Doorgaan naar hoofdcontent

Hebreeuwse Wijsheid 'BIDDEN'






Hebreeuwse wijsheid

Een serie waarin Bijbelse begrippen worden uitgelegd.

Hebreeuwse of eigenlijk de uitleg van begrippen van het woord van de God van Israël JHWH, staan 180gr op de wijsheid die de wereld geeft. Wij hebben behalve in ons leven, zo'n 2000 jaar wereldse wijsheid overgeleverd en aangeleerd die totaal niet strookt met de wijsheid die JHWH geeft.

Onze kennis gaat gepaard met onze cultuur en belevingen, en dat is exact ook zo met de Bijbelse kennis, wat al aangeeft dat dit niet hetzelfde is.

Het grote verschil zit het in een concrete betekenis (Hebreeuws) en een abstracte (Grieks), betekenis van woorden, zo zijn wij hier in het westen maar ook in het moderne Ivriet gek op figuurlijke en of op persoonlijk gerichte waarden, terwijl oud Hebreeuwse woorden door de onder andere de stamwoorden vast staan.

We gaan gewoon wat begrippen behandelen die wij gewend zijn in onze Christelijke wereld, maar nogmaals die niet stroken met de Bijbelse waarheid.

BIDDEN

Bidden is praten met God, zo hebben wij geleerd, het is een religieus woord.

Maar is praten hetgeen wat de Bijbel met bidden aangeeft?

Gen 20: 7  Zo geef dan nu dezes mans huisvrouw weder; want hij is een profeet, en hij zal voor u bidden, opdat gij leeft; maar zo gij haar niet wedergeeft, weet, dat gij voorzeker sterven zult, gij, en al wat uwes is!

 

Genesis 20:17 En Abraham bad tot God; en God genas Abimelech, en zijn huisvrouw, en zijn dienstmaagden, zodat zij baarden.

18 Want de HEERE had al de baarmoeders van het huis van Abimelech ganselijk toegesloten, ter oorzake van Sara, Abrahams huisvrouw.

 

Het Hebreeuwse woord voor bidden is ‘palal’, Abraham praatte met JHWH maar dat is niet de enige definitie van ‘palal’

Jes.45:14 Alzo zegt de HEERE: De arbeid der Egyptenaren en de koophandel der Moren en der Sabeërs, der mannen van grote lengte, zullen tot u overkomen, en zij zullen de uwe zijn, zij zullen u navolgen, in boeien zullen zij overkomen; en zij zullen zich voor u buigen, zij zullen u smeken, zeggende: Gewisselijk, God is in u, en er is anders geen God meer.

 

Er staat in het Hebreeuws dat de mannen neervielen en smeekte.

Het woord voor gewoon praten is het woord ‘davar’ dat kan je rechtop of zittend doen.

Bijbels bidden is plat op je gezicht smekend voor JHWH, het is volledige overgave, volledig in alle nederigheid.

 

1 Koningen 8:33

Wanneer Uw volk Israël zal geslagen worden voor het aangezicht des vijands, omdat zij tegen U gezondigd zullen hebben, en zich tot U bekeren, en Uw Naam belijden, en tot U in dit huis bidden en smeken zullen

2 Kronieken 6:24

Wanneer ook Uw volk Israël voor het aangezicht des vijands zal geslagen worden, omdat zij tegen U gezondigd zullen hebben, en zich bekeren, en Uw Naam belijden, en voor Uw aangezicht in dit huis bidden en smeken zullen,

Job 11:19

En gij zult nederliggen, en niemand zal u verschrikken; en velen zullen uw aangezicht smeken.

Wij zijn zo’n vorm van bidden niet zo gewend, en ik zal niet zeggen dat je zo voortaan moet bidden.

Toch is een moment van zo’n besef zeker goed,  tenslotte is het goed te beseffen dat je in aanwezigheid komt van de enige echte “master of the universe”. Maar of u nu ligt of u heft uw handen op, bidden is in overeenstemming met Zijn wil, als u Zijn wil voor uw leven weet dan weet u ook wat u moet bidden.

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond


Reacties