Doorgaan naar hoofdcontent

 


TITTEL en JOTA

Welkom op mijn site waar ik alles wat in de Bijbel staat probeer uit te leggen in de taal, cultuur en gedachte van het Hebreeuwse taal, de taal waarin de Bijbel werd geschreven. Waarom? omdat velen in het verleden maar ook nu de Bijbel heeft trachten uit te leggen vanuit hun tijd en cultuur met de wijsheid van de tijd waarin werd en wordt geleefd.

Waarschijnlijk herkent u de Titel van een tekst uit de Bijbel, u kunt dit vinden in  Matt. 5:18 waar staat dat; hemel en aarde niet voorbij zullen gaan totdat alles wat geschreven staat in de wet zal zijn geschied. Anders gezegd zolang onze huidige hemel en aarde nog bestaat zal er niets uit Zijn Woord veranderen.

Ik had voorheen altijd geleerd dat deze tittel en jota de punten en komma's betekenen en heel vroom erbij werd gezegd; alles in de Bijbel tot en met het kleinste ding. (Van Wikipedia tot en met andere uitleggingen, allemaal hebben ze het over de kleinste dingen in Zijn Woord.)

Heel bijzonder, want bijna gelijk er achteraan werd dan vermeld om in Johannes te beginnen, het zogenaamd oude testament ter kennisneming en openbaring voor als je vergevorderd ben liefst onder leiding van een oudste of zo.

In de taal van de Bijbel t.w. Hebreeuws, betekenen de Jota en tittel heel wat anders. In de oud Hebreeuwse Tenach (oude testament) zijn de Jota en tittel de bijzondere manier van letterweergave.

Dit kan een grote of kleine letter zijn aan het begin van een zin/woord, dit kan een omgedraaide letter zijn, of een uitgerekte, het zijn ook de onderbrekingen of tekens boven de letters, maar dit alles vind je niet terug in alle vertalingen, deze bijzondere markeringen vertellen allemaal een diepere betekenis die je moet zoeken. 

En helaas is dat niet alles. behalve verkeerde vertalingen zijn ook Hebreeuwse uitdrukkingen en of wijzen niet mee vertaald, het is ongeveer te vergelijken met een typisch Nederlandse uitdrukking in het Chinees proberen uit te leggen, probeer dat maar bijvoorbeeld met; "je hart op de tong hebben".

Vaak kom je de gekste theorieën tegen, puur omdat er wordt vergeleken met eigen gewoonten en of overdenkingen maar ook soms met een bepaalde agenda.

Ik geloof alles wat in de Bijbel staat, waarom; omdat ik in de auteur geloof en met geloof bedoel ik een relatie mee hebben. Dat gezegd hebbende is niet alles wat er in onze vertalingen ook origineel zo bedoeld, maar het is voldoende om de juiste keuze te maken voor de God van de Bijbel JHWH.

En daar begint het mee, de keuze om JHWH te vertrouwen om met de oudste zonde af te rekenen, de zonde die vanaf Adam tot en met nu nog steeds de boventoon voert. Deze zonde is je af te vragen en anders doen besluiten door te denken; "heeft God dat werkelijk gezegd, is dat wel waar?"

De eerste mens besloot op iemand anders te vertrouwen dan God, op wie vertrouwd u het meest?

Ik hoop u mee te nemen in de wereld van de Bijbel.

Mijn motto is ; lees de Bijbel, volg Hem na en bepaal uw doel.

Shalom Raymond


Reacties