Doorgaan naar hoofdcontent

HEBREEUWS MATTHEUS 2



Hebreeuws Mattheus 2

 

Dit is het 2de deel van een serie waarin ik hoop duidelijk te maken dat het Woord van God in Zijn originele taal Hebreeuws is geschreven en ook vanuit de Hebreeuwse taal en cultuur van 2000 jaar en daarvoor moet worden gezien.

 

Het belangrijkste wat elke schrijver (dus ook ikzelf) in acht moet houden staat on Deut.4:2 tw;

Gij zult tot dit woord, dat ik u gebiede, niet toedoen, ook daarvan niet afdoen; opdat gij bewaart de geboden van den HEERE, uw God, die ik u gebiede.

 

Een tweede ‘zeer belangrijk deel van informatie’ wat u moet onthouden, is dat Yeshua alleen maar Torah kwam brengen en elke keer weer tegen mens gemaakte regels van religies moest vechten, Hij deed niet mee met de religieuzen van Zijn dagen maar openbaarde hun tegenspraak en ongehoorzaamheid van Torah volgens Deut.4:2.

 

De Farizeeën en de Sadduceeën waren de twee religieuze groepen waartegen Yeshua optrad.

Doordat hun eigengemaakte ideeën door Yeshua als waardeloos werd bestempeld werd precies de ergernis daarom door hun in haat naar Yeshua omgezet.

 

Het woord Prushim betekend ‘apart gezet’ en zij hadden een systeem bedacht om niet met anders denkenden en of hun omgeving ‘de ongeleerden’ verontreinigd te raken.

Om de voor hun bedachte staat van rechtvaardig leven voort te zetten, werden duizenden regels bedacht hoe rein te zijn, wat voor gebeden er op gezegd moest worden bij welke handelingen, wat voor gebruiksvoorwerpen moesten worden gebruikt om rein te leven, tot en met bepaalde handelingen wat ze moesten doen, op welke dagen en tijden.

Dit klinkt vroom en dat zal wellicht zo zijn bedoeld, maar het werd al gauw een aparte regelgeving die boven de Torah stond.

Yeshua noemde het zo: Mattheüs 15:9 Doch tevergeefs eren zij Mij, lerende leringen, die geboden van mensen zijn. En  Mattheüs 23:4 Want zij binden lasten, die zwaar zijn en kwalijk om te dragen, en leggen ze op de schouderen der mensen; maar zij willen die met hun vinger niet verroeren.

 

Om zichzelf en hun omgeving ‘wijs’ te maken dat zij deze regels mochten maken en handhaven, hadden ze bedacht dat indien zij een regel (takanot) hadden bedacht, dit in de stoel van Mozes aan de gemeente moesten bekendmaken.

Zo leek het dat hun verzonnen regels van Mozes zelf kwam, en hadden in elke synagoge een speciale stoel daarvoor, de zogenaamde stoel van Mozes.

En verklaarden dat indien zij takanot maakten dat zelfs God zich daaraan moest houden omdat zij Hem op aarde vertegenwoordigen, en daarom de macht hadden.

 (geld nog steeds in Judaisme)

 

Yeshua ging ook hier tegenin.

Matth.23: 1 Toen sprak Jezus tot de scharen en tot Zijn discipelen,

2 Zeggende: De Schriftgeleerden en de Farizeën zijn gezeten op den stoel van Mozes;

3 Daarom, al wat zij u zeggen, dat gij houden zult, houdt dat en doet het; maar doet niet naar hun werken; want zij zeggen het, en doen het niet.

 

In onze en of alle andere vertalingen kan je het niet zien.

Maar in het Hebreeuws komt iets naar voren wat essentieel is, waarom Yeshua dit zegt!

 

Alles wat door de Farizeeën werd verkondigd als zijnde orale wetgeving van Mozes, door deze in de stoel van Mozes te verkondigen moest worden opgevolgd als zijnde onderdeel van de wet.

In de vertalingen staat ‘wat zij (de Farizeeën) zeggen, dat moet je doen’, maar in de Hebreeuwse tekst staat ‘wat hij (Mozes) zegt, dat moet je doen’.

Het verschil zit hem in het ontbreken van de wav aan het eind van Yomar (hij) wat dan zegt Yomru (zij).

Yeshua zegt dus ‘de schriftgeleerden zitten op Mozes stoel, doe wat hij zegt en niet wat zij zeggen’.

Eerde zei Hij tevens over hun regels; in Matth16: 12 Toen verstonden zij, dat Hij niet gezegd had, dat zij zich wachten zouden van den zuurdesem des broods, maar van de leer der Farizeën en Sadduceën?

 

Het woord Zadokim betekend; de rechtvaardigen, zij stamden zogenaamd af van de priesters van Zadok.

Het ‘priesterdom’ was behoorlijk veranderd (niet ten goede)  in de tijd van Yeshua en bestond uit deze twee groepen die zichzelf hadden ‘apart gezet en gerechtvaardigd’ ten opzichte van de rest van de bevolking. Deze Sadduceeën geloofden bijvoorbeeld niet in de opstanding, dit terwijl de opstanding een van de pijlers is van de Torah.

 

Hoewel er oprechte priesters tussen zaten (denk maar aan Zacheriah de vader van Yochanan), waren de meeste invloedrijke ‘priesters,  gekochte politieke priesters door de Romeinen op hun plaats gezet.

Niet voor niets zei Yeshua in Joh.8:31 Jezus dan zeide tot de Joden, die in Hem geloofden: Indien gijlieden in Mijn woord blijft, zo zijt gij waarlijk Mijn discipelen;

32 En zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken.

 

Alleen Torah, gods Woord is waarheid, alleen Torah Gods Woord maakt vrij, geboden van mensen zorgen dat je gebonden bent om te doen wat zij willen, en op hun vertrouwen in plaats van op JHWH.

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel!!

 

Shalom Raymond


Reacties