Doorgaan naar hoofdcontent

Bidt voor de Vrede van Jeruzalem

 


Vrede Jeruzalem

Wie wel eens in Jeruzalem is geweest weet wat voor een uitdaging het is om werkelijk vrede in heel Jeruzalem te vinden.

Wat houd dat in; voor de vrede van Jeruzalem bidden en tot wanneer en waarom alleen voor Jeruzalem?

Als je tegenwoordig het nieuws hoort is er alleen maar onvrede in en rondom heel Israel, de vraag is niet of er oorlog komt maar wanneer het gaat beginnen, dus waarom alleen bidden voor Jeruzalem?

Om het antwoord hierop te weten moeten we eerst weten wat met Jeruzalem wordt bedoeld, en wat voor vrede er moet worden gebeden.

 

Huidig Jeruzalem de hoofdstad van Israël, de stad die Koning David op de Jebusieten had veroverd 2Sam 5 En de koning toog met zijn mannen naar Jeruzalem, tegen de Jebusieten, die in dat land woonden. En zij spraken tot David, zeggende: Gij zult hier niet inkomen, maar de blinden en kreupelen zullen u afdrijven; dat is te zeggen: David zal hier niet inkomen.

7 Maar David nam den burg Sion in; dezelve is de stad Davids.

 

Het huidige Jeruzalem is gebouwd op de ruines van diverse andere verwoeste voorgangers die de naam Jeruzalem droegen.

De stad nu is gigantisch naar alle kanten uitgebouwd, met een zg oude kern die ommuurd is wat de originele oude stad zou zijn.

Zoals gezegd is de oude stad ommuurd maar dit is niet de originele muur, die is omvergehaald door de Romeinen rond het jaar 70.

In het Ottomaanse rijk was de Turkse Suleiman de opdrachtgever om de muur te herbouwen en heeft groten delen op dezelfde locatie als de laatste muur voordat de Romeinen deze neerhaalde, getracht neer te zetten.

Maar het was toen al niet meer duidelijk waar alles had gestaan of was gebeurd.

Als je oa door de Joodse wijk loopt kan je door gedane opgravingen echter delen van de oude en andere oudere stadsmuren zien.

Het 'echte' eerste Jeruzalem uit de tijd van David bevind zich voor deze Turkse muur aan de andere kant van de weg van de mestpoort, waarvan je een aantal nog in voortgang zijnde opgravingen kan bekijken. Er is nu een gat ontstaan waar voorheen een van de weinige parkeerplaatsen was genaamd Givati, vlakbij de mestpoort.

 

Jeruzalem was bedoeld als de stad waar de God van Israël woonde tussen Zijn volk, de plaats waar de tempel stond, de plaats waar drie keer per jaar Zijn feesten werden gevierd.

Door de langdurende ongehoorzaamheid van het volk is die plaats echter ontheiligd, JHWH is daar allang niet meer, Na de 2de tempelbouw ging het al gauw bergafwaarts, de tempel is weg. Op het huidige naar wat men zegt ; tempelplein staat in plaats daarvan, de rotskoepel en de el aksa moskee.

Op dit tempelplein wordt nu door moslims gepicknickt en gevoetbald en neergeknield richting Mekka, voor de islamitische maangod. Enig andere vorm van godsdienst behalve islam is verboden en je wordt constant door oa politie in uniform en burger in de gaten gehouden.

De oude stad is verdeeld in 4 wijken met 4 bevolking groepen ; de zg Joodse, Armeense, moslim en christelijke wijk, waarbij de huidige 'vrede' wordt gehandhaafd door politie en leger. Hierbij zijn dagelijkse spanningen merkbaar waarbij een zeer laag gehalte de pers haalt, en die het halen zijn vaak onbetrouwbaar gemanipuleerd.  De zg 'heilige' klaagmuur is niets anders dan een stuk buitenmuur van wat men zegt; het vroegere tempelplein, het heeft zijn naam gekregen van de Romeinen die het Joodse volk 1X per jaar toestond om hun verdreven toestand (Jeruzalem /capotalina was voor Joden verboden) te beklagen bij God. Het was dus bedoeld als vernedering vandaar dat de muur voor Israël de Westernwall wordt genoemd en niet zoals de rest van de wereld de wailingwall. Dit stuk muur stond naar dat men zegt; het dichts bij het altaar die in de tempel stond, maar zoals je weet is hier niets meer van over.

 

Is de opdracht tot bidden voor vrede voor Jeruzalem dan voorbij, antwoord NEE => Hoe zit dat dan?

Ondanks het feit dat het inwonende volk Israël op dit moment voor een groot deel bestaat uit mensen die niet zoals de Bijbel het aangeeft, geloven, is het land Israël het land van de God van de Bijbel en de stad Jeruzalem, de plek waar deze God als mens op aarde rondliep. Het is een plek waar ik graag wil zijn, ondanks de huidige status, meer vanwege de geschiedenis en bewogenheid voor het volk, en waar de toekomst ligt, alleen JHWH zal je daar nu niet vinden.

 

Het is de plek van de Bijbel waar alles begon en waar ook alles zal eindigen. Zelfs nu het niet is gezegend , is het een bijzondere plaats waar zelfs de stenen de geschiedenissen vertellen. Het land is van God en God zal hier weer een levende, veilige en gezegende natie van maken, zodra de Koning der Koningen weer in Jeruzalem zal terugkeren.

Als de tijd is aangebroken dat het nieuwe hemelse Jeruzalem zal nederdalen, dan pas is er 100% Shalom, wat veel meer is dan de afwezigheid van oorlog of geweld.

In het Hebreeuws is het bidden voor de vrede; shalu shalom Yerushalayim

Wat aangeeft dat dit als Jeruzalem haar taak en doel 100% vervuld, en de mensen die hier mogen wonen 100% achter Zijn Tora/Woord staan en het geloof in Zijn zoon hebben. 

En dat is nu precies wat daarmee wordt bedoeld, JHWH heeft zichzelf wel met de wereld verzoend, de wereld heeft dat niet met Hem, Hij staat met open armen klaar voor een ieder die Hem wilt zoeken, en Zijn geboden wilt doen, maar vergis je niet , onze christelijke gezegde 'hij heeft de zondaar lief' gaat niet op voor de God van de Bijbel, die haat de zondaar, tenzij die zich omkeert en Hem navolgt. De toekomstige stad Yerusalayim, de stad van Shalom, zal komen, Die stad zal gevuld zijn met mensen die Zijn geboden doen en geloven in Yeshua.Openb.14: 12 Hier is de lijdzaamheid der heiligen; hier zijn zij, die de geboden Gods bewaren en het geloof van Jezus.

 Iemand die heilig is, is niet iemand die met een aureool loopt of iets moois heeft gedaan, JHWH is heilig, Zijn volk is heilig d.w.z. apart gezet, geheel anders, dat is een ieder die zich 180 graden omdraait van de weg die die bewandeld (heeft) en de wil en geboden van God doet i.p.v. de wil van satan met de eeuwenoude leugen om net als God het zelf wel weet te bepalen, door zogenaamd kennis te hebben van goed en kwaad. Dan zal de boom des levens wel toegankelijk zijn en worden ze niet meer verjaagd..openbaring 22:14 Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan den boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.

Noot: de tekst shalu shalom Yerushalayim is een zin die poëtisch verloopt, zo zijn de Hebreeuwse teksten uit het óude' testament veelal opgebouwd. Wat blijkt nu als je de Griekse tekst vertaald in Hebreeuws dat het 'nieuwe' testament vol staat met dit soort poëtische zinnen. Wij hebben altijd geleerd dat het nieuwe testament geschreven is in het Grieks, maar het NT is geschreven door Joden, in een Joods land, met een Joods verhaal, voor het joodse volk. Zou het kunnen dat het origineel in het Hebreeuws was geschreven?  ik denk het niet alleen, ik weet het zeker.                                                                                                               

Tegenwoordig loopt bijna iedere 'gelovige' weg met het idee dat het huidige Israël reeds het Israël is die JHWH heeft teruggebracht en heeft hersteld.

Men volgt de leer vanuit het judaïsme of vanuit christelijke hoek zonder de gehele teksten te lezen die daarbij horen en wat gewoon in de Bijbel staat.

Ja er komt een totaal herstel, 1 die net zoals in de dagen van Noach was bepaald en ook nu weer, zal worden gegeven.

Echter in plaats dat heel de aarde incl. huidig Israël incl. huidig Jeruzalem door water zal worden gereinigd, zal dan op die dag heel de aarde door vuur worden vernietigd, de Bijbel heeft het over dat zelfs de elementen zullen smelten wat inhoud dat het aardig heet wordt onder een ieders voeten die dan op de aarde zijn.

Niemand leest de waarschuwingen van de profeten, dat die dag verschrikkelijk zal zijn en dat zij maar wat blij zijn die niet mee te hoeven maken, hoe anders wat de tegenwoordige 'gelovigen' zeggen. Maar boeken en preken, dvd's en films uit Hollywood, veranderen niets aan Gods plan, aan Zijn woord, Hij veranderd niet, de God die de aarde eenmaal heeft doen verdrinken zal dit nu doen door vuur, en alleen als je bent toegevoegd aan het Israël van JHWH d.w.z. door het doen van de geboden en te geloven in Zijn verlossing door de Messias, mag je door de poorten van het Nieuwe Jeruzalem.

Je bent dan toegevoegd aan dat ene Israël, en valt onder die ene wet, gegeven door de ene God.

Dat is de Jeruzalem die vrede geeft, de enige Jeruzalem, niet het huidige waar de ene afgod naast de andere wordt vereert, waar vrede een politiek begrip is, nee het Hemels Jeruzalem dat is de stad van shalom.

Van die stad mogen we bidden dat, dat spoedig zal komen en dat we daar binnen mogen gaan, bidden dat vele vele ogen en harten die Jeruzalem zullen zien en mee mogen maken, door er naar binnen te mogen gaan.

moge die vrede jouw deel zijn.

 

Lees de Bijbel, Volg Hem na en bepaal uw doel!

 

Shalom Raymond

Reacties