Doorgaan naar hoofdcontent

De MAAN



 


De MAAN

 

Er gaan best wel wat verhalen /theorieën rond over of van de maan.

Mensen zien tegenwoordig allerlei tekenen in de maan, bijvoorbeeld geeft deze voor de een aan wanneer bepaalde feesten (Moadim) beginnen, en voor de ander weer andere.

 

Helaas is hierover erg veel verwarring, onder andere wanneer de nieuwe maan is.

De ene houd de nieuwe maan op die datum en de andere op een ander datum, afhankelijk van wel of geen maan of een stukje of helemaal niets met de maan maar met de zogenaamde equinox.

 

Ik houd met alle theorieën die je van de Bijbelse verhalen of gebeurtenissen kan krijgen, een aantal spelregels in acht. Deze regels zijn hetzelfde als dat u welk ook ander boek leest, met 1 grote uitzondering.

 

Hebreeuws (de taal waarin uw Bijbel oorspronkelijk is geschreven) wordt net als Egyptische Hiërogliefen in woorden gevormd, met andere woorden; de lettertekens die worden gebruikt zijn beeldplaatjes die een bepaalde betekenis hebben, die dus wel iets anders kunnen betekenen in combinatie met andere lettertekens, maar in principe dezelfde basis hebben.

Als JHWH zegt dat Zijn Woord niet veranderd dan kan dat dus ook letterlijk niet want je kan de beeldplaatjes niet veranderen. (a horse is a horse of course)

 

Spelregels

  • Begin op blz. 1 (anders worden alle betekenissen gemist en verkeerde aannames worden dan gedaan adv onze taal en cultuur)
  • De eerste keer dat iets wordt vermeld is ook de basis van wat het voor moet stellen en of moet betekenen, alle vermeldingen die daarna volgen zijn aanvullingen op deze basis, wat dus niet veranderd.
  • Alle vermeldingen na de 1ste keer moeten verwijzen naar de 1ste vermelding.
  • Houd rekening dat het is geschreven in een andere tijd en cultuur
  • Hebreeuws is een concrete taal (ruiken, proeven, voelen, horen, zien), God zegt niet voor niets dat niemand kan zeggen dat men het niet wist, je kan Hem namelijk zien in Zijn schepping om je heen. Breng de woord betekenis naar het concrete. Woorden in onze taal betekenen voor een ieder wat anders.

 

Omdat veel mensen deze Bijbelse principes niet toepassen heb je ook verschillende uitkomsten, zo heeft de Bijbel nog veel meer principes vooral wat Elohim betreft, dat is een andere studie.

 

Verschillende interpretaties.

 

1)         Er zijn mensen die claimen omdat de maan pas werd vermeld in Gen. 37 en dus niet in Gen.1:14 werd geschapen. Tevens is het woord wat hier voor maan wordt gebruikt ‘yarah’, terwijl het woord voor de nieuwe maan, wat pas in Num.28:14 wordt gebruikt Chodesh is. Dit zijn vooral mensen die  oa de equinox leer aanhouden en de equinox als het startteken zien van Gods feesten.

 

Ik heb hier de volgende opmerkingen over tw:

In Gen. 1: vanaf 14 staat; 14 En God zeide: Dat er lichten zijn in het uitspansel des hemels, om scheiding te maken tussen den dag en tussen den nacht; en dat zij zijn tot tekenen en tot gezette tijden, en tot dagen en jaren!

15 En dat zij zijn tot lichten in het uitspansel des hemels, om licht te geven op de aarde! En het was alzo.

16 God dan maakte die twee grote lichten; dat grote licht tot heerschappij des daags, en dat kleine licht tot heerschappij des nachts; ook de sterren.

17 En God stelde ze in het uitspansel des hemels, om licht te geven op de aarde.

 

De sleutel hier is wat schiep JHWH wat later zon en maan werden genoemd? => lichten

Het gekke met lichten is dat je (als je in de zon kan kijken) deze kan zien, concreter kan God het niet maken, iedereen weet wat het grote licht is overdag en het kleinere licht voor de nacht, zelfs kleine kinderen. Maar bovenal; Zijn lichten kan geen mens beïnvloeden.

Sommige maken ook hier een probleem van, zo van dat men de maan ook wel eens overdag ziet,              => moet je naar Noorwegen gaan, dan zie je de zon 3 maanden lang, dag en nacht. Met deze conclusie is de zon dus ook niet een teken.

 

Het hangt er dus helemaal vanaf waar je je bevind. Maar waar het om gaat is dat deze lichten de tekenen zijn van gezette tijden zoals de Bijbel (niet ik) dat vermeld, zeker niet een door mensen bepaalde equinox die helemaal niet in de Bijbel voorkomt.

Als men het dus hebt over dat de maan in Gen. 1:14 niet voorkomt, dan ook de zon niet want die wordt het eerst pas genoemd in Gen 15, maar dan voor de eerlijkheid; dan helemaal de equinox niet, want die wordt helemaal niet in de Bijbel niet genoemd.

 

Trouwens deze theorie van de maan overdag gaat ook op voor de sterren, die kan je ook zien overdag, dus dan heeft God en de Zon en de Maan en de Sterren niet geschapen!!

JHWH heeft ALLES geschapen en in 6 dagen, als de maan niet in deze periode is geschapen dan is die helemaal niet geschapen, want buiten deze 6 dagen was er geen schepping meer, waar kijken we dan naar ‘s avonds?

 Genesis 1:14 is in geval van de zon maan en sterren de sleutel omdat deze vers de 1ste waarheid van deze lichten weergeeft. God bouwt op Zijn 1ste woorden alleen maar verder en vult Zijn Woord aan. Hij veranderd dus niets door iets anders toe te voegen of af te halen maar geeft meer informatie naarmate Hij vind dat de mens daar meer info over nodig heeft. 

    2)  Er zijn mensen die zeggen dat de nieuwe maan niet te zien is, daar de nieuwe maancyclus begint         met een compleet donkere maan.

Mijn opmerking:

JHWH schiep lichten, het allereerste begin van een licht, is het allereerste begin van licht!

Als je een lucifer in het duister ontbrand is deze pas aan als die is ontbrand! Zo ook met het maanlicht de eerste zichtbare lichtstreep bepaalt de tijd/teken, niet iets wat donker is. Als je een pizza verdeelt dan heb je pas een stukje als er ook maar iets van die pizza hebt, heb je niets dan heb je dus een leeg bord en geen begin van een pizza.

Daarom is het woord in het Hebreeuws hiervoor Chodesh wat betekend vernieuwd.

Wat is vernieuwd, het eerste beginnende licht van het kleine licht, de maan!

      3) Dan zijn er ook nog mensen die naar een volle maan willen kijken als eerste teken, die verwijs ik         naar mijn vorige opmerking.

        enige toevoeging; de maan wordt ook wel Lavanaah genoemd omdat een  maan wit licht geeft.                Dit maanlicht is dan wit oftewel Lavan, wederom het licht van de maan!



      4) Er zijn ook mensen die niets doen met de maantekens of in 1 van bovenstaande theorieën                   geloven, maar WEL meegaan met de zogenaamde bloedmanen, en of andere 'tekenen' uit de                    hemel.  

Mijn opmerkingen hieromtrent;      

Ten 1ste  wordt de Bijbel gebruikt als zijnde; “het ene vind ik wel van toepassing en het andere niet, het ene geloof ik wel en het andere niet”. Zij bepalen zelf wel in plaats dat God dat heeft bepaald wat correct is en wat niet, 'wat goed voelt' zegt men er dan vaak bij. Bijbels Geloof is echter niet een kwestie van goed voelen maar Zijn Woord horen en doen.

Als er staat dat de lichten zijn geschapen als tekenen dan is het niet de ene keer niet en de andere keer wel. Misschien kan dat in het Nederlands of elk andere taal wel werken maar zeker niet in het Hebreeuws, weet u nog ‘a horse is.. ‘

Ten 2de komt een bloedmaan voor als eerste in Joel2 daarna Hand2 en als laatste in Openb.6 12 En ik zag, toen Het het zesde zegel geopend had, en ziet, er werd een grote aardbeving; en de zon werd zwart als een haren zak, en de maan werd als bloed.

Het is de zelfde gebeurtenis vlak voordat Yeshua terugkomt en na de eerste vijf zegels zijn gebeurd. Ga dus niet bij elke “rode” maan in paniek raken en ga zeker niet allerlei andere dingen erbij verzinnen zoals planeet X of nubiru oid. Als de bloedmaan er is, gesproken in de Bijbel zal iedereen het weten, niet een handvol religieuzen, want het is een TEKEN voor een ieder te zien.

Met een heleboel onderwerpen blijft 1 gegeven eruit springen en dat is; afhankelijk wie u wilt geloven of vertegenwoordigen, die zult u verdedigen. Gelooft u werkelijk dat de Bijbel Gods Woord is dan verdedigd u die ene Bijbel. Doet u dit niet, dat kan maar stop dan te vertellen hoe vast u in Gods Woord gelooft. Helaas is mijn ervaring altijd dat men wel zegt dat de Bijbel Gods Woord is maar in werkelijkheid een andere god en of woord blijft bepleiten.

Kijk wat Yeshua zei over mensen die zeiden in God te geloven en anders deden.

42 Jezus dan zeide tot hen: Indien God uw Vader ware, zo zoudt gij Mij liefhebben; want Ik ben van God uitgegaan; en kom van Hem. Want Ik ben ook van Mijzelven niet gekomen, maar Hij heeft Mij gezonden.

43 Waarom kent gij Mijn spraak niet? Het is, omdat gij Mijn woord niet kunt horen.

44 Gij zijt uit den vader den duivel, en wilt de begeerten uws vaders doen; die was een mensenmoorder van den beginne, en is in de waarheid niet staande gebleven; want geen waarheid is in hem. Wanneer hij de leugen spreekt, zo spreekt hij uit zijn eigen; want hij is een leugenaar, en de vader derzelve leugen.

45 Maar Mij, omdat Ik u de waarheid zeg, gelooft gij niet.

 

Ik hoop dat u hier iets aan heeft en wellicht heeft u vragen en of opm., die hoor ik graag.

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

 

Shalom Raymond


Reacties