Doorgaan naar hoofdcontent

Hebreeuwse Wijsheid "LIEFDE"

 


Hebreeuwse wijsheid

Een serie waarin Bijbelse begrippen worden uitgelegd.

 

Hebreeuwse of eigenlijk de uitleg van begrippen van het woord van de God van Israël JHWH, staan 180gr op de wijsheid die de wereld geeft. Wij hebben behalve in ons leven, zo'n 2000 jaar wereldse wijsheid overgeleverd en aangeleerd die totaal niet strookt met de wijsheid die JHWH geeft.

Onze kennis gaat gepaard met onze cultuur en belevingen, en dat is exact ook zo met de Bijbelse kennis, wat al aangeeft dat dit niet hetzelfde is.

Het grote verschil zit het in een concrete betekenis (Hebreeuws) en een abstracte (Grieks), betekenis van woorden, zo zijn wij hier in het westen maar ook in het moderne Ivriet gek op figuurlijke en of op persoonlijk gerichte waarden, terwijl oud Hebreeuwse woorden door de onder andere de stamwoorden vast staan.

We gaan gewoon wat begrippen behandelen die wij gewend zijn in onze Christelijke wereld, maar nogmaals die niet stroken met de Bijbelse waarheid.

 

LIEFDE

 

In onze moderne westerse cultuur is liefde een abstracte gedachte van emotie, hoe voel je je tegenover of met iemand anders. Liefde kan voor een ieder een compleet andere betekenis of invulling hebben.

 

Het Hebreeuwse woord voor liefde ‘ahav’ gaat veel dieper dan een simpele emotie.

Het stamwoord is hav, dit woord komt echter niet meer voor in de Bijbelse tekst, wel de afgeleide woorden.

Zo is ‘havhav’ een afgeleide woord wat geschenk betekend, en ‘yahav’ wat voorzien of helpen betekend.

 

Wij kiezen onze ouders of onze broers en zussen niet maar zij zijn aan ons gegeven als een geschenk van boven, bedoeld als een bevoorrecht geschenk.

In de Bijbelse cultuur werd iemands vrouw gekozen voor hem en was het zijn verantwoordelijkheid om dat geschenk te helpen, voorzien en of beschermen.

Wij vinden dat zeer achterhaald en kiezen zelf wel onze partner zoals wij alles zelf wel goed denken te kunnen, de praktijk van wat beter is kan je in onze huidige maatschappij goed zien. liefde is vandaag mooi en romantisch en morgen koud en doods.

 

Bijbelse liefde is niet een emotie maar een actie die je doet, een keuze om de ander of God te beschermen in Zijn of haar waarde, en te voorzien.

Echte Liefde is geloven in wat de ander tot een persoon maakt meehelpen uitdragen waar de ander voor staat.

 

Yeshua zegt het zo:

9 Gelijkerwijs de Vader Mij liefgehad heeft, heb Ik ook u liefgehad; blijft in deze Mijn liefde.

10 Indien gij Mijn geboden bewaart, zo zult gij in Mijn liefde blijven; gelijkerwijs Ik de geboden Mijns Vaders bewaard heb, en blijf in Zijn liefde.

 

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond

Reacties