Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste vijf boeken van Mozes, de TORAH

 


Wat is dat nu Torah, waarom niet gewoon oude testament?

Torah is de basis van heel uw Bijbel, Alles moet kloppen met Torah, de rest van de Bijbel is een uitleg of beeld van Torah , wat wel en wat niet te doen.

Het is frappant dat meestal iemand moet beginnen in het Nieuwe testament en het Oude voor kennisgeving kan lezen, men begint dan in Johannes. De Humor van JHWH is daarbij dat Johannes meteen verwijst naar Genesis.

Torah; beter bekend als de eerste vijf boeken van Mozes.

In onze wereld is Torah niet zo bekend, en bij de meeste die er wel wat van kennen zijn het verhalen uit de oudheid, hooguit interessant om er kennis van te nemen.

 De Bijbel zelf zegt het onder andere zo:

Jes.46: 10 Die van den beginne aan verkondigt het einde, en van ouds af die dingen, die nog niet geschied zijn; Die zegt: Mijn raad zal bestaan, en Ik zal al Mijn welbehagen doen.

Ps.119: 160 Het begin Uws woords is waarheid, en in der eeuwigheid is al het recht Uwer gerechtigheid.

 Hier staat dus dat het einde in het begin wordt verkondigd en dat het begin, de waarheid is.

Zou dat dezelfde waarheid zijn waar Yeshua over sprak toen Hij zei dat de waarheid u vrij maakt?

Hos.6:3b Hij zal tot ons komen als een regen, als de spade regen en vroege regen des lands.

Water, een land als Israël kan niet zonder, zou dat ook voor de Torah gelden?

Torah is hoofdzakelijk bij ons vertaald als de wet, het is vertaald van het Griekse woord nomos (νομος), wat dus is vertaald van het Hebreeuwse woord Torah (תורח).

De wet heeft een vieze smaak bij de meeste van ons, iedereen vind de films wel leuk waar de dief het wint van de politie/wet, waar de politie/wet wordt afgeschilderd als een domme persoon /instelling.

Waar goede, warme, en romantische dieven het moeten winnen van die stugge, ouderwetse wet.

Maar nergens wordt in de Bijbel gesproken over wet in deze zin.

 Het woord Torah komt van het Hebreeuwse stamwoord ירה, een werkwoord dat "iets laten stromen of gooien" betekent.

 Dit kan het vloeien van een pijl uit de boog van een boogschutter zijn, of het vloeien van een vinger om een ​​richting aan te geven. Het Hebreeuws (waarvan ik geloof dat dit de Taal van God is) zijn werkwoorden afgeleid van de zelfstandig naamwoorden. Wanneer bijvoorbeeld de י (de letter yud) wordt vervangen door n ו (de letter vav) en een מ (de letter mem) vooraan het woord wordt toegevoegd, wordt het zelfstandig naamwoord מורה (moreh, gevormd en betekent "iemand die het stromen doet".

Dit kan een boogschutter zijn die een pijl laat stromen, of een leraar die zijn vinger laat vloeien om aan te geven welke weg de student moet gaan in het leven. Een ander zelfstandig naamwoord wordt op dezelfde manier gevormd, behalve dat een ת (de letter tav) vooraan het woord wordt geplaatst in plaats van een מ (de letter mem) en we hebben het woord Torah. Torah is "wat door de Moreh stroomt". Dit kan de pijl van de boogschutter zijn of de leringen en instructies van de leraar.

Een Hebreeuwse definitie van Torah is "een reeks instructies, van een vader tot zijn kinderen, overtreding van deze instructies wordt gedisciplineerd om gehoorzaamheid te bevorderen en zijn kinderen te trainen".

 "Luister, mijn zoon, naar de instructie van je vader en verlaat de leer van je moeder [Torah] niet." (Spreuken 1:8)

 "Mijn zoon, vergeet mijn leer [Torah] niet, maar bewaar mijn bevelen in je hart". (Spreuken 3:1) 

Het doel van de Torah van een ouder is om de kinderen te onderwijzen en tot volwassenheid te brengen. Als de Torah wordt overtreden uit gebrek aan respect of opstandige ongehoorzaamheid, wordt het kind gestraft. Als het kind de instructies wil volgen uit liefdevolle gehoorzaamheid, maar niet aan de verwachtingen voldoet, wordt het geprezen voor de moeite en krijgt het advies over hoe het de volgende keer de instructies beter kan uitvoeren.

We doen het als kinderen dus niet om zomaar de Torah/wet te doen, dat is wettelijk zijn.

Nee we hebben de genade gekregen en gezien en daardoor willen we Torah doen omdat we Zijn liefde voor ons daarin zien.

In tegenstelling tot de Torah is bijvoorbeeld de Nederlandse wet, de wet een reeks regels van een regering en bindend voor een gemeenschap. Overtreding van de regels vereist straf. Met dit soort wetten is er geen ruimte om te onderwijzen, of de wet werd overtreden met de straf van straf of ze werd niet overtreden.

God, als onze hemelse Vader, geeft zijn kinderen zijn Thora op dezelfde manier als ouders hun Thora aan hun kinderen geven, niet op de manier zoals een regering dat doet aan haar burgers.

 "Gezegend is de man die u tuchtigt, HEER, de man die u onderwijst vanuit uw Thora" (Psalm 94:12)

 Misschien begrijpt u nu meer waarom Torah vergeleken wordt met regen het is de regen die Israël / Zijn volk en land nodig heeft.

Begrijpt u nu wat beter hoe belachelijk het klinkt als men zegt dat de Torah/wet heeft afgedaan?

Hos.10: 12 Zaait u tot gerechtigheid, maait tot weldadigheid; braakt u een braakland; dewijl het tijd is den HEERE te zoeken, totdat Hij kome, en over u de gerechtigheid regene.

Bent u nog iemand die de stelling gelooft: “Het nieuwe testament dat heeft een einde gemaakt aan het oude verbond, aan die wet wat voor het volk gold”

Wat is het nieuwe verbond of het nieuwe testament, wat staat er in, weet u dat, heeft u ooit gehoord van de preekstoel dat iemand dat uit legde?

Toen God het Nieuwe Verbond aan Israël beloofde, zei hij. "Ik zal mijn Thora in hun gedachten leggen en het in hun hart schrijven" (Jeremia 31:33 en geciteerd in Hebreeën 8:16). Hier zien we dat Gods plannen in het nieuwe Verbond zijn Torah omvatten. In het Nieuwe Verbond wordt het woord nomos (Griekse vertaling van het Hebreeuwse woord Thora) ongeveer 200 keer gebruikt. Geen van deze 200 voorvallen zegt ooit dat de Torah is afgeschaft of weggenomen. Het Nieuwe Verbond bevestigt eerder het bestaan ​​ van de Torah. Hier zijn slechts enkele van deze passages.

 "Het is gemakkelijker voor hemel en aarde om te verdwijnen dan voor de minste pennenstreek om uit de Thora te vallen". (Lucas 16:17)

 Maar de man die aandachtig kijkt naar de perfecte Thora die vrijheid geeft, en dit blijft doen, niet vergeten wat hij heeft gehoord, maar het doet - hij zal gezegend worden in wat hij doet. (Jakobus 1:25)

 "Denk niet dat ik (Jeshua) ben gekomen om de Thora of de profeten af ​​te schaffen; ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze te vervullen [naar] ze te leven. Ik zeg je de waarheid, totdat hemel en aarde verdwijnen, niet de kleinste letter, niet de minste pennenstreek, zal hoe dan ook uit de Torah verdwijnen totdat alles is volbracht". (Matteüs 5:17,18)

Misschien bent u gewend om Paulus te geloven want Paulus ging tegen de wet in, toch!!

Is dit wel zo, Paulus die een Schriftgeleerde was onder de leer van Gamaliel, 1 van de meest gerespecteerde Schriftgeleerden uit de oudheid.

 Kijk zelf maar wat Paulus werkelijk geloofde:

Ze zeiden tegen Paulus: "Je ziet, broeder, hoeveel duizenden Joden hebben geloofd, en ze zijn allemaal ijverig voor de Torah". (Handelingen 21:20)

Velen hebben het verkeerde idee dat Paulus tegen de Torah onderwees. Het lijdt geen twijfel dat Paulus, een vrome Farizeeër tot het einde toe, zijn leven volgens de Torah leefde. Laten we eens kijken naar enkele uitspraken van Paulus over de Torah.

Ik geloof alles wat in overeenstemming is met de Thora en dat in de Profeten staat. (Handelingen 24:14)

Ik heb niets misdaan tegen de Thora van de Joden of tegen de tempel of tegen Caesar. (Handelingen 25:8)

 Dus de Thora is heilig en het gebod is heilig, rechtvaardig en goed. (Romeinen 7:12)

Weten jullie niet, broeders - want ik spreek tot mannen die de Thora kennen - dat de Thora alleen gezag over een man heeft zolang hij leeft? (Romeinen 7:1)

Doen we dan de Thora teniet [vernietigen, afschaffen] door dit geloof? Helemaal niet! In plaats daarvan handhaven we [sta op, vestigt] de Thora. (Romeinen 3:31)

Want alles wat in het verleden is geschreven [De Thora en de Profeten] is geschreven om ons te onderwijzen. (Romeinen 15:4)

 

Nog veel meer is te zeggen over Torah, het is leven van God, het licht, gerechtigheid.

Zoek of het waar is.

 

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond

Reacties