Doorgaan naar hoofdcontent

Hebreeuwse Wijsheid Nazireer

 


NAZARETH

Hebreeuwse wijsheid

Een serie waarin Bijbelse begrippen worden uitgelegd.

Hebreeuwse of eigenlijk begrippen van het woord van de god van Israël staan 180gr op de wijsheid die de wereld geeft, wij hebben behalve in ons leven zo'n 2000 jaar wereldse wijsheid aangeleerd die totaal niet strookt met de wijsheid die JHWH geeft.

Onze kennis gaat gepaard met onze cultuur en belevingen, dat is exact ook zo met de Bijbelse kennis, dit geeft al aan dat dit niet hetzelfde is.

we gaan gewoon wat begrippen behandelen die wij gewend zijn in onze christelijke wereld, maar nogmaals die niet stroken met de Bijbelse waarheid.

 

Nazireeër

 

Over een Nazireeër wat of wie is dat, waarom zou iemand dat willen doen of was Yeshua een Nazireeër? Er kunnen allerlei invullingen hieraan worden gegeven.

Vanwege onbegrip en of veronderstellingen wilde ik dit woord en wat daarmee samenhangt behandelen.

 

De Gelofte

Mensen die JHWH volgen en doen wat Hij zegt, zijn automatisch apart gezet door /voor God, de Bijbel noemt dat heilig, iets of iemand die alleen is bedoelt voor God.

Soms zijn er omstandigheden om voor jezelf of voor anderen een statement te maken of om duidelijkheid te verschaffen, dat je een bewuste keuze om Hem te volgen, naar God toe wil laten zien. Bij zo’n keuze laat Num. 6 zien hoe je dat dan moet doen en twee bekendste figuren uit het oude en nieuwe testament die dit deden waren Simson en Paulus.

Het is een keuze die zichtbaar is voor anderen en heeft bepaalde consequenties.

Het zeer vreemde bij Paulus is, is dat zijn reden om dit te doen was om de mede gelovigen en omgeving te laten zien dat hij op advies van de leider Jacobus, de beschuldigingen dat hij kreeg en zogenaamd mensen leerde om niet de wet te doen (zou afgeschaft zijn), het tegendeel te laten zien. 24 Neem dezen tot u, en heilig u met hen, en doe de onkosten nevens hen, opdat zij het hoofd bescheren mogen; en alle mogen weten, dat er niets is aan hetgeen, waarvan zij, aangaande u, bericht zijn; maar dat gij alzo wandelt, dat gij ook zelve de wet onderhoudt.

Paulus werd beschuldigd dat hij de wet of Mozes had afgeschaft en een sekte had opgericht die tegen Gods Woord in zou gaan. Terwijl Paulus er juist alles aan deed om aan te geven dat hij dat juist niet deed maar alleen tegen de menselijke wetten was.

EN nu zijn we 2000 jaar verder, Paulus wordt nog steeds van hetzelfde beschuldigd, en is het huidige Christendom voor een groot deel hierop gebaseerd.

 

Nazareth

 

Yeshua is opgegroeid in de Galilea uit het dorp Nazareth en veel mensen denken dat Hij een Nazireeër was.

Dit is vanwege de bepalingen in Num.6 niet waar tenzij Yeshua tegen de ‘wet’ inging

, wat zeker niet waar is, Hij was zonder zonde (= overtreding van de ‘wet’)

Wat was het dan waarom Yeshua de Nazarener werd genoemd.

Het begint met Jesaja 11:1Want er zal een Rijsje voortkomen uit den afgehouwen tronk van Isaï, en een Scheut uit zijn wortelen zal Vrucht voortbrengen.

De toen nog komende Messias werd ook vergeleken met een scheut die op een later tijdstip zou opkomen uit het geslacht van David, op een andere plaats.

Het bij ons bekende Nazareth komt van het Hebreeuwse woord Netzer af wat een nieuwe tak of boom betekend wat op een andere plaats de grond uit groeit. Het nageslacht van David woonde oorspronkelijk in Bethlechem en hebben zich door omstandigheden ergens anders gevestigd wat bekend werd als Netzereth, de nieuwe plek waar Davids geslacht weer opbloeide. Maria en Jozef waren allebei van de familie van David, Maria van Salomo en Jozef van Nathan. Vandaar dat ze allebei moesten worden geregistreerd in Bethlehem. Er is dus een verschil tussen iemand uit Nazareth en een Nazireeër, alleen in onze taal is daar een klank overeenkomst meer niet.

 

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw Doel!

 

Shalom Raymond

 

Reacties