom?

Wat betekend het, om een christen zijn, Christen zijn volgens de Bijbel ?

 

Het huidige christendom

In Israël zijn zo goed als alle religies aanwezig, inclusief de drie grootste; het Judaïsme, Het Christendom en de islam.

De islam is voor de meeste wel bekend als een religie die niet dezelfde god aanbid als de God van Israël, hoewel er tegenwoordig stemmen opgaan die dat wel beweren.

Maar hoe staat het met de twee andere het Judaïsme en het Christendom.

Dit is een studie over de twee religies die claimen de enige ware God van de Bijbel te aanbidden.

Het is niet mijn bedoeling om mensen te kwetsen, het is wel mijn bedoeling om de Bijbel te verdedigen en niet de tradities en of dogma's van vele religies.

 

Waar komt het huidige christendom vandaan, was dat hetzelfde als de eerste christenen?

Om bij het laatste te beginnen is het antwoord nee, de eerste christenen waren Joden die alleen de Tenach (OT) kenden en alles wat in de Tenach stond, deden.

Pas nadat Petrus het gezicht van onreine dieren op een laken kreeg, bleek dat JHWH het nieuwe verbond ook voor heidenen die dezelfde Tenach wilde geloven en alles wat daarin stond wilde doen, had bedacht.

Dat waren de mensen, Jood en Griek die vernoemt waren naar hun meester de Messias, zij heette daarom Messias volgers, vanuit het Grieks Christos,  vertaald in Nederlands als Christenen.

Pas veel later  (300 jaar) bedacht een Roomse keizer een nieuwe invulling van een aloude geloof uit Babylon en noemde dat vanaf toen, het christendom.

Dus Paulus als voorloper van het huidige christendom is een fabeltje, hij was door en door lyrisch van het Woord wat toentertijd alleen maar bestond uit de Tenach (NT).

 

Wat geschiedenis.

In het oude Babylon dienden de koningen als hogepriester van de zon, Bel-Marduk. "De hand van Bel-Marduk nemen" was een deel van de installatieplechtigheid als koning in Assyrië en Babylon. (Babylonian and Assyrian Religion,[Babylonische en Assyrische Religie] Encyclopaedia Britannica, 11e ed.) De viering van de winterzonnewende rond 21 december werd beschouwd als de geboortedag van de zon. Het was een belangrijke feestdag, gecombineerd met het geven van geschenken en de daarbij behorende heilige altijd groene boom.

De zon was niet slechts bij veel van de Babylonische heidense aanbidding betrokken, maar ook elk van de Babylonische opvolgers op hun beurt deden dit, eerst in Perzië en later zowel in de Hellenistische wereld als in Rome. Iedere keer, wanneer elk van Daniëls vier beesten opkwam, was zonaanbidding in feite tot verhevenheid opgestegen als de rijks religie.

Perzië was de eerste opvolger van Babylon. De oude Perzische religie concentreerde zich op de aanbidding van Mithras, de god van het licht. Als resultaat van de Babylonische invloed echter werd Mithras geïdentificeerd als de Babylonische zonnegod. De Grieken van Klein Azië identificeerden Mithras met hun oude zonnegod, Helios en droegen bij aan de verspreiding naar het westen van de zonnecultus. Alexander de Grote reisde naar de Tempel van Amon-Ra in Egypte om door de priesters uitgeroepen te worden als de letterlijke zoon van de zonnegod.

En hoe staat het met Rome?

"Mithras, geïdentificeerd met de zonnegod Invictus in Rome werd aldus de gever van autoriteit en victorie aan het keizerlijk huis". ("Mithras", Encyclopaedia Britannica, 11e ed.). Lempriere's Classical Dictionary [Lemprieres klassieke woordenboek] verklaart, dat Sol, de zonnegod van Rome werd aanbeden als "...de Baal of Bel van de Chaldeeën" ("Babyloniërs", pag. 590) Zonaanbidding en haar symbolen werden door het Romeinse Rijk overgenomen van haar voorgangers en doorgegeven aan de hele westerse wereld!

Mithras middels een bovennatuurlijke geboorte op 25 December was de zoon ( huidige kerstfeest) van de allang overleden Nimrod en zijn vrouw Seramis die na haar dood de vruchtbaarheidsgodin werd Asarte. (huidige paasfeest)

In het hedendaagse Syrië ligt een klein Arabisch dorp, Baalbek genaamd. Daar liggen de ruïnes van twee majestueuze tempels, eens de trots van Heliopolis, de Grieks-Romeinse "Stad van de Zon". Let op de uitleg van historicus Will Durant: "Augustus vestigde daar een kleine kolonie en de stad groeide als de heilige zetel van Baal, de Zonnegod. Onder Antonius Pius en zijn opvolgers bouwden Romeinse, Griekse en Syrische architecten en ingenieurs op de plaats van een oude Foenicische tempel voor Baal, een imposante tempel voor Iuppiter Heliopolitanus". (The Story of Civilization) [de Geschiedenis van de Beschaving] Will Durant, hfdst. 3, pag. 511) Zo werd de Romeinse Jupiter geïdentificeerd met Baal, de oude zonnegod.

Een ander groot centrum van heidense zonaanbidding was de tempel in Heliopolis in Egypte, waar een grote obelisk stond, gewijd aan de zon. Rond 40 n. Chr. transporteerde de Romeinse keizer Caligula deze obelisk van Egypte naar Rome en zette dit neer op het ronde plein op de Vaticaanse Heuvel. In 1586 werd deze oude obelisk - 83 voet hoog en 320 ton zwaar - op last van paus Sixtus V een korte afstand verplaatst naar de tegenwoordige locatie. De obelisk werd precies gecentreerd voor de ingang van de St. Petrus Kathedraal, waar het tot op heden nog staat en dit vereiste een ploeg van 800 werklieden, 160 paarden en 45 lieren.

In het oude Rome was er voor de dagen van het keizerrijk, een sekte, toegewijd aan Sol, de zonnegod. Parrinder's World Religions from Ancient History to the Present [Wereldreligies van de Oude Geschiedenis tot heden] behandelt de ontwikkeling van zonaanbidding als de religie van Rome.

"Het was te verwachten, dat wanneer het zwaartepunt van het Romeinse Rijk zich naar het oosten verplaatste, zonaanbidding in kracht zou toenemen. Het was reeds sterk in de keizerlijke propaganda; het Gouden Huis van Nero was een geschikt huis voor de geïncarneerde zon en Antonius schonk de zon bijzondere eer. Onder de Severan dynastie werd zonaanbidding dominant; de zonnegod werd afgebeeld met de karakteristieke baard van Severus en de keizer nam de titel INVICTVS (onoverwonnen) aan, wat de bijzondere bijnaam van de zon was... De zon was een buitengewoon verenigend symbool en een verzamelpunt voor het hele rijk... in 274 n. Chr. benoemde Aurelian, de zonnegod, als de belangrijkste god van het Romeinse Rijk". (Parrinder, pag. 175)

Aurelian, keizer van 270-282 n. Chr. schreef veel van de morele en politieke chaos in de derde eeuw van Rome toe aan religieuze verdeeldheid. Hij trachtte het hele rijk te verenigen in de "verering van de zonnegod en van de Keizer als de plaatsvervanger van die godheid op aarde. Hij bouwde in Rome een prachtige tempel van de zon, waarin hij hoopte, dat de Baal van Emesa en de god van het Mathriasm in op zouden gaan... Aurelian bevorderde, dat het oosters maken van de monarchie, dat met Elagabalus was begonnen, zichzelf zou voltooien in Diocletian en Constantijn". (Durant, pag. 639)

Constantijn, beschouwd als de eerste "Christelijke" keizer van Rome, was zelf een vereerder van de zonnegod. "Feitelijk was de christelijkheid van keizer Constantijn dubbelzinnig. Zijn gezin was, vanouds gebruikelijk, trouw verschuldigd aan de zonnegod; het beroemde visioen van het kruis, toen hij naar Rome marcheerde, kwam tot hem van de zon; gedurende tientallen jaren bleef de zon op zijn munten en op zijn triomfboog in Rome voorkomen; zijn eigen standbeeld in Constantinopel droeg de van stralen voorziene kroon van de zonnegod..." (Parrinder, pag. 175) In de eerste eeuw werd de zevendaagse planetaire week in Rome bekend gemaakt. De zevendaagse week zelf is bij de schepping geschapen (Genesis 1) en de wetenschap van de juiste wekelijkse cyclus werd door de Joden bewaard. In het oude Babylon echter werd elk van de zeven dagen van de week geassocieerd met, wat de Ouden noemde, de zeven planeten: Zon, Maan, Mars, Mercuri, Jupiter, Venus en Saturnus. Dit is belangrijk, omdat dit de weg bereidde voor een keizerlijke afkondiging, dat onuitwisbaar een teken of merk op de Christelijke belijdende wereld drukte, ontleend aan oude zonaanbidding.

De Encyclopaedia Britannica schrijft: "De vroegste erkenning van de viering van zondag als een wettelijke verplichting is een grondwet van Constantijn in 321 n. Chr., dat bepaalde, dat alle gerechtshoven, inwoners van steden en werkplaatsen op zondag moesten rusten". (venerabili die solis, ["zondag"], 11e ed.)

 

Bij gebruik van de Latijnse term is de juiste vertaling "eerbiedwaardige dag van de zon". Constantijn identificeerde de dag van de week met die dag, die in oude tijden gewijd was aan Sol, de zon. Door de afkondiging van een Romeinse keizer werd een teken van het oude Babylon en de cultus van zonaanbidding gedwongen opgelegd aan de inwoners van het Romeinse Rijk. Dat teken - met andere betrokken symbolen van zonaanbidding - is in stand gebleven door de middeleeuwen heen tot op heden.

 


Een afbeelding van de munt die enige tijd na de overwinning geslagen werd. Afbeelding van kopzijde: afbeelding van Constantijn met de woorden: IMP CONSTANTIN VS PF AVG. Afbeelding muntzijde: afbeelding van Sol de zonnegod (Mitras) met een globe in de hand met de woorden:

SOLI INVICTO COMITI*

*(= Toegewijd aan de onoverwinnelijke zon)



Romeinse keizer Elagabalus die in 218 n. ... Maesa en is hogepriester van de tempel van de zonnegod "El Gabal" of "Baal"

Nu kunt u zeggen " aha maar ik ben Protestant of ik ben Messiaans" zolang als dat u mensgemaakte dogma's aanhoud boven de instellingen van de God van Israël, bent u gewoon een deel van 1 van de vele religies, maar geen deel van het Israël van God.

Tevens kunt u als Jood zeggen "zie je wel die christenen van vandaag" dat klopt maar een hoop van die “christenen” zijn teruggeroepen door JHWH om Hem en de Torah na te volgen .

Hoe ik dat weet , wel ik ben er 1 van.

Dit artikel is niet bedoeld om groepen te 'kleineren' of iets dergelijks dit is bedoeld om religie, overleveringen, en traditie te ontmaskeren waar het vandaan komt. U kunt zelf op internet deze gegevens vinden als u goed zoekt, en dat is de bedoeling van deze studie, u kunt niet meer zeggen ik wist het niet, de keuze ligt bij u.

Ik begrijp ook hoe moeilijk het kan zijn om 'los' te komen van tradities of leerstellingen het heeft bij mij ook jaren geduurd voordat ik alles op een rij kon zetten, maar dat kan alleen door het woord en de geschiedenis zelf te bestuderen.

Het maakt mij ook niet uit in welke groep iemand zit, als de persoon zijn wijsheid maar haalt door dat hij/zij zelf het onderzocht heeft, het is ook mijn bedoeling niet om een nieuw idee te starten ik wil juist de mensen wijzen op het Woord van God, Yeshua het Levende Woord.

Alles wat in Gods woord staat heeft een bedoeling, zijn woord is voor eeuwig en veranderd niet, volg dus geen overleveringen of tradities die tegen Gods Woord in gaan.

De eerste Christenen volgden, zoals hun naam dat aangeeft de Messias door te doen wat Hij zei. Yeshua zei; volg Mij en doe zoals ik u voor heb gedaan en zij deden dat totdat er een nieuw christendom kwam door Constantijn. Een christendom die de zon als het middelpunt zet. Deze christendom viert de zon dag i.p.v. Shabbat, zegt; 'Hij heeft alles gedaan ik hoef niets meer te doen' terwijl Hij zegt 'doe zoals ik doe', het christendom die zegt Gods Woord is voor eeuwig en Hij veranderd nooit, en vervolgens is de spreuk 'alleen liefde' en 'Hij ken mijn hartje' terwijl men het Woord voor gezien houd en en hun god ongeveer alles heeft veranderd.

Hierboven staat dus een behoorlijke geschiedenis, met hoe de dagen en feesten van God zijn veranderd in wat de mens wilt geloven. de aloude profetieën dat de tijden door satan zouden worden veranderd is vervult. De zogenaamde kerk weet dit en toch volgt men de tradities en inzettingen van de mens boven die van God.

Zelfs als Yeshua het bij name noemt denkt men dat het altijd over een andere groep of tijd gaat.

7 Doch tevergeefs eren zij Mij, lerende leringen, die geboden zijn der mensen; 8 Want, nalatende het gebod Gods, houdt gij de inzettingen der mensen, als namelijk wassingen der kannen en drinkbekers; en andere dergelijke dingen doet gij vele. 9 En Hij zeide tot hen: Gij doet zeker Gods gebod wel te niet, opdat gij uw inzettingen zoudt onderhouden.

Maar als u werkelijk de waarheid wilt weten zult u het zelf moeten onderzoeken, Yeshua zegt ook;

"Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien"

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw Doel.

 

Shalom Raymond

Reacties