Doorgaan naar hoofdcontent

GEHEIMEN in uw BIJBEL "GOLGOTHA"


 


Het volgend ‘geheim’ gaat zowel over een locatie als ook een welbekend begrip.

 

Als locatie heeft gaat dit verassend genoeg over twee locaties, die u waarschijnlijk beide zult bezoeken als u met een georganiseerde groep naar Jeruzalem gaat.

Het betreft Golgotha of ook wel bekend als de schedelberg.

De eerste locatie bevind zich in de zogenaamde grafkerk midden in de huidige oude stad Jeruzalem, de tweede locatie bevind zich net buiten de Damascus poort in de zogenaamde graf tuin, het bekendst gevonden door een Engelse Generaal genaamd Gordon die niet in de 1ste locatie geloofde, en de locatie wist van eerdere personen uit een soort schedelbergclub, die deze locatie als de schedelberg hadden bepaald. Twee locaties, ze kunnen het niet allebei zijn, welke van de twee is het? Ik zeg drie keer is scheepsrecht en het zijn allebei de vorige locaties niet. Waarom niet; dat zal ik u vertellen.

 De 1ste locatie is zoals zovele zo niet alle zogenaamde Bijbelse locaties, die door middel van een seance en wat er voorheen stond, door de koningin moeder van Constantijn bepaald. Dit deed zij rond 350 jaar na Christus toen er op diezelfde plek, als nu de grafkerk, een tempel van Ephradities lag. In haar tijd lag deze plaats net voorbij de toenmalige oude stad en aldus geschikt bevonden. Een weetje; de grafkerk is tijdens de hele moslim periode in Jeruzalem onbeschadigd gebleven, waarom? Omdat de gebruikte symbolen en het verhaal van de kerkelijke Jezus geen bedreiging voor Islam was.

 Waarom weet ik dat dit de locatie niet was?, en dit geld ook voor locatie 2, tw: door de stad die Koning David van de Jebusieten veroverde en wat vanaf toen Jeruzalem heette. Dit Jeruzalem kan je sinds enkele jaren bewonderen, omdat archeologen sinds tientallen jaren deze stad met bijbehorende plaatsen aan het opgraven zijn. Jeruzalem, de stad die op een helling van de berg Moriah lag, nu als je de mestpoort uitloopt en links aan de overkant tegen een bouwschutting aanloopt. Voorheen lag hier 1 van de weinige bewaakte parkeerplaatsen in deze buurt genaamd ‘Givatie’, nu een gat van ongeveer 30 mtr diep. Achter die schutting ligt dus het oude Jeruzalem, buiten de huidige oude muren van het huidige oude stad. Maar de stad is toch naar alle kanten uitgebouwd? en ja dat klopt, maar voordat Jeruzalem werd uitgebouwd heeft David heeft iets gedaan wat alles te maken heeft met Golgotha, het sluit meteen de andere twee locaties uit.

 In het Hebreeuws zijn locaties en namen niet zomaar gekozen als mooie klank of als een leuke naam. Locaties en plaatsen uit de Bijbel zijn of opgericht door een belangrijk persoon zoals een grote held of Koning, of een belangrijk persoon en of er is iets bijzonders gebeurd iets als een gedenkwaardig gebeurtenis. Wat het ook was zo werden namen gegeven aan plaatsen. Waar dankt Golgotha dan volgens dit gegeven zijn naam aan?

Ik denk dat we kunnen dat lezen in 1Sam.17 54 Daarna nam David het hoofd van den Filistijn, en bracht het naar Jeruzalem; maar zijn wapenen leide hij in zijn tent.

Met wat ik hiermee bedoel, moet ik u meenemen naar de toenmalige situatie?

 David wist dat hij door JHWH werd geroepen, hij had al ervaringen dat God hem hielp in zeer benarde situaties. God gaf hem kracht en moed voor het vechten tegen een beer en een leeuw die zijn schapen hadden bedreigd. David wist dat JHWH aan Israël het land Kanaan had gegeven maar dat sommige delen door ongehoorzaamheid van Israël niet was veroverd. Zo wist David ook dat in zijn eigen woongebied een zeer sterke vesting was, waar ook reuzen waren. Maar David wandelde met God, en als zodanig wist hij dat met God niets onmogelijk was. Jebus (Jeruzalem) was dus een doorn in het oog van deze zeer toegewijde strijder van God.

Als de meeste aan David en zijn slinger denken, zien ze een mager klein roodharig jongetje die niet eens een harnas aan kon doen of hij verzoop erin. Is dat werkelijk de situatie geweest? Ik denk het niet, de koninklijke uitrusting het gevechtstenue die de koning Saul had gedragen als Koning, strijdend voor God en het volk. De herkenningstekens, de waardigheid en de eer die het tenue met zich meenam, was teveel voor de man die (nog) geen naam had.

Denkt u nu echt dat Saul een jongeman voor schut wilt zetten door hem een veel te groot pak aan te laten trekken? Een jongeman die voor hem in de strijd wilt gaan met zijn grootste vijand? Nee, het is David die nee zegt tegen een voor hem veel te grote eer. Want als David even later het zwaard van Goliath gebruikt denkt niemand meer aan die kleine roodharige jongen, een gemiddeld zwaard is namelijk 1/3 van iemands lichaamslengte. Als Goliath een reus 6Mtr lang was, was het zwaard rond de 2 meter lang en zwaar. In ieder geval wordt het erg moeilijk voor een jongen zo’n zwaard te hanteren en helemaal om iemands hoofd ermee af te hakken. Tevens, het grote en zware zwaard van Goliath nam hij niet mee als souvenir, maar nu was hij wel waardig om een wapen te gebruiken wat van een groot krijger was geweest, door die krijger te verslaan. 

Maar wat heeft dit verhaal nu met Golgotha te maken?

Weet u nog! namen zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen, David moet aan zijn woongebied hebben gedacht, de stad Jebus met zijn reuzen, toen hij Goliath de reus versloeg. Wat menselijkerwijs niet mogelijk was, was het toch mogelijk bij God. Of David bedacht dat hij zelf op een dag Jeruzalem zou verslaan weet ik niet , in ieder geval moet hij iets gedacht hebben van ‘ziehier Jebus, ik heb met hulp van onze God, Goliath de krijger van de Filistijnen verslagen, en op een dag zal jullie onneembare vesting ook verslagen worden’ met hulp van mijn God!.

Waarom zou hij anders de trip van de Elah vallei naar Jebus maken met het hoofd van Goliath?.terwijl hij als held kon worden geëerd en feest kon vieren. Golgotha is namelijk een directe verwijzing naar het hoofd van Goliath van Gath en zou vanaf toen heel goed de plaats van de schedel genoemd zijn. Namelijk de schedelplaats waar David de schedel van Goliath de reus heeft begraven, als voorbode van de overwinning op de andere reuzen. En als dat zo is dan is dat in de buurt van de echte oude stad van David, tegenover de huidige mestpoort. Aangezien David het waarschijnlijk aan de toenmalige koning van Jebus heeft willen laten zien, die zijn paleis op de plek had waar hij later zijn eigen paleis maakte en hij op een berg moet hebben gestaan. Zijn er nog steeds een aantal mogelijkheden

 Ik heb zo mijn gedachte hierover want de schedelplaats heeft behalve het gegeven van David nog veel meer relatie met de plaats waar geofferd werd en waar het bloed in contact met de grond waar het altaar moet hebben gestaan. De ‘schaduwen’ van wat eerder als verzoening was ingesteld moet namelijk overeenkomsten hebben met wat Yeshua de verzoener, heeft gedaan! Volgens Bijbels Hebreeuwse principes => Wat JHWH heeft ingesteld of heeft gezegd, kan niet worden veranderd !

David die als beeld van de Messias zijn reus versloeg en daarmee Israël bevrijde, in het licht van Yeshua Ha Massiach die satan versloeg en daarmee de ultieme strijd overwon en Israël bevrijde. 

 In ieder geval stof tot nadenken Golgotha = Goliath Gaths schedel, logisch of niet?

 

Lees uw Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel

 

Shalom Raymond

 

 

 

Reacties