Doorgaan naar hoofdcontent

GEHEIMEN in uw BIJBEL " de SPRUIT" het geheim van Nazareth

 


De SPRUIT

Er staat ongelofelijk veel informatie in uw Bijbel, waarbij de meeste de Bijbel lezen als een gewoon boek.

Maar er schuilen onder het verhaal wat je gewoon leest, veel meer dingen dan wat we beseffen, en het ‘schatgraven’ wat vaak wordt vermeld als je de Bijbel onderzoekt, is werkelijk op zoek gaan naar verborgen schatten. Nu kan je natuurlijk de Bijbel lezen als een boek waarbij er genoeg in staat om DE WEG te vinden. Alleen is je groei en wijsheid afhankelijk van A) wat je als Bron beschouwd en B) wat je ermee doet.

Vanuit ‘Joodse’ wijsheid kan je (moet je) elke Bijbelse informatie verdelen in tenminste 4 categorieën.

Deze 4 zijn de :          Peshat ; Dit is het eerste en simpele niveau voor een ieder te lezen.

                                   Remez ; Dit niveau geeft een aanwijzing of hint ergens anders naar.

                                   Drush  ; Dit is het niveau van openbaring

                                   Sod      ; Dit is het meest verborgen niveau, waarnaar je moet zoeken.

NOOT: Met “Joodse” wijsheid bedoel ik mensen die alleen Gods Woord willen brengen en geleid worden door de Heilige Geest. Ik bedoel dus niet wijsheid in of vanuit een religie, welke religie dan ook, uit de vele Christelijke of Judaistische, hoe oprecht en of goedbedoeld.

Tezamen worden deze niveaus van interpretatie onder 1 woord gebracht die elke Joodse student van de Tenach (Bijbel) kent, tw: het woord ‘PaRDeS’, gevormd door de eerste letters.

Wij, (niet Hebreeuws opgeleid of Hebreeuws gecultiveerde mensen), zijn niet gewend om de Bijbel op deze manier te lezen. Ik vroeg mij vroeger wel eens af, wat die Joodse Schriftgeleerden toch nog aan het spitten waren in de Tenach, alles was hun nu toch wel bekend?, het antwoord hierop is duidelijk; nee. Het Woord komt van de Levende God, Zijn Wijsheid is onuitputtelijk en Zijn Woord ook, maar daar kom je alleen achter als je punt A en B eerder genoemd werkelijk begrijpt en toepast/ naar leeft.

Ook het 2de testament behoren wij op deze manier te lezen en te onderzoeken om zo alles te begrijpen, want als Gods Woord niet veranderd dan veranderd Zijn methode van dingen duidelijk maken, ook niet. Yeshua  (het Woord wat is levend gemaakt) vertelde alles wat Hij zei in zogenaamde beelden of vergelijkingen, precies in de trend van deze methode genaamd PaRDeS. Nu is het eerste niveau al voor een heleboel moeilijk genoeg, maar voor diegene die de Bijbel beter willen begrijpen en dieper in Gods Woord willen gaan, wil ik wat voorbeelden laten zien en echt waar, met doorzetting en de jaren komen echt de Wijsheid en de schoonheid van openbaringen.

Hierbij een Bijbels geheim meegevende: Er staat NIETS nieuws in het nieuwe testament, alle wijsheid en of waarheden staan al in de oude vermeld. Alle discipelen en of schrijvers van het NT hebben hun kennis en waarheid omdat ze het Oude testament kennen en de verborgen boodschappen begrijpen. Als wij Paulus moeilijk begrijpen en daarom verkeerd verstaan dan komt dat omdat ALLES wat Paulus zegt rechtstreeks en alleen uit het oude testament komt. Yeshua zei het zo; als je Mozes niet gelooft dan kan je Zijn Woorden nooit begrijpen en dus ook alle Woorden die Zijn Discipelen spraken niet, want zij volgden Hem in Woord en daad. De grote fout die de kerken NA de 1ste gemeente in het NT hebben gedaan is het zogenaamde oude testament te beschouwen als iets Joods iets wat alleen voor hun gold, iets wat voorbij is gegaan. Maar kan Gods Woord voorbij gaan of is werkelijk Zijn Woord de Waarheid, UW Waarheid?

Als 1ste vraag die ik wil stellen is; De Bijbel heeft het over minimaal 2 of 3 getuigen om een Waarheid te bevestigen, weet u waarom er 4 evangeliën zijn? Zou God hiermee willen beginnen te zeggen dat de manier van studeren of lezen van Zijn Woord, ook niet is veranderd? 1 van de redenen denk ik is om werkelijk aan te tonen dat Zijn Zoon de beloofde Messias is. Voorzegt vanaf Mozes als; DE profeet, De Koning, als "Spruit" komende uit de stam van David. Deze spruit, een opkomende nieuwe uitspruiten van de olijf wordt precies 4X door verschillende profeten als zo beschreven. De profeten benoemen de Messias als de Netzer een spruit die later voortkomt. En zo vinden we in het zogenaamde nieuwe testament precies 4 beschrijvingen of levensbeschrijvingen van de Messias. Precies 4 en laten ze nu precies datgene vertellen  wat ook de Profeten honderden jaren daarvoor over de beloofde Messias zeiden.

1ste Evangelie, de Koning;  Mattheus begint te vertellen waar de Messias van af stamt. Hij komt via Mirjam door  via de enige Koninglijn Salomo en naar David, Yeshua als de Koning uit de hemel.  Daarom geeft Mattheus de geslachtlijn vanaf Mirjam .Yeshua wordt door de wijzen verwezen als de Koning der Joden en als Yeshua Zijn bediening begint, verteld Hij de mensen over Zijn Koninkrijk. Dat de Messias de Koning zou zijn uit het geslacht van David in een latere periode en op een andere plaats, wordt door de Profeet Jeremiah jaren daarvoor medegedeeld. Jer.23: 5 Ziet, de dagen komen, spreekt de HEERE, dat Ik aan David een rechtvaardige Spruit zal verwekken; Die zal Koning zijnde regeren, en voorspoedig zijn, en recht en gerechtigheid doen op de aarde. 

NOOT: de geslachtlijn in Lukas is die van Yoseph de man van Mirjam via de broer van Salomo tw; Nathan. Ook Yoseph stamt af van David maar dus niet via de koningslijn Salomo. Yoseph was de STIEFvader van Yeshua, had NIETS met Zijn geslachtregiser te maken. De man die na Mirjam komt in het geslachtsregister van  Matth., is haar vader die ook Yoseph heette en dat maakt niet alleen een correcte weergeving maar daarmee kom je ook op 14 geslachten, wat de reden is waarom Mattheus hierna verwijst. 

2de Evangelie, de Dienaar; Marcus deelt de lezer mede dat Yeshua de dienaar is. Marcus verteld over Yeshua een dienaar zonder afkomst zonder verdere informatie dan de missie waarvoor Yeshua was gekomen, Hij kwam om te dienen. In precies 70 weken -490 dagen moet deze bediening klaar zijn of alles is voor niets geweest. Dat de Messias  de dienaar moest zijn wordt verteld door de Profeet Zacheria ook vele jaren daarvoor. Zach,3: 8 Hoor nu toe, Josua, gij hogepriester! gij en uw vrienden, die voor uw aangezicht zitten, want zij zijn een wonderteken; want ziet, Ik zal Mijn Knecht, de SPRUITE, doen komen.

3de Evangelie, een man, de Zoon der Mensen; Lucas introduceert de Messias als ons voorbeeld – de Zoon der mensen.Yeshua demonstreert voor een ieder hoe te leven met de geboden in het Koninkrijk. Lucas begint te vertellen dat de ouders van Jochanan, Zecharayah en Elisheva (Johannes, Zacherias en Elisabeth) rechtvaardig zonder zonde voor JHWH wandelden en dat vader en zoon de rechtmatige Hogepriesters waren uit het Levitische geslacht van Aaron. Lucas verteld dat de wereld toen dacht dat Yeshua gewoon een man was en Jozeph Zijn vader. Deze Spruit geprofeteerd door Zacheria, was niet zomaar een man / mens, Hij was DE mensen zoon die de Tempel zal bouwen. Zach.6:12 En spreek tot hem, zeggende: Alzo spreekt de HEERE der heirscharen, zeggende: Ziet, een Man, Wiens naam is SPRUITE, Die zal uit Zijn plaats spruiten, en Hij zal des HEEREN tempel bouwen.

4de Evangelie, De Zoon van God; Johannes verteld zijn publiek dat Yeshua er altijd al was, dat Hij het levend geworden Woord is van JHWH, Hij is de zoon van God. Johannes als de zoon van de rechtmatige hogepriester was de echte hogepriester die nodig was als getuige van de beloofde Messias, De Profeet net als Mozes die het volmaakte LAM zou zijn het ultieme offer dat JHWH zou geven. De Profeet Jesaja profeteerde hier honderden jaren eerder van Jes.4:2 Te dien dage zal des HEEREN SPRUIT zijn tot sieraad en heerlijkheid, en de vrucht der aarde tot voortreffelijkheid en tot versiering dengenen, die het ontkomen zullen in Israël. 3 En het zal geschieden, dat de overgeblevene in Sion, en de overgelatene in Jeruzalem zal heilig geheten worden, een iegelijk, die geschreven is ten leven te Jeruzalem; 4 Als de Heere zal afgewassen hebben den drek der dochteren van Sion, en de bloedschulden van Jeruzalem zal verdreven hebben uit derzelver midden, door den Geest des oordeels, en door den Geest der uitbranding.

De Spruit of in het Hebreeuws de Tzemach, is niet zomaar een nieuwe stek wat opkomt van de originele plant of boom. In het Hebreeuws is de naam voor een nieuwe uitspruiting van een oude olijfboom op een andere plek als waar de boom heeft gestaan en in een veel later stadium zodat de  oorspronkelijke boom geeneens meer te zien is, een Netzer. En Yeshua’s ‘vader’en moeder gingen wonen in een dorpje gevormd door nazaten van Koning David op de niet gebruikelijke plek van Benjamin, te weten Netzereth, bij ons bekend geworden als Nazaret. Een Netzer is dus een nazaat van Koning David die op een nieuwe plaats in een andere tijd een nieuw leven maakt. Zowel Mirjam (via Salomo) als Yoseph (via Nathan) kwamen allebei van David af, Samen met vele andere David nazaten vormden ze samen de groep Netzerim waarvan de plaats Netzereth genoemd werd.

De ‘Spruit’ door de Profeten voorzegt wie Hij zou zijn, hoe Hij te herkennen zou zijn, en precies zo wordt Yeshua bekend gemaakt om herkend te worden als de beloofde Messias. Zonder twijfel, de Messias de de Torah zou gaan vol maken oftewel zou verklaren. En Yeshua deed niets anders dan Torah en verkondigde niets anders dan Torah.

Nog een Bijbels geheim: Als Nathaniel wordt aangezegd dat Yeshua uit Nazareth de beloofde Messias is dan gelooft hij dat in 1ste instantie niet. Waarom niet? omdat hij net als iedereen in die tijd niet geloofde dat de nazaten van David in Nazareth nog iets zouden kunnen betekenen voor het komende koninkrijk van God. Zij waren gevlucht/ weggegaan van hun geboorteplaats Bethlehem en daar zou volgens het Woord, de Messias vandaan komen. Nathaniel had nog niet door dat beide (Bethlehem als Nazareth) een rol speelde in het leven van de Messias.

Ik heb hiermee getracht aan te geven dat HEEL Gods Woord (van kaft tot kaft) geheel door Hem is gedicteerd om op te schrijven. Als Hij daarvoor zoveel mensen heeft gebruikt, zoveel middelen heeft ingezet, zoveel bescherming en bewaking over Zijn Woord heeft gedaan, zou Hij dan het Woord wat wij nu hebben als de Bijbel niet zo bedoelt hebben?  Ja er staan in al onze vertalingen fouten in, ja er zijn woorden toegevoegd en of weggehaald, maar desondanks kunnen wij Zijn boodschap herkennen, Zijn geheimen wat Hij in Zijn Woord heeft geplaatst naar boven halen. Maar dat kan ALLEEN maar als wij Zijn Woord als ZIJN Woord zien, werkelijk Zijn Woord toepassen zoals menigeen zeggen Hem na te volgen. Als u bijvoorbeeld zegt dat God niet veranderd, dat Hij was, is en komen zal, het begin en het einde is en vervolgens zegt dat onder het Nieuwe testament alleen maar genade geld en de WET is afgedaan. Dan GELOOFT u van alles alleen NIET Bijbels, dan gelooft u in een god maar NIET de GOD van de Bijbel. Klinkt hard en oordelend en is ook zo bedoeld, wij worden namelijk beoordeeld op wat wij weten en wat we hebben doorgegeven. en ik geloof dat wij niet zoveel tijd meer over hebben.

Yeshua Ha Massiach is niet gewoon een leuke Hebreeuwse klank, het betekend oa dat Yeshua gezalfd is met maar 1 doel, om het Levend geworden WOORD van YHWH te zijn. de 1ste mens Adam was geschapen naar Gods beeld DAAROM is Yeshua de 2de ADAM. Ook Hij was Gods beeld, Hij is God in een mensen lichaam. DAAROM is Hij de eersteling toen Hij opstond uit de dood, de eersteling van velen die straks ook opstaan uit de dood in een nieuw lichaam, de werkelijke wedergeboorte. Dat is het eeuwige leven wat Hij aan een ieder biedt. Wilt u Hem werkelijk volgen? doe dan zoals Hij zegt dat u moet doen en doe Hem na om Hem te kennen. Doe dat en LEEF zegt de Bijbel, zorg dat HIJ u straks herkent zodat u NIET de woorden van Hem hoort die Hij in Matth. heeft gezegd over een groep mensen die zeggen Hem te kennen, zelfs in Zijn naam allerlei Christelijke dingen hebben gedaan, en toch van Hem horen; ga WEG van MIJ Ik KEN u NIET! gij WETTELOZE.

Ik hoop dat deze studie duidelijk was en dat er veel meer in uw Bijbel staat als op het eerste gezicht. Natuurlijk wist u dit allang maar wellicht geeft deze uitleg nog meer licht hierop.

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel!!

 

Shalom Raymond


Reacties