Doorgaan naar hoofdcontent

Het EVANGELIE

 



Er zijn diverse evangelies in de omloop, zo wie zo hebben we de 4 evangelies uit het Nieuwe Testament, maar is dit nu het evangelie waar de Bijbel over spreekt?

Waarvan zijn we nu vrij, of welke hoop is er nu?

Gaat het om eeuwig leven, of is het het goede nieuws, en zo ja,welke goede nieuws dan? 

Dit is een studie wat duizenden jaren de mens op verschillende manieren heeft beziggehouden maar die de laatste 1000 jaar verschillend door meningen en religies is ingevuld.

De Bijbel geeft twee uitleggingen/verklaringen; een geestelijke en een menselijke verklaring.

Het Hebreeuwse woord voor evangelie is basar, het kan twee dingen betekenen tw: goed nieuws en vlees. Wat hebben deze twee dingen nu gemeen? daarvoor moeten we terug naar het verleden naar de taal en cultuur waarin het woord is 'ontstaan'.

De menselijke:

In de tijd van het begin van de Bijbel werd vlees alleen gegeten bij een feest of een speciale gebeurtenis, of het bezoek van een speciale gast.

Bij deze gelegenheden wat meestal samenging met goed nieuws,werd dan het gemeste koe of lam of.. geslacht en werd het vlees voorgezet.

De Geestelijke:

3 uitgangspunten:

1) Het volk van Israel kon voor vergeving van hun zonden op aanwijzing van de instellingen van JHWH gegeven aan Mozes, een zondoffer brengen zodat ze weer in reine waren met de God van Israel.

Dit zondoffer bestond uit het offeren van een dier die de plaats innam voor de persoon, het was dus zeer goed nieuws dat die persoon niet dood hoefde maar een plaatsvervanger had in de vorm van een dier. 

2) Gods herstelplan is voor Zijn kinderen wat inhoud een ieder die in Zijn Woord gelooft en daar naar handelt en wandelt.

Zijn kinderen wordt na Abraham het volk Israël genoemd en bestaat uit een ieder die gelooft uit Abrahams zaad te zijn, onder 1 Olijf bestaande uit natuurlijke edele en geënte wilde takken.

Israël bestaat uit de 12 stammen waarvan na koning Salomo deze verdeelt zijn in 2 Judah en Benjamin onder de naam Judah (de Joden)  en 10 overige stammen onder de naam Israël of Efraim.

Efraim is zoals voorspelt door beginnend bij Mozes door honderden jaren ontrouw aan JHWH met een scheidbrief weggestuurd uit het land en de wereld in getrokken.

Ondertussen na zoveel jaren weten deze 10 stammen niets meer van hun afkomst of erfenis.

Maar beginnend in de profetie van Mozes zei God ook dat er een tijd zou komen dat God zelf hen terug zou halen uit de verschillende landen en ze bewust maken wie ze zijn.

Dit Proces van herstel begon met JHWH in het lichaam van Yeshua door de verloren schapen/stammen op te zoeken en wederom met ze te kunnen trouwen.

Dit werd mogelijk gemaakt doordat God aan het kruis stierf zodat er een hernieuwd huwelijkscontract kon worden gemaakt.

Maar wat zegt dit goede nieuws voor ons => ALLES 

3) De dood is door Adam in de wereld gekomen, en de schepper had daarvoor een reddingsplan beloofd.

Het was vanaf het begin bedoeld voor de mens om over de zonde te heersen.

Gen.4:7 de zonde ligt aan de deur. Zijn begeerte is toch tot u, en gij zult over hem heersen.

Maar vanaf het begin wilde de mens net als God zijn en geholpen door de duivel, betwijfelde de mens hetgeen wat God had gezegd en wilde net als God zelf beslissen wat goed is en wat slecht. Dat ging net zolang door tot het moment dat er bijna niemand meer was die JHWH vertrouwde en wilde doen wat God had geleerd.

De laatste mens die op God vertrouwde en deed wat God wilde was Noach, God kon niet langer wachten, want na Noach kon God Zijn belofte niet meer inlossen aan de mens.

Hij moest ingrijpen en deed dat door de vloed, Ja menselijke wijze was dat een verschrikking maar de mens was in wezen al dood, als God het niet had gedaan was het hele reddingsplan verloren geweest, dan hadden wij nu met ons alleen een heel groot probleem.

God had op het allerlaatste moment gewacht en dat was met de laatste rechtvaardige, Noach buiten hem was er geen die JHWH gehoorzaamde, ook zijn kinderen niet.

Voor de redding van de mens was de vloed essentieel om Zijn plan via de laatste rechtvaardige te beschermen, Noach.

Kort na de vloed komt JHWH door een verbond met Abraham terug op Zijn belofte en Hij breid deze belofte uit, door een groot volk en vele natiën uit Abraham te laten voortkomen, het land Kanaan als het beloofde land  en door de beloofde redder uit Abrahams nageslacht te laten voortkomen.

JHWH begint met Zijn volk uit kiezen, nageslacht van Abraham en geeft ze Zijn instellingen (wet) om het beste en het mooiste uit een leven te halen samen met en onder bescherming van  Hem.

Een mens buiten deze instellingen is dood en 'leeft' alleen voor zichzelf, heeft geen doel, heeft voor God geen waarde en staat buiten de aandacht of gedachte van God.

JHWH wilt Zijn volk beschermen en echt laten leven totdat de redder komt.

Maar elke mens die onder het apart (heilig) gezette volk woont en die God niet wil geloven, die bewust de instellingen door JHWH gegeven wilt overtreden en daarmee een bedreiging is voor het hele volk, moet gedood worden. (in wezen heeft die mens zelf gekozen tegen het leven wat God wilt geven)

 In exodus worden twee typen zonden beschreven tw: een bewuste daad ter overtreding van de Wet, en onbewuste daden.

Voor diegene die moedwillig de Wet overtreden is er dus maar 1 uitkomst, de dood.

 Ex.2114 Maar indien iemand tegen zijn naaste moedwillig gehandeld heeft, om hem met list te doden, zo zult gij denzelven van voor Mijn altaar nemen, dat hij sterve. 

voor diegene die onbewust of onbedoeld de Wet overtreden is de uitkomst nog steeds de dood maar kan worden hersteld door het offer van een dier die in zijn/haar plaats dan sterft. (lees heel Lev.4 en 5)

 Lev.4 2 Spreek tot de kinderen Israëls, zeggende: Als een ziel zal gezondigd hebben, door afdwaling van enige geboden des HEEREN, dat niet zou gedaan worden, en tegen een van die zal gedaan hebben;

 Er zijn onnoemelijk veel dieren geslacht ipv de straf die de zondige mens verdiend, dit heeft 2000 jaar lang geduurd.

Let wel, dit zonde offer was en is alleen maar voor zonden bedoeld die onbewust en of onbedoeld werden gedaan.

 2000 jaar lang hebben de Israëlieten  door middel van de feesten die JHWH heeft ingesteld, de komst van de Messias gerepeteerd zonder dat zij het wisten en of nu weten.

De Messias die de redder van de wereld zou worden door voor eens en altijd dat zondeoffer te brengen ipv een dier wat tijdelijk was.

 En die redder, het zondelam is gekomen precies zoals en tijdens het loofhuttenfeest waar JHWH komt wonen bij de mensen, waar de spruiten/takken (messias) onze bescherming is.

nu kan je werkelijk van zonden vrij zijn, en val je ook niet in het oordeel.

En dat is het GOEDE NIEUWS nr 3, doordat je een besluit neemt en zegt;’ ik vertrouw op U, God van aller eeuwen, God van Israel, JHWH’, en daarmee een besluit neemt om de wet vanuit liefde, ontzag en vertrouwen naar Hem toe wilt doen.

Dan geeft God het ultieme teken en dat is het nieuwe verbond , onze zonden (ongerechtigheden) die we onbewust doen zullen vergeven worden.

Wij zijn dan echt kinderen van de Vader, 1 met de Torah, dus 1 met JHWH.

Jer.3131 Ziet, de dagen komen, spreekt de HEERE, dat Ik met het huis van Israël en met het huis van Juda een nieuw verbond zal maken;

32 Niet naar het verbond, dat Ik met hun vaderen gemaakt heb, ten dage als Ik hun hand aangreep, om hen uit Egypteland uit te voeren, welk Mijn verbond zij vernietigd hebben, hoewel Ik hen getrouwd had, spreekt de HEERE;

33 Maar dit is het verbond, dat Ik na die dagen met het huis van Israël maken zal, spreekt de HEERE: Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven, en zal die in hun hart schrijven; en Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen Mij tot een volk zijn.

34 En zij zullen niet meer, een iegelijk zijn naaste, en een iegelijk zijn broeder, leren, zeggende: Kent den HEERE! want zij zullen Mij allen kennen, van hun kleinste af tot hun grootste toe, spreekt de HEERE; want Ik zal hun ongerechtigheid vergeven, en hunner zonden niet meer gedenken.

 Ja het offer voor ons gebracht door onze redder, belooft door JHWH is JHWH zelf in de gedaante van een mens, dat is het evangelie JHWH liet daarmee wederom zien dat Hij doet wat Hij zegt.

Er zijn geen plaatsvervangers door dieren meer nodig en zal ook niet meer als zondoffer komen.

Hier zie je dat JHWH het voor Zijn volk Israël (nu nog Judah en Israël) heeft bedoelt, niet voor de kerk of …..

 Hebr.9 :13 Want indien het bloed der stieren en bokken, en de as der jonge koe, besprengende de onreinen, hen heiligt tot de reinigheid des vleses;

14 Hoeveel te meer zal het bloed van Christus, Die door den eeuwigen Geest Zichzelven Gode onstraffelijk opgeofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken, om den levenden God te dienen?

15 En daarom is Hij de Middelaar des nieuwen testaments, opdat, de dood daartussen gekomen zijnde, tot verzoening der overtredingen, die onder het eerste testament waren, degenen, die geroepen zijn, de beloftenis der eeuwige erve ontvangen zouden.

 

Om echt tegen de duivel te kunnen zeggen om te verdwijnen met zijn trucjes en verleidingen, dat is Goed Nieuws, dat alleen mogelijk is door de vloek te verbreken die in de wereld kwam doordat een mens aan Gods woord twijfelde en net als God zelf wel kon beslissen wat goed is en wat kwaad, die vloek verbreek je door te kiezen voor de instellingen / Woord van God.

Dan is het een vreugde om de wet te kennen en te doen, en dan ben je pas vrij van de wet, want de wet is dan een liefdesverklaring zoals een bruidspaar voor de wet trouwt, niet omdat het verplicht is, maar uit liefde vanuit je hart, het werkelijke nieuwe verbond. Dat is goed nieuws, dat is het ware evangelie, vrij zonder zonden, rechtvaardig, leven zonder oordeel.

 

Goed nieuws wie wil dat niet! wie hore wil die hore

 

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel             

Shalom Raymond

Reacties