Doorgaan naar hoofdcontent

Onze God JHWH / Yeshua, Het Woord


Onze GOD

Het Woord van God of de Bijbel, een verzameling boeken geschreven door mensen en geïnspireerd door God zelf.

Sommigen geloven dat dit een aantal verhalen zijn die bij een kampvuur werden verteld en ergens vlak voor de jaartelling werd opgeschreven, veel minder geloven dat dit Gods Woord is omdat men dat heeft geleerd en nog veel minder gelooft echt dat de Bijbel Gods Woord is Als iemand werkelijk zoekt zal hij/zij het ook vinden, als iemand er werkelijk om vraagt bijvoorbeeld om wijsheid dan krijgt men dat ook. Het geloof gaat gepaard met doen, net als iemand gelooft dat die kan zwemmen maar nooit het water in gaat is het niets waard, als je diegene (Yeshua) niet navolgt en doet wat Hij heeft gedaan, is het geloof niets waard.

Omdat ze het zeker weten wat komt vanwege de relatie die ze hebben met hetzelfde Woord, komt ook de benodigde wijsheid door het te zien. Het Woord van God, de Bijbel is Zijn manier om ons mensen duidelijk te maken wie Hij is en wat Zijn plan is.

Nu hoor ik al heel lang mensen die in 1 adem zeggen dat ze geloven maar grote twijfels hebben in de Bijbel, ze geloven niet in het Woord als zijnde waarheid of dat de Bijbel werkelijk Gods Woord is. Ik vond het zelf vroeger al heel raar dat bijvoorbeeld mensen die in de kerk wat te vertellen hadden, ook vertelde dat de verhalen in de Bijbel voor een groot deel fictief waren. Want wat is het geloof waard als de God waarin je gelooft fictieve verhaaltjes geeft en elke zoveel jaar Zijn gedachte en karakter veranderd en een compleet ander plan najaagt. Wie weet of Hij het straks wederom probeert en een nieuw plan maakt met de dwerg papoea’s uit Irian Djaja, in plaats van de huidige kerk?

Zolang een mens niet in nood is of zolang erge situaties ver van het bed is, zal de mens niet na gaan denken of er nog iets is, of wat de Bijbel werkelijk zegt. Ja men denkt dat het wel goed gaat, men kan goed rondkomen, sporten en vakanties nemen, eten en drinken wat men wilt, maar vooral jezelf en iedereen in zijn / haar waarde laten en vooral niet persoonlijk worden. God en Zijn Woord is voor de arme, de zielige en de minder intellectuele, misschien als ik oud ben, dat ik wat met geloof ga doen, tijd zat.

Sommige hebben ook een mening en proberen de Bijbel te zien en of uit te leggen zoals ze alle dingen zien volgens hun opvoeding en cultuur. Ze snappen niets van de zogenaamde wetten en verordeningen omdat dat geheel tegen hun natuur in gaat, niemand hoeft hun te vertellen wat ze moeten doen, zeker niet een God die je niet ziet of hoort en die alle ellende in de wereld toestaat, ze zijn zelf intelligent genoeg om te beslissen wat goed is voor hunzelf en anderen.

We hebben niet meer door dat de wereld waarin we leven, zelf hebben veroorzaakt, door onze eigen wijsheid en intelligentie, konden we werelden ontdekken, technieken vergroten, rijkdommen aanmeten, grootse plannen realiseren, daar hadden we God niet bij nodig. Dat de wereld nu zo corrupt is, mensen alleen maar meer willen en daardoor oorlogen en wetteloosheid hebben voortgebracht, willen ze nog steeds meer en in plaats van zichzelf, God de schuld geven van hun eigen 'intelligente' gedrag.

En ja, de Bijbel begrijpen vanuit onze cultuur en tijd is heel moeilijk, daar komt ook nog bij dat er een paar honderd verschillende vertalingen zijn van de originele oud Hebreeuwse teksten. Behalve deze moeilijkheden worden theorieën als zoete koek aangenomen omdat het spectaculair is of mysterieus of omdat de hele wereld dat gelooft. Ik zie al iemand een spannend dik boek uit de bibliotheek nemen, ruim 2/3 vanaf het begin overslaat + het laatste hoofdstuk, een paar zinnen leest, af en toe een uitleg over een gegeven stuk aanhoort en vervolgens zegt dat hij het hele boek kent. Belachelijk maar dat is wat de gemiddelde Bijbellezer doet met de Bijbel.

Hierbij wat sleutels en principes om de Bijbel echt te doorgronden.

Heel het Woord. Net als ieder ander boek worden de schrijver, personages, principes en verklaringen hoe je de rest van het verhaal moet lezen in de eerste hoofdstukken uitgelegd. Er zit een rode draad die begint en langzaam tot een plot wordt gebracht. Met als bonus dat het einde al door het begin wordt verteld.

Kies. Bijbels Hebreeuws is eigenlijk niet 100% te vertalen, dus welke vertaling je ook hebt het dekt niet volledig de lading. Maar dat gezegd hebbende, God is getrouw ook over Zijn Woord, Zijn Woord in weke vertaling die ook bij je komt, heeft voldoende informatie in zich, om de lezer een keuze te laten maken om voor Hem te kiezen. Zodra iemand dit werkelijk doet komt de drang voor juiste informatie vanzelf, en wie zoekt zal echt vinden. Het begint dus met de eeuwenoude keuze. Is de Bijbel werkelijk het Woord van God? De enige God die zegt dat Hij niet liegen kan, Hij de enige redder van de wereld is, die was is en komen zal, nooit veranderd? Zonder deze keuze voor Hem, heeft God geen reden om je verder te voorzien van Bijbelse / Zijn wijsheid, je gelooft het immers niet.

Geloof dat Hij is, dat Hij zegt dat Hij is. Als JHWH zegt dat Hij de schepper is van alle dingen, dat Hij de enige God is er is geen zoals Hij, dat Hij de enige redder/zaligmaker is, niet kan liegen en alle andere dingen die Hij zegt van zichzelf dan geloof je dat 100% of niet. Je hebt dan echter drie keuzes met Yeshua (Jezus), of JHWH liegt toch en Yeshua is ook God, redder enz. of Yeshua liegt en is dat allemaal niet, of JHWH is dezelfde als Yeshua precies zoals Johannes begint met zijn evangelie; in het begin….

De Bijbel is de Waarheid alle kennis en informatie zijn daaraan ondergeschikt en moeten kloppen met de Bijbel. Er staan ogenschijnlijk veel tegenstrijdigheden in de Bijbel, ook vreemde onverklaarbare dingen. Ik zie deze als uitdagingen welk geheim er achter zit. Want als je de Bijbel als Gods Woord gelooft moet alles kloppen met elkaar. God zegt zelf dat Zijn Woord het leven is, zegen voortbrengt, een leven vol en uitbundigheid, voorspoed en rijkdom geeft, later in het Nieuwe testament wordt het zo gezegd ‘het maakt je werkelijk vrij’ Of dit is waarheid voor je of niet, alleen de Heilige Geest kan je hierin overtuigen =>vraag erom wat waar is.

Ik begon met heel het Woord dat wilt zeggen ‘óud en nieuw‘ testament, er is geen nieuw testament er is wel een vernieuwd testament. Het gaat namelijk over de kinderen van Abraham, over het verbond wat JHWH /Yeshua met Abraham sloot, dat verbond werd door het volk Israël, ongeneeslijk verbroken. Eeuwenlang wisten de volkeren niet wat ze ermee aan moesten, vandaar dat de twee overgebleven stammen (van de twaalf) Judah en Benjamin alleen verder gingen, bij ons bekend als de joden. Maar dat is de enige betekenis van het nieuw testament, de wet is niet veranderd maar de belofte, het verbond is vernieuwd, Israël kan in zijn geheel weer terug naar zijn maker, de trouwakte is opnieuw ondertekend.

Yeshua meld keer op keer dat Hij op zoek is naar de verloren schapen, de 2 kuddes die weer 1 wordt, Israël.

Het gehele Woord is een herstelplan, een uitleg wie wij zijn en waar we naar toe kunnen, een vrijwillige bruiloft met een lang en gelukkig leven. Alles staat in de eerste vijf boeken van Mozes, alles daarna is een uitleg van wat je beter wel en wat je beter niet moet doen, met voorbeelden waar het goed en fout gaat.

Doordat normen en waarden om de zoveel jaar veranderd wordt er in het nieuwe testament hetgeen wat JHWH allang had bedoeld, nog eens in modernere taal uitgelegd. Alles valt of staat met 1 keuze, de keuze die al gold voor de eerste mens en sindsdien voor alle mensen geld tw: heeft God dat werkelijk gezegd? Vertrouw ik God of……?

Ook aan u deze keuze. Hij zegt (smeekt); kies dan voor het leven....

 

Lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond

Reacties