Doorgaan naar hoofdcontent

Hebreeuwse Wijsheid 'ZEGEN'

 


Hebreeuwse wijsheid

Een serie waarin Bijbelse begrippen worden uitgelegd.

 

Hebreeuwse of eigenlijk de uitleg van begrippen van het woord van de God van Israël JHWH, staan 180gr op de wijsheid die de wereld geeft. Wij hebben behalve in ons leven, zo'n 2000 jaar wereldse wijsheid overgeleverd en aangeleerd die totaal niet strookt met de wijsheid die JHWH geeft.

Onze kennis gaat gepaard met onze cultuur en belevingen, en dat is exact ook zo met de Bijbelse kennis, wat al aangeeft dat dit niet hetzelfde is.

Het grote verschil zit het in een concrete betekenis (Hebreeuws) en een abstracte (Grieks), betekenis van woorden, zo zijn wij hier in het westen maar ook in het moderne Ivriet gek op figuurlijke en of op persoonlijk gerichte waarden, terwijl oud Hebreeuwse woorden door de onder andere de stamwoorden vast staan.

We gaan gewoon wat begrippen behandelen die wij gewend zijn in onze Christelijke wereld, maar nogmaals die niet stroken met de Bijbelse waarheid.

 

ZEGEN

 

Wij kennen een zegen hebben als iets heel goed gaat, of dat iedereen gezond is en voor anderen weer dat ze iets bereikt hebben ondanks de tegenslagen.

Zegen voor de een is het dit en voor de ander dat, maar wat bedoelt de Bijbel met een zegen?

 

De meeste Hebreeuwse woorden hebben een stamwoord van drie letters en kan geschreven worden als een werkwoord of een zelfst. naamwoord, ze hebben dan allebei wel eenzelfde achtergrond of betekenis.

Het woord ‘berecha’ wat wij vertaald hebben gekregen als het woord voor ‘zegen’, staat in relatie met de woorden;

‘Berech’ betekend knie zoals het woord ‘barach’, knielen betekend.

 2kron 6:13 Want Salomo had een koperen gestoelte gemaakt, en had het gesteld in het midden des voorhofs; zijnde vijf ellen in zijn lengte en vijf ellen in zijn breedte, en drie ellen in zijn hoogte; en hij stond daarop, en knielde op zijn knieën voor de ganse gemeente van Israël, en breidde zijn handen uit naar den hemel

 

een ‘beracha’ is letterlijk op je knieën gaan en de ander een geschenk aanbieden.

Dit gaat bijvoorbeeld op als een man een aanzoek doet aan een vrouw, dan doet hij een ‘beracha’, hij gaat op zijn knieën en geeft haar een ring. Het is bijvoorbeeld ook als je een ander behulpzaam wilt zijn (tot zegen), je onderwerp jezelf om de ander te dienen.

Dat God je zal zegenen is een automatisch gevolg als je je vertrouwen op Hem stelt en doet wat Hij zegt, zelfs als iemand anders je vervloekt. Hij beschermt je en zorgt voor je, David merkt ook op dat ook al staan je vijanden vlak bij je, de tafel van God staat daar nog tussen!

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel

Shalom Raymond

Reacties